Mieren bestrijden in huis

waar komen de mieren vandaanHeeft u last van mieren in huis of in uw bedrijf? Tref dan effectieve maatregelen. Een mierenplaag zorgt voor veel frustratie en onhygiënische omstandigheden. Hieronder geven wij de belangrijkste maatregelen en tips om mieren effectief te bestrijden en te voorkomen. 

professioneel mieren laten bestrijden

 

Heeft u alles al geprobeerd? Of heeft u geen zin om het zelf te doen? Dan kunt u door ons de mieren laten bestrijden

Hoe ontstaat een mierenplaag?

Een mierenplaag in huis ontstaat wanneer er mierennesten onder of vlakbij de gevelrand van de woning zitten. Dit begint aan de buitenzijde, meestal op een zanderige ondergrond bij de dorpels en kozijnen. Overlast begint meestal bij verzakkingen rondom de woning.

 

oorzaak mierenplaag

Diepe gangen

Mieren graven diepe gangen en werken samen met honderden tot duizenden collega's om de mierennesten uit te dijen. De warmte van de woning, dikwijls vanwege vloerverwarming trekt ze tevens aan.

De weg naar binnen

mierenplaag plinten in huisOpeningen naar de spouwmuur en kabel- doorvoerleidingen wijzen vervolgens de weg naar binnen via de naden en kieren in huis, veelal bij plinten, vensterbanken en muuraansluitingen.

 

Vanuit hier komen de mieren meestal in de keuken terecht waar ze relatief eenvoudig aantrekkelijke producten vinden. Vervolgens maken ze geursporen. Dit veroorzaakt uiteindelijk een snelle toename van het probleem.

Welke signalen wijzen op een mierenplaag in huis?

 • Activiteit tijdens de winter of al heel vroeg in het voorjaar.

   

 • Kruipende mieren welke tevoorschijn komen uit naden en kieren van bijvoorbeeld vensterbanken of plinten.

   

 • Vliegende mieren in huis

   

 • Ieder jaar opnieuw problemen met mieren in huis.

   

 • Mieren in de constructie, zoals in de spouwmuur of de kruipruimte.

 

Wat kunt u zelf doen?

Voordat u begint met het treffen van maatregelen is het van groot belang om het gedrag van mieren eerst gedeeltelijk te begrijpen. Onze mierenbestrijders treffen namelijk regelmatig woningen aan die volgegooid zijn met allerlei producten die het soms alleen maar erger maken.

zelf mieren bestrijdenLet op de verkenners

Zodra de eerste verkennende mieren wat lekkers hebben gevonden, maken ze dit ook kenbaar aan de rest van hun collega's. Dit doen ze met een geurspoor en door aanrakingen met hun antennes. Net als Honingbijen hebben mieren bepaalde 'codes' ontwikkeld om richting te geven aan hun soortgenoten.

geurspoor uitwissenSporen uitwissen

Deze geursporen die ze achterlaten zien wij niet, maar zorgen wel voor de onophoudelijke toestroom van mieren. Ze volgen simpelweg het spoor van hun voorgangers. Hierdoor heeft het dus niet altijd zin om alleen de voedselbron weg te nemen. Om de mieren weg te houden zult u zoveel mogelijk het gehele spoor uit moeten wissen. Voordat wij uitleggen hoe u dit doet brengen wij eerst enkele geruchten de wereld uit.

Feit of fantasie?

middelen tegen mierenBinnen onze sociale kringen en op internet wordt ieder voorjaar weer veel geroepen over doe-het-zelf-middeltjes waarvoor men nieteens naar de winkel hoeft. Volgens de internetgangers bezitten onze keukenkastjes altijd wel een wondermiddel welke naar hun volle overtuiging de mieren buiten de deur houdt.

middelen zelf bestrijdenStuivers en Bakpoeder

De creativiteit neemt tevens ieder jaar toe. Voordat u het weet ligt uw huis vol met bakpoeder, koffie, stuivers, eucalyptus, kruiden en azijn. Vooral de stuivers en bakpoeder zijn traditiegetrouw populair. Onze mierenbestrijders komen ieder jaar wel een paar keer thuis met bakpoeder aan hun broek en wat stuivers als fooi.

Verjagen is onzin

Of deze middelen daadwerkelijk een bijdrage leveren hangt vooral af van de aard van het probleem en aanvullende maatregelen die getroffenzelf mieren bestrijden worden. Een ding staat in ieder geval vast: Er zijn geen natuurlijke producten die mieren daadwerkelijk wegjagen.

 

Dus of u nu bakpoeder, muntthee, stuivers, kruidnagels of andere producten strooit, de mieren zullen niet teleurgesteld terugwandelen naar waar ze vandaan kwamen.  

dwaalspoor mieren zelf bestrijden

Geur is cruciaal

Wat natuurlijk wel goed kan zijn is dat de sterke geur van bepaalde producten de mieren op een dwaalspoor brengt en ze daarom wellicht afzwaaien naar de richting waar u er geen last meer van heeft. Als dat buitenshuis zou zijn, dan is het probleem opgelost. Maar dan was u hier niet terecht gekomen waarschijnlijk.

 

De truc is om juist de geuren weg te nemen. Niet alleen de geur van uw voedingswaren maar vooral de bestaande geursporen van de mieren. 

Hoe doet u dat?

schoonmaakmiddelen tegen mieren

 • Frequent dweilen met een goed schoonmaakproduct en heet water.

 

 • Stevig poetsen langs randen en plinten, tevens met heet water en een goed schoonmaakproduct.

 

 • (Rondom) de prullenbak goed schoonmaken en de prullenbak tevens dagelijks legen.

 

mieren afdichten

 • Vaatwasser regelmatig aanzetten en de scharnieren en putjes reinigen.

 

 • Zwerfvoedsel, vooral zoetigheden scherp in de gaten houden en verwijderen.

 

 • Naden en kieren langs plinten en kozijnen goed afdichten

Mierengif, werkt dat?

Wanneer de huis- tuin en keukenmiddelen niet werken, dan laat men zich al gauw adviseren door tuincentra, dierenwinkels of zelfs supermarkten.

Er wordt door fabrikanten en winkeliers veel verdiend aan deze impulsaankopen terwijl ze in veel gevallen niet of nauwelijks werken omdat de situatie niet om deze maatregelen vraagt.

Lokdoosjes

Lokdoosjes bezitten meestal een middeltje wat de mieren eten waarna ze enkele uren later sterven. Het probleem echter is dat een mierennest nooit volledig uitgeroeid kan worden met een paar lokdoosjes. Bij onvoldoende lokdoosjes komt u dus in een situatie terecht waarbij juist hele kolonies uw kant op komen terwijl er geen gif meer voorhanden is. Ook mieren die anders nieteens uw huis hadden bezocht vallen u dan opeens lastig met hun zoektocht naar een alternatief.

 

Onze specialisten gebruiken weliswaar ook een lokmiddel, maar dit is een stuk krachtiger en wordt op slimmere plekken direct in naden en kieren toegepast. Bovendien is de hoeveelheid juist. Aan lokdoosjes uit de winkel bent u honderden euro's kwijt om aan een soortgelijke hoeveelheid te komen.   

Mierenpoeder en gifkorrels

Er zijn zowel giftige als niet-giftige varianten van mierenpoeder. Als u op het etiket van een product geen werkzame stof ziet staan, dan is het waarschijnlijk een niet-giftig product. Het wordt dan ook vaak als 'eco-vriendelijk' aangeduid. Als dit zo is dan is de kans op succes waarschijnlijk vergelijkbaar met ieder ander huis-tuin- en keukenmiddel waar wij het hierboven over hebben gehad. Aan u de keuze..

 

Giftige mierenpoeder of korrels zijn ook verkrijgbaar. U ziet dan op het etiket een werkzame stof staan. Er wordt soms bij verteld dat ze de giftige korrels naar het nest brengen. De resultaten zijn zeer discutabel. Mieren brengen niet snel iets naar het nest, maar verorberen producten ter plekke en communiceren enkel de vondst. Gifkorrels zijn minder aantrekkelijk dan de meeste andere producten. Verder zijn er veel klachten over de nadelen zoals stank, hoofdpijn en de onveiligheid met betrekking tot kinderen en huisdieren.

Welke alternatieven zijn er nog?

Als men meerdere jaren achter elkaar mieren de kans heeft gegeven om zich definitief te vestigen in of onder uw woning, dan kan het erg frustrerend zijn om continu bezig te zijn met schoonmaken en geuren uitwissen. Ook kleine kinderen of achterstallig onderhoud spelen een rol. Een huis brandschoon houden behoort soms simpelweg niet tot de mogelijkheden.

mieren bestrijdingsmiddelDrukpomp combinatiepakket

Voor de consumentenmarkt zijn helaas weinig effectieve middelen beschikbaar. Dit heeft te maken met de regelgeving rondom toxicologische middelen. Desondanks is er een product verkrijgbaar voor de gewone consument waar wij relatief goede ervaringen mee hebben zonder dat er giftige middelen aan te pas komen.

 

Het product moet echter toegepast worden in een bepaalde concentratie met tevens een geschrikt hulpmiddel (drukpomp voor vloeistof met norsel met uitgang van min. 1 mm) Het makkelijkste is om het als pakket te bestellen. Dit doet u bijvoorbeeld hier

Kokend water

verder kan heet water ook de activiteit gedeeltelijk beheersen. Echter, de diepe gangenstelsels van mieren laten het water niet toe tot de nestkamers. Hier kunt u bovengenoemde drukpomp van het pakket wellicht voor gebruiken. 

Afspraak makenAfspraak maken

Maakt u toch liever een afspraak met onze specialist? klik dan hier

Wat als u niets doet?

Door hun onophoudelijke werkkracht kunnen mieren in woningen, gebouwen en buiten onder de gevel en de tegels enorme gangenstelsels graven waar de nestkamers gesticht worden. Deze mierennesten zijn haast niet te vinden zonder dat er gesloopt of gegraven moet worden. 

schade door mierenStructureel overlast

Dit is opzich geen probleem in een zanderige ondergrond verder weg in de tuin of onder de stoep voor de deur, maar zodra deze onderliggende activiteit zich afspeelt binnen de constructie van de woning, in de kruipruimte of dicht tegen de gevelrand, dan kan dit leiden tot aanhoudende overlast van mieren in huis.

Aantasting hout en isolatie

De mieren die wij in Nederland kennen zijn minder gevaarlijk dan sommige soorten mieren in andere delen van de wereld. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld kunnen termieten huizen volledig onbewoonbaar maken.

schade door mieren in huis

Hier in Nederland zal het zo'n vaart niet lopen. Toch kunnen onze mieren wel degelijk woningen en gebouwen aantasten.

 

mierenplaag in huisHierbij moet dan vooral gedacht worden aan dakisolatie, spouwmuurisolatie of kruipruimteisolatie onder de vloer. Daarnaast tasten ze ook hout aan.

Schimmels

mieren schimmelsOok schimmels kunnen zowel een oorzaak als gevolg zijn van mierenoverlast. Vliegende mieren (gevleugelde mannetjes en koninginnen) komen tijdens de paringsvlucht soms in een vochtige geisoleerde donkere ruimte terecht.

 

Met behulp van schimmels kunnen ze een vicieuze circel op gang brengen. Mieren kunnen namelijk in symbiose leven met bepaalde schimmels. Dergelijke omstandigheden maken een bestrijding van mieren zeer complex.

Hygiëne en gezondheid

Mieren in huis vormen niet direct een gevaar. Ze zijn weliswaar onhygiënisch omdat ze met hun pootjes over van alles heen wandelen, maar het zijn geen insecten welke direct grote risico's vormen voor de gezondheid.

hygiëne mieren in huis

 

De Zwarte Wegmier is geen ziektedrager. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat u kan worden geïnfecteerd met een virus door bijvoorbeeld het eten van een produkt waar ook de mieren aan hebben gezeten.

 

mieren gezondheidMieren in huis kunnen echter wel bacteriën bij zich dragen. Zoals gezegd komen ze tijdens hun lange wandeltochten op onhygiënische plekken terecht waardoor ze produkten wel degelijk kunnen besmetten.

 

Toch blijft de kans op een bacteriële infectie door bijvoorbeeld het niet wassen van de handen vele malen groter dan door de aanwezigheid van mieren. Ook bijvoorbeeld kamervliegen of aasvliegen vormen een veel groter risico dan de relatief onschuldige mieren.

Mieren in de keuken

De keuken is de plek in huis waar het meestal gebeurt. De reden dat de keuken meestal besmet wordt met mieren heeft te maken met meerdere factoren die van invloed zijn. 

Vloerverwarming

Klachten over mieren in de keuken, vooral tijdens de winter of vroeg in het voorjaar zijn regelmatig te wijden aan de aanwezigheid van vloerverwarming welke veel keukens tegenwoordig hebben.

mierenoverlast door vloerverwarming

 

De buisjes die onder de vloer ingefreesd zijn hebben ruimte nodig welke door mieren dankbaar benut kan worden.

 

De weg naar de pomp kan ook als een soort snelweg dienen naar andere delen van de woning. De temperatuurschommelingen zorgen tevens voor mierenproblemen op afwijkende momenten in onze seizoenen.

Voedsel

Mieren trekken meestal onze keuken binnen omdat ze op zoek zijn naar lekkernij. Open verpakkingen, zoetwaren, kruiden en andere restanten worden al snel gevonden door de verkenners. Restanten worden veelal gevonden achter in de keukenkastjes, tussen de scharnieren van de vaatwasser en rondom de prullenbak. 

mieren in de keuken

 

Hoe zeer wij ook ons best doen om de boel schoon te houden, mieren kunnen vaak onophoudelijk binnenmarcheren. Mieren in de keuken zijn bovendien in staat om tussen de kleinste naden en kieren voedselbronnen aan te treffen die voor ons blote oog niet zichtbaar zijn.

leidingwerk kruipruimte mierenoverlastKruipruimte 

Mieren in de kruipruimte kunnen soms makkelijk binnenkomen in de keuken langs afvoeren en leidingwerk. Vooral bij inbouwkeukens kan dit een behoorlijk probleem zijn. De afwerking rondom leidingen en afvoeren die de kruipruimte ingaan laat soms te raden over waardoor mieren makkelijk in staat zijn om vanuit de kruipruimte achter de plint van de keuken terecht te komen.

Spouwmuurmieren in spouwmuur

De keuken is meestal op de begane grond in verbinding met de buitengevel. Mieren welke onder de gevelrand aan de keukenzijde hun nesten stichten kunnen vandaar soms de spouwmuur betreden en via kleine barsten aan de vloeraansluiting vervolgens de keuken binnentreden.

Niet iets van één jaar tijd 

Een mierenplaag in huis ontstaat meestal niet in één jaar tijd. Vaak hebben de mierennesten kans gehad om zich meerdere jaren achtereen verder te ontwikkelen zonder dat u zich van enig kwaad bewust was.

mierennesten eitjes en poppen

Als u last heeft van mieren rondom of binnenshuis, dan is dat in sommige gevallen maar het topje van de ijsberg. De meeste activiteit speelt zich af buiten ons zicht.

 

In de loop van het voorjaar kan een mierenkoningin al duizenden mieren produceren wiens functie enkel en alleen bestaat uit het verrichten van arbeid. 

 

Tijdens het einde van de winter kunnen de mieren onder het huis al wakker worden. Vooral met vloerverwarming in de keuken kunnen mieren al vroeg in het jaar voor problemen zorgen.

 

Lees verder

menu