Meldpunt Ongediertebestrijding Utrecht

Wat doen wij?

Afspraak maken met ongediertebestrijderVerschillende dagdelen per week zijn wij actief bezig met ongediertebestrijding binnen de omgeving van Utrecht, De Meern en Vleuten. U kunt hiervoor een afspraak maken. Onze ongediertebestrijder komt dan bij u langs.

Muizen en ratten

muisMuizen en ratten vormen een bedreiging voor onze gezondheid en infrastructuur in Bunschoten. De risico's op schadelijke gevolgen door toedoen van deze knaagdieren willen wij minimaliseren.

In huis of in de tuin

Rat in de tuinOndervindt u thuis overlast van muizen of ratten? Ga dan verder naar onze informatie over rattenbestrijding of muizenbestrijding in huis.

Gebouwen van instellingen en bedrijven

ongediertebestrijding in kwetsbare gebouwen en woningenGebouwen zoals bedrijfspanden, kantoorgebouwen, schoolgebouwen en opvanglocaties kunnen het beste structureel beschermd worden door een professionele ongediertebestrijder. In Utrecht, De Meern en Vleuten werken wij samen met Aliansa Plaagdiermanagement.

 

Ondervindt u muizenoverlast of rattenoverlast binnen een bedrijf of instelling? Klik dan hier

Melding maken

Meldingen en Actualiteit Utrecht

Rattenbestrijding

rat in de tuinRatten kunnen zich in Utrecht laten zien op bedrijventerreinen en langs slootkanten, maar bijvoorbeeld ook bij u in de tuin. Zodra u een rat signaleert is het verstandig om maatregelen te treffen.

 

De meldingen over rattenoverlast nemen met de jaren gestaag toe. Rattengif is aan banden gelegd. Wij plaatsen dus enkel mechanische vangmaterialen. De nadruk ligt verder op structurele preventie en beheersing van rattenpopulaties. 

Werkwijze bij particulieren

rattenbestrijderWoont u in Utrecht, Vleuten of De Meern en signaleert u een rat in de tuin of zelfs in huis? Dan kunt u ons bellen voor een afspraak. Onze rattenbestrijder kan meestal binnen 24 uur terecht. Rattenbestrijding kan veelal direct in gang gezet worden.

 

Wij bestrijden niet met gif, enkel met mechanische vangsystemen. U krijgt een bestrijdingspakket met instructie. Het betreft een eenmalig bezoek en er zijn kosten aan verbonden.

 

Meer informatie over de werkwijze en de kosten leest u hier

Werkwijze bij bedrijven en instellingen

Ratten overlast in het bedrijfIs uw bedrijf of instelling gevestigd in Utrecht? Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak. Onze deskundige komt dan langs voor een inspectie. Indien gewenst worden er direct materialen geplaatst ter bestrijding of preventie van rattenoverlast. 

Muizenbestrijding

Muizen kunnen in Utrecht zeer veel overlast veroorzaken. Vooral in huis, maar zeker ook in gebouwen van bedrijven en instellingen. Wij bestrijden regelmatig muizen in magazijnen en kantoren maar de aandacht gaat hoofdzakelijk naar de overlast die wordt ondervonden in scholen en kinderdagverblijven.

Werkwijze bij bewoners

muis in huisEen muizenbestrijding wordt meestal binnenin de woning uitgevoerd. Onze muizenbestrijder heeft de keuze tot toxicologisch of mechanisch bestrijden. De bestrijdingswijze wordt met u overlegd. In Utrecht wordt nog tot en met einde van dit jaar toxicologisch bestreden. Daarna enkel nog mechanisch. Onze muizenbestrijder helpt u met het maken van de juiste keuze.

 

De werkwijze is mede afhankelijk van de omstandigheden en de persoonlijke voorkeur. Lees verder over muizenbestrijding in huis

Werkwijze bij bedrijven en instellingen

muizen in het bedrijf bestrijdenAls uw bedrijf of instelling is gevestigd in Utrecht, dan kunt u met ons contact opnemen voor het maken van een afspraak. Onze bestrijdingsdeskundige komt dan bij u langs voor een inspectie. Hij bespreekt met u de mogelijkheden voor bestrijding en preventie. Ook regelgeving, veiligheid en restricties m.b.t. bestrijding komen aan de orde. 

Toegang

muizen bestrijden in een school of kinderdagverblijfHet is verder belangrijk dat onze muizenbestrijder toegang heeft tot alle ruimtes waar de muizen risico's vormen voor de infrastructuur. Wij moeten veelal terecht op het systeemplafond, mits dat mogelijk is en technische ruimtes. In scholen en kinderdagverblijven vermijden wij zoveel mogelijk de klaslokalen en verblijven. Soms is het echter noodzakelijk.

Bedrijven en Instellingen

ongediertebestrijding bij bedrijvenIn Utrecht hebben wij regelmatig te maken met kwetsbare gebouwen die rattenoverlast of muizenoverlast tot gevolg kunnen hebben. Medewerkers, bezoekers of cliënten kunnen zodoende blootgesteld worden aan de nadelige gevolgen.

 

Vooral vanuit hygiënisch oogpunt kunnen muizen en ratten zorgen voor een onwenselijke situatie. Ook vormen ze aanzienlijke financiële risico's. De kosten van imagoschade of bijvoorbeeld een partij goederen wat door een besmetting vernietigd moet worden kan al gauw in de papieren lopen.

Onze dienstverlening

Onze dienstverlening bij een bedrijfspand of instelling

Bij actuele overlast in een bedrijf of instelling kunt u direct contact met ons opnemen. Onze deskundige komt dan langs voor een sporenonderzoek en een risico-analyse. Wanneer de urgentie hoog is plaatst hij in overleg met u direct materialen om de muizen of ratten te bestrijden.

Bestrijding in 3 stappen

Bestrijdingfase kent drie bezoeken

De bestrijdingsfase bestaat meestal uit drie bezoeken. Installatiewerkzaamheden, nacontrele en evaluatie. De muizen- of rattenoverlast is dan meestal onder controle. Uitgebreide informatie hierover leest u op deze pagina

Preventie

Bescherming en preventie tegen muizen en rattenOok in Utrecht houden wij ons aan de nieuwe werkwijze. Preventie is schoner, veiliger en goedkoper. Het is daarom gebruikelijk om de strategie na een bestrijdingsactie meteen om te zetten naar structurele preventie en bescherming. Zo worden nieuwe problemen en toekomstige bestrijdingsacties voorkomen. 

Muizen

Uitgebreide informatie over onze werkwijze rondom muizenoverlast leest u op onze pagina over muizenbestrijding

Ratten

Betreft het rattenoverlast? Ga dan naar onze extra informatie over rattenbestrijding

VVE en verhuur

Als u huurder bent of een koopwoning heeft en het betreft een geschakelde woning waar de muizen- of rattenoverlast gezamenlijk ondervonden wordt, dan vergt dit nader onderzoek. Wij beginnen dan eerst met een inventarisatie.

 

Betreft het een VVE? Ga dan naar onze informatie rondom ongediertebestrijding binnen een vereniging van eigenaren

Wespenbestrijding

Wespennest verwijderenVanaf juni tot september is het weer volop wespenseizoen. Veel inwoners van Utrecht, Vleuten of De Meern treffen wespennesten aan op verschillende plekken. Als u last heeft van een wespennest in de tuin of zelfs in huis, laat het dan eerst bestrijden. Ga voor de kosten en uitgebreide werkwijze naar onze pagina over wespenbestrijding

Zelf verwijderen

wespennest zelf verwijderenAls het wespennest zichtbaar is en het is nog vroeg in het voorjaar, dan is het misschien nog mogelijk om het wespennest zelf weg te halen. Wij willen u echter met klem aanraden dit met goede bescherming te doen en met de juiste middelen. Lees verder over verwijderen

Hoe bestrijden wij?

WespenbestrijdingEen wespennest bestrijden wij in Utrecht met een poeder onder hoge druk. Voor wespenbestrijding hebben wij speciale apparatuur. Deze apparatuur is uitsluitend bedoeld om gifpoeder in holle ruimtes te kunnen verstuiven. Wij doen dit bij de ingang van het nest of de toegang naar de ruimte waar het wespennest zich bevindt.

 

Wespenbestrijding aan huisOnze wespenbestrijder voert de werkzaamheden altijd uit met beschermende kleding. Wij vragen u om op afstand te blijven. Het beste is om tijdens de bestrijding binnen te blijven. U kunt sowieso thuis blijven. Het is echter niet verplicht. De betaling kan tegenwoordig ook op afstand worden volbracht.

Wespen bestrijden op hoogte

Wespenbestrijding op hoogteVoor wespennesten die hoog zitten hebben wij uitschuiflanzen die reiken tot ongeveer 4-6 meter hoogte. Deze zijn vooral bedoeld om wespennesten hoog in de muur of onder de dakrand te bestrijden. Vanuit hier dringen wespen vaak de spouwmuur binnen.

 

Het komt desondanks een enkele keer voor dat de locatie niet bereikbaar is. Onze wespenbestrijder in Utrecht maakt geen gebruik van externe hulpmiddelen. Lees meer over onze werkwijze, voorwaarden en kosten op onze pagina over wespenbestrijding 

Meestal in de spouwmuur

Wespennest in de spouwmuurEen wespennest is in het begin niet groter dan een diameter, maar in enkele maanden tijd kan het uitgroeien tot een doorsnede van een halve meter tot soms wel een meter. Meestal zit het nest echter op een onzichtbare plek in bijvoorbeeld de spouwmuur waar ze deze ruimte niet tot hun beschikking hebben. 

 

Een wespennest in de spouwmuur herkent men aan het frequente vliegverkeer naar een opening in de muur zoals in een ventilatiegat of bij een erker. 

Wespennest in huis

Wespennest in huisDe aanwezigheid van een wespennest in huis kan meestal niet voorkomen worden. Wij zien dat veel woningen ieder jaar opnieuw last krijgen van een wespennest. Het is zelfs voor de wetenschap nog niet helemaal duidelijk wat een wespenkoningin ertoe beweegt om bepaalde huizen uit te kiezen om een nest te stichten.

 

Wat we wél allemaal weten over de ontwikkeling van een wespennest leest u hier

 

Als u in Utrecht woont en last heeft van een wespennest in huis, dan adviseren wij altijd om een bestrijding uit te laten voeren, ook al lijkt het op een onschuldige plek te zitten. In het najaar kan het nest dusdanige vormen aannemen dat de kans op verdwaalde wespen in huis toeneemt.

Wespennest verwijderen

Wespennest moet bijna altijd eerst bestreden worden voordat het verwijderd kan wordenEen wespennest moet eigenlijk altijd eerst bestreden worden voordat het verwijderd wordt. U moet altijd uit de buurt blijven van een actief wespennest. Wanneer de wespen zich bedreigd voelen kunnen ze gaan steken. Ze voelen zich bedreigd bij snelle bewegingen of trillingen rondom het wespennest.

 

Beginnend wespennest verwijderen van de Duitse wespEr zijn echter uitzonderingen. Gaat het om een oud wespennest of is het wespennest nog in een absoluut beginstadium? Dan kunt u het wespennest wellicht zelf verwijderen. Ga dan wel eerst naar onze uitgebreide informatie over het verwijderen van een wespennest

Mierenbestrijding

Mieren bestrijden wij in Utrecht, Vleuten en De Meern met druppeltjes gel, een middel wat met een naald wordt ingebracht in naden en kieren waar de mieren langskomen of vandaan komen.

MierenbetsrijdingGarantie niet mogelijk

Let erop dat mierennesten niet altijd volledig uitgeroeid kunnen worden als ze in de constructie zitten van de woning. Spouwmuren en gevelranden kunnen soms ook behandeld worden. Meer informatie over de bestrijding, de werkwijze en de kosten vindt u op onze pagina over mierenbestrijding

Wachttijd

Mierenbestrijding wordt in Utrecht meestal op korte termijn uitgevoerd. De wachttijd is ongeveer 1 - 2 dagen. Soms kan dezelfde dag nog bestreden worden. Dit is uiteraard afhankelijk van de drukte.

Ratten- en Muizenoverlast in Utrecht

Utrecht kent een grote diversiteit aan groepen mensen en culturen die allen dicht op elkaar leven. Deze omstandigheden hebben invloed op de preventie en bestrijding van plaagdieren en de kans hierbij op succes.

 

Met name de muizenoverlast en de rattenoverlast vergt grote aandacht.

Utrecht Centrum

De binnenstad van Utrecht staat bekend om de hardnekkige muizenproblemen waar het tot op heden nog steeds deels mee te kampen heeft. Vooral Hoog Catharijne had een negatief imago vanwege de muizenplaag die van dag tot dag vergerde. Inmiddels na de grondige verbouwing moet het een stuk beter gaan. De binnenstad vereist echter nog steeds veel aandacht. Onze muizenbestrijder is bekend met de problemen hier. De winkelpanden langs de Steenweg, de Oudegracht en de Voorstraat zijn erg kwetsbaar voor muizen. De constructies zijn veelal gedateerd en zijn geschakeld aan eetgelegenheden en appartementen. 

 

Verder heeft de populariteit van de stad met betrekking tot toerisme, studenten, (arbeids)migranten, expats en ondernemers een sterke omloop van bewoning en bedrijfshuisvesting tot gevolg. Er is veelal sprake van korte termijnverhuur van appartementen. De meeste appartementencomplexen, met name in de binnenstad zijn tevens gedateerde constructies die het voor muizen en ratten makkelijk maken om zich te verplaatsen en te verspreiden naar de buren.

Kanaleneiland - Overvecht

De laatste jaren zijn bij ons de meeste meldingen van muizen en ratten binnengekomen vanuit het Zuidwesten tot het Noordwesten van de stad, vooral in de buurt van de Amsterdamsestraatweg. Naast het plaatsen van bestrijdingsmiddelen geven wij ook veel voorlichting aan de mensen thuis. Vooral als het om ratten gaat is het van belang dat de aanwijzingen die onze rattenbestrijder geeft goed opgevolgd worden. De doelstelling van deze voorlichting is dat soortgelijke problemen in de toekomst worden voorkomen.

De Meern - Leidsche Rijn - Vleuten

In de gehele regio van Leidsche Rijn, De Meern en Vleuten zijn de laatste jaren veel nieuwbouwprojecten gestart. Nieuwbouw doet veel opschudding veroorzaken onder muizen. De leefomgeving kan dusdanig worden verstoord dat de dieren genoodzaakt zijn zich te verplaatsen. Dit kan tot vervelende toestanden leiden waarbij muizen gaan nestelen in spouwmuren en kruipruimten. Het is daarom positief dat bouwbedrijven al rekening houden met de bescherming van ventilatieopeningen waar muizen veelal binnendringen.

Risicogebieden in Utrecht

Bedrijventerreinen

Bedrijventerreinen zijn kwetsbaar voor rattenoverlast. In Utrecht hebben we te maken met het Amsterdam-Rijnkanaal die langs het bedrijvengebied van de Cartesiusweg en het grote industrieterrein Lageweide loopt. In het Noorden hebben we te maken met het bedrijvengebied Overvecht. Wij plaatsen moderne vangunits ter bestrijding van Bruine Ratten. Deze vangunits worden beschermd met aluminium kasten.

Lees verder over deze bestrijdingswijze op onze pagina over het nieuwe bestrijden 

Kantoorhuisvesting

Kantoorgebouwen, vooral daar waar ook kantines en keukens aanwezig zijn, kunnen ook te maken krijgen met muizen. Divere gebieden met kantoorhuisvestig zoals langs de Europaweg, de Croeselaan en wederom in het industriegebied Lageweyde dienen goed beschermd te zijn tegen knaagdieren. Ze veroorzaken een ongezonde werkomgeving en kunnen schade toebrengen aan voorraden en bekabeling.

 

In het Centrum heeft Utrecht ook veel kantoorhuisvesting welke extra kwetsbaar is voor muizen en ratten. Tussen de Oudenoord, de Kaatstraat en de Adelaarstraat, maar ook aan de oostkant van de Catharijnesingel en langs de gehele Maliebaan bestaat een mix van oude stadspanden, herenwoningen en kantoren die structureel beschermd moeten worden. Meer informatie over muizen op de werkplek leest u hier

Instellingen en Woonvoorzieningen

Instellingen in Utrecht zoals scholen, buurtverenigingen en opvanglocaties zijn tevens erg kwetsbaar voor problemen met bijvoorbeeld muizen. Leerlingen, jongeren en cliënten nuttigen voedsel op diverse plekken op verschillende momenten.

 

Grote ziekenhuizen zoals het Universitair Medisch Centrum of het Wilhelmina Kinderziekenhuis in het Utrecht Science Park en andere instellingen in de Uithof zoals de universiteit verdienen veel aandacht rondom de preventie van ongedierte. Zorginstellingen zoals Vecht en IJssel in Transwijk en organisaties als Careyn en Philadelphia hebben ook te maken met zorgfilialen die kwetsbaar zijn. Onze muizenbestrijder voert soms incidenteel bestrijding uit, maar wij raden altijd aan om over te gaan tot structurele preventie.

Horeca

Rondom de Neude, de Janskerkhof en de Domtoren zijn veel restaurants, kroegen en discotheken die wederom goede bescherming nodig hebben tegen vooral muizen. De westelijke zijde van de Oude Gracht in de omgeving van de Lange Viestraat kent zelfs grotere instellingen welke veel publiek trekken zoals Pathé Rembrandt, Tivoli Vredenburg en het Beatrixtheater. De aanwezigheid van voedsel en geintegreerde eetcafés en kantines trekken vooral muizen en ratten aan.

Ongedierte in huis

Muizen in huis laten zich niet graag zien. Meestal komen ze in de avonduren tevoorschijn. Onze muizenbestrijder treft regelmatig uitwerpselen aan in de keuken, in de meterkast of op zolder. Hier worden dan ook meestal bestrijdingsmiddelen geplaatst.

 

Ratten in huis kunnen ons de stuipen op het lijf jagen. Toch zijn ratten erg schuw. Wanneer ratten in huis of in de tuin tevoorschijn komen dan gaat het meestal om een samenloop van omstandigheden waardoor de ratten moeten zien te overleven. Onze rattenbestrijder plaatst meestal mechanische vangmiddelen in de tuin of in de kruipruimte.

 

Mieren in huis zijn lastig te bestrijden met doe-het-zelf-produkten. De koninginnen zitten meestal erg goed verborgen. De verdelger plaatst een speciale gelpasta die de mieren in huis op strategische wijze moet bestrijden. Zelfs tot in de verborgen nesten.

 

kakkerlakken in huis zorgen regelmatig voor paniek. Niet geheel onterecht gezien de snelle doorontwikkeling waartoe ze in staat zijn. Toch is het meestal een toevalligheid waardoor kakkerlakken in huis terecht kunnen komen. Tijdig ingrijpen is van belang. Anders groeit het snel uit tot een plaag. Onze verdelger zal dan tevens uitgebreid moeten inventariseren.

Meldingen en Actualiteit Utrecht

Melding maken van ongedierteAls u inwoner bent van Utrecht, Vleuten of De Meern, dan kunt u bij ons ook melding doen van ongedierte. Hiermee helpen wij buurtbewoners en andere betrokkenen om een beter beeld te krijgen van bepaalde toenamen en afnamen van (plaag)dieren en insecten.

 

Om melding te maken klikt u hieronder op de knop "Doe een melding". Wij vragen hier om een beschrijving en of u akkoord wenst te gaan met het openbaar maken van uw melding op de pagina. Betreft de melding niet bij uzelf noch in de openbare ruimte? Denk dan wel aan zijn/haar privacy bij de locatieomschrijving. Wij publiceren geen specifieke namen en adressen. Als het probleem zich bij u thuis of in uw gebouw afspeelt, dan kunnen wij een afspraak met u maken voor ongediertebestrijding.

 

feedbackDoe een melding

 

Gemeente Utrecht

Wanneer ongedierte de volksgezondheid in gevaar brengt of u bent van mening dat er acuut gevaar dreigt op een locatie binnen de gemeente Utrecht, neemt u dan alstublieft direct telefonisch contact op met de gemeente.

 

Wij voeren alleen bestrijding uit bij derden of binnen de openbare ruimte wanneer de gemeente ons uitdrukkelijk opdracht verstrekt hiervoor.

 

Indeling

Onder de gemeente Utrecht vallen de plaatsen: Haarzuilens, De Meern, Vleuten

Melding maken

X

Uw melding helpt ons om een beter beeld te krijgen van toenamen of afnamen van bepaalde insecten en (plaag)dieren. Verder kunnen meldingen dienen om in samenspraak met de gemeente of andere betrokkenen tot een oplossing te komen.


Let op! Benoem enkel een herkenningspunt of de straatnaam (géén huisnummers). Als het uw eigen woning of gebouw betreft nemen wij contact met u op voor de exacte adresgegevens. Lees meer

?
Geef de straatnaam (géén huisnummer) of een kruispunt / herkenningspunt zoals bijvoorbeeld een park of een andere publieke voorziening. Wij behandelen alleen diersoorten die als ongedierte worden bestemd, dus diersoorten die dermate hinderlijk of gevaarlijk zijn, dat bestrijding nuttig, noodzakelijk en verantwoord is. Denk hierbij aan ratten, (huis)muizen, kakkerlakken en wespen(nesten).
Ja Nee
Ja Nee
?

Als u voor ‘ja’ kiest, dan kunnen wij uw omschrijving toevoegen onderaan de pagina. Dit helpt nieuwe bezoekers om de geschiedenis en de omvang van de situatie in de buurt beter in kaart te krijgen. U blijft anoniem.

Als u voor ‘nee’ kiest, dan blijft uw melding alleen bij ons in het systeem en delen wij deze alleen met de verantwoordelijke instantie indien zij deze gegevens bij ons opvragen . Denk hierbij vooral aan de gemeente of de provincie.

Actuele meldingen

maandag 26 februari 2024 22:47

“Ratten kruipruimte en plafond”

donderdag 12 oktober 2023 09:21

“Wespen in de rietkraag/waddie vlak bij woonhuis”

donderdag 31 augustus 2023 00:00

“Duitse kakkerlakken buiten in de straat(laan van Minsweerd), vinden ze nu ook met enige regelmaat binnen. Komen onder de voordeur door. Wat te doen?”

woensdag 30 augustus 2023 23:57

“Duitse kakkerlakken buiten in de straat(laan van Minsweerd), vinden ze nu ook met enige regelmaat binnen. Komen onder de voordeur door. Wat te doen?”

dinsdag 8 augustus 2023 17:43

“Wr is sprake van een eattenplaag in Tuindorp. In de buurt van schimmelpennincklaan en fuchslaan verschillende gesignaleerd. Bij buren liep ook rat in huis”

dinsdag 4 juli 2023 04:30

“Midden in de nacht zojuist dus hoor ik iets omvallen in de keuken. Bij nadere inspectie zie ik in de woonkamer iets donkers wegschieten.vermoedelijk een rat. Ho”

woensdag 28 juni 2023 21:47

“Ratten in tuin Jan overdijkstraat Utrecht ”

vrijdag 13 januari 2023 14:16

“Ratten overlast bij Ondiep ”

woensdag 9 november 2022 09:49

“Muizen in een restaurant aan Vredenburg.”

donderdag 3 november 2022 00:33

“Wij hebben als bewoners last van muizen we hebben alles gedaan om het zelf te bestrijden muizenval etc maar de woningcorporatie wilt ons niet verder helpen zoals het dichtmaken van de ingangen waar de muizen vandaan zouden kunnen komen. Etc ”

dinsdag 25 oktober 2022 08:02

“Bruine rat op bolwerk ( bij afgezaagde boom lijn naar beneden richting waterplantenaanleg ) Onze hond heeft hem gebeten en hij lost nog op zijn rug na te stuipen. ”

dinsdag 11 oktober 2022 16:34

“Ratten, daltonlaan 300”

dinsdag 11 oktober 2022 16:33

“Mbo Utrecht daltonlaan 300, ratten ”

dinsdag 11 oktober 2022 13:14

“Ratten in kantine van MBO Utrecht, daltonlaan 300”

vrijdag 2 september 2022 13:07

“Wij signaleren sinds een week een rat. Hij loopt door de tuinen van onze straat, Frederik van Eedenstraat, Utrecht. Tot nu toe is het geloof ik maar één. Hij is wit en bruin van kleur.”

vrijdag 19 augustus 2022 16:25

“wespennest in knotwilg op hoek van speeltuin (De Munnikplein)”

vrijdag 5 augustus 2022 21:46

“In Zuilen een keverplaag in huis. Nest gevonden, alles heet gewassen, gestofzuigd, zak weggegooid. Zie er af en toe nog eentje lopen. Zijn hele kleine torretjes.”

dinsdag 12 juli 2022 21:38

“Muis of rat gesignaleerd in woning op de Amsterdamsestraatweg te Utrecht. Welk soort het betreft is nog onduidelijk. Mochten wij de muis of rat duidelijker kunnen, zal ik opnieuw een melding maken. Als de muis of rat eenmaal gepakt is zal er aangifte gedaan worden en zal de muis ondergebracht worden op het bureau. ”

maandag 11 juli 2022 16:45

“mieren en vliegende mieren”

vrijdag 24 juni 2022 17:00

“Wespennest in autobeschermhoes”

expand_moreMeer laden