Mieren - Wat te doen met overlast?

Mieren - Wat te doen met overlastMieren zijn tijdens het voorjaar en de zomer niet weg te denken uit onze leefomgeving. De hoopjes zand tussen de tegels of de onophoudelijke mierenstraten die door de keuken marcheren zijn voor velen een bekend beeld.

 

Voor sommige mensen zijn het fascinerende beestjes vanwege de bijzondere levenswijze

 

soorten mierenDesondanks kunnen mieren zeer vervelend zijn voor bewoners die de overlast in huis ervaren. In Nederland gaat het dan meestal over de 'Lasius Niger' ofwel de 'Zwarte Wegmier.

 

Toch zijn er nog enkele andere soorten mieren die overlast kunnen veroorzaken.

Mieren in huis

mieren in huisVeel bewoners krijgen in de loop van het voorjaar last van mieren in huis. Gebrek aan kennis over de beestjes leidt regelmatig tot verkeerde maatregelen wat de mierenoverlast soms doet toenemen. De vastberadenheid waarmee mieren op zoek gaan naar voedsel kan uiteindelijk tot veel frustratie leiden.

Mierenplaag

Mierenplaag in huisEen mierenplaag is meestal niet iets wat binnen korte tijd ontstaan is. Kolonies hebben vaak jarenlang de tijd gehad om zich te ontwikkelen totdat ze een stadium bereikt hebben waar ze niet meer bestreden kunnen worden met huis- tuin- en keukenmiddelen.

 

Ze zitten dan waarschijnlijk met grote hoeveelheden diep in de grond en zijn inmiddels ver doorgedrongen in de constructie van het huis.

Mieren bestrijden

mieren bestrijden in huis met gelAls u te maken heeft met aanhoudende mierenoverlast, dan is het zaak om eerst kennis op te doen. Dit hoeft geen hele studie te zijn, maar enkel wat kennis over de beweegreden van de beestjes en hoe de mieren communiceren. Enige kennis hierover zal u direct een grote stap dichterbij de oplossing brengen. 

 

Ga hiervoor naar onze pagina: Mieren in huis: Van Oorzaak tot Oplossing

Professionele mierenbestrijding

professionele mierenbestrijdingSoms is goede kennis in samenhang met goede consumentenmiddelen nog steeds onvoldoende om een mierenplaag beheersbaar te houden. Dan resteert enkel nog professionele bestrijding.

 

Hier moet bij gezegd worden dat professionele mierenbestrijding ook niet altijd een snelle oplossing is. Het resultaat hangt sterk af van de omvang, oorzaak en medewerking van derden.

 

Ga voor meer informatie naar onze pagina over professionele mierenbestrijding

Vliegende mieren in huis

vliegende mieren in huisVliegende mieren zijn in de buitenomgeving een vrij bekend fenomeen. Hele wolken gevleugelde mieren zwermen korte tijd rond in de tuin of in de vrije omgeving. Dit tafereel speelt zich meestal af tegen het einde van het voorjaar of het begin van de zomer. Dit is een gevolg van de bruidsvlucht en is meestal maar van korte duur. Het wordt ook wel de paringsvlucht genoemd.

 

Helaas komt het komt ook regelmatig voor dat men geconfronteerd wordt met vliegende mieren in huis. Het betreft dan geen eenmalige wolk mieren die plotseling vrijkomt zoals buiten gebeurt, maar een voortdurende overlast van vliegende mieren op de ramen of in versufte toestand op de vloer. De cyclus wordt namelijk continu verstoord door plotselinge temperatuurschommelingen en lichtinval.

 

Lees verder wat u kunt doen tegen vliegende mieren in huis

 

Lees verder