Wespennest in spouwmuur

Een wespennest in de spouwmuur kan vervelende gevolgen hebben. Isolatiemateriaal wordt door de wespen verwijderd om ruimte te creëren voor het groeiende wespennest. Ze maken vooral gebruik van de ventilatie openingen.

 

Wanneer de aanvliegroute ook nog eens in conflict komt met onze looproute of zitplek, dan wordt het al snel vervelend of zelfs gevaarlijk.

 

Wilt u weten hoe u er vanaf komt of wat wij kunnen doen voor u? Ga dan eerst naar onze pagina over het verwijderen van een wespennest

Blokkeer nooit de uitvliegopening! 

Bij iedereen passeert weleens de gedachte om de ventilatieopeningen van de spouwmuur waar het wespennest zit af te dichten in de hoop dat de wespen hierdoor in de verstikking raken of uithongeren. Deze acties lopen echter meestal verkeerd af.

 

De opgesloten wespen zijn in staat om nieuwe wegen open te vreten en zodoende op plekken terecht te komen waar ze nog minder gewenst zijn. Wij krijgen regelmatig paniekoproepen nadat een in- en uitvliegopening afgedicht is.

 

Verder zullen de wespen die terugkeren van hun buitenwerkzaamheden niet zomaar vertrekken wanneer de ingang naar hun nest geblokkeerd is. Het zit in het instinct om er alles aan te doen om weer binnen te dringen en dit kan nare situaties veroorzaken. 

 

Heeft u het al per ongeluk afgedicht? Lees dan wat u kunt doen als u het afgedicht heeft

Is bestrijding noodzakelijk?

Uiteraard lijkt het onwenselijk om een wespennest in de spouwmuur te laten bestrijden wanneer het nest niet tot overlast leidt. Helaas naarmate het seizoen vordert groeit een wespennest razendsnel.

 

Wanneer de grote hoeveelheid wespen dan toch uiteindelijk tot overlast gaat leiden, zal er uiteindelijk toch nog een bestrijding aan te pas moeten komen. Helaas is het wespenvolk dan inmiddels al explosief toegenomen. Achteraf gezien was het dan toch beter geweest om er op tijd bij te zijn.

Spouwmuur beschermen tegen wespen

Nadat het wespennest bestreden is kunt u het beste de ventilatieopeningen van de spouwmuur beschermen tegen wespen middels speciale ventilatieroosters. Ze worden ook wel bijenbekjes genoemd. Dicht de openingen niet af nadat het probleem is opgelost! Dit is slecht voor de ventilatie van de spouwmuur. Onze bestrijdingsdeskundige kan eventueel ter plekke adviseren over preventieve maatregelen.

Kan een wespennest voorkomen worden?

Als u de spouw goed beschermt tegen de wespen, dan hebben de koninginnen geen kans meer om binnen te dringen. Er zijn helaas wel meerdere toegangswegen naar de spouwmuur. Ook bij de dakaansluiting of zelfs via de kruipruimte is het mogelijk. Soms zit de opening ook achter een erker of boeideel. Kortom, als de wespenkoningin het op uw huis gemund heeft, dan vind ze meestal wel een mooi plekje. Als u de muur beschermd heeft, kan de kans zelfs groter zijn dat ze op een nóg vervelendere plek gaat zitten zoals onder dakpannen of de dakkapel. Lees meer over de keuzes van een wespenvolk op oonze pagina over een wespennest in huis

Waarom zit een wespennest vaak in de spouwmuur?

De koningin is in het voorjaar altijd op zoek naar een goede plek om haar nest te stichten. Voorwaarde is dat de ruimte waar ze dit doet voldoende beschermd is tegen weersomstandigheden die gevaarlijk zijn voor het wespennest, zoals kou, regenval en wind. De spouwmuur biedt deze belangrijke voorwaarde. 

 

Verder is het belangrijk voor de wespen dat het nest dichtbij een uitvliegopening zit zodat de werksters bij thuiskomst niet meer ver hoeven te lopen naar de larven die ze moeten voeden. De vangst bestaat soms uit behoorlijk grote insecten. Tijdens het vliegen hebben ze deze stevig tussen de kaken zitten, maar tijdens het lopen kan het behoorlijk lastig zijn voor wespen om de vangst aan te slepen.

Lees verder

menu