Kakkerlakkenplaag

Wanneer kakkerlakken in de juiste omstandigheden leven, kunnen ze zich razendsnel doorontwikkelen. De kakkerlakken zijn dan in grote getalen aanwezig en dusdanig wijd verspreid dat men ze in alle levensstadia op vele plekken aan kan treffen.

 

Als er sprake is van een kakkerlakkenplaag in huis, dan dient men direct serieuze maatregelen te treffen. Behalve voor de eigen gezondheid is het ook uiterst belangrijk dat de kakkerlakken bestreden worden voordat de hele omgeving ermee geconfronteerd wordt. Dit is van algemeen belang voor de volksgezondheid.

Hoe ontstaat een plaag?

De eerste kakkerlakken in huis zijn meestal een kwestie van toeval. Per ongeluk wordt er een eipakketje meegenomen vanuit het buitenland of van een familielid. De kakkerlakken die uitkomen gaan vervolgens op zoek naar voedsel. Een kakkerlak heeft niet veel voedsel nodig om zichzelf in leven te houden.

 

Als er voldoende voedsel voorhanden is om de populatie in stand te houden zullen zij zich al snel voort gaan planten. Kakkerlakken dragen hun bevruchte eitjes in een eierzakje, het ootheca. Dit eierzakje laten zij vervolgens achter op een beschutte plek. Hieruit kunnen 35 jonge nimfen kruipen die zich na 2 maanden ook weer voortplanten. Zodoende ontstaat er een razendsnelle toename van kakkerlakken.

Gevolg

Kakkerlakken in huis vergroten de kans op besmetting met virussen en bacteriën. Een kakkerlak eet zowel vers als bedorven voedsel en zal zelfs uitwerpselen verorberen. Als drager zijn zij het ideale voertuig voor een veelvoud aan ziektekiemen en parasieten. Zijn de kakkerlakken eenmaal verspreid door het huis dan laten zij overal feces achter waarin ziektekiemen zich kunnen handhaven.

 

Tevens zult u overal dode kakkerlakken en vervelde lichaamsdeeltjes vinden. Omdat kakkerlakken goed kunnen klimmen vind u deze resten veelal in keukenkastjes en lades. Kakkerlakken houden van warme donkere plekjes en verzamelen zo ook veel vuil op plekken waar u niet gemakkelijk schoon kunt maken. Achter de koelkast, onder het fornuis en in de meterkast hebben deze dieren alle rust en warmte die zij nodig hebben.

Kakkerlakken voorkomen

Een professioneel giftig bestrijdingsmiddel is niet voor particulieren beschikbaar op de markt. Toch kunt u zelf een hoop doen om overlast tegen te gaan. Het belangrijkste is om het voedsel van de kakkerlakken voor hen ontoegankelijk te maken. Dit vereist een kritische blik op de hygiëne omdat een kakkerlak met zeer weinig voedsel kan overleven.

Lees verder