Wespennest verwijderen

Wespennest VerwijderenTussen maart en juni worden veel vliegende insecten wakker. Er wordt ook weer geklust in de tuin en aan huis. Opeens kan er dan een wespennest tevoorschijn komen.

 

Wilt u het laten verwijderen? Dan vertellen wij hieronder eerst iets over de nut en de noodzaak, de mogelijkheden en beperkingen.

Wespen gevaarlijkGevaarlijk of niet?

Een wespennest in huis, bijvoorbeeld onder de dakpannen, in de tuin of in de spouwmuur kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Soms kunnen wij het wespennest verwijderen. Soms kunnen het echter beestjes zijn die veel op wespen lijken, maar toch ongevaarlijk zijn. 

Afspraak maken

wespenbestrijderIs het nog Maart, April of Mei? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met Hommels, Bijen of Veldwespen.

 

Voorkom in dat geval dat de wespenspecialist voor niks bij u voor de deur staat. Veel verdelgers rekenen dan alsnog voorrijkosten. Dat willen wij niet. Soms hoeft het ook niet. Daarom helpen wij u hieronder verder met het navigeren naar de snelste oplossing.

BijWat mag wel en niet?

Voor de (fatsoenlijke) ongediertebestrijder is het van groot belang om te weten om welke wespensoort het gaat. Onze specialisten respecteren de regels. Vooral de bijen en de hommels moeten wij zuinig op zijn. 

 

Omdat niet zomaar ieder wespennest verwijderd kan worden, vragen wij u hieronder te kijken welke situatie op u van toepassing is. Soms moet er namelijk een imker aan te pas komen of zelfs de brandweer. Als het wespen zijn, dan moet het eerst bestreden worden met een professionele insecticide.

BijenzwermBijen en Hommels in de Spouwmuur

Ziet u continu bruinzwarte insecten in de spouwmuur of bij de schoorsteen heen en weer vliegen?

 

Of ziet u een hele zwerm van meer dan honderden om elkaar heen vliegen? Of ziet u opeens een hele tros of plakaat beestjes aan een boom of aan de muur hangen?

 

Dan zijn het waarschijnlijk geen wespen, maar Bijen of Hommels. Ga dan naar onze pagina over Bijen en Hommels

wespennest verwijderen inspectieDakpannen

Is het nog voorjaar en ziet u veel geelzwarte wespen zweven rondom de dakpannen waar vooral de zon op schijnt? Of komen er opeens veel wespen tevoorschijn bij het oplichten of verschuiven van een dakpan? Goede kans dat het dan om de Franse Veldwesp gaat.

Papieren bolletje

Bij deze soort kunt u ook opeens een papieren bolletje aantreffen wanneer u bijvoorbeeld uw zolderraam of dakraam opent. Lees hieronder verder over deze wespensoort en de mogelijkheden tot het verwijderen van dit wespennest.

Franse Veldwespen Franse Veldwesp

Ieder jaar nemen de meldingen toe over Franse Veldwespen. Vooral van april tot mei zijn deze wespen actief. Vanwege de geelzwarte kleuren lijkt deze wespensoort ook vrij veel op de wespen die wij allen kennen.

 

nestje franse veldwespToch zijn er enkele belangrijke verschillen. Als u goed kijkt zijn ze slanker van postuur, hebben ze dunnere lange vleugels en hangen de lange achterpoten er tijdens het vliegen een beetje slap bij. 

Wespennest Franse VeldwespOnder de dakpannen

De koninginnen van deze wespensoort vestigen zich graag onder de dakpannen waar de zon het meeste op schijnt. Hier maken ze een klein papieren nest ter grootte van ongeveer een halve sinaasappel. Daar komen dan maximaal tussen de 20 en 50 nieuwe veldwespen uit.

Verwijderen of verdelgen?

De Franse Veldwesp is veel minder gevaarlijk dan de wespen die wij tijdens de zomer veelal zien. Het verwijderen van een wespennest van deze soort is daarom niet altijd noodzakelijk.

 

wespennest verwijderen dakpannen

Wanneer wij een nest van de Franse Veldwesp weghalen bestaat ook de kans dat er weer een nieuw nestje voor in de plaats komt. De koninginnen zijn in staat om weer opnieuw te beginnen.

 

Daarom behandelen wij bijna altijd met professionele apparatuur en insecticide op basis van stuifpoeder.

wespenspuitWanneer bestrijden?

Als u veel Veldwespen signaleert rondom uw dak, maar u heeft er verder geen last van, dan raden wij het af om het te laten bestrijden. De aktiviteit is meestal van korte duur. Meestal rond de maand juli neemt de aktiviteit snel af. Het papieren nest met wespen richt verder geen schade aan.

Uitzonderingen

Soms stuit men echter per ongeluk nietsvermoedend op een nest Veldwespen, bijvoorbeeld tijdens het openduwen van een dakraam of tijdens inspecties van het dak. Tegenwoordig worden veel zonnepanelen geplaatst waardoor deze nestjes steeds vaker aangetroffen worden. Ook tijdens schilderwerk of sloopwerk kan het vestandig zijn om de wespen te laten bestrijden.

Aggressief

De Veldwesp is betrekkelijk rustig en verre van aggressief. Als je ze dus verder met rust laat is er niks aan de hand. Mocht verstoring van het nestje toch onvermijdelijk zijn in verband met werkzaamheden of bij het openen van het dakraam, dan kan bestrijding alsnog een laatste redmiddel zijn.

Wachten tot ze vanzelf weggaan

Voordat u dit besluit neemt, willen wij u erop attenderen dat de nestjes van deze wespensoort in de loop van de zomer steeds minder actief worden. Mochten werkzaamheden uitgesteld kunnen worden, neemt u dit dan a.u.b. in overweging. 

Toch noodzakelijk?

Zit er toch niks anders op? Maak dan een afspraak met ons. Bent u benieuwd hoe het in zijn werk gaat? Ga dan naar onze pagina over wespenbestrijding

kosten verwijderen wespennestKosten

Eén spuitaktie kost €75,-. Dit is alles inclusief. Voorwaarden hiervoor zijn wel dat u de juiste plek goed kunt aanwijzen en bereikbaar is. Hieronder leest u hier meer over.

Eén behandeling

Bij een wespennest van onze bekende Duitse wespen in de zomer is één spuitaktie bijna altijd voldoende. Echter, Zoals reeds omschreven heeft de Franse Veldwesp de eigenschap om meerdere nestjes te maken. Ze kunnen verstopt zitten onder een betrekkelijk groot dakoppervlak. Eén spuitaktie betekent hierbij dus niet altijd dat ze meteen niet meer gezien worden.

goed bereikbaarBeperkingen

Wij verplaatsen of verschuiven geen dakpannen en behandelen enkel één vliegopening waar het nest vermoedelijk zit afgaande op uw signalementen.

 

Wij gaan niet op zoek naar andere wespennesten. Enkel de plek wat op dat moment noodzakelijk wordt geacht behandelen wij.

 

Wij werken met telescoopapparatuur, niet met uitschuifladders. Zit het nest hoog? Lees dan onze informatie over de bereikbaarheid

De Duitse Wesp

de duitse wespPas vanaf Juni - Juli komen de wespen op gang die wij allen goed kennen. Meestal gaat het dan over de Duitse Wesp (Vespula Germanica) en soms ook de Gewone Wesp (Vespula Vulgaris) 

 

Vooral de Duitse Wesp kan voor schade zorgen aan de woning en kan onberekenbaar en aggressief zijn. 

Duitse WespNest verwijderen Duitse Wesp

Een wespennest van deze soort kan verwijderd worden wanneer men zeker weet dat alle wespen binnen het nest dood zijn of vertrokken zijn. Een actief wespennest van deze soort bestrijden wij altijd eerst met professioneel materiaal.

 

U kunt hiervoor direct een afspraak met ons maken;

afspraak maken

 

Tel: 0900-2556677 

 

5 tips terwijl u wacht:

  • wesp- Blijf uit de buurt.
  • - Blijf uit de vliegroute.
  • - Veroorzaak geen trillingen.
  • - blokkeer nooit de in- en uitgang van het nest.
  • - Gebruik geen wespenspray.

Eerst bestrijden

Een wespennest verwijderen dient absoluut pas te geschieden nadat wij het wespennest bestreden hebben!

Wespennest in de Spouwmuur

wespennest in de spouwmuurDe meeste wespennesten treffen wij aan in de spouwmuur. Het is een uiterst geschikte plek voor de wespenkoningin om een wespennest te bouwen.

De aanwezigheid van een wespennest in de spouwmuur gaat opvallen doordat in de loop van de zomer steeds vaker wespen in en uit de ventilatiegaten vliegen.

 

Om het wespennest te verwijderen moet eerst met een drukpomp poeder verstuifd worden in de spouw. Wanneer de wespen in de ventilatieopeningen vliegen, dan blazen wij ook hier de poeder naar binnen.

Met onze professionele drukpomp is de behandeling van één ventilatiegat meestal afdoende.

Wespennest in de grond

wespennest in de grondEen ander bekend voorbeeld is een wespennest in de grond. Een wespennest uit de grond kan men makkelijker verwijderen dan wanneer het nest onder het dak zit of in de spouwmuur.

 

Doe dit echter absoluut niet zolang het nest nog actief is. Als u duidelijk onophoudelijk wespen in en uit de grond ziet vliegen, bel dan eerst onze bestrijdingsdienst op voor het maken van een afspraak. 

Wespennest in de schuur

wespennest in de schuurDe gevaarlijkste wespennesten zitten altijd in de schuur of in een opslaghok of tuinhuis. Deze nesten zijn gevaarlijk omdat ze kwetsbaar zijn voor verstoring. Dikwijls zijn wij getuigen van vervelende ongelukken omdat nietsvermoedend het nest per ongeluk wordt kapot getrokken. Bij het weghalen van spullen die de hele winter hebben stil gelegen denkt men niet aan een wespennest. Wespen kunnen massaal aanvallen in dergelijke situaties. Probeer nooit het wespennest te verwijderen voordat u zeker weet dat het niet meer actief is!

wespennest op de vlieringOp de vliering, onder dakpannen of een dakkapel

Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren moet er altijd duidelijk een in- en uitvliegopening zichtbaar zijn. Indien wespen in huis zitten, zult u aan de buitenzijde van het huis op zoek moeten gaan naar deze opening. 

 

Observeer vooral aansluitingen op dakranden, dakpannen en dakkapellen. Ook alle openingen en gaten naar de spouwmuur moet u in de gaten houden.

Kosten

Voor de bestrijding van een wespennest brengen wij eenmalig €75,- in rekening. Dit is alles inclusief. Een enkele keer is het wespennest nog actief na de behandeling. Indien dit het geval is komen wij kostenloos terug.

Daarna nog even geduld

U kunt de restanten van het wespennest niet direct weghalen. De activiteit van de wespen dient in zijn geheel verdwenen te zijn.

 

wespennest verwijderen spouwmuurPogingen tot het verwijderen van een actief wespennest zorgen ervoor dat de hele omgeving in gevaar komt en men dagenlang niet op de desbetreffende plek kan komen door agressieve wespen.

 

Eerst dienen alle wespen dood te zijn. Na de bestrijding zijn de meeste wespen binnen enkele uren dood, maar er kunnen nog poppen uitkomen en veel wespen komen nog terug van weggeweest. Het kan dus dagen of zelfs weken duren voordat het nest daadwerkelijk op een veilige manier weggehaald kan worden.

Het wespennest weghalen

Hieronder ziet u een opname van hoe u het wespennest het beste kunt verwijderen. Bij een inactief wespennest dat meer dan een jaar oud is kan dan in principe zonder risico mits het op een toegankelijke plek zit. Het papier waarmee het nest opgebouwd is, is vrij zacht en zit vaak verweven om houtwerk. 

 

 

Op de video zit het nest op een geschikte plek om het weg te halen, maar een wespennest zit helaas meestal op een ontoegankelijke plek en kan nadat de wespen en de koningin bestreden zijn verder ook geen kwaad. Een wespennest wordt ook nooit hergebruikt door nieuwe wespen. Daarom is het forceren van toeganswegen de moeite meestal niet waard. 

Eerst controleren

Als u twijfelt of het wespennest toch nog bewoond wordt, controleer dit dan eerst voorzichtig voordat u het nest verwijdert. Of bel ons op voor hulp hierbij. Wij hebben beschermende kleding en materiaal om te controleren of er aktiviteit is.

 

wespennest controlerenAls u het toch zelf wilt doen, dan raden wij u aan om het eerst zorgvuldig te observeren en goed te luisteren. Als u een tijdlang niets ziet of hoort, zorg dan voor wat kleine trillingen van afstand. 

 

Door trillingen worden wespen ontwaakt. Ziet of hoort u nog steeds niets, dan kunt u het wespennest voorzichtig verwijderen. Echter, wij herhalen nogmaals dat het altijd verstandig is om de controle door onze specialist uit te laten voeren.

 

 

< Wespen
menu