Bijen en Hommels verwijderen

Bijen herkennen en verwijderenTijdens het voorjaar hebben we vaak te maken met bijen. Ze zijn voor velen direct herkenbaar maar zeker niet voor iedereen. Sluit daarom als eerste uit dat het wellicht om bijen gaat. Een bijennest kan alleen door een imker worden verwijderd. Het heeft geen enkele zin om dit zelf te proberen, tenzij het solitaire bijen zijn.

 

Bijenvolk rondom een spouwmuurMeestal betreft het de honingbij. Ze zijn oranje - bruin/zwart van kleur. een belangrijk verschil met de wesp. Bijen kunnen we vooral onderscheiden aan het gedrag. Ze vliegen meestal in grote groepen rondom een bepaalde plek zoals een schoorsteen of rondom een spouwmuur.

 

bijenvolk neergestreken in de tuinZe kunnen tijdens het voorjaar april - mei plotseling met duizenden tegelijk neerstrijken bij u in de tuin of in de straat. denkt u te maken te hebben met bijen? Ga dan verder naar het herkennen en verwijderen van bijen

Hommels

HommelHommels zijn net als bijen voor velen direct herkenbaar, maar toch zorgt ook de hommel regelmatig voor verwarring. Een hommel is een stuk dikker dan de honingbij en heeft meestal een combinatie van oranje/zwart en grijs/witte kleuren.

 

Het verwijderen van een hommelnest is alleen mogelijk wanneer de hommels zichtbaar als een hoopje bij elkaar geklonterd zitten rondom de koningin. Helaas zitten hommelnesten vaak in een spouwmuur of achter het dakbeschot. Ga verder naar onze informatie over het herkennen en verwijderen van een hommelnest

Bijen herkennen en verwijderen

Bijenvolk in de boomBijen worden zeer actief tijdens de warme dagen in het voorjaar. Ze hebben de eigenschap om te 'zwermen'. Ze kunnen in grote groepen tegelijk door de lucht zwermen en lukraak neerstrijken op een muur, in een struik of in een boom. Het vlieggedrag rondom het nest is anders dan bij wespen. Wespen vliegen zeer doelgericht naar het nest terwijl bijen veelal rondom het nest blijven cirkelen met grotere groepen.

Meestal van korte duur

De plotselinge aanwezigheid van een bijenvolk kan even schrikken zijn, maar het goede nieuws is dat bijen meestal niet langer dan één of enkele dagen op een vaste plek blijven zitten. Wacht dus eerst af tot ze weer vertrekken.

 

Als de overlast ernstige vormen aanneemt, dan kunt u een imker bellen. Zij hebben technieken en bescherming om het volk op diervriendelijke wijze te verplaatsen naar een geschikte locatie, veelal bij een afgeschermd terrein waar meerdere bijenvolken gehouden worden.

Als de imker er niet bij kan

Bijenvolk spouwmuurSoms zit een bijenvolk op een plek waar de imker er niet bij kan, zoals in de spouwmuur of in de schoorsteen. De imker zal u dan adviseren om te wachten totdat de bijen vanzelf vertrekken.

 

Het komt een enkele keer voor dat de bijen langdurig bivakkeren op één plek of zelfs meerdere jaren terwijl de imker er ook niet bij kan. Als dit bijenvolk ook nog eens voor een onleefbare situatie zorgt of voor gevaarlijke situaties zorgt, denk aan bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, dan is bestrijding het laatste redmiddel.

Terughoudendheid

Het is onze taak en ook verantwoordelijkheid om zuinig met deze nuttige beestjes om te gaan. Wij willen niet bijdragen aan onnodige sterfte. Daarom dringen wij altijd aan op een imker of om af te wachten tot de bijen vanzelf vertrekken.

 

Bijen zijn niet wettelijk beschermd > zie ook Wet Natuurbescherming, Dat heeft te maken met bijzondere omstandigheden die zich kunnen voordoen (denk bijvoorbeeld aan een bijenplaag in een spouwmuur bij een kinderdagverblijf)

 

De bijensterfte is echter een zeer actueel probleem, vooral vanwege de bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Daarom staan de bijen wel op de 'rode lijst' van de rijksoverheid en zijn wij ontzettend terughoudend met de bestrijding van bijen.

Wat betekent dit voor ons?

De huidige status die bijen en hommels hebben betekent voor ons dat wij deze insecten in de praktijk uitsluitend bestrijden wanneer er serieus gevaar dreigt of dermate hinder ondervonden wordt dat er niet fatsoenlijk geleefd kan worden.

 

Denk hierbij aan risico's m.b.t. kleine kinderen, allergiën of fobiën. Wanneer bijvoorbeeld een imker of gewoon afwachten tot ze vanzelf vertrekken ook geen uitkomst biedt, pas dan kunt u ons bellen. Ter plekke wordt de situatie alsnog door onze uitvoerder beoordeeld op de mate van noodzaak en uitvoerbaarheid

 

Bestrijding is dus absoluut een laatste redmiddel! Zoek altijd eerst een diervriendelijke oplossing, raadpleeg een imker om het volk te verplaatsen of wacht geduldig af tot ze vanzelf weer vertrekken. Vanaf de maand juli laten ze zich meestal niet meer zien. Het zijn typische voorjaarsinsecten.

Hommels herkennen en verwijderen

HommelZijn de beestjes wat dikker en meer bruin- of oranjezwart? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met hommels. Deze beestjes zijn net als bijen vooral tijdens het voorjaar actief. Hommelnesten zitten meestal in de spouwmuur of onder het dakbeschot. Met mooie dagen zie je ze regelmatig af- en aanvliegen. 

 

Hommels kunnen in principe geen kwaad. Als je ze verder met rust laat zijn het geen aggressieve diertjes. In tegenstelling tot wespen richten ze geen schade aan in de spouwmuur of onder het dak. Vanwege het gezoem kunnen ze enkel wat geluidsoverlast veroorzaken. 

Hommelnest zichtbaar

Soms is een hommelnest zichtbaar in de open omgeving. Men ziet dan een samengeklonterd geheel liggen op de grond. Wij adviseren dan om het met rust te laten. U kunt er bijvoorbeeld een lint omheen spannen of afzetten. Hommels zijn meestal tot eind juni actief. Daarna heeft men er geen last meer van.

Hommelnest bestrijden

Als de hommels voor gevaarlijke situaties zorgen en een imker kan het niet verplaatsen, dan is bestrijding het laatste redmiddel. Wij verrichten hierbij dezelfde handelingen als een wespenbestrijding

 

Wij bestrijden hommels enkel wanneer het echt niet anders kan, bijvoorbeeld in de spouwmuur. Als de hommels zichtbaar als een hoopje bij elkaar geklonterd zijn in de open omgeving, dan doen wij hier niets mee. U kunt het met een lint afzetten of een imker raadplegen.

Lees verder