Bijen en Hommels verwijderen
Tijdens het voorjaar krijgen wij veel meldingen over bijenoverlast of hommels. Een bijenvolk kan alleen door een imker worden verwijderd. Het heeft geen enkele zin om dit zelf te proberen, tenzij het solitaire bijen zijn.
Meestal betreft het de honingbij. Ze zijn oranje - bruin/zwart van kleur. Bijen kunnen wij vooral onderscheiden aan het gedrag. Ze vliegen meestal in grote groepen rondom een bepaalde plek zoals een schoorsteen of rondom een spouwmuur. Meestal is de overlast van korte duur. Toch kunnen sommige bijenvolken, vooral in schoorstenen en spouwmuren jaarlijks voor overlast zorgen. Laat u in dat geval goed adviseren door een imker.
Bijenvolk in de tuin
Tijdens het voorjaar april - mei kan plotseling een enorme bijenpopulatie met duizenden tegelijk neerstrijken bij u in de tuin of in de straat. Eerst ziet u dan enorme aantallen bijen druk om elkaar heen zwermen, waarna ze plotseling als een tros samenklonteren.
Verschil met wespen
Bijen worden zeer actief tijdens de warme dagen in het voorjaar. Ze hebben de eigenschap om te 'zwermen'. Ze kunnen in grote groepen tegelijk door de lucht zwermen en lukraak neerstrijken op een muur, in een struik of in een boom. Het vlieggedrag rondom het nest is anders dan bij wespen. Wespen vliegen zeer doelgericht naar het nest terwijl bijen veelal rondom het nest blijven cirkelen met grotere groepen.
Meestal van korte duur
De plotselinge aanwezigheid van een bijenvolk kan even schrikken zijn, maar het goede nieuws is dat bijen meestal niet langer dan één of enkele dagen op een vaste plek blijven zitten. Wacht dus eerst af tot ze weer vertrekken.
Als de overlast ernstige vormen aanneemt, dan kunt u een imker bellen. Zij hebben technieken en bescherming om het volk op diervriendelijke wijze te verplaatsen naar een geschikte locatie, veelal bij een afgeschermd terrein waar meerdere bijenvolken gehouden worden.
Toch bestrijden?
Soms zit een bijenvolk op een plek waar de imker er niet bij kan, zoals in de spouwmuur of in de schoorsteen. De imker zal u dan adviseren om te wachten totdat de bijen vanzelf vertrekken.
Het komt een enkele keer voor dat de bijen langdurig bivakkeren op één plek of zelfs meerdere jaren terwijl de imker er ook niet bij kan. Als dit bijenvolk ook nog eens voor een onleefbare situatie zorgt of voor gevaarlijke situaties, denk aan bijvoorbeeld de spouwmuur van een kinderdagverblijf, dan is bestrijding het laatste redmiddel.
Terughoudendheid
Hoewel bijen niet wettelijk zijn beschermd > Wet Natuurbescherming, is het desondanks onze taak en verantwoordelijkheid om zuinig met deze nuttige beestjes om te gaan. Het gaat niet goed met het bijenbestand in ons land. Wij willen onnodige sterfte tegengaan. Daarom dringen wij altijd aan op het raadplegen van een imker of om net zo lang af te wachten tot de bijen vanzelf vertrekken, ook al bestaat er ongemak.
Maatwerk
De huidige status die bijen en hommels hebben betekent voor ons dat wij deze insecten in de praktijk uitsluitend bestrijden wanneer er serieus gevaar dreigt of dermate hinder ondervonden wordt dat er niet fatsoenlijk geleefd kan worden. Onze uitvoerders zijn geautoriseerd om dit zelf ter plekke te beoordelen.
Zij luisteren dan vooral naar de risico's m.b.t. kleine kinderen, allergiën of fobiën en beoordelen dan alsnog of een imker toch nog uitkomst kan bieden. Ter plekke wordt de situatie dus alsnog door onze uitvoerder beoordeeld op de mate van noodzaak en tevens ook uitvoerbaarheid
Bestrijding is dus absoluut een laatste redmiddel! Zoek altijd eerst een diervriendelijke oplossing, raadpleeg een imker om het volk te verplaatsen of wacht geduldig af tot ze vanzelf weer vertrekken. Vanaf de maand juli laten ze zich meestal niet meer zien. Het zijn typische voorjaarsinsecten.
Hommels
Hommels zijn net als bijen voor velen direct herkenbaar, maar toch zorgt ook de hommel regelmatig voor verwarring. Een hommel is een stuk dikker dan de honingbij en heeft meestal een combinatie van oranje/zwart en grijs/witte kleuren.
Herkennen en verwijderen
Zijn de beestjes wat dikker en meer bruin- of oranjezwart? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met hommels. Deze beestjes zijn net als bijen vooral tijdens het voorjaar actief. Hommelnesten zitten meestal in de spouwmuur of onder het dakbeschot. Met mooie dagen zie je ze regelmatig af- en aanvliegen.
Hommels kunnen in principe geen kwaad. Als je ze verder met rust laat zijn het geen aggressieve diertjes. In tegenstelling tot wespen richten ze geen schade aan in de spouwmuur of onder het dak. Vanwege het gezoem kunnen ze enkel wat geluidsoverlast veroorzaken.
Hommelnest zichtbaar
Soms is een hommelnest zichtbaar in de open omgeving. Men ziet dan een samengeklonterd geheel liggen op de grond. Wij adviseren dan om het met rust te laten. U kunt er bijvoorbeeld een lint omheen spannen of afzetten. Hommels zijn meestal tot eind juni actief. Daarna heeft men er geen last meer van.
Hommelnest bestrijden
Als de hommels voor gevaarlijke situaties zorgen en een imker kan het niet verplaatsen, dan is bestrijding het laatste redmiddel. Wij verrichten hierbij dezelfde handelingen als een wespenbestrijding
Wij bestrijden hommels enkel wanneer het echt niet anders kan, bijvoorbeeld in de spouwmuur. Als de hommels zichtbaar als een hoopje bij elkaar geklonterd zijn in de open omgeving, dan doen wij hier niets mee. U kunt het met een lint afzetten of een imker raadplegen.