Vlooien in huis

Vlooien in huis kunnen zeer veel overlast veroorzaken. Ment dient daarom ook adequate maatregelen te treffen. Sommige maatregelen kunt u zelf treffen, maar soms is een professionele bestrijding noodzakelijk om het probleem snel en effectief te kunnen verhelpen. 

Direct een bestrijding aan huis?

U kunt bellen met ons Centraal Meldpunt0900-2556677

Let op! De tarieven voor een vlooienbestrijding gaan vanaf €175,-

U kunt ook een email sturen voor meer informatie naar info@meldpuntongedierte.nl

 

Levenswijze van vlooien

Vlooien zijn bijzonder goed aan hun speciale levenswijze aangepast. Door hun harde taaie chitinepantser is het vrijwel onmogelijk ze plat te drukken en ze zijn in staat zich zeer snel tussen haren en veren voort te bewegen. Mocht dit alles falen, dan beschikt de vlo nog de mogelijkheid om er met een geweldige sprong vandoor te gaan. Een sprong van 30 cm lijkt misschien niet veel, het is echter tweehonderd maal de lichaamslengte van de vlo. Voor een mens zou dit neerkomen op een sprong van 350 meter.

Vlooien zijn parasitaire insecten die leven van het bloed van de gastheer. Vlooien komen voor op allerlei soorten dieren met een vacht of verenkleed, maar zijn vaak wel gespecialiseerd op een enkele gastsoort. De meeste vlooiensoorten komen hierdoor enkel lokaal voor. Enkele soorten hebben zich echter over de hele wereld verspreid. In Nederland is de kattenvlo (Ctenocephalides felis) de meest voorkomende soort. In het verleden kwamen de mensenvlo en hondenvlo ook meer voor maar die zijn nu zeer zeldzaam. Kattenvlooien kunnen echter wel op honden leven.

Ontwikkeling

Eieren van vlooien zijn glad, ovaal en grijswit. Ze zijn ongeveer 0,25 mm lang, dus met het blote oog net zichtbaar. Ze worden niet zoals luizeneitjes vastgekleefd aan de haren, maar vallen op de grond. In de meeste gevallen in het nest of slaapplaats van de gastheer.

De larven die vervolgens uitkomen leven van allerlei organische resten, onder meer van de bloedhoudende uitwerpselen van de volwassen vlooien. Ze zijn blind, wit, lijken op wormpjes en zijn op ieder lid van een aantal borstels voorzien. De ontwikkelingssnelheid is in hoge mate afhankelijk van de temperatuur. Een larve kan een week tot maanden nodig hebben voor zijn volledige ontwikkeling.

Zodra de larven volgroeid zijn, verpoppen ze zich in een cocon, die gesponnen wordt met een afscheidingsproduct van de speekselklieren. De cocons zijn gewoonlijk met stof en vuil bedekt waardoor ze moeilijk te vinden zijn. Ook het popstadium kan een week tot meerdere maanden duren. Een volwassen vlo kan zelfs jarenlang in de cocon blijven zitten wachten totdat er een potentiele gastheer uiteindelijk tevoorschijn komt. Het uitkomen van de cocon wordt door trillingen veroorzaakt. In huizen die lange tijd leeg hebben gestaan, komen de geduldige en hongerige vlooien dan ook direct uit zodra er weer aktiviteit plaatsvindt.

Kenmerken

Vlooien behoren tot de gevleugelde insecten maar hebben hun vleugels al lang verloren. Kenmerkend aan vlooien zijn de krachtige poten waarmee ze zeer goed kunnen springen. De verschillende soorten zijn met het blote oog nauwelijks te onderscheiden.

dieet

Vlooien leven van het bloed van de gastheer. Dit bloed tappen zij af middels hun speciaal ontwikkelde monddelen. De larven hebben deze delen nog niet ontwikkeld kunnen zelf dus nog geen bloed aftappen. In plaats van vers bloed zijn zij afhankelijk van de uitwerpselen van de volwassen dieren. Deze uitwerpselen zitten nog vol met voedingsstoffen. De larven kunnen niet overleven zonder volwassen dieren. Wel eten zij naast deze uitwerpselen ook ander organisch materiaal en afval.

Als ongedierte

Vlooien zijn vervelende parasieten die vooral bekend staan om de jeuk die zij veroorzaken. Naast jeuk zijn zij ook verspreiders van ziekten. Omdat volwassen vlooien bloed zuigen kunnen virussen en bacteriën worden verspreid. Het bekendste virus is de pest. Vlooien op ratten die besmet zijn met de bacterie (Yersinia pestis) verspreidden de builenpest tijdens de middeleeuwen. De pest is in de westelijke wereld zo goed als uitgeroeid maar duikt nog steeds op in Centraal-Azië , India en Afrika.

Hoe kom ik van het probleem af?

Er zijn spuitbussen verkrijgbaar, maar deze werken vaak beperkt. De huisdieren dienen te allen tijde behandeld te worden tegen vlooien.

Professionele bestrijding

Men dient voordat wij langskomen het hele huis op orde te brengen en zeer goed te stofzuigen. Ook onder het bed en stevig langs alle wanden. Speelgoed etc. goed opbergen. Wij behandelen namelijk alle naden, kieren en vloerbedekkingen in huis middels de 'residuele behandeling'.

Residuele behandeling

Hiermee wordt bedoeld dat concentraat-insecticide wordt opgelost in water en op lage druk wordt toegepast met een speciaal apparaat. De vloeistof droogt op en het ‘residu’, het contactgif blijft 8 weken werkzaam achter. Dit doodt alle stadia van de vlooien. Let op! Als u speciaal parket heeft liggen wat niet tegen vocht kan, dan moeten we dit overslaan.

Verder kunt u tijdens en 3 uur na de behandeling niet in huis aanwezig zijn. Dit geldt ook voor huisdieren. Een bestrijding duurt gemiddeld 1-2 uur.  Dat betekent dat als wij bijvoorbeeld 15:00 beginnen, dat men pas 20:00 weer terug kan komen.

Voordat de bestrijding plaatsvindt wordt samen nog door het huis gelopen en afgerekend. Garantie geven is niet mogelijk! Echter, een bestrijding van vlooien verloopt meestal goed. Na de behandeling dient men nog ongeveer 3 weken geduld te hebben. De afname geschiedt geleidelijk.

Lees verder