Wespennest

wespennestEen wespennest kan men aantreffen op diverse plekken. Bekende voorbeelden zijn in de muur, in een houten biels, tussen de dakpannen of aan het plafond van bijvoorbeeld een tuinhuisje.

 

Een wespennest is voor ons als specialist een bijzonder verschijnsel, maar wat te doen met een wespennest als het voor overlast of gevaar zorgt? Bestrijding van de wespen is dan meestal de enige oplossing. Ga in dat geval verder naar onze informatie over wespenbestrijding

Hoe ontstaat een wespennest?

koningin aan het werk voor haar wespennest in de grondDe koningin

Afhankelijk van de weersomstandigheden ontwaken de wespenkoninginnen meestal in de tweede helft van april uit hun winterslaap en gaan ze ieder op zoek naar een geschikte plek om een nest te bouwen. Dit kan heel goed een spouwmuur zijn, in de grond, op een zolder of in de schuur.

 

wespenpapierWespenpapier

Zodra de koningin tevreden is met de plek, dan gaat ze op zoek naar hout wat ze met haar speeksel omvormt tot het zogenaamde wespenpapier.

 

We kunnen haar daarom in het voorjaar vooral aantreffen op schuttingen, boomstronken, houten tuinmeubilair, etc.

Wat gebeurt er in het wespennest?

beginnend wespennestDe eerste cellen

Het nest dat de koningin bouwt is in de eerste week kogelrond en heeft de grootte van een walnoot. In het nest worden tien tot twintig zeskante cellen gebouwd en op de bodem van elke cel wordt een ei vastgekleefd. Zodra de eieren zijn uitgekomen krijgt de koningin het bijzonder druk met het verzamelen van voedsel voor de larven.

Werksters

Pas ongeveer een maand na het leggen van de eieren komen de eerste volwassen werksters uit de poppen. Pas dan kan de zaak goed op gang komen. De koningin kan zich nu alleen concentreren op het leggen van eieren.

 

 

De bouwwerkzaamheden en de broedzorg worden door de werksters overgenomen. In de loop van de zomer kan een goed ontwikkeld wespenvolk 5000-6000 individuen tellen.

Levenswijze

Het is vooral de arbeidsverdeling die bij het sociale leven opvalt. Net als bij mieren zien we bij wespen dat er koninginnen en mannetjes zijn die voor de voortplanting zorgen en werksters die het nest bouwen, de larven voeden en voor de verdediging van het volk zorgen. Eigenlijk zijn de werksters wijfjes met onontwikkelde geslachtsorganen.

volgroeid wespennestÉénjarig

In tegenstelling tot honingbijen, hebben wespen geen methode ontwikkeld om voedsel voor de winter te verzamelen. Daarom zijn de volken op onze breedtegraad éénjarig. In het najaar vallen ze uiteen en vriezen de werksters dood.

Cyclus

Voordat het volk uitsterft, produceert de koningin nog enkele bevruchte werksters (toekomstige koninginnen) en de mannetjes om deze te bevruchten. Ze vliegen dan gezamenlijk uit. dit wordt ook wel de bruidsvlucht of de paringsvlucht genoemd. De mannetjes gaan direct na de paring dood, maar de jonge bevruchte koninginnen zoeken een beschut plekje om te overwinteren. De cyclus is dan weer rond. ’s Winters kan men deze slapende koninginnen op zolders en in schuurtjes verscholen aantreffen. 

wat eten wespenVoedsel

De volwassen wespen leven van vloeibaar voedsel. Soms ziet men ze in bloemen nectar zuigen of vruchtensap drinken. Vreemd genoeg worden ze ook door de larven gevoed. In ruil voor het vliegenvlees breken de larven namelijk een suikerhoudende vloeistof uit die door de volwassen wespen ijverig wordt opgelikt.

 

Niet alleen worden de werksters hierdoor van brandstof voorzien, deze voeding over en weer heeft ook zeker een sociale functie die voor het bijeenhouden van het volk zorg draagt.

wat eten wespen?De jacht

De larven leven uitsluitend van vlees. De buit bestaat meestal uit vliegen en vlinders die in de lucht door de wespen gevangen worden.

 

Met hun krachtige kaken knippen ze de vleugels en poten van het slachtoffer af, knippen het in stukken en kauwen het tot ronde voedselbolletjes die naar de larven thuis worden gebracht.

Overlast

Voorjaar

wespennest in de spouwmuur voorjaarHet grootste gedeelte van het voorjaar zijn de werksters zeer doelgericht bezig met hun werkzaamheden en merkt men eigenlijk verbazend weinig van ze, zelfs als men een wespennest in huis heeft.

 

De wespen vliegen dan pijlsnel af en aan naar de ingang van het nest zonder veel aandacht voor de omgeving. Ze zullen pas reageren wanneer men het nest te dicht nadert of wanneer er trillingen veroorzaakt worden. Ze voelen zich dan bedreigd en zullen in het uiterste geval hun angel gebruiken om het nest te verdedigen. 

wespenoverlast terrasZomer

Tijdens de zomer raken de wespen meer geinteresseerd in zoetigheden en kan de overlast razendsnel toenemen. In bakkerijen, vruchtenwinkels en op bijvoorbeeld campings en terrassen kunnen ze een ernstige plaag vormen.

 

Omdat ze ook op aas en vuilnisemmers afkomen zijn ze net als vliegen mogelijke ziekteverspreiders. Maatregelen hiertegen vindt u op onze pagina wespenoverlast

wespen in huis in het najaarNajaar

In het najaar houdt de zorg voor de larven op en de werksters die vanaf dat moment een lui leventje leiden beginnen dan op te vallen vanwege het doelloze gedrag.

 

In September/oktober zien wij dan ook dat de overlast toeneemt van versufte wespen in huis

Wespennest verwijderen

Een wespennest kan pas verwijderd worden nadat het uitgeschakeld is. Men moet 100% zeker zijn dat er geen activiteit meer is. Hoe u dit doet leest u hier

 

menu