Wespen in huis

Wespen in huisWanneer men veel wespen in huis aantreft is dit vrijwel altijd het gevolg van een wespennest dat zich ergens in de constructie van het huis bevindt.

 

De wespen zijn meestal erg traag en komen in de kamer terecht vanuit naden en kieren die licht doorlaten naar het nest. Zodra de wespen in huis terecht komen vliegen ze direct naar het raam vanwege het licht waar ze door aangetrokken worden. 

Afspraak maken voor bestrijding

contactAls het inderdaad om een wespennest gaat, dan kunt u contact met ons opnemen.  

Vóórdat u belt...

wespen in huisGa eerst op zoek naar een in- en uitvliegopening aan de BUITENZIJDE van de woning!

 

Een gezond wespennest moet altijd toegang hebben naar buiten! 

 

Het vinden van deze in- en uitvliegopening is helaas niet altijd makkelijk. Er kan veel geduld voor nodig zijn omdat er niet altijd evenveel aktiviteit is. Ook kan het op een moeilijk zichtbare plek zijn, bijvoorbeeld op het dak of boven een dakkapel.

 

Observeer rondom het gehele huis en eventueel ook bij de buren. doe het op een zonnige middag! Dan is de aktiviteit het grootst.

Let op!

Een afspraak maken heeft alléén zin wanneer er een duidelijke zeer DOELGERICHTE in- en uitvliegopening aan de BUITENZIJDE van de woning zichtbaar is. Met doelgerichtheid bedoelen wij dat er iedere minuut meerdere wespen snel in- en uitvliegen.

 

Als u zomaar wat rondhangende wespen om een plek ziet of u ziet maar heel sporadisch een wesp ergens in gaan, dan kunnen wij niets doen. 

 

Bij twijfelachtige activiteit is het meestal niet nodig om ons te bellen. De kans is dan zeer klein dat er daadwerkelijk een wespennest zit. Wanneer onze uitvoerder ter plekke constateert dat er geen sprake is van een wespennest, dan voert hij geen behandeling uit en brengen wij desondanks €55,- voorrijkosten in rekening. 

Bereikbaarheid

De opening moet tevens goed bereikbaar zijn. Daken, schoorstenen en dakkapellen kunnen een probleem vormen. Lees daarom eerst de informatie op onze pagina over wespenbestrijding 

Wat als u niets doet?

Soms zit een wespennest op een dusdanige plek of is het probleem dermate ontastbaar, dat het niet altijd de moeite loont om actie te ondernemen. Vooral wanneer hulpmiddelen zoals hoogwerkers en steigers noodzakelijk zijn moet er een weloverwogen keuze gemaakt worden. 

 

Wespennesten zijn éénjarig en worden nooit hergebruikt. Dat betekent dat alle kwaad eigenlijk al geleden is wanneer de wespen in het najaar ophouden te bestaan. Dit is meestal tussen september en november.

 

Wanneer er sprake is van een gezond wespennest, dan zal nog wel de paringsvlucht plaatsvinden, waarbij nieuwe koninginnen naar buiten vliegen om elders op zoek te gaan naar een plek om te overwinteren. Dit hoeft niet perse bij u tot overlast te leiden.

 

Meer informatie hierover treft u aan op onze pagina over het wespennest

Wat kunt u zelf nog doen?

* Zet de ramen open in de kamer waar de wespen veel zitten. Doe dit alleen als het licht is buiten! Dan verdwijnen de meeste wespen via het raam naar buiten. Als het donker is buiten, dan moet u de ramen weer dicht doen omdat wespen dan van buiten naar binnen worden aangetrokken door het licht.

 

* Probeer de openingen in huis op te sporen waar de wespen naar binnen dringen. Soms is dit bijna onmogelijk omdat er ontzettend veel openingen zijn, maar het is soms ook eenvoudig te vinden. Denk aan lichtspots in plafonds, balkaansluitingen en knieschotten.

 

Binnenshuis kunt u openingen gewoon afdichten. Buitenshuis absoluut niet!

Hoe komen wespen in huis?

Wespen kunnen alleen met voedingsstoffen van buiten op kracht blijven. Wespen gaan daarom instinctief de kant op van het daglicht. 

 

Zodra het buiten donker wordt, of de uitvliegopening vanuit het nest wordt geblindeerd, dan laten ze zich leiden door een andere lichtbron. Vaak zijn dit de ramen en deuren in huis. Daarom zien we ze meestal ook rondom deze plekken verdwaasd rondkruipen.

 

De reden dat we de wespen in huis vaak in een nogal suffe toestand aantreffen, is het gebrek aan voldoende voedingsstoffen. Ze zijn makkelijk te vangen en niet in staat om defensief op te treden. Toch kan het gevaarlijk zijn om ze – meestal per ongeluk – in het nauw te drukken. We staan er soms per ongeluk op of komen er onbedoeld op terecht wanneer we ons bijvoorbeeld omdraaien in bed.

 

Lees verder