Mieren bestrijden in huis

waar komen de mieren vandaanHeeft u last van mieren in huis? Laat het dan niet teveel op zijn beloop. Hieronder delen wij onze kennis en informatie om tot een oplossing te komen. Voor bestrijding aan huis kunt u met ons een afspraak maken.

Hardnekkige overlast

Hardnekkige mierenoverlast in huisIs de mierenoverlast in huis al jarenlang aan de gang? Of dringen de mieren binnen via naden en kieren midden in huis of zelfs op verdiepingsvloeren? Ga dan eerst naar onze informatie over structureel overlast

Professioneel advies

professioneel advies over mieren bestrijden in huisHeeft u alles al geprobeerd en blijven de mieren toch komen? Lees dan onderstaande informatie en kijk wat wij voor u kunnen doen

 

Whatsapp logo.jpgOf stuur een bericht naar onze deskundige via Whatsapp > 06 - 25580718

Belangrijk om te weten:

 

 

 

 

 

Hoe ontstaat mierenoverlast in huis?

Rondom de woning

Ontstaan mierenplaagRondom de woning zitten meestal zandlagen onder bestrating, bijgebouwen en aanbouwen. Ook kruipruimtes kunnen een zandlaag hebben. Zand is de ideale ondergrond voor mierennesten. Mieren(koninginnen) ontwaken wanneer de bodem warmer wordt. De koninginnen leggen tijdens het voorjaar duizenden eitjes waar de werksters uitkomen.

De buitengevel

mierennesten in de tuinIn de meeste gevallen beperkt de mierenoverlast zich tot buiten onder de bestrating of elders in de tuin in een zanderige bodem waar de zon op schijnt. Echter, wanneer de mieren dichtbij de gevels of zelfs onder de woning ontwaken, dan kunnen ze worden aangetrokken door de betrekkelijke warmte vanuit het huis, vooral vroeg in het voorjaar wanneer het buiten nog fris is. De inmiddels populaire vloerverwarming zorgt daarom ook steeds vaker voor problemen. Verderop leest u hier meer over.

Verkenners dringen als eerste binnen

de verkennersEen mierenplaag in huis begint dus meestal door toedoen van mierennesten onder of vlakbij de gevelrand van de woning. Langs dorpels van deurkozijnen of aansluitingen van raamkozijnen zien mierenkolonies kans om binnen te dringen. De verkenners onder de mieren gaan dan al gauw op zoek naar voedsel. Vervolgens maken ze geursporen. Dit is meestal het startpunt van een toenemend probleem. Over de geursporen en het gedrag van mieren hebben wij een interessant blog geschreven.

Kieren, plinten en leidingwerk

mierenplaag plinten in huisVanaf de buitengevel of de kruipruimte vinden mieren ook ingangen in huis via kieren of scheurtjes bij muuraansluitingen. Deze kieren zitten meestal verscholen achter de plinten van de vloer waar de muur aansluit of tussen de raamkozijnen en vensterbanken. Ook leidingwerk van radiatoren of vloerverwarming bevorderen de bewegingsvrijheid door de woning.

Wat kunt u zelf doen?

Let op! Is het mierenprobleem al jarenlang structureel van aard?  Of zitten de mieren echt binnenin de constructie van het huis? Dan zullen de tips en middelen voor consumenten hoogstwaarschijnlijk onvoldoende effect hebben. Ga dan meteen verder naar onze uitleg over structureel overlast

 

Lijken de mieren relatief makkelijk binnen te wandelen? En treft u ze veel aan rondom de keuken en woonkamer? Dan kunnen onze tips wel degelijk doeltreffend zijn. Desondanks is het van groot belang om het gedrag van mieren eerst gedeeltelijk te begrijpen. Onze mierenbestrijders treffen namelijk regelmatig woningen aan die volgegooid zijn met allerlei producten die het mierenprobleem alleen maar erger maken.

zelf mieren bestrijdenGeursporen van de verkenners

Zodra de eerste verkennende mieren wat lekkers hebben gevonden, maken ze dit ook kenbaar aan de rest van hun collega's. Dit doen ze met een geurspoor en door aanrakingen met hun antennes. Net als honingbijen hebben mieren bepaalde 'codes' ontwikkeld om richting te geven aan hun soortgenoten.

geurspoor uitwissenSporen uitwissen

De geursporen die de verkennende mieren achterlaten zien wij niet, maar zorgen wel voor een onophoudelijke toestroom van de kolonie. Ze volgen doelgericht het spoor van hun voorgangers. Hierdoor heeft het dus niet altijd zin om alleen de voedselbron weg te nemen. Om de mieren weg te houden uit huis zult u zoveel mogelijk het gehele spoor uit moeten wissen. Voordat wij uitleggen hoe u dit doet brengen wij eerst enkele geruchten de wereld uit.

De (on)zin van kruiden en poeders

middelen tegen mierenBinnen onze sociale kringen en op internet wordt ieder voorjaar weer veel geroepen over doe-het-zelf-middeltjes waarvoor men nieteens naar de winkel hoeft. Volgens vele websites en influencers bezitten onze keukenkastjes altijd wel een wondermiddel welke naar hun volle overtuiging de mieren buiten de deur houdt. 

 

De creativiteit neemt tevens ieder jaar toe. Voordat u het weet ligt uw huis vol met bakpoeder, koffie, stuivers, eucalyptus, kruiden en azijn. Vooral de stuivers en bakpoeder zijn traditiegetrouw populair.

Verjagen is een fabel

Of deze middelen daadwerkelijk een bijdrage leveren hangt vooral af van de aard van het probleem en aanvullende maatregelen die getroffenzelf mieren bestrijden worden. Een ding staat in ieder geval vast: Er zijn geen natuurlijke producten die mieren daadwerkelijk wegjagen.

 

Dus of u nu bakpoeder, koffiedik, stuivers, kruidnagels of andere producten strooit, de mieren zullen niet teleurgesteld terugwandelen naar waar ze vandaan kwamen.  

dwaalspoor mieren zelf bestrijden

Dwaalspoor

Sterke geur van bepaalde producten kunnen de mieren wel degelijk op een dwaalspoor brengen. Als u geluk heeft zwaaien ze af naar een richting waar u er geen last meer van heeft. Helaas komt het echter zeer weinig voor dat de mieren precies de kant kiezen waar u er opeens geen last meer van heeft. 

 

De enige echte goede truc is om de geursporen die de verkennende mieren hebben achtergelaten weg te nemen. 

Hoe doet u dat?

schoonmaakmiddelen tegen mieren

  • Frequent dweilen met een goed schoonmaakproduct en heet water.

 

  • Stevig poetsen langs randen en plinten, tevens met heet water en een goed schoonmaakproduct.

 

  • (Rondom) de prullenbak goed schoonmaken en de prullenbak tevens dagelijks legen.

 

mieren afdichten

  • Vaatwasser regelmatig aanzetten en de scharnieren en putjes reinigen.

 

  • Zwerfvoedsel, vooral zoetigheden scherp in de gaten houden en verwijderen.

 

  • Naden en kieren langs plinten en kozijnen goed afdichten

Structureel overlast

Structureel overlast mieren in huisSoms is mierenoverlast niet zomaar het gevolg van mieren die nieuwsgierig naar binnen komen wandelen. Er kan helaas ook sprake zijn van een onderliggend probleem wat niets met hygiëne te maken heeft.

 

Door hun onophoudelijke werkkracht kunnen mieren in woningen, gebouwen en buiten onder de gevel enorme gangenstelsels graven waar de nestkamers gesticht worden. Onder de juiste omstandigheden dijen de mierennesten vanzelf uit naar de spouwmuur, tussen de vloerdelen of zelfs achter het dakbeschot.

Bestrijding complex

Deze mierennesten zijn haast niet te vinden zonder dat bouwmaterialen verwijderd worden. Omdat slopen meestal een buitenproportionele maatregel is, hebben de mieren vanaf dat moment een veilig onderkomen vanuit waar ze jaarlijks of zelfs het gehele jaar overlast kunnen veroorzaken. Zelfs professionele bestrijdingsmiddelen zijn dan niet meer in staat om de mierennesten volledig uit te roeien.

Verborgen activiteit 

verborgen activiteit van mieren in huisDe onderliggende activiteit welke zich afspeelt binnen de constructie van de woning, in de kruipruimte of dicht tegen de gevelrand wordt meestal niet direct opgemerkt. Het kan jaren duren voordat de activiteit gaat opvallen. Hierdoor hebben de mierennesten kans gehad om zich meerdere jaren achtereen verder te ontwikkelen zonder dat u zich van enig kwaad bewust was. Tegen de tijd dat u maatregelen wilt treffen blijkt het een gevecht te worden tegen het topje van de ijsberg.

Aantasting hout

mierennesten in de constructie van het huis Verhalen vanuit bijvoorbeeld de Verenigde Staten over termieten die huizen binnen de kortste keren onbewoonbaar maken zijn hier gelukkig nauwelijks aan de orde. Hier in Nederland zal het zo'n vaart niet lopen. Wij hebben vooral te maken met de 'Lasius niger', in de volksmond ook wel de Zwarte Wegmier genoemd. Of als het iets meer tegenzit de 'Lasius Fuliginosus. Het zijn relatief onschuldige beestjes die vooral voor het oog erg vervelend kunnen zijn. Bovendien bestaan onze huizen vooral uit steen en beton.

Maar toch..

Helaas kunnen ook onze mieren wel degelijk houten delen en bouwmaterialen van woningen en gebouwen aantasten. Het hout moet echter wel reeds aangetast zijn door vocht of schimmel. Wanneer bijvoorbeeld houten raam- of deurkozijnen hun beste tijd hebben gehad kunnen ze dermate gaan rotten dat de mieren hiervan kunnen profiteren. Ook ligt er nog weleens dood hout ergens in een vochtige kruipruimte die problemen met mieren veroorzaakt.

 

Veel problemen met mieren binnen de constructie van de woning worden daarom ook veroorzaakt door (oude) lekkages. Het vocht zorgt er voor dat hout en andere bouwmaterialen aangetast worden. Daarom worden bewoners ook regelmatig geconfronteerd met aanhoudende mierenproblemen rondom dakconstructies of rondom vochtige ruimtes zoals de badkamer of de kelder.

Vocht en schimmel

mieren schimmelsSchimmels kunnen zowel oorzaak als gevolg zijn van mierenoverlast. Vliegende mieren (gevleugelde mannetjes en koninginnen) kunnen tijdens de paringsvlucht terecht komen in een vochtige geisoleerde donkere ruimte. Soms zijn ze in staat om vanuit hier nesten op gang te brengen.

 

Structureel overlast van mieren door schimmelMet behulp van schimmels kunnen mieren een vicieuze circel op gang brengen. Mieren kunnen namelijk in symbiose leven met bepaalde schimmels. Dergelijke omstandigheden maken een bestrijding van mieren tevens zeer complex. Niet alleen omdat ze veelal op ontoegankelijke plekken zitten maar ook omdat ze met de aanwezigheid van schimmel reeds voorzien worden van voedsel.

Isolatie

Mieren kunnen ook isolatie aantastenMieren tasten ook isolatie aan. Hierbij moet dan vooral gedacht worden aan dakisolatie, spouwmuurisolatie of kruipruimteisolatie onder de vloer. Het komt soms voor dat mierennesten worden aangetroffen in de spouwmuur of in de blokken piepschuim onder de vloeren. Het is haast onmogelijk om mierennesten op dergelijke plekken te verwijderen vanwege het gebrek aan toegankelijkheid. 

 

Woningen worden steeds beter geisoleerd wat ons verbruik ten goede komt. Helaas vergroot het wel de kans op structureel mierenoverlast 

Kenmerken van een (opkomend) structureel probleem

 

  • Activiteit in huis tijdens de winter of al heel vroeg in het voorjaar (Februari - begin april)

 

  • Mieren die midden in huis binnendringen vanuit vloeren of etages

 

  • Mierenproblemen in vochtige ruimtes zoals badkamers of kelders

 

 

  • Ieder jaar opnieuw last van mieren in huis

 

Heeft u te maken met één van deze kenmerken? Dan hebben doe-het-zelf-middelen nauwelijks effect. Slopen om mierennesten op te zoeken en weg te halen is voor de meesten tevens geen optie. Professionele bestrijding is dan het enige alternatief. En zelfs professionele bestrijding kan een langdurig proces zijn. Meerdere bezoeken zijn meestal noodzakelijk en iedere bestrijdingsactie heeft soms maar beperkt effect. Pijnlijke conclusie wellicht, maar het is van belang om te weten waar men aan begint. Gelukkig is een professionele bestrijdingsactie ook soms direct afdoende. Of dat bij u het geval is kan niet op voorhand gezegd worden. U kunt met ons contact opnemen voor het maken van een afspraak. Voorrijden en advies van onze deskundige kost €55,- en een bestrijdingsactie met onze middelen kost meestal tussen de €20,- en €70,- extra. Meer over onze werkwijze leest u op onze pagina over mierenbestrijding

Mieren in de keuken

Zoals bekend is de keuken meestal de plek in huis waar de meeste last van mieren ondervonden wordt. De reden dat de keuken regelmatig wordt besmet met mieren heeft te maken met meerdere factoren die van invloed zijn. 

Voedsel

Mierenoverlast in de keuken.jpgMieren trekken meestal onze keuken binnen omdat ze op zoek zijn naar lekkernij. Open verpakkingen, zoetwaren, kruiden en andere restanten worden al snel opgemerkt door de verkenners. Restanten worden veelal gevonden achter in de keukenkastjes, tussen de scharnieren van de vaatwasser en rondom de prullenbak. 

 

Hoe zeer wij ook ons best doen om de boel schoon te houden, mieren kunnen vaak onophoudelijk binnenmarcheren. Mieren in de keuken zijn bovendien in staat om tussen de kleinste naden en kieren voedselbronnen aan te treffen die voor ons blote oog niet zichtbaar zijn.

Vloerverwarming

mieren door vloerverwarmingKlachten over mieren in de keuken, vooral tijdens de winter of vroeg in het voorjaar zijn regelmatig te wijden aan de aanwezigheid van vloerverwarming welke veel keukens tegenwoordig hebben.

 

De buisjes die onder de vloer ingefreesd zijn hebben ruimte nodig welke door mieren dankbaar benut kan worden. De weg naar de pomp kan ook als een soort snelweg dienen naar andere delen van de woning. De temperatuurschommelingen zorgen tevens voor overlast van mieren op afwijkende momenten in onze seizoenen.

Kruipruimte 

Mieren in de kruipruimte kunnen soms makkelijk binnenkomen in de keuken langs afvoeren en leidingwerk. Vooral bij inbouwkeukens kan dit een behoorlijk probleem zijn. De afwerking rondom leidingen en afvoeren die de kruipruimte ingaan laat soms te raden over waardoor mieren makkelijk in staat zijn om vanuit de kruipruimte achter de betimmering van de keuken terecht te komen.

Spouwmuur

De keuken is meestal op de begane grond in verbinding met de buitengevel. Mieren welke onder de gevelrand aan de keukenzijde hun nesten stichten kunnen vandaar soms de spouwmuur betreden en via kleine barsten aan de vloeraansluiting vervolgens de keuken binnentreden.

Mierengif, werkt dat?

Wanneer de huis- tuin en keukenmiddelen niet werken, dan laat men zich al gauw adviseren door tuincentra, dierenwinkels of zelfs supermarkten. Er wordt door fabrikanten en winkeliers veel verdiend aan deze impulsaankopen terwijl ze in veel gevallen niet of nauwelijks werken omdat de situatie niet om deze maatregelen vraagt.

Lokdoosjes

Lokdoosjes bezitten meestal een middeltje wat de mieren eten waarna ze enkele uren later sterven. Het probleem echter is dat een mierennest nooit volledig uitgeroeid kan worden met een paar lokdoosjes. Bij onvoldoende lokdoosjes komt u dus in een situatie terecht waarbij juist hele kolonies uw kant op komen terwijl er geen gif meer voorhanden is. Ook mieren die anders nieteens uw huis hadden bezocht vallen u dan opeens lastig met hun zoektocht naar een alternatief.

 

Onze specialisten gebruiken weliswaar ook een lokmiddel, maar dit is een stuk krachtiger en wordt op slimmere plekken direct in naden en kieren toegepast. Bovendien is de hoeveelheid juist. Aan lokdoosjes uit de winkel bent u honderden euro's kwijt om aan een soortgelijke hoeveelheid te komen. Mocht u het toch zelf willen doen, dan kunt u het beste alleen het gif kopen zonder de doosjes. Dat is vele malen goedkoper. Voor consumenten is het namelijk ook in tubes verkrijgbaar

Mierenpoeder en gifkorrels

Er zijn zowel giftige als niet-giftige varianten van mierenpoeder. Als u op het etiket van een product geen werkzame stof ziet staan, dan is het waarschijnlijk een niet-giftig product. Het wordt dan ook vaak als 'eco-vriendelijk' aangeduid. Als dit zo is dan is de kans op succes waarschijnlijk vergelijkbaar met ieder ander huis-tuin- en keukenmiddel waar wij het hierboven over hebben gehad. Aan u de keuze..

 

Giftige mierenpoeder of korrels zijn ook verkrijgbaar. U ziet dan op het etiket een werkzame stof staan. Er wordt soms bij verteld dat ze de giftige korrels naar het nest brengen. De resultaten zijn zeer discutabel. Mieren brengen niet snel iets naar het nest, maar verorberen producten ter plekke en communiceren enkel de vondst. Gifkorrels zijn minder aantrekkelijk dan de meeste andere producten. Verder zijn er veel klachten over de nadelen zoals stank, hoofdpijn en de onveiligheid met betrekking tot kinderen en huisdieren.

Welke alternatieven zijn er nog?

Als men meerdere jaren achter elkaar mieren de kans heeft gegeven om zich definitief te vestigen in of onder uw woning, dan kan het erg frustrerend zijn om continu bezig te zijn met schoonmaken en geuren uitwissen. Ook kleine kinderen of achterstallig onderhoud spelen een rol. Een huis brandschoon houden behoort soms simpelweg niet tot de mogelijkheden.

mieren bestrijdingsmiddelDrukpomp combinatiepakket (geschikt voor buiten)

Voor de consumentenmarkt zijn helaas weinig effectieve middelen beschikbaar, vooral voor buitengebruik. Dit heeft te maken met de regelgeving rondom toxicologische middelen. Desondanks is er een product verkrijgbaar voor consumenten waar wij relatief goede ervaringen mee hebben zonder dat er giftige middelen aan te pas komen.

 

Het product moet echter toegepast worden in een bepaalde concentratie met tevens een geschrikt hulpmiddel (drukpomp voor vloeistof met norsel met uitgang van min. 1 mm) Het makkelijkste is om het als pakket te bestellen

Mierengel

Als u de mieren professioneel laat bestrijden wordt meestal mierengel toegepast. Dit zijn druppeltjes lokaas wat in naden en kieren wordt toegapast. De concentratie werkzame stof in de mierengel van een professionele mierenbestrijder is vrij hoog.

 

Consumenten kunnen ook (nog) aan mierengel komen. Weliswaar een lagere concentratie maar qua hoeveelheid zeer gunstig t.o.v. de mierenlokdoosjes. U kunt dit product hier bestellen

Kokend water

Veel mensen zweren bij heet water om mieren te bestrijden. Het kan uiteraard de activiteit van mieren gedeeltelijk beheersen. Echter, de diepe gangenstelsels van mieren laten het water meestal niet toe tot de nestkamers. Ook is het water meestal al afgekoeld tegen de tijd dat het op de belangrijkste plekken terecht komt. Met de bovengenoemde drukpomp van het pakket is het waarschijnlijk effectiever. Denk wel goed na over wat u zelf humaan acht. 

Afspraak makenAfspraak maken

Maakt u toch liever een afspraak met onze specialist? klik dan hier

 

Hygiëne en gezondheid

Mieren in huis vormen niet direct een gevaar. Ze zijn weliswaar onhygiënisch omdat ze met hun pootjes over van alles heen wandelen, maar het zijn geen insecten welke direct grote risico's vormen voor de gezondheid.

hygiëne mieren in huis

 

De Zwarte Wegmier is geen ziektedrager. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat u kan worden geïnfecteerd met een virus door bijvoorbeeld het eten van een produkt waar ook de mieren aan hebben gezeten.

 

mieren gezondheidMieren in huis kunnen echter wel bacteriën bij zich dragen. Zoals gezegd komen ze tijdens hun lange wandeltochten op onhygiënische plekken terecht waardoor ze produkten wel degelijk kunnen besmetten.

 

Toch blijft de kans op een bacteriële infectie door bijvoorbeeld het niet wassen van de handen vele malen groter dan door de aanwezigheid van mieren. Ook bijvoorbeeld kamervliegen of aasvliegen vormen een veel groter risico dan de relatief onschuldige mieren.

 

Lees verder