Kunnen wij wel bestrijden?

Is er wel sprake van een wespennest?Vooral tijdens het voorjaar zijn diverse vliegende insecten actief. Voor veel bewoners die overlast ervaren is het niet altijd makkelijk om vast te stellen om wat voor insect het gaat. Wij vinden het belangrijk dat u op de hoogte bent van onze werkwijze en de kosten die gepaard gaan met een bezoek van onze wespenbestrijder.

 

Heeft u een afspraak met ons gemaakt? Houdt u er dan rekening mee dat wij niet altijd kunnen bestrijden. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer wij een bijenvolk aantreffen. Het komt soms ook voor dat wij helemaal niks aantreffen of hooguit enkele solitaire wespen of bijen. Gif spuiten is dan ongeoorloofd. Wij brengen echter wél kosten in rekening.

Voorrijkosten, diagnose en advies

kostenAls onze bestrijder geen bestrijding kan uitvoeren, maar de soort wél kan vaststellen (hij stelt bijvoorbeeld vast dat het om enkele hommels gaat) dan brengen wij het basistarief van een bezoek in rekening (voorrijkosten €55,- + diagnose/advies-kosten €20,-) > Totaal €75,-.

Geen diagnose en advies mogelijk

Wanneer ter plekke niets kan worden vastgesteld omdat er helemaal niets te zien is of het betreft een diersoort welke ons onbekend is, dan brengen wij enkel de voorrijkosten in rekening (€55,-). Wij kunnen dan immers geen nuttig advies geven.

 

Omdat €55,- nog steeds veel geld is zonder dat bestrijding gerealiseerd wordt willen wij u met onderstaande informatie helpen dit te voorkomen.

Hoe kunt u kosten van een (onnodig) bezoek voorkomen?

WespenbestrijderExperts aan huis zijn duur. Het is daarom extra vervelend wanneer het eigenlijk niet nodig was geweest. Daarom willen wij u helpen dit te kunnen voorkomen. De beste manier om kosten van een (onnodig) bezoek te voorkomen is om zelf een diagnose van de beestjes te maken. Dit is natuurlijk niet eenvoudig, maar ook niet onmogelijk. Vooral met onze hulp van afstand kunt u wellicht zelf een diagnose van het probleem maken.

 

Onze uitvoerders hebben met de kennis en ervaring die ze hebben onderstaande situaties voor u uitgelicht. Wellicht dat u hiermee de juiste diagnose kunt stellen alvorens u een afspraak maakt of een reeds gemaakte afspraak tijdig kunt annuleren:

Bijen

De BijDe meeste vergissingen ontstaan met de aanwezigheid van een bijenvolk. Deze beestjes mogen weliswaar door ons bestreden worden, maar wij doen dit enkel onder uitzonderlijke omstandigheden en wanneer geen andere oplossing voor handen ligt zoals bijvoorbeeld het raadplegen van een imker.

 

Zouden het bijen kunnen zijn? Probeer dit dan vast stellen met onze pagina over het verplaatsen of verwijderen van bijen en hommels

Solitaire bijen

Solitaire BijVooral tijdens het voorjaar kunt u ook (solitaire) bijen aantreffen in kleine gaatjes in de muur. Het betreffen dan meestal gaatjes in kozijnwerk, metselwerk of in de grond. U hoeft zich dan geen enkele zorgen te maken. Dit is meestal van korte duur. Als u verder geen toename ziet van de overlast, dan zult u merken dat de bijen gauw weer verdwijnen, meestal na enkele weken.

Hommelnest

HommelHommels kunnen eveneens voor verwarring zorgen. Hommels kunnen helaas niet worden verplaatst of verwijderd door een imker. Hommels kunt u bijna altijd laten zitten. De activiteit verdwijnt in de meeste gevallen rond de maand Juli. Ze richten meestal ook geen schade aan zoals wespen dat kunnen doen. Hommels bestrijden wij enkel wanneer ze op een gevaarlijke plek zitten. 

 

Bijen en hommels kunt u zelf herkennen met deze pagina

Franse Veldwespen

wespennest Franse VeldwespSteeds vaker duiken nestjes op van de Franse Veldwesp, een fenomeen wat met de klimaatverandering steeds meer onze kant op komt. Een wespennest van de Franse Veldwesp kunnen wij meestal wel bestrijden, maar er zitten wel degelijk haken en ogen aan een bestrijding. Het is voor ons belangrijk dat u hiervan op de hoogte bent voordat wij langskomen.

 

Is het nog voorjaar en ziet u een klein nestje met open raten en zweven er wat slankere wespen met lange achterpoten omheen? Check dan voor de zekerheid even onze pagina over Franse Veldwespen

Andere oorzaken

Buren 

Wespennest bij de burenWij zien regelmatig rondhangende wespen om een bepaalde opening zonder dat er echt doelgericht in en uit de opening wordt gevlogen. Dit heeft vaak te maken met een wespennest wat op een soortgelijke plek bij de buren blijkt te zitten. Wanneer de voor- of achterzijde van de woning vrijwel identiek gebouwd is, dan vergissen veel wespen zich bij terugkomst en kruipen bij u in de woning in de verkeerde opening.

 

Zodoende kunnen ze ook veelal bij u in huis terecht komen omdat ze net zolang doorzoeken tot ze hun nest gevonden hebben (die er dus niet is). Uiteindelijk kruipen ze verder naar het licht en kunnen zodoende bij u in de kamer door naden en kieren naar binnen vallen. Ze zijn dan meestal erg versuft.

 

Wat u dan het beste kunt doen is op onderzoek uitgaan naar de plek waar daadwerkelijk doelgericht in en uit wordt gevlogen op een soortgelijke plek bij de buren.

Begroeiing

begroeiingMet name wat dieper in het seizoen wanneer op terrassen en recreatiegebieden klachten over wespenoverlast ontstaan, dan kunnen ook bepaalde (vruchten)bomen, planten en struiken in de tuin voor enorm veel aantrekkingskracht zorgen. Hele struiken komen vol te zitten met wespen die voedsel komen halen. 

 

Dit kan u het gevoel geven dat er wellicht een wespennest zit. Meestal is dit dan niet het geval. Om te voorkomen dat wij u ter plekke €55,- in rekening brengen voor enkel het voorrijden en de kennisoverdracht vragen wij u voordat u belt nog even verder te analyseren. Er is tenslotte alleen sprake van een wespennest in een struik of in de grond wanneer u zeer doelgericht af- en aanvliegverkeer waarneemt op een specifieke plek.

Lees verder