Wie zijn wij?
Toen er nog geen internet was...
In de vorige eeuw, toen er nog geen internet was, stond Meldpunt Ongedierte onder de naam AKB (Algemene Kleine Bestrijdingen) alleen als naam bekend binnen diverse gemeenten. Sinds 1994 was AKB vooral in de Regio Haaglanden, Kennemerland en Hollands-Midden een trouwe hulpverlener voor inwoners en instellingen met plaagdierproblemen. Hierbij moest dan vooral gedacht worden aan het bestrijden van bijvoorbeeld een wespennest, ratten in de tuin of het bestrijden van bijvoorbeeld muizen in huis.
Dicht bij de deur
AKB is altijd een kleine 'dicht-bij-de-deur'-organisatie gebleven welke in leven werd gehouden door de inkomsten uit bestrijdingswerkzaamheden. Echter, vanwege het verstrekkende enthousiasme die AKB altijd had om plaagdierproblemen niet alleen te bestrijden, maar ook in kaart te brengen, werd het langzaamaan steeds verder betrokken bij omvangrijke plaagdierproblemen die enkel gezamenlijk konden worden opgelost met de juiste communicatie in plaats van bestrijdingsmiddelen. AKB had al snel in de gaten dat dit efficiënter kon.
Van Gemeentegids naar Internet
Rond de eeuwwisseling, toen wij als AKB al druk op zoek waren naar een oplossing voor het gebrek aan samenwerking en duidelijkheid rondom de landelijke plaagierbeheersing, kwam ook het internet razendsnel op gang. Het werd ons al snel duidelijk dat binnen dit medium de oplossing gevonden kon worden. Vanuit onze filosofie om minstens een duidelijke ingang te creëren voor plaagdierproblemen is de naam AKB in 2004 definitief omgedoopt tot Meldpunt Ongedierte.
Het internet gaf Meldpunt Ongedierte ook direct de mogelijkheid om landelijk onze kennis te delen die wij in de laatste 30 jaar hebben opgedaan. Wij zijn er altijd van overtuigd geweest dat de juiste informatie en voorlichting die wij op onze website delen sterk bijdraagt aan de verbetering van een schone en diervriendelijke leefomgeving.
Krachten bundelen
Met het succes ontstond er tussen 2010 en 2012 helaas ook een situatie waarin de focus te nadrukkelijk kwam te liggen op ongediertebestrijding omdat hiermee tenslotte onze inkomsten werden gegenereerd. Daarnaast was er dusdanig veel verandering gaande binnen de wet- en regelgeving rondom certificering, biociden en verplichtingen, dat wegens tijdsgebrek de kwaliteit, of beter gezegd de voortgang van onze informatievoorziening in het geding kwam.
Daarom vonden wij het noodzakelijk om de daadwerkelijke uitvoering van ongediertebestrijding uit handen te geven aan door ons geselecteerde betrouwbare bedrijven waar wij inmiddels een zeer goede band mee hebben opgebouwd. Op deze manier hebben wij ons weer volledig toe kunnen leggen op informatievoorziening en krijgt u als bezoeker via ons tevens direct de juiste gediplomeerde bestrijdingstechinicus aan de deur.
Inkomsten
Ondanks het feit dat de inkomsten van Meldpunt Ongedierte tijdens de transitie flink naar beneden zijn gegaan, zijn wij tot op de dag van vandaag zeer content met de ingreep van toen. Wij kunnen ons volledig concentreren op dat waar wij goed in zijn en waar onze passie ligt, namelijk voorlichting geven, instructie geven en onze kennis delen die onze inwoners en instellingen in het hele land een flinke duw geeft naar een bewuste, efficiënte en diervriendelijke benadering van plaagdierproblemen binnen onze leefomgeving.
De inkomsten die Meldpunt Ongedierte nu nog genereert, dat zijn de commissies van bedrijven die via ons de uiteindelijke bestrijdingswerkzaamheden uitvoeren onder hun eigen naam. Hiermee is een optimale balans ontstaan tussen regie en uitvoering wat in onze ogen noodzakelijk is voor een verantwoordelijke benadering van onze fauna in Nederland. Tevens blijft hiermee ons voortbestaan gegarandeerd en kunnen wij meegaan met de razendsnelle veranderingen die Nederland op het gebied van plaagdierbeheersing meemaakt.
Samenwerking Overheden
Onze kennis, ervaring en de geschiedenis van Meldpunt Ongedierte in combinatie met de technologie die onze website inmiddels draagt, zorgen ook direct voor goede oplossingen bij grotere instellingen en gemeenten welke regelmatig met (meldingen van) plaagdieren en insecten te maken hebben. Onze kennis op het gebied van ongedierte en verantwoordelijkheden in samenhang met ons systeem biedt efficiënte oplossingen voor beleid en aanpak van problemen rondom iedere plaagdiersoort. Vooral de overlast van Bruine Ratten, muizen en kakkerlakken wordt met onze werkwijze op adequate wijze geminimaliseerd.
Filter
Naast het maken van afspraken met inwoners voor bestrijding, leent Meldpunt Ongedierte zich bij uitstek als filter voor grotere organisaties. Meldingen die buiten de verantwoordelijkheid vallen van bijvoorbeeld instellingen en gemeenten komen direct op ons platform terecht zonder dat zij hierbij betrokken hoeven te worden. Indien na onderzoek ter plekke toch blijkt dat de verantwoordelijkheid bij bovengenoemden ligt, dan volgt er een geautomatiseerd proces waarin volgens de onderlinge afspraken gehandeld wordt. Doelstelling hierbij is wederom duidelijkheid en efficiëntie.