Meldpunt Ongediertebestrijding Ede

Wat doen wij?

Wespennest verdelgenVoor ongediertebestrijding in Ede, Lunteren en Bennekom kunt u telefonisch of via het meldformulier een afspraak maken. U kunt ook contact opnemen voor bestrijding binnen de omgeving van Otterlo, Ederveen, Hoenderloo en Wekerom. 

 

Tijdens de zomer kunt u bij ons ook terecht voor bestrijding van een wespennest.

 

Muizen en ratten bestrijdenVerder bestrijden wij vooral ratten en muizen. Bedrijven en instellingen die gevestigd zijn in Ede kunnen contact met ons opnemen voor incidentele bestrijding van muizen, ratten, mieren en wespen.

 

Melding maken:

Meldingen en Actualiteit Ede

 

Werkgebied

Bennekom, Deelen, Ederveen, Harskamp, Hoenderloo, De Klomp, Lunteren, Otterlo, Wekerom

Wespennest verwijderen

wespennest verwijderen

Ede wordt iedere zomer weer getroffen door de aanwezigheid van wespennesten. In het voorjaar worden de eerste signalen zichtbaar. Het wespennest moet eerst uitgeschakeld zijn voordat het kan worden verwijderd.

Voorjaar

Beginnend wespennest aan het plafondWanneer het nog vroeg in het voorjaar is, dan heeft het wespennest meestal nog het formaat van een walnoot. Als het ook nog vrij hangt aan bijvoorbeeld een plafond, dan kan het mogelijk zijn om het wespennest direct te verwijderen. Desondanks moet u goed oppassen voor de koninginnewesp.

Zomer

Vanaf juni ongeveer is het meestal niet meer mogelijk om het wespennest zelf te verwijderen. Het moet dan eerst uitgeschakeld worden.

 

Lees verder over het verwijderen van een wespennest

Wespennest in huis

wespennest in huis onder de woningDe koninginnen zijn meestal vanaf april tot mei op zoek naar een geschikte plek om het nest te beginnen. De keuze valt meestal op de spouwmuur, in de grond of elders in huis of in de tuin.

Spouwmuur

wespennest bestrijden in de spouwmuurOmdat de wespen graag in een veilige donkere ruimte het nest tot ontwikkeling brengen is onze wespenbestrijder in Ede vooral bezig met het bestrijden van wespennesten in de spouwmuur of andere holle ruimtes in huis

Eerst bestrijden, dan verwijderen

Wespen spouwmuurLet op! het verwijderen van een wespennest uit huis of uit de spouwmuur is pas mogelijk nadat het bestreden is. Er zijn video's in omloop waarin gesuggereerd wordt dat dit direct al mogelijk is terwijl de wespen nog leven. Dit is levensgevaarlijk. Als u inwoner bent van Ede, maak dan eerst een afspraak met ons voor de wespenbestrijding

Wespenbestrijding

wespenbestrijdingEen wespenbestrijding kan het beste zo snel mogelijk uitgevoerd worden. Een wespennest kan explosief groeien en daarom veel narigheid veroorzaken wanneer niet tijdig ingegrepen wordt. In Ede bestrijden wij wespen met een geavanceerde drukpomp die poeder verstuift tot aan de koningin in de holle ruimte.

Planning

Onze wespenverdelger begint in Ede en Ederveen en rijdt vervolgens binnendoor naar Lunteren. Via wekerom en Otterlo rijdt hij om Park de Hoge Veluwe naar Hoenderloo. Via de A50 en de A12 rijdt hij terug naar Bennekom waar de laatste wespenbestrijdingen worden uitgevoerd. Ook de recreatiegebieden nemen wij mee langs de route. De route wordt ongeveer 3x per week gereden. U wordt ingedeeld in een tijdsblok van drie uur. 

Mierenbestrijding

mierenbestrijding in huisEen mierenbestrijding wordt meestal pas uitgevoerd wanneer het een plaag vormt. Zodra de mieren dagenlang onophoudelijk voor overlast zorgen, kunnen wij ons bestrijdingsmiddel inzetten. Het betreft een gel wat in naden en kieren gebracht wordt. Inwoners van Ede kunnen hiervoor een afspraak maken met ons. U kunt tijdens de mierenbestrijding gewoon thuisblijven.

Mieren bestrijden

Mieren in huis bestrijden

Mierenoverlast in huis brengt ons al gauw naar de winkel om bestrijdingsmiddelen te kopen. Er worden via internet en in de winkel vele tips gegeven over hoe een mierenprobleem kan worden tegengegaan. Er wordt echter weinig gesproken over de toedracht, terwijl deze essentieel is om tot een oplossing te komen.

 

Onze ongediertebestrijder zal u tijdens de mierenbestrijding informeren over het gedrag en de levenswijze van mieren.

mierenoverlast in huisMeerdere jaren overlast

Mieren kunnen ieder jaar opnieuw in huis overlast veroorzaken omdat de nesten kunnen blijven bestaan en de koninginnen meerdere jaren kunnen overleven. Na verloop van tijd kunnen de mieren schade toebrengen aan houtwerk of muurisolatie. Lees meer over mieren bestrijden in huis

Rattenbestrijding

rattenbestrijdingRattenbestrijding vormt een belangrijk onderdeel van onze werkzaamheden in Ede. Ratten komen meestal door een samenloop van omstandigheden in onze leefomgeving terecht. Onze rattenbestrijder kijkt daarom ook vooral naar de oorzaak van het probleem. 

 

Lees verder over onze rattenbestrijding

Inzet bestrijdingsmaterialen

bestrijdingspakket rattenZodra de oorzaak van het rattenprobleem bekend is, gaan wij meestal direct over tot de inzet van bestrijdingsmiddelen. In verband met nieuwe regelgeving maken wij geen gebruik meer van rattengif in Ede. Rattenbestrijding gaat altijd gepaard met aanpassingen binnen de situatie.

Ratten in de tuin

ratten in de tuinRatten in de tuin komen veelal af op voedsel. Hoewel een enkele rat in de tuin niet direct een risico hoeft te vormen, moet men er wel van bewust zijn dat er meer ratten aanwezig kunnen zijn. Neem contact met ons op voor advies en bestrijding.

Muizenbestrijding

muizenbestrijdingVoor muizenbestrijding in Ede kunt u een afspraak met ons maken. Wij bestrijden muizen zowel toxicologisch als mechanisch. Mechanisch verdient altijd de voorkeur, maar soms zijn rodenticiden noodzakelijk. Rodenticide is gif wat in lokvoer verwerkt is. Wij kunnen meestal binnen één of twee werkdagen bij u terecht.

 

Ga voor meer informatie naar onze pagina over muizenbestrijding

 

Muizenoverlast komt vooral voor in kantoren en instellingen zoals scholen en opvanglocaties waar met cliënten gewerkt wordt en gegeten wordt. Ook in huis laten muizen zich veelal zien. Wederom ligt de oorzaak meestal bij de aanwezigheid van voedsel waardoor ze aangetrokken worden.

Muizen in huis

muizen in huisMuizen in huis vormen al decennia lang een bron van overlast. Onze muizenbestrijder constateert veelal problemen met betrekking tot geluidsoverlast, ontlasting en knaagschade aan kabels en huishoudelijke apparatuur in huis. Bovendien zorgen ze voor een ongezonde leefomgeving. Ga voor uitgebreide informatie naar onze pagina over muizenoverlast

Andere ongediertebestrijding

Onze bestrijdingsdienst in Ede komt diverse soorten ongedierte tegen bij bewoners thuis en in gebouwen van bedrijven. Ongediertebestrijding gaat altijd gepaard met aanvullende maatregelen en goede aanwijzingen. Overlast van ongedierte kan zonder de juiste kennis en middelen verergeren of verspreiden.

Insecten

In Ede hebben we soms ook te maken met kakkerlakkenvlooien of zilvervisjes en papiervisjes

Kakkerlakken

kakkerlakken in huiskakkerlakken in huis kunnen het topje van de ijsberg zijn. Zodra kakkerlakken gesignaleerd worden is het uiterst belangrijk om een goede inventarisatie te doen. Waar bent u geweest? Hoelang ziet u ze al? Woont u geschakeld aan andere woningen? Allemaal vragen die beantwoord moeten kunnen worden om aanhoudende overlast tegen te gaan. 

Kosten

Voor een indicatie van de kosten kunt u klikken op het betreffende diersoort via onze plaagdierengids of insectengids 

Ratten en muizenbestrijding bij bedrijven en instellingen

muizen in de bedrijfskantinePersoneel op de werkvloer kan te maken krijgen met overlast van muizen en ratten. Veelal zijn het kantines, kantoren, opslagloodsen of distributiemagazijnen waar muizen en ratten een bedreiging kunnen vormen voor de werkomgeving.

Risico's

kabels schade en risico's rattenHet is van belang om bepaalde risico's voor te zijn. Ook financieel kan de aanwezigheid van ongedierte een serieus risico vormen. Kortsluiting, aangetaste voorraden en imagoschade zijn bekende voorbeelden die vooral worden veroorzaakt door ratten en muizen. Lees meer hierover in onze rubriek over bedrijven en instellingen 

Muizenbestrijding bij kinderen en cliëntenzorg

muizen bestrijden in een kinderdagverblijfOnze ongediertebestrijder in Ede voert naast ratten- en muizenbestrijding ook regelmatig werkzaamheden uit binnen instellingen met woonvoorzieningen voor kinderen, ouderen of andere cliëntenzorg.

 

Vooral scholen en kinderdagverblijven moeten goed beschermd worden tegen muizen en ratten vanwege de risico's voor de gezondheid. 

 

Lees verder over muizenbestrijding binnen KDV's en scholen 

VVE's en Woningcorporaties 

vereniging van eigenaren of huurcomplexenNaast bedrijven en instellingen krijgen ook Verenigingen van Eigenaren en woningcorporaties binnen de regio van Ede regelmatig te maken met ongedierte. Gebouwen met geschakelde woningen kunnen extra kwetsbaar zijn voor verspreiding van bijvoorbeeld muizen of kakkerlakken.

 

Communicatie, inventarisatie en een gericht plan van aanpak zijn van essentieel belang. Wij werken daarom nauw samen met de betrokkenen.

Meldingen en Actualiteit Ede

melding maken van ongedierteAls u inwoner bent van Ede, dan kunt u bij ons ook melding doen van ongedierte. Hiermee helpen wij buurtbewoners en andere betrokkenen om een beter beeld te krijgen van bepaalde toenamen en afnamen van (plaag)dieren en insecten.

 

Om melding te maken klikt u hieronder op de knop "Doe een melding". Wij vragen hier om een beschrijving en of u akkoord wenst te gaan met het openbaar maken van uw melding op de pagina. Betreft de melding niet bij uzelf noch in de openbare ruimte? Denk dan wel aan zijn/haar privacy bij de locatieomschrijving. Wij publiceren geen specifieke namen en adressen. Als het probleem zich bij u thuis of in uw gebouw afspeelt, dan kunnen wij een afspraak met u maken voor ongediertebestrijding.

 

feedbackDoe een melding

Gemeente Ede

Wanneer ongedierte de volksgezondheid in gevaar brengt of u bent van mening dat er acuut gevaar dreigt op een locatie binnen de gemeente Ede, neemt u dan alstublieft direct telefonisch contact op met de gemeente.

 

Wij voeren alleen bestrijding uit bij derden of binnen de openbare ruimte wanneer de gemeente ons uitdrukkelijk opdracht verstrekt hiervoor.

Indeling

Onder de gemeente Ede vallen de plaatsen: Bennekom, Deelen, Ederveen, Harskamp, Hoenderloo, De Klomp, Lunteren, Otterlo, Wekerom

Melding maken

X

Uw melding helpt ons om een beter beeld te krijgen van toenamen of afnamen van bepaalde insecten en (plaag)dieren. Verder kunnen meldingen dienen om in samenspraak met de gemeente of andere betrokkenen tot een oplossing te komen.


Let op! Benoem enkel een herkenningspunt of de straatnaam (géén huisnummers). Als het uw eigen woning of gebouw betreft nemen wij contact met u op voor de exacte adresgegevens. Lees meer

?
Geef de straatnaam (géén huisnummer) of een kruispunt / herkenningspunt zoals bijvoorbeeld een park of een andere publieke voorziening. Wij behandelen alleen diersoorten die als ongedierte worden bestemd, dus diersoorten die dermate hinderlijk of gevaarlijk zijn, dat bestrijding nuttig, noodzakelijk en verantwoord is. Denk hierbij aan ratten, (huis)muizen, kakkerlakken en wespen(nesten).
Ja Nee
Ja Nee
?

Als u voor ‘ja’ kiest, dan kunnen wij uw omschrijving toevoegen onderaan de pagina. Dit helpt nieuwe bezoekers om de geschiedenis en de omvang van de situatie in de buurt beter in kaart te krijgen. U blijft anoniem.

Als u voor ‘nee’ kiest, dan blijft uw melding alleen bij ons in het systeem en delen wij deze alleen met de verantwoordelijke instantie indien zij deze gegevens bij ons opvragen . Denk hierbij vooral aan de gemeente of de provincie.

Actuele meldingen

maandag 26 april 2021 17:15

“Over het betegelde straatje bij mijn voordeur loopt een mierensnelweg. Aan beide kanten verdwijnen ze onder het huis. Het betreft kleine mieren. Ik heb geen idee of dit het draaigatje is. Van Rouwenoortstraat, bennekom”

dinsdag 20 april 2021 12:35

“Bij de vijver aan de wormgoorlaan in harskamp zit een hele rattenplaag. Eerder zag je er savonds af en toe een maar nu lopen er overdag gewoon meerdere”

maandag 12 april 2021 20:05

“Muizenplaag veroorzaakt ”

zaterdag 10 april 2021 17:10

“Buurvrouw voert duiven. Daardoor is er een muizenplaag ontstaan Desbetreffend weigert na herhaaldelijk verzoek om ermee te stoppen. Inmiddels loopt 't de spuigaten uit. ”

vrijdag 26 februari 2021 16:00

“Eisenhouwerdreef Marters in en op auto's ”

dinsdag 1 september 2020 17:21

“Ratten, Leesonhof, Leesonweg, van Wamelenweg, Ederveen, veevoeder Bos”

maandag 31 augustus 2020 23:25

“Rat, Parkrand te Ede”

zaterdag 29 augustus 2020 09:16

“Hoornaarnest, matendijk wekerom”

zaterdag 15 augustus 2020 13:26

“Laatste 2wk ernstige overlast van marters onder het dak in huis. Alsof er inbrekers in huis lopen. Veel herrie door lopen van de marters onder het dak en gesleep met materialen(wellicht dode dieren) + veel herrie in tuin en straat door schreeuwen van de marter. Daarnaast afgelopen winter tot 2x toe zijn er kabels onder de motorkap doorgeknaagd. Aart Roelofsenlaan in Lunteren”

maandag 10 augustus 2020 15:40

“Ik heb een bruine rat gevangen ”

vrijdag 31 juli 2020 14:49

“Ratten op Regentesseplein te Ede lopen rond huizen en op straat. ”

zaterdag 25 juli 2020 22:20

“Overlast ratten bij de peppelensteeg. ”

donderdag 16 juli 2020 12:56

“Ratten op de Pascalstraat. Ik heb al meerdere keren overdag een rat zien oversteken op de Pascalstraat (waar ik werk) Als ze dit op klaarlichte dag doen zitten er vast meer dan die ik heb gezien.”

dinsdag 16 juni 2020 12:13

“Op de hoek in de tuin aan de rubenstraat grenzend aan de d'hondecoetetstraat liep een flinke rat met lange staart naar het hondelosloopgebied aan de overkant en zo weer terug richting zelfde tuin. ”

zaterdag 13 juni 2020 12:19

“Op de Rijksweg 10000000e eikenprocessierups op bomen, op takken, sporen op fietspaden. Ik heb er foto’s van gemaakt dat kan ik per mail of whatsapp doorsturen. ”

maandag 8 juni 2020 08:19

“Zwarte Rat, uitwerpselen gezien bij onze woning aan de Groenestraat in Bennekom”

woensdag 20 mei 2020 22:01

“In harskamp stikt het van de ratten, bij de vijver langs de wormgoorlaan, aangezien hier veel kinderen rond de vijver spelen ,zie ik dit als een gevaar voor de volksgezondheid.Ook is de oeverkant behoorlijk afgekalfd ,vermoedelijk door de ratten, hoop dat hier iets aan gedaan kan worden. M.vr.gr.Albert”

donderdag 9 april 2020 20:40

“Wij hebben in de straat (Hofbeeklaan, Ede op het kruispunt met de middelbeeklaan een wespennest bij een huizenblok”

dinsdag 31 maart 2020 13:22

“Ratten in kernhem tuin”

donderdag 25 juli 2019 00:03

“Hoornaarwespen, vermoedelijk nest vanwege grote aantallen die 's avonds op lampen gebouw en naastgelegen tuin en huis afkomen.”

vrijdag 31 mei 2019 12:41

“Meerdere Europese hooraars gezien in en om ons huis. ”