Mieren in huis

Heeft u last van mieren in huis? Laat het dan niet uitgroeien tot een serieuze mierenplaag. Tijdens het einde van de winter kunnen de mieren onder het huis al wakker worden. Vooral met vloerverwarming in de keuken kunnen mieren al vroeg in het jaar voor problemen zorgen.

De signalen van mierennesten in huis

mieren in huis

 • Activiteit tijdens de winter of al heel vroeg in het voorjaar.

   

 • Kruipende mieren welke tevoorschijn komen uit naden en kieren van bijvoorbeeld vensterbanken of plinten.

   

 • Vliegende mieren in huis

   

 • Ieder jaar opnieuw problemen met mieren in huis.

   

 • Mieren in de constructie, zoals in de spouwmuur of de kruipruimte.

Mieren bestrijdenmieren bestrijden

Uit de winkel of professioneel?

Hieronder geven wij nog enkele tips over natuurlijke producten en huismiddelen die u wellicht nog niet geprobeerd heeft. Ook bespreken wij de voor- en nadelen van mierengif zoals mierenpoeder of lokdoosjes.

 

mieren bestrijden professioneelEchter, wanneer bovenstaande signalen betrekking hebben op uw situatie, dan adviseren wij om direct te stoppen met de huis-tuin- en keukenmiddelen. Wellicht is het dan beter om een afspraak te maken met onze professionele mierenbestrijder.

Kosten en werkwijze

Meer informatie over de kosten en de werkwijze leest u op onze pagina over mieren bestrijden

Afspraak maken:

Let op! Wij bestrijden alléén mieren van Maart t/m September! Tijdens het najaar en de winter heeft bestrijding te weinig effect. (verder op deze pagina leest u meer hierover)

 

Hoe ontstaat een mierenplaag in huis?

Een mierenplaag in huis ontstaat wanneer er onvoldoende effectieve maatregelen worden getroffen tegen bestaande mierennesten welke onder of dicht tegen de gevelrand van het huis zitten. In de loop van het voorjaar kan een mierenkoningin al duizenden mieren produceren wiens functie enkel en alleen bestaat uit het verrichten van arbeid. 

mieren in huis

Deze arbeid bestaat vooral uit het ophalen van voedsel voor de larven en het creëren van holle ruimten zodat het nest verder kan uitdijen.  

Levensduur

Hoe lang leven mieren eigenlijk? Deze vraag wordt ons vaak gesteld in de hoop dat het probleem eenvoudigweg uitgezeten kan worden. Helaas is dat meestal geen optie. De werksters leven over het algemeen maar één seizoen. De gevleugelde mannetjes zelfs maar enkele dagen.

 

Het zijn de mierenkoninginnen die voor de aanhoudende problemen zorgen. Zij leven meerdere jaren en zorgen voor de produktie van nieuwe nesten.

mieren in huis Niet iets van één jaar tijd dus.. 

Een mierenplaag in huis ontstaat dus meestal niet in één jaar tijd. Vaak hebben de mierennesten kans gehad om zich meerdere jaren achtereen verder te ontwikkelen zonder dat u zich van enig kwaad bewust was.

 

Als u last heeft van mieren rondom of binnenshuis, dan is dat in sommige gevallen maar het topje van de ijsberg. De meeste activiteit speelt zich af buiten ons zicht.

Schadelijke gevolgen

Door hun onophoudelijke werkkracht kunnen mieren in woningen, gebouwen en buiten onder de gevel en de tegels enorme gangenstelsels graven waar de nestkamers gesticht worden. Deze mierennesten zijn haast niet te vinden zonder dat er gesloopt of gegraven moet worden. 

 

Deze frustratie leidt soms tot impulsieve aankopen van bestrijdingsmiddelen in de winkel zoals mierenlokdoosjes of mierengif. Ook gaat men soms aan de gang met azijn, kaneel of zelfs remreiniger wat regelmatig leidt tot een wirwar aan maatregelen die de problemen juist kunnen vergeren.

 

mierenplaag in huisDit is voor ons geen probleem in een zanderige ondergrond verder weg in de tuin of onder de stoep voor de deur, maar zodra deze onderliggende activiteit zich afspeelt binnen de constructie van de woning, in de kruipruimte of dicht tegen de gevelrand, dan kan dit wel degelijk leiden tot aanhoudende overlast van mieren in huis.

Structureel overlast

De mieren die wij in Nederland kennen zijn minder gevaarlijk dan sommige soorten mieren in andere delen van de wereld. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld kunnen termieten huizen volledig onbewoonbaar maken.

schade door mieren in huis

Hier in Nederland zal het zo'n vaart niet lopen. Toch kunnen onze mieren wel degelijk woningen en gebouwen aantasten.

 

mierenplaag in huisHierbij moet dan vooral gedacht worden aan dakisolatie, spouwmuurisolatie of de isolatie onder de vloer welke door mieren volledig weggevreten kunnen worden. 

 

Ook schimmels kunnen zowel een oorzaak als gevolg zijn van mierenoverlast. Vliegende mieren die in een vochtige geisoleerde donkere ruimte terecht komen kunnen op deze manier een vicieuze circel op gang brengen.

schimmel mierenplaag

Mieren kunnen in symbiose leven met bepaalde schimmels. Dergelijke omstandigheden maken een bestrijding van mieren zeer complex.

Hygiëne en gezondheid

Mieren in huis vormen niet direct een gevaar. Ze zijn weliswaar onhygiënisch omdat ze met hun pootjes over van alles heen wandelen, maar het zijn geen insecten welke direct grote risico's vormen voor de gezondheid.

hygiëne mieren in huis

 

De Zwarte Wegmier is geen ziektedrager. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat u kan worden geïnfecteerd met een virus door bijvoorbeeld het eten van een produkt waar ook de mieren aan hebben gezeten.

 

mieren gezondheidMieren in huis kunnen echter wel bacteriën bij zich dragen. Zoals gezegd komen ze tijdens hun lange wandeltochten op onhygiënische plekken terecht waardoor ze produkten wel degelijk kunnen besmetten.

 

Toch blijft de kans op een bacteriële infectie door bijvoorbeeld het niet wassen van de handen vele malen groter dan door de aanwezigheid van mieren. Ook bijvoorbeeld kamervliegen of aasvliegen vormen een veel groter risico dan de relatief onschuldige mieren.

Mieren in de keuken

De keuken is de plek in huis waar het meestal gebeurt. De reden dat de keuken meestal besmet wordt met mieren heeft te maken met meerdere factoren die van invloed zijn. 

Vloerverwarming

Klachten over mieren in de keuken, vooral tijdens de winter of vroeg in het voorjaar zijn regelmatig te wijden aan de aanwezigheid van vloerverwarming welke veel keukens tegenwoordig hebben.

mierenoverlast door vloerverwarming

 

De buisjes die onder de vloer ingefreesd zijn hebben ruimte nodig welke door mieren dankbaar benut kan worden.

 

De weg naar de pomp kan ook als een soort snelweg dienen naar andere delen van de woning. De temperatuurschommelingen zorgen tevens voor mierenproblemen op afwijkende momenten in onze seizoenen.

Voedsel

Mieren trekken meestal onze keuken binnen omdat ze op zoek zijn naar lekkernij. Open verpakkingen, zoetwaren, kruiden en andere restanten worden al snel gevonden door de verkenners. Restanten worden veelal gevonden achter in de keukenkastjes, tussen de scharnieren van de vaatwasser en rondom de prullenbak. 

mieren in de keuken

 

Hoe zeer wij ook ons best doen om de boel schoon te houden, mieren kunnen vaak onophoudelijk binnenmarcheren. Mieren in de keuken zijn bovendien in staat om tussen de kleinste naden en kieren voedselbronnen aan te treffen die voor ons blote oog niet zichtbaar zijn.

leidingwerk kruipruimte mierenoverlastKruipruimte 

Mieren in de kruipruimte kunnen soms makkelijk binnenkomen in de keuken langs afvoeren en leidingwerk. Vooral bij inbouwkeukens kan dit een behoorlijk probleem zijn. De afwerking rondom leidingen en afvoeren die de kruipruimte ingaan laat soms te raden over waardoor mieren makkelijk in staat zijn om vanuit de kruipruimte achter de plint van de keuken terecht te komen.

Spouwmuurmieren in spouwmuur

De keuken is meestal op de begane grond in verbinding met de buitengevel. Mieren welke onder de gevelrand aan de keukenzijde hun nesten stichten kunnen vandaar soms de spouwmuur betreden en via kleine barsten aan de vloeraansluiting vervolgens de keuken binnentreden.

Hoe kunt u zelf mieren bestrijden?

De situatie

Voordat u begint met het treffen van maatregelen is het van belang om minstens een stukje kennis te hebben over de omvang van het probleem. Als er sprake is van een serieus mierenprobleem, ga dan meteen verder naar onze pagina over mieren bestrijden

zelf mieren bestrijdenVerkennende mieren

Zodra de eerste verkennende mieren wat lekkers hebben gevonden, zorgt het sociale karakter ervoor dat ze niet meteen alles opeten, maar eerst de rest van de collega's inlichten over de vondst.

De manier waarop ze dit doen lijkt misschien niet zo van belang, maar wanneer u zich ergert aan hun aanwezigheid dan zorgt dit stukje kennis wellicht toch voor de oplossing.

Hieronder vertellen we hier meer over.

Feit of fantasie?

middelen tegen mierenBinnen onze sociale kringen en op internet wordt veel geroepen over doe-het-zelf producten waarvoor men nieteens naar de winkel hoeft. Onze keukenkastjes bezitten altijd wel een kruid of poeder welke naar hun volle overtuiging de mieren buiten de deur houdt.

 

middelen zelf bestrijden mierenDe creativiteit neemt tevens ieder jaar toe. Voordat u het weet ligt uw huis vol met bakpoeder, koffie, stuivers, eucalyptus en azijn.

 

Of deze middelen daadwerkelijk een bijdrage leveren hangt vooral af van de aard van het probleem en aanvullende maatregelen die getroffenzelf mieren bestrijden worden. Éen ding staat in ieder geval vast: Er zijn geen natuurlijke producten die mieren daadwerkelijk wegjagen. Dus of u nu bakpoeder, muntthee, stuivers, kruidnagels of andere producten strooit, de mieren zullen niet teleurgesteld terugwandelen naar waar ze vandaan kwamen.  

Waarom lijkt het bij sommigen dan toch te werken?

Om te beginnen is het een perceptie. Wij twijfelen niet aan de verhalen over het wegblijven van mieren na het strooien van een product, maar de vraag is of dit niet ook zo geweest zou zijn zonder een product. Desondanks komen deze overtuigingen natuurlijk niet uit de lucht vallen.

dwaalspoor mieren zelf bestrijden

 

Het klopt dat de geur van dergelijke producten de mieren op een dwaalspoor kan brengen en precies afzwaaien naar de richting waar u er geen last meer van heeft. Opgelost zou je zeggen. Echter, in de meeste gevallen creëren mieren weer nieuwe wegen tijdens hun zoektocht naar de vondst van hun collega.

 

Mieren liegen namelijk niet en de communicatie die ze onderling hebben is zeer betrouwbaar. Door de nieuwe wegen die ze creëren is de oorspronkelijke route niet meer te traceren en ontstaat er overlast vanuit verschillende hoeken.

Mierengif en lokdoosjes

Wanneer de huis- tuin en keukenmiddelen niet werken, dan laat men zich al gauw adviseren door tuincentra, dierenwinkels of zelfs supermarkten.

Er wordt door fabrikanten en winkeliers veel verdiend aan deze impulsaankopen terwijl ze in veel gevallen niet of nauwelijks werken omdat de situatie niet om deze maatregelen vraagt.

mieren lokdoosjes

 

Lokdoosjes bezitten meestal een middeltje wat de mieren eten waarna ze enkele uren later sterven. Het probleem echter is dat een mierennest nooit volledig uitgeroeid kan worden met een paar lokdoosjes. Juist door de lokdoosjes worden hele kolonies aangetrokken, terwijl we de mieren juist weg willen hebben.

mierenpoeder

 

De kleine hoeveelheid mierengif in de lokdoosjes is binnen een mum van tijd op. De rest van de kolonie die het zojuist aangebrachte geurspoor volgt naar de lokdoosjes treft een leeg doosje aan en gaan op zoek naar nieuwe voedselbronnen binnen de ruimte waar men ze eigenlijk juist niet hebben wilde. Deze maatregelen geven daarom regelmatig een averechts effect.

Wat werkt dan wel?

Drukpomp combinatiepakket

Voor de consumentenmarkt zijn helaas weinig effectieve middelen beschikbaar. Dit heeft te maken met de regelgeving rondom toxicologische middelen. Desondanks is er een product verkrijgbaar voor de gewone consument waar wij relatief goede ervaringen mee hebben zonder dat er giftige middelen aan te pas komen.

Direct bestellen

Het product moet echter toegepast worden in een bepaalde concentratie met tevens een geschrikt hulpmiddel (drukpomp voor vloeistof met norsel met uitgang van min. 1 mm) Het makkelijkste is om het als pakket te bestellen. Dit doet u hier 

Kokend water

verder kan heet water ook de activiteit gedeeltelijk beheersen. Echter, de diepe gangenstelsels van mieren laten het water niet toe tot de nestkamers. Hier kunt u bovengenoemde drukpomp van het pakket wellicht voor gebruiken. 

Afspraak maken

Maakt u toch liever een afspraak met onze specialist? klik dan hier

Overige tips om mieren te bestrijden

Enkele tips die wij u nog kunnen geven zijn:

schoonmaakmiddelen tegen mieren

 

 • Frequent dweilen met een goed schoonmaakproduct en heet water.

 

 • Stevig poetsen langs randen en plinten, tevens met heet water en een goed schoonmaakproduct.

 

 • (Rondom) de prullenbak goed schoonmaken en de prullenbak tevens dagelijks legen.

 

mieren afdichten

 • Vaatwasser regelmatig aanzetten en de scharnieren en putjes reinigen.

 

 • Zwerfvoedsel, vooral zoetigheden scherp in de gaten houden en verwijderen.

 

 • Naden en kieren langs plinten en kozijnen goed afdichten

Mieren verdelgen binnenshuis

Met bovenstaande tekst hopen wij u meer inzicht te hebben gegeven rondom overlast van mieren. Het kan dus van belang zijn om de mieren te laten bestrijden door een professionele mierenverdelger voordat de problemen nog groter worden. 

 

Meer informatie over onze werkwijze rondom het verdelgen van mieren leest u op onze pagina over mieren bestrijden

 

menu