Meldpunt Ongediertebestrijding Apeldoorn

Wat doen wij?

De Duitse wespOnze werkzaamheden in Apeldoorn zijn gericht op preventie en bestrijding van plaagdieren en insecten. Tijdens het voorjaar en de zomer ligt de druk vooral op meldingen rondom de aanwezigheid van wespennesten en overlast van mieren. Tussen april en oktober maken wij extra dagdelen vrij voor wespenbestrijding en mierenbestrijding.

 

Meerdere dagen per week zijn wij actief met ongediertebestrijding binnen de omgeving van Apeldoorn, Beekbergen, Ugchelen, Uddel, Loenen, Beekbergen en Hoenderloo. Het tijdsblok waarin wij u helpen is afhankelijk van uw postcode.

Ratten en muizen

muizenbestrijdingBestrijding en beheersing van ratten en muizen heeft gedurende het hele jaar prioriteit. Particulieren, bedrijven en instellingen zoals scholen of kinderdagverblijven kunnen bij ons terecht voor bestrijdingsmaterialen en bescherming.

 

Onze deskundige plaatst deze materialen en geeft aanwijzingen en advies. Bij bedrijven en instellingen worden periodieke controles uitgevoerd.

Afspraak maken

afspraak makenBij actuele overlast van muizen, ratten of bijvoorbeeld een wespennest kunt u met ons een afspraak maken. Voor de bestrijding van wespen hoeft u meestal niet langer dan een dag te wachten. Tijdens de zomer hebben wij in Apeldoorn een extra wespenbestrijder in dienst. Lees verder over het verwijderen van een wespennest

Melding maken:

Meldingen en Actualiteit Apeldoorn

Wespenbestrijding

wespenbestrijdingIn Apeldoorn voeren wij wespenbestrijding uit met geavanceerde apparatuur. Hiervoor moet de uitvliegopening zichtbaar zijn. U kunt de vliegopening aanwijzen aan onze wespenbestrijder die bij u langskomt.

 

Het wespennest zit meestal verstopt in een holle ruimte achter een muur of in kastjes en schuurtjes. Soms zit een wespennest ook in de grond

 

Wij bestrijden het wespennest met een poeder welke met hoge druk in de holle ruimte wordt geblazen waar het wespennest zit. Als het wespennest zichtbaar is dan duwen wij het spuitstuk naar de kern van het nest.

Planning

Onze wespenverdelger begint in Klarenbeek en Loenen en rijdt vervolgens onder de A50 door naar Hoenderloo. Daarna volgen Beekbergen en Lieren. Afhankelijk van de drukte doen we in hetzelfde tijdsblok nog de wespenbestrijding in Apeldoorn en Ugchelen. Vanaf hier rijden we via de Apenheul naar Hoog Soeren en tot slot Uddel. De route wordt ongeveer 3x per week gereden. U wordt ingedeeld in een tijdsblok van drie uur.

Wespennest verwijderen

wespennest verwijderenEen wespennest kan pas verwijderd worden nadat het uitgeschakeld is. Het verwijderen van een wespennest is geen optie zolang het actief is. Onze wespenbestrijder in Apeldoorn moet eerst de bestrijding succesvol uitgevoerd hebben. Hij kan u ter plekke verder adviseren over de vervolgstappen.

 

Ga verder naar onze pagina over het verwijderen van een wespennest 

Spouwmuur

WespennestWij treffen de meeste wespennesten aan in de spouwmuur. Meestal dringen ze binnen via de ventilatie, open voegen of via een boeideel. Een oud wespennest in de spouwmuur hoeft meestal niet verwijderd te worden. Als er geen levende wespen meer in te vinden zijn dan kan het verder geen kwaad. Het loont meestal de moeite niet om de muur open te breken om een oud wespennest te verwijderen.

Wespennest in huis of in de tuin

Wespenkoninginnen kiezen hun plek voor het stichten van een wespennest meestal in bebouwde gebieden. Onze huizen die veelal van hout en steen gemaakt zijn bieden uitstekende bescherming voor de groei van het wespennest.

 

Ook opslaghokken, garages en schuren worden vaak uitgekozen. De meest gevaarlijke situaties doen zich voor wanneer het wespennest zich bevindt in de schuur omdat men hier soms nietsvermoedend tuinmeubilair of kussens wegtrekt terwijl er een wespennest tussen zit.

 

Een nest wat uit elkaar getrokken wordt zorgt voor grote risico's. Meer informatie over de levenswijze en hoe een wespennest is opgebouwd leest u hier

Mierenbestrijding

mierenbestrijdingAls er sprake is van een mierenplaag waartegen geen natuurlijke producten bestand zijn, dan kunnen wij in Apeldoorn langskomen voor een mierenbestrijding. U kunt gewoon thuisblijven tijdens de behandeling.

Kosten en Werkwijze

Mieren zijn voor ons één van de meest lastige beestjes om te bestrijden volgens de verwachtingen die er veelal zijn. Leest u alstublieft verder over onze mierenbestrijding

 

mieren bestrijden in huisEen mierenbestrijding voeren wij uit met speciale geldruppels die worden toegepast in naden en kieren van bijvoorbeeld plinten en muuraansluitingen. 

 

Mieren overlastWanneer mierennesten binnenin de constructie zitten van de woning, dan kan het zijn dat meerdere behandelingen in een seizoen of eens per jaar een behandeling noodzakelijk is. Laat u goed informeren door de uitvoerder.

Rattenbestrijding

rattenbestrijdingRatten ( De Bruine- en de Zwarte rat ) kunnen in Apeldoorn voor veel overlast zorgen in tuinen bij inwoners en op bedrijventerreinen. Niet alleen de bedreiging voor de gezondheid speelt een rol maar tevens ook de risicovolle situaties die zich kunnen voordoen door het kapotknagen van kabels en voorraden. Het advies is daarom om direct maatregelen te treffen zodra ratten gesignaleerd worden.

Onze werkwijze bij particulieren

ratten bestrijden in de tuinIn Apeldoorn, Beekbergen, Ugchelen, Uddel, Loenen, Beekbergen en Hoenderloo helpen wij inwoners met de bestrijding van ratten. De meeste meldingen gaan over de aanwezigheid van ratten in de tuin

 

Tijdens het bezoek kan de rattenbestrijder een plan van aanpak met u bespreken. Hij plaatst meestal direct materialen afhankelijk van de urgentie en de noodzaak. Een bezoek van onze rattenbestrijder is éénmalig en wij gebruiken geen gif meer. Aan een bestrijding zijn altijd kosten verbonden

 

Ga voor meer informatie over de kosten en de werkwijze naar onze pagina over rattenbestrijding bij particulieren

Werkwijze bij bedrijven en instellingen

Rattenbestrijding bij bedrijvenRattenoverlast in gebouwen van bedrijven en instellingen dient adequaat onderzocht te worden. Onze rattenbestrijder zal voordat hij begint met de inzet van bestrijdingsmiddelen en materialen, eerst de toedracht van het probleem nader onderzoeken. Het doel is om tot een structurele oplossing te komen.

 

Voor een inspectie en onderzoek van het probleem kunt u met ons een afspraak maken

Schoolpleinen en bedrijfsterreinen

Rattenbestrijding moderne werkwijzeRattenbestrijding in Apeldoorn wordt tegenwoordig uitgevoerd met moderne vangkasten die geschikt zijn om te plaatsen rondom gebouwen, op bedrijfsterreinen en in de openbare voorzieningen zoals op straat of in een park. Ook plaatsen wij deze kasten steeds vaker op schoolpleinen.

 

Deze kasten beschermen zowel de buitenruimte alsook gebouwen tegen het binnendringen van ratten. Denk hierbij aan opslagloodsen, kantoren en magazijnen. Meer informatie vindt u op onze pagina over rattenbestrijding

Muizenbestrijding

MuizenbestrijdingMuizen zorgen in Apeldoorn regelmatig voor problemen in woningen en gebouwen. Vooral de 'Huismuis' is de boosdoener. Deze knagen kabels en voorraden kapot en zorgen voor een slechte hygiëne. 

Werkwijze bij particulieren

Muizenbestrijding in Apeldoorn omvat één bezoek waarin een inspectie wordt gedaan, materiaal geplaatst en aanwijzingen, advies en instructies worden gegeven. muizenbestrijding gaat altijd gepaard met aanvullende maatregelen. Let erop dat bestrijding kosten met zich meebrengt.

bestrijding ratten en muizen

 

Het materiaal wat door onze muizenbestrijder geplaatst wordt is duurzaam en kwalitatief zeer goed. Als u er zuinig mee omgaat, dan kan het materiaal in de toekomst iedere keer weer opnieuw ingezet worden indien problemen zich opnieuw mochten voordoen.

 

Ga voor meer informatie over de werkwijze en de kosten naar deze pagina

Werkwijze bij bedrijven en instellingen

muizen schade bedrijfBedrijven en instellingen in Apeldoorn kunnen eerst een inspectie uit laten voeren. Muizen op de werkplek kunnen dan direct door ons bestreden worden.

 

Nadat de muizenbestrijding is afgerond is er regelmatig behoefte aan structurele bescherming. Onze muizenbestrijder kan hierover advies geven en een aanbieding doen voor het verrichten van periodieke werkzaamheden.

 

De werkzaamheden hebben als doel de beheersing van plaagdieren gecontinueerd voort te zetten middels detectiemiddelen en materialen die bedoeld zijn ter preventie. Tijdens de periodieke controles wordt dan ook aandacht besteed aan bouwtechnische wering en hygiëne.

Insecten in huis

Insecten welke regelmatig in huis kunnen voorkomen zijn vlooien en zilvervisjes

Deze insecten worden bestreden middels een 'residuele behandeling'. De bestrijdingsdeskundige kan u hier meer informatie over geven.

Mieren en kakkerlakken in huis

Indien u mieren in huis aantreft of te maken heeft met een kakkerlakkenplaag in huis dan kunt u ons bellen voor een afspraak. U kunt tijdens de behandeling gewoon thuisblijven.

 

Een mierenbestrijding of een kakkerlakkenbestrijding voeren wij tegenwoordig uit met geldruppels die middels een doseernaald toegepast worden in naden en kieren. Personeel en bewoners kunnen tijdens deze werkzaamheden gewoon aanwezig zijn.

Vlooien

Vlooien bestrijden wij volgens de klassieke wijze met een vloeistofoplossing. Bewoners moeten hiervoor de woning ongeveer een halve dag verlaten. Onze bestrijdingsdeskundige kan u hierover meer details geven alvorens de behandeling uitgevoerd wordt.

 

Houd u er verder rekening mee dat de vlooien niet direct allemaal uitgeroeid zijn nadat de behandeling heeft plaatsgevonden. Ook dienen eventueel huisdieren die de plaag vermoedelijk veroorzaakt hebben op juiste wijze behandeld te zijn met geschikte middelen. Anders komt de plaag weer terug.

Zilvervisjes en Papiervisjes

De behandeling van deze insecten is vergelijkbaar met de behandeling van vlooien. Onze bestrijder concentreert zich hierbij echter op de plekken waar deze beestjes zich hoofdzakelijk verschuilen. Ook willen wij u erop attenderen dat de bestrijding van deze insecten niet automatisch betekent dat u ze nooit meer ziet.

 

Er zal een flinke verbetering zichtbaar zijn, maar we voeren soms ook een nabehandeling of zelfs meerdere nabehandelingen uit om tot een bevredigend resultaat te komen. Wij kunnen op voorhand geen uitspraken doen over het te verwachten resultaat na een behandeling. Lees verder over zilvervisjes en papiervisjes

Beperkingen

Het meeste ongedierte kan meestal zonder problemen bestreden worden met onze bestrijdingsmiddelen, maar er zijn ook tal van plaagdieren en insecten die een beschermde status hebben of alleen bestreden en voorkomen kunnen worden met alternatieve maatregelen. Lees daarom aandachtig de informatie die wij geven rondom de diersoort die bij u tot overlast leidt.

 

Meer informatie over verschillende plaagdieren en insecten vindt u in onze plaagdierengids of insectengids

Verantwoordelijkheden

De aanwezigheid van ongedierte in Apeldoorn dient altijd adequaat aangepakt te worden. Dit vereist een inspanning en meestal ook kosten die gemaakt moeten worden voor ongediertebestrijding. Omdat de toedracht van de overlast niet altijd geheel duidelijk is en ongedierte zich ook veelal verplaatst tussen woningen en erfgrenzen, onstaat er soms discussie over wie deze inspanning moet verrichten en op wie de kosten verhaald moeten worden.

 

Er bestaat nog steeds een grijs gebied rondom de verdeling van de verantwoordelijkheden tussen verschillende partijen zoals bijvoorbeeld huurder en verhuurder, VVE's of buren. Vooral wanneer bijvoorbeeld muizen of kakkerlakken zich verspreid hebben over meerdere woningen, winkels, restaurants of een mix daarvan. De gemeente speelt in sommige gevallen ook een rol. 

 

Meer informatie rondom dit thema leest u hier

Meldingen en Actualiteit Apeldoorn

verantwoordelijkheden rondom ongedierteAls u inwoner bent van Apeldoorn, dan kunt u bij ons ook melding doen van ongedierte. Hiermee helpen wij buurtbewoners en andere betrokkenen om een beter beeld te krijgen van bepaalde toenamen en afnamen van (plaag)dieren en insecten.

 

Om melding te maken klikt u hieronder op de knop "Doe een melding". Wij vragen hier om een beschrijving en of u akkoord wenst te gaan met het openbaar maken van uw melding op de pagina. Betreft de melding niet bij uzelf noch in de openbare ruimte? Denk dan wel aan zijn/haar privacy bij de locatieomschrijving. Wij publiceren geen specifieke namen en adressen. Als het probleem zich bij u thuis of in uw gebouw afspeelt, dan kunnen wij een afspraak met u maken voor ongediertebestrijding.

 

feedbackDoe een melding

Gemeente Apeldoorn

Wanneer ongedierte de volksgezondheid in gevaar brengt of u bent van mening dat er acuut gevaar dreigt op een locatie binnen de gemeente Apeldoorn, neemt u dan alstublieft direct telefonisch contact op met de gemeente.

 

Wij voeren alleen bestrijding uit bij derden of binnen de openbare ruimte wanneer de gemeente ons uitdrukkelijk opdracht verstrekt hiervoor.

Indeling

Onder de gemeente Apeldoorn vallen de plaatsen: Beekbergen, Beemte Broekland, Hoenderloo, Hoog Soeren, Klarenbeek, Lieren, Loenen, Radio Kootwijk, Uddel, Ugchelen, Wenum Wiesel

Melding maken

X

Uw melding helpt ons om een beter beeld te krijgen van toenamen of afnamen van bepaalde insecten en (plaag)dieren. Verder kunnen meldingen dienen om in samenspraak met de gemeente of andere betrokkenen tot een oplossing te komen.


Let op! Benoem enkel een herkenningspunt of de straatnaam (géén huisnummers). Als het uw eigen woning of gebouw betreft nemen wij contact met u op voor de exacte adresgegevens. Lees meer

?
Geef de straatnaam (géén huisnummer) of een kruispunt / herkenningspunt zoals bijvoorbeeld een park of een andere publieke voorziening. Wij behandelen alleen diersoorten die als ongedierte worden bestemd, dus diersoorten die dermate hinderlijk of gevaarlijk zijn, dat bestrijding nuttig, noodzakelijk en verantwoord is. Denk hierbij aan ratten, (huis)muizen, kakkerlakken en wespen(nesten).
Ja Nee
Ja Nee
?

Als u voor ‘ja’ kiest, dan kunnen wij uw omschrijving toevoegen onderaan de pagina. Dit helpt nieuwe bezoekers om de geschiedenis en de omvang van de situatie in de buurt beter in kaart te krijgen. U blijft anoniem.

Als u voor ‘nee’ kiest, dan blijft uw melding alleen bij ons in het systeem en delen wij deze alleen met de verantwoordelijke instantie indien zij deze gegevens bij ons opvragen . Denk hierbij vooral aan de gemeente of de provincie.

Actuele meldingen

maandag 22 augustus 2022 11:59

“Er loopt een rat in mijn tuin!! Graag hulp, want ik ben bang dat er straks een hele familie rondloopt in de tuin. Bovendien ben ik bang voor het verspreiden van ziektes.”

vrijdag 12 augustus 2022 20:19

“Wespennest in spouwmuur ”

maandag 18 juli 2022 02:16

“Vermoeden van een wespen nest tussen het dak van de zolder.m”

vrijdag 15 juli 2022 06:03

“Heel diep gezoem. Dat begint vroeg in de ochtend. Op een camping in Hoenderloo ”

dinsdag 12 juli 2022 08:24

“Via een rooster van de caravaan vliegen ze naar binnen en naar buiten (dubbel wandig? )”

maandag 20 juni 2022 13:00

“Dovenetel in Apeldoorn. Muizen in mijn aangebouwde toilet. Ik vond gisteren een muis, die duidelijk aan het sterven was, zag er jong uit. Vannochtend vond ik een tweede. Deze was ook enigszins suf, maar nog in staat tot een flink sprintje. Ik heb ze voorlopig bewaard en ben op zoek gegaan naar het nest. Denk dat ik ze heb gevonden. In het plafond van het toilet. Ik zie nergens in huis keutels, buiksmeer of knaagsporen. Ook zijn er geen vreemde geuren. Ga nu een bestrijder bellen.”

woensdag 4 mei 2022 14:03

“Rat gezien Fortlaan langs het water ”

maandag 25 april 2022 16:17

“Honderden grauwe schildwantsen rondom buitenzijde huis op gevels en vloeren”

woensdag 30 maart 2022 22:36

“Ratten gesignaleerd omgeving Derk Kamphuisweg / Methusalemlaan in tuinen grenzend aan de spreng. ”

donderdag 9 december 2021 13:59

“Rat gezien in achtertuin”

donderdag 14 oktober 2021 07:31

“Koperweg muis in huis”

dinsdag 5 oktober 2021 13:00

“Vaartserijn Apeldoorn Wespen nest op de grond onder gewas”

zondag 19 september 2021 14:37

“Wespen nest in een dennenboom ”

zaterdag 18 september 2021 15:57

“Wespennest onder dakbeschot.”

vrijdag 17 september 2021 14:37

“Rattenplaag Elsweg Apeldoorn”

woensdag 8 september 2021 14:50

“Wespen in de spouwmuur”

zaterdag 26 juni 2021 17:26

“Rat gezien die overdag door achtertuinen loopt. Gerard Doulaan Apeldoorn”

donderdag 24 juni 2021 11:28

“Bruine rat, langs de beek ter hoogte van brug op de Kruisweg in Beekbergen.”

vrijdag 11 juni 2021 08:18

“Wespennest in vogelhuisje in een openbare boom in het Holthuis in Apeldoorn”

dinsdag 8 juni 2021 19:33

“Steenmatter in en om het huis ”

maandag 24 mei 2021 23:32

“Streenmarter in spouw, Koning Lodewijklaan ”

donderdag 13 mei 2021 22:43

“Er liep een rat over mn dak. Nu nergens te zien. In lieren.”

woensdag 12 mei 2021 16:27

“Ratten in de straat, Groemenwoud. ”

zaterdag 24 april 2021 09:10

“Rat in de kruipruimte en spouwmuur, eemstraat Apeldoorn ”

vrijdag 23 april 2021 21:12

“Ratten aan de eemstraat Apeldoorn zuid ”

donderdag 22 april 2021 09:13

“Bruine rat liep net door onze achtertuin (09.00uur) Keizersmantel in Beekbergen.”

zondag 18 april 2021 20:38

“In de binnentuin achter de Waterloseweg, heb ik Zaterdag J L een rat gezien. Komen waarschijnlijk uit en bij de grift die langs loopt. Zondag vroeg zag ik er weer een. Ben er niet blij mee want ze kunnen in de tuinen komen. Kan hier goed aandacht aan besteed worden. Voordat we last krijgen en onze tuinen een rattenplaag pl aan.”

zondag 7 februari 2021 09:50

“Rat ontdekt in onze tuin. Onder de overkapping. Onder de tuinmeubelen. Achter ons huis zijn ze begonnen met huizen bouwen. We hebben de vogels gevoerd als het koud is.”

donderdag 22 oktober 2020 13:06

“Ratten op plafond wolframstr3, via buren in het blok waarbij na onderzoek is gebleken dat de riolering verrot is, bewoner weigerd hier iets aan te doen”

zondag 18 oktober 2020 15:47

“Ratten in de grift prins willem alexanderlaan”

woensdag 30 september 2020 22:07

“Wij hebben sinds kort last van muizen in huis. Matenhoeven”

zondag 20 september 2020 08:28

“Wij hebben veel last van ratten en muizen in de spreng achter de Hattemseweg. Ter hoogte van de beeklustweg. De muizen zitten nu ook in de huizen. ”

dinsdag 1 september 2020 16:02

“Wij hebben last van ratten in de Spreng aan het einde van de Hattemseweg vanaf de Beeklustweg”

zaterdag 15 augustus 2020 08:44

“op dakterras, (3e etage van tussenwoning) de ingang van het nest zit in een opening van lamp in het dak. Er is een deur naar dakterras en raam vlakbij het nest, zodat we niet op dakterras gaan en raam dichthouden. Apeldoorn, welgelegen zuid”

dinsdag 11 augustus 2020 17:19

“Apeldoorn 11 augustus Mijn hele huis zit aan de buitenkant onder de Berkenwants. Binnen kan ik ze nog wel wegzuigen, maar buiten is echt een probleem. Kan ik of de gemeente hier iets aan doen?”

zaterdag 1 augustus 2020 20:04

“Wantsenplaag in en rond mijn appartement aan de Snijdersplaats. ”

woensdag 24 juni 2020 10:11

“Wespennest ín/onder de picknicktafel bij kleine waterval vrijenbergerspreng gesignaleerd.”

zondag 21 juni 2020 23:00

“Er zitten ratten in de grift, bij de Hilde”

donderdag 18 juni 2020 19:45

“Toename ratten en marters lokatie Brummelhof”

zaterdag 23 mei 2020 10:09

“AvH in de steeg tussen Bariumstraat en Platinastraat ligt een dode rat. ”

dinsdag 12 mei 2020 00:04

“Ik heb zojuist (nacht van 11 op 12 mei 2020 omstreeks middennacht, een rat gezien in mijn tuin vogelbuurt in Apeldoorn. ”

vrijdag 8 mei 2020 17:37

“Veel last in en om de flat bij de kooiikerdreef nummer 11 en eigenlijk het hele blok van kleine soort vliegende torrerjes, ze stinken enorm als je ze pakt. Vermoedelijk komen ze door de bomen die naast en voor de flat staan. Vooral als het iets warmer word is het vreselijk.. ”

woensdag 5 februari 2020 12:09

“Rat gesignaleerd op hoek Zilverschoon/Laan van Zevenhuizen, (Mheenpark) in het talud naar de vijver.”

zaterdag 18 januari 2020 11:29

“Dode rat, nabij bruggetje en jeu de boule-baan Houtzagersdonk”

donderdag 17 oktober 2019 14:03

“Vanaf deze week is men begonnen met het afbreken van het Sportfondsenbad in Apeldoorn-centrum. Nu weet ik uit ervaring (afbraak Juliana Ziekenhuis jaren '70) dat er veel ongedierte vrijkomt. Destijds liepen joekels van ratten door onze tuin en is mijn zus 's nacht gebeten door een rat die via het balkon naar binnen was geslopen.U begrijpt dan wellicht mijn angst dat dit weer gaat gebeuren bij deze afbraak(ik weet nl dat zij zich "huisvesten" in dit pand). Is het mogelijk dat de gemeente Apeldoorn preventief dit probleem kan oplossen en nu al vallen neer kan zetten rondom het zwembad? Zelf woon ik pal tegen de parkeerplaats aan en ben sowieso alert met mijn afval, maar ik kan niet spreken voor alle bewoners aan de hoofdstraat en omliggende straten waaronder horeca-ondernemers (etensresten in containers achter het pand) Hoop dat dit serieus wordt opgepakt. Vriendelijke groet Johann de Vries”

dinsdag 13 augustus 2019 10:21

“Wespennest in de gemeentehaag op de parkeerplaats. Als je de laatste straat van de voldersdreef t.h.v. de kosmos in rijd dan naar links gaat rij je tegen de haag aan, Vlakbij een klein grasveldje aan de kant van de rietdekkersdreef. ”

donderdag 18 juli 2019 09:01

“Wespen onder de pannen komen de slaapkamer in”

zondag 23 juni 2019 21:19

“Enorm veel ratten (30/40) op parkeerplaats en rondom huis, snackbar loket13 en restaurant moonsky aan de Brinklaan in Apeldoorn. Savonds wemelt het ervan!!!”

zaterdag 22 juni 2019 13:29

“Wespen onder de dakrand”