Wespennest

wespennestEen wespennest kan men aantreffen op diverse plekken. Meestal zit het ergens in de tuin of zelfs in huis.

Wespennest verwijderen

Als u last heeft van de wespen, dan wilt u het wespennest waarschijnlijk (laten) verwijderen. Dit kunt u niet zomaar doen zonder bescherming. Het wespennest moet eerst worden bestreden door een vakman. U kunt ons hiervoor bellen. Ga voor meer informatie naar onze pagina over het verwijderen van een wespennest

Tel: 0800-2900200

wespennest in huis

Wespennest bestrijden

Voordat het wespennest verwijderd wordt, dient het eerst te worden uitgeschakeld. Er vindt dus altijd eerst een bestrijding plaats. Tussen de bestrijding en het daadwerkelijk kunnen verwijderen van het nest zit minimaal 3 weken. Benieuwd naar de kosten en de werkwijze? klik hier

Spouwmuur en dak

De meeste wespennesten bestrijden wij in de spouwmuur, tussen de dakpannen, op zolder of boven het plafond. Al in het voorjaar kan men wespen zien verdwijnen in ventilatiegaten van de muur.

Tuin en in de grond

In de tuin treffen wij de meeste wespennesten aan in de grond. Gevaarlijke situaties doen zich ook voor wanneer het wespennest in de schuur of in de garage zit. Als dat het geval is dan raden wij u aan om deze niet te betreden en vooral geen trillingen te veroorzaken.

Hoe ontstaat een wespennest?

koningin aan het werk voor haar wespennest in de grondDe koningin

Afhankelijk van de weersomstandigheden ontwaken de wespenkoninginnen meestal in de tweede helft van april uit hun winterslaap en gaan ze ieder op zoek naar een geschikte plek om een nest te bouwen. Bekende plekken zijn bijvoorbeeld in een spouwmuur, onder een boeideel of in een holle stronk van een boom.

 

wespenpapierWespenpapier

Zodra de koningin tevreden is met de plek, dan gaat ze op zoek naar hout wat ze met haar speeksel omvormt tot het zogenaamde wespenpapier.

 

We kunnen haar daarom in het voorjaar vooral aantreffen op schuttingen, boomstronken, houten tuinmeubilair, etc.

Wat gebeurt er in het wespennest?

beginnend wespennestDe eerste cellen

Het nest dat de koningin bouwt is in de eerste week kogelrond en heeft de grootte van een walnoot. In het nest worden tien tot twintig zeskante cellen gebouwd en op de bodem van elke cel wordt een ei vastgekleefd. Zodra de eieren zijn uitgekomen krijgt de koningin het bijzonder druk met het verzamelen van voedsel voor de larven.

Werksters

Pas ongeveer een maand na het leggen van de eieren komen de eerste volwassen werksters uit de poppen. Pas dan kan de zaak goed op gang komen. De koningin kan zich nu alleen concentreren op het leggen van eieren.

 

 

De bouwwerkzaamheden en de broedzorg worden door de werksters overgenomen. In de loop van de zomer kan een goed ontwikkeld wespenvolk 5000-6000 individuen tellen.

Levenswijze

Het is vooral de arbeidsverdeling die bij het sociale leven opvalt. Net als bij mieren zien we bij wespen dat er koninginnen en mannetjes zijn die voor de voortplanting zorgen en werksters die het nest bouwen, de larven voeden en voor de verdediging van het volk zorgen. Eigenlijk zijn de werksters wijfjes met onontwikkelde geslachtsorganen.

volgroeid wespennestÉénjarig

In tegenstelling tot honingbijen, hebben wespen geen methode ontwikkeld om voedsel voor de winter te verzamelen. Daarom zijn de volken op onze breedtegraad éénjarig. In het najaar vallen ze uiteen en vriezen de werksters dood.

Cyclus

Voordat het volk uitsterft, produceert de koningin nog enkele bevruchte werksters (toekomstige koninginnen) en de mannetjes om deze te bevruchten. Ze vliegen dan gezamenlijk uit. dit wordt ook wel de bruidsvlucht of de paringsvlucht genoemd. De mannetjes gaan direct na de paring dood, maar de jonge bevruchte koninginnen zoeken een beschut plekje om te overwinteren. De cyclus is dan weer rond. ’s Winters kan men deze slapende koninginnen op zolders en in schuurtjes verscholen aantreffen. 

wat eten wespenVoedsel

De volwassen wespen leven van vloeibaar voedsel. Soms ziet men ze in bloemen nectar zuigen of vruchtensap drinken. Vreemd genoeg worden ze ook door de larven gevoed. In ruil voor het vliegenvlees breken de larven namelijk een suikerhoudende vloeistof uit die door de volwassen wespen ijverig wordt opgelikt.

 

Niet alleen worden de werksters hierdoor van brandstof voorzien, deze voeding over en weer heeft ook zeker een sociale functie die voor het bijeenhouden van het volk zorg draagt.

wat eten wespen?De jacht

De larven leven uitsluitend van vlees. De buit bestaat meestal uit vliegen en vlinders die in de lucht door de wespen gevangen worden.

 

Met hun krachtige kaken knippen ze de vleugels en poten van het slachtoffer af, knippen het in stukken en kauwen het tot ronde voedselbolletjes die naar de larven thuis worden gebracht.

Overlast

Voorjaar

wespennest in de spouwmuur voorjaarHet grootste gedeelte van het voorjaar zijn de werksters zeer doelgericht bezig met hun werkzaamheden en merkt men eigenlijk verbazend weinig van ze, zelfs als men een wespennest in huis heeft.

 

De wespen vliegen dan pijlsnel af en aan naar de ingang van het nest zonder veel aandacht voor de omgeving. Ze zullen pas reageren wanneer men het nest te dicht nadert of wanneer er trillingen veroorzaakt worden. Ze voelen zich dan bedreigd en zullen in het uiterste geval hun angel gebruiken om het nest te verdedigen. 

wespenoverlast terrasZomer

Tijdens de zomer raken de wespen meer geinteresseerd in zoetigheden en kan de overlast razendsnel toenemen. In bakkerijen, vruchtenwinkels en op bijvoorbeeld campings en terrassen kunnen ze een ernstige plaag vormen.

 

Omdat ze ook op aas en vuilnisemmers afkomen zijn ze net als vliegen mogelijke ziekteverspreiders. Maatregelen hiertegen vindt u op onze pagina wespenoverlast

wespen in huis in het najaarNajaar

In het najaar houdt de zorg voor de larven op en de werksters die vanaf dat moment een lui leventje leiden beginnen dan op te vallen vanwege het doelloze gedrag.

 

In September/oktober zien wij dan ook dat de overlast toeneemt van versufte wespen in huis

 

levenswijzeEen wespennest is éénjarig

Het is van belang om te weten dat een wespennest nooit hergebruikt wordt door wespen. Het zit niet in het instinct van een wespenkoningin om de keuze op een reeds volmaakt nest te laten vallen waar ze haar volk tot stand kan brengen.

 

De karakteristieke levenswijze laat zien dat iedere generatie wespen weer een nieuw nest op een nieuwe plek ontwikkelt. Het gebeurt echter wel regelmatig dat wanneer de ruimte het toelaat, er een nieuw nest naast het oude nest gemaakt wordt. Kennelijk is deze ruimte dan uitermate geschikt en groot genoeg voor meerdere nesten.

 

wespennest éénjarig

Na het verwijderen van een wespennest wordt het nest door veel mensen bewaard omdat met name de binnenkant een indrukwekkend geheel is. De duizenden cellen zijn meestal goed zichtbaar en hebben een hardere struktuur waardoor het goed bewaard kan blijven.

 

Lees verder

menu