Mierenplaag in huis

Wat onschuldig begint met enkele mieren in huis, kan soms uitgroeien tot een serieuze mierenplaag. Tijdens het einde van de winter kunnen de mieren onder het huis al wakker worden. Vooral met de gewilde vloerverwarming van tegenwoordig kunnen mierennesten in huis al vroeg in het jaar voor problemen zorgen.

Signalen die wijzen op mierennesten in huis zijn:mieren in huis

 

- Kruipende mieren in huis tijdens de wintermaanden.

- Kruipende mieren welke tevoorschijn komen uit naden en kieren van bijvoorbeeld vensterbanken of plinten.

- Kruipende mieren welke vooral arbeid verrichten i.p.v. het opnemen van voedsel.

Vliegende mieren in huis

- Ieder jaar opnieuw problemen met mieren in huis.

 

Mieren bestrijdenmieren bestrijden

Voordat wij beginnen met het bestrijden van mieren in huis adviseren wij u om hieronder verder te lezen. U kunt daarna beslissen of u liever

zelf nog enkele maatregelen treft of dat het uiteindelijk toch beter is om direct een afspraak te maken met onze bestrijdingsdeskundige. 

 

Oorzaak

Hoe ontstaat een mierenplaag in huis?

Een mierenplaag in huis ontstaat wanneer er onvoldoende effectieve maatregelen worden getroffen tegen bestaande mierennesten welke onder of dicht tegen de gevelrand van het huis zitten. In de loop van het voorjaar kunnen de koninginnen al duizenden mieren produceren wiens functie enkel en alleen bestaat uit het verrichten van arbeid. 

mieren in huis

Deze arbeid bestaat vooral uit het ophalen van voedsel voor de larven en het creëren van holle ruimten zodat het nest verder uit kan dijen.  

 

Hoewel mieren bekend staan om hun onophoudelijke werkkracht en daarom voor de meeste specialisten zeer facinerend zijn, kan het bij u in huis of op de werkplek desondanks tot een hoop frustratie leiden.

 

Deze frustratie leidt soms tot impulsieve aankopen van bestrijdingsmiddelen in de winkel zoals lokdoosjes of poeder. Ook gaat men soms aan de gang met diverse kruiden of stoffen wat regelmatig leidt tot een wirwar aan maatregelen die de problemen juist kunnen vergeren.

mieren in huis Niet iets van één jaar tijd.. 

Een mierenplaag in huis ontstaat meestal niet in één jaar tijd. Vaak hebben de mierennesten kans gehad om zich meerdere jaren achtereen verder te ontwikkelen zonder dat u zich van enig kwaad bewust was.

 

Mierenoverlast rondom of binnenshuis is helaas in sommige gevallen maar het topje van de ijsberg. De meeste activiteit speelt zich af buiten ons zicht.

 

mierenplaag in huisDit is voor ons geen probleem in een zanderige ondergrond verder weg in de tuin of onder de stoep voor de deur, maar zodra deze onderliggende activiteit zich afspeelt binnen de constructie van de woning, in de kruipruimte of dicht tegen de gevelrand, dan kan dit wel degelijk leiden tot aanhoudende overlast van mieren in huis.

 

 

Schadelijke gevolgen

De mieren die wij in Nederland kennen zijn minder gevaarlijk dan sommige soorten mieren in andere delen van de wereld. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld kunnen termieten huizen volledig onbewoonbaar maken.

schade door mieren in huis

Hier in Nederland zal het zo'n vaart niet lopen. Toch kunnen onze mieren wel degelijk woningen en gebouwen aantasten.

 

mierenplaag in huisHierbij moet dan vooral gedacht worden aan dakisolatie, spouwmuurisolatie of de isolatie onder de vloer welke door mieren volledig weggevreten kunnen worden. 

 

Ook schimmels kunnen zowel een oorzaak als gevolg zijn van mierenoverlast. Vliegende mieren die in een vochtige geisoleerde donkere ruimte terecht komen kunnen op deze manier een vicieuze circel op gang brengen.

schimmel mierenplaag

Mieren kunnen in symbiose leven met bepaalde schimmels. Dergelijke omstandigheden maken een bestrijding van mieren zeer complex.

 

 

Hygiëne en gezondheid

Mieren in huis vormen niet direct een gevaar. Ze zijn weliswaar onhygiënisch omdat ze met hun pootjes over van alles heen wandelen, maar het zijn geen insecten welke direct grote risico's vormen voor de gezondheid.

hygiëne mieren in huis

 

De Zwarte Wegmier is geen ziektedrager. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat u kan worden geïnfecteerd met een virus door bijvoorbeeld het eten van een produkt waar ook de mieren aan hebben gezeten.

 

mieren gezondheidMieren in huis kunnen echter wel bacteriën bij zich dragen. Zoals gezegd komen ze tijdens hun lange wandeltochten op onhygiënische plekken terecht waardoor ze produkten wel degelijk kunnen besmetten.

 

Toch blijft de kans op een bacteriële infectie door bijvoorbeeld het niet wassen van de handen vele malen groter dan door de aanwezigheid van mieren. Ook bijvoorbeeld kamervliegen of aasvliegen vormen een veel groter risico dan de relatief onschuldige mieren.

 

Mieren in de keuken

De keuken is de plek in huis waar het meestal gebeurt. De reden dat de keuken meestal besmet wordt met mieren heeft te maken met meerdere factoren die van invloed zijn. 

Vloerverwarming

Klachten over mieren in de keuken, vooral tijdens de winter of vroeg in het voorjaar zijn regelmatig te wijden aan de aanwezigheid van vloerverwarming welke veel keukens tegenwoordig hebben.

mierenoverlast door vloerverwarming

 

De buisjes die onder de vloer ingefreesd zijn hebben ruimte nodig welke door mieren dankbaar benut kan worden.

 

De weg naar de pomp kan ook als een soort snelweg dienen naar andere delen van de woning. De temperatuurschommelingen zorgen tevens voor mierenproblemen op afwijkende momenten in onze seizoenen.

Voedsel

Mieren trekken meestal onze keuken binnen omdat ze op zoek zijn naar lekkernij. Open verpakkingen, zoetwaren, kruiden en andere restanten worden al snel gevonden door de verkenners. Restanten worden veelal gevonden achter in de keukenkastjes, tussen de scharnieren van de vaatwasser en rondom de prullenbak. 

mieren in de keuken

 

Hoe zeer wij ook ons best doen om de boel schoon te houden, mieren kunnen vaak onophoudelijk binnenmarcheren. Mieren in de keuken zijn bovendien in staat om tussen de kleinste naden en kieren voedselbronnen aan te treffen die voor ons blote oog niet zichtbaar zijn.

leidingwerk kruipruimte mierenoverlastKruipruimte 

Mieren in de kruipruimte kunnen soms makkelijk binnenkomen in de keuken langs afvoeren en leidingwerk. Vooral bij inbouwkeukens kan dit een behoorlijk probleem zijn. De afwerking rondom leidingen en afvoeren die de kruipruimte ingaan laat soms te raden over waardoor mieren makkelijk in staat zijn om vanuit de kruipruimte achter de plint van de keuken terecht te komen.

Spouwmuurmieren in spouwmuur

De keuken is meestal op de begane grond in verbinding met de buitengevel. Mieren welke onder de gevelrand aan de keukenzijde hun nesten stichten kunnen vandaar soms de spouwmuur betreden en via kleine barsten aan de vloeraansluiting vervolgens de keuken binnentreden.  

 

Mieren in huis bestrijden

Met bovenstaande tekst hopen wij u meer inzicht te hebben gegeven in de omstandigheden welke een mierenplaag in huis kunnen veroorzaken. Het kan dus van belang zijn om de mieren te bestrijden voordat de problemen nog groter worden. In veel gevallen is het aan te raden om de mieren door een specialist te laten bestrijden. 

 

Meer informatie over onze werkwijze rondom de bestrijding van mieren leest u op onze pagina over mieren bestrijden

 

Heeft u verder nog niks geprobeerd en zijn het maar enkele mieren die u in huis aantreft? Dan kunt u het wellicht eerst zelf nog proberen. Lees hiervoor onze informatie over zelf mieren bestrijden