Ratten in huis

ratten in huis Hoort u harde geluiden op het plafond of treft u uitwerpselen aan in bijvoorbeeld de kruipruimte? Dan kan het zijn dat u ratten in huis heeft. Het is dan belangrijk om de oorzaak te achterhalen en de ratten te vangen of te laten bestrijden.

 

Ratten in huis kunnen met hun ontlasting en speeksel namelijk ziektekiemen verspreiden en behoorlijke schade aanrichten met hun knaagtanden.

Liever professionele hulp?

Professionele hulp van de rattenbestrijderLiever professionele hulp of direct de juiste materialen in huis? Maak dan een afspraak met onze rattenbestrijder

Zelf ratten vangen

Met de juiste instelling en een beetje geduld kunt u de ratten ook zelf vangen. Betrouwbaar materiaal kunt u aanschaffen middels ons bestrijdingspakket. De kennis kunt u opdoen via deze pagina

Waarom zitten ratten in huis?

De aanwezigheid van ratten in huis wordt vooral veroorzaakt door natuurlijke omstandigheden en voedsel. Zitten de ratten in de kruipruimte? Klik dan hier

Natuurlijke vijanden

Roofvogels zijn gevaarlijk voor rattenRatten hebben in de open omgeving veel vijanden. Marters, honden, katten en roofvogels jagen maar al te graag op ratten. De rat wil daarom een veilig heenkomen hebben. Helaas kiezen zij hiervoor maar al te vaak onze huizen en schuren uit. 

Weersomstandigheden

Koude weersomstandigheden brengen ratten naar binnenOok zitten ratten er graag warmpjes bij. In onze kelders of op onze zolders zitten de ratten warm, droog en uit de wind. Ideale omstandigheden voor een dier wat in het wild al genoeg uitdagingen heeft.

 

Ze gebruiken isolatiemateriaal en bouwafval om nesten te maken wanneer zij jongen krijgen. Bovendien lopen er door het huis leidingen die warmte afgeven en het verblijf nog aangenamer maken voor de ratten.

Aanbod voedsel

vogelvoer in de tuin trekt ratten aanRatten komen vooral op voedsel af, dit is de eerste vereiste wanneer zij een vaste verblijfplaats zoeken. Ratten eten in tegenstelling tot muizen meestal buitenshuis. Binnenshuis hebben zij een warm en veilig heenkomen maar voor voedsel gaan zij vaak naar buiten. Daarom begint een probleem meestal met ratten in de tuin

 

In onze tuinen is genoeg eten te vinden. Echte toplocaties voor ratten zijn tuinen met vogelvoer, kippenhokken, volières en duivenhokken. Omdat vogels niet echt netjes kunnen eten valt er veel zaad op de grond wat vervolgens weer ongedierte aantrekt.

Gedwongen verhuizing

bouwwerkzaamheden dwingen ratten om te verkassenRatten worden regelmatig gedwongen om een nieuwe leefomgeving te vinden. Grote overlast van ratten ontstaat vooral wanneer er in de buurt aan het riool wordt gewerkt. In elk riool leven ratten die daar genoeg voedsel en veiligheid vinden.

 

Rat op zoek naar een nieuwe leefomgevingDeze ratten zitten echter vast in het riool dat normaal is afgesloten met putten en roosters. Echter, wanneer deze wordt opengebroken voor bijvoorbeeld onderhoud, dan kunnen deze ratten gemakkelijk naar buiten. Na de werkzaamheden is het riool niet meer toegankelijk en zullen de ratten zich elders moeten vestigen. Gaat u bij overlast van ratten dan ook na waar het dier vandaan kan zijn gekomen.

Waar zitten ratten in huis?

Net als muizen hebben ratten voorkeuren voor specifieke ruimtes binnen de woning.

Vloeren en zolders

Ratten zitten het liefst onder de vloer en soms op zolders. Met name in oudere huizen zit er ook ruimte tussen twee verdiepingen, bijvoorbeeld omdat de vloer op draagbalken rust. Deze ruimte wordt door zowel ratten als muizen regelmatig gebruikt. Onder deze vloeren worden zij niet gestoord en zitten zij dus in alle veiligheid.

 

Meestal kunnen ratten via deze ruimte ook gemakkelijk de spouwmuren in omdat de draagbalken hiermee in verbinding zijn. Ook lopen er leidingen en kabels door de vloer die zij op en neer volgen naar de zolder en de benedenverdieping.

 

Zolders worden door de bewoners vaak minder intensief gebruikt dan de rest van het huis. Hier vinden ratten dan ook een rustige plek om te nestelen. In een geschakelde woning kan de rat gemakkelijk van zolder naar zolder lopen en neemt zo meerdere huizen in gebruik. In veel huizen staat op zolder ook de cv die niet alleen voor een warme plek zorgt maar via het leidingwerk bovendien een route naar beneden vormt. Ten slotte staan er op zolder vaak veel spullen opgeborgen die voorzien in schuilplaatsen en nestmateriaal.

Ratten in de kruipruimte

Rattenoverlast in de kruipruimte kan op twee manieren veroorzaakt worden. Van binnenuit of van buitenaf.

Van buitenaf

De kruipruimte dient net zoals de spouwmuren geventileerd te worden. Aan de straat en tuinkant zitten hiervoor meestal roosters geplaatst. Deze roosters kunnen door rot, roest of knagen toegankelijk raken voor ratten. Als er een voedselbron zoals bijvoorbeeld vogelvoer in de tuin aanwezig is dan gebruikt de rat de kruipruimte als uitvalsbasis. 

 

Echter, meestal is een rattenprobleem in de kruipruimte meestal toe te wijden aan een breuk of mankement aan het riool. Dan ontstaat het probleem in de kruipruimte dus van binnenuit.

Riool

In het hoofdriool leven veel ratten waar wij in principe geen last van hebben. Echter, wanneer door een breuk of werkzaamheden een open verbinding ontstaat, dan kunnen ratten (soms tegen hun eigen bestwil in) vrijkomen in de kruipruimte. Meestal heeft men het niet direct in de gaten waardoor de aanwezigheid van ratten na een tijdje veel stankoverlast veroorzaakt.

 

Pas dan, als men wat verder kijkt en het kruipluik open doet schrikt men van de hoeveelheid urine en uitwerpselen die zich opgestapeld hebben. In dat geval is het uiteraard prioriteit om de riolering na te kijken. Hier komt meestal een loodgieter aan te pas. Zij hebben geavanceerd materiaal om de riolering te inspecteren.

Waarom zijn ratten in huis zo lastig te bestrijden?

Ratten zijn neofoob. Dat wil zeggen dat zij angst hebben voor nieuwe objecten in hun omgeving. Dit is een overlevingsmechanisme dat de rat zeer succesvol maakt in een grote verscheidenheid van omstandigheden. Omdat ratten zo voorzichtig zijn met nieuwe aanpassingen in de omgeving is het lastig om ze te dwingen om in de val te lopen. Een bestrijding vraagt dan ook geduld en een juiste inzet van de middelen. Ratten zijn atletische dieren die door de kleinste gaten en gebreken naar binnen kunnen en gemakkelijk tussen verdiepingen op en neer klimmen. Het lokaliseren van de ingang en voedingsplaatsen kan daarom lastig zijn. De plaats waar u de ratten hoort of ziet is niet altijd de locatie van de oorzaak van het probleem. Als u eenmaal een beeld heeft van hoe de ratten zich verplaatsen en waar zij eten is het een stuk gemakkelijker om een effectieve strategie uit te stippelen.

Hoe voorkomen we rattenoverlast?

Ratten komen via kieren, scheuren en kapotte roosters en riolen onze huizen binnen. De eerste stap om overlast te voorkomen is dan ook het goed onderhouden van de buitenmuren en het riool. Het afsluiten van de stootvoegen met stootvoegroosters en het vervangen van kapotte ventilatieroosters behoort allemaal tot de preventieve maatregelen.

 

Hebben de ratten zich echter permanent binnenshuis gevestigd, dan is het afsluiten van openingen onverstandig omdat u de dieren dan opsluit. Een rat die in een ruimte zit opgesloten zal veel overlast veroorzaken en zich op andere manieren naar buiten knagen. De ratten dienen in dit geval eerst bestreden te worden voordat u kunt overgaan tot het afdichten van toegangswegen.

 

Lees verder