Wespennest

wespennestEen wespennest kan men aantreffen op diverse plekken. Meestal zit het ergens in de tuin of zelfs in huis. Op deze pagina vertellen wij hoe een wespennest ontstaat, hoe u een wespennest herkent en hoe het zich ontwikkelt.

Bestrijden en verwijderen

Wespennest bestrijdenAls het wespennest op een vervelende plek zit zoals in de spouwmuur, op het terras of bij de voordeur, dan kunnen wij het wespennest bestrijden. Verderop deze pagina leest u meer over het bestrijden en verwijderen van een wespennest

Hoe ontstaat een wespennest?

De koningin

koningin is bezig met het stichten van een wespennest in de grondAfhankelijk van de weersomstandigheden ontwaken de wespenkoninginnen meestal in de tweede helft van april uit hun winterslaap en gaan ze ieder op zoek naar een geschikte plek om een nest te bouwen. Bekende plekken zijn bijvoorbeeld in een spouwmuur, onder een boeideel of in een holle stronk van een boom. Soms kiest de koningin ook voor een oud muizenholletje of een holle ruimte in de grond. Tot verbazing van velen onstaat er dan een volledig wespennest in de grond

Aan hout knagen voor wespenpapier

wespenpapierZodra de koningin tevreden is met de plek, dan gaat ze op zoek naar hout wat ze met haar speeksel omvormt tot het zogenaamde wespenpapier. We kunnen haar daarom in het voorjaar vooral aantreffen op schuttingen, boomstronken, houten tuinmeubilair, etc. De koningin is nog zeer kwetsbaar in deze fase. Nog zwak van de winterslaap moet ze op zoek naar voedsel en materiaal onder soms nog heftige weersomstandigheden. 

Beginnend wespennest herkennen

Je herkent het beginnende wespennest aan het papieren bolletjeEen beginnend wespennest is niet altijd makkelijk te herkennen. Vooral omdat de meeste wespennesten verstopt zitten in een holle ruimte. Deze verborgen wespennesten gaan pas opvallen wanneer veel werksters inmiddels uitgekomen zijn en druk op en neer vliegen naar een opening. Soms besluit de koningin haar nest te vestigen op een plek waar men direct getuige kan zijn van de beginnende bouwwerkzaamheden die de koningin in het beginstadium op haar neemt.

Papieren bolletje aan het plafond

Koningin in beginnend wespennestExperts kunnen de koningin al gauw herkennen aan haar formaat, maar voor de meesten zijn ze enkel herkenbaar door de tijd waarin ze gesignaleerd wordt. Als men tussen de maanden april en juni rondom de woning of in de tuin een grote wesp ziet vliegen, dan is de kans groot dat het de koningin is die bezig is met de voorbereidingen voor het stichten van een wespennest. Als je dit gemist hebt dan kun je een paar weken later opeens een papieren bolletje zien hangen, meestal aan het hout van een plafond in de schuur of bijvoorbeeld in de veranda.

De eerste cellen

De eerste cellen van een beginnend wespennestZoals je hierboven ziet lijkt het nest dat de koningin bouwt op een papieren pingpongbal met een gaatje aan de onderkant. In dit papieren bolletje worden tien tot twintig cellen gebouwd en op de bodem van elke cel wordt een eitje vastgekleefd. Zodra de eitjes zijn uitgekomen krijgt de koningin het bijzonder druk met het verzamelen van voedsel voor de larven.

Snelle groei

Na ongeveer een maand na het leggen van de eitjes komen de eerste volwassen werksters uit de poppen. Dan komt de zaak direct goed op gang. De koningin kan zich nu alleen concentreren op het leggen van eieren. De bouwwerkzaamheden en de broedzorg worden door de werksters overgenomen. In de loop van de zomer kan een goed ontwikkeld wespenvolk 5000-6000 individuen tellen.

 

Levenswijze en ontwikkeling

Het is vooral de arbeidsverdeling die bij het sociale leven opvalt. Net als bij mieren zien we bij wespen dat er koninginnen en mannetjes zijn die voor de voortplanting zorgen en werksters die het nest bouwen, de larven voeden en voor de verdediging van het volk zorgen. Eigenlijk zijn de werksters vrouwtjes met onontwikkelde geslachtsorganen.

volgroeid wespennestÉénjarig

In tegenstelling tot honingbijen, hebben wespen geen methode ontwikkeld om voedsel voor de winter te verzamelen. Daarom zijn de volken op onze breedtegraad éénjarig. In het najaar vallen ze uiteen en vriezen de werksters dood.

Cyclus

Voordat het volk uitsterft, produceert de koningin nog enkele bevruchte werksters (toekomstige koninginnen) en de mannetjes om deze te bevruchten. Ze vliegen dan gezamenlijk uit. dit wordt ook wel de bruidsvlucht of de paringsvlucht genoemd. De mannetjes gaan direct na de paring dood, maar de jonge bevruchte koninginnen zoeken een beschut plekje om te overwinteren. De cyclus is dan weer rond. ’s Winters kan men deze slapende koninginnen op zolders en in schuurtjes verscholen aantreffen. 

wat eten wespenVoedsel

De volwassen wespen leven van vloeibaar voedsel. Soms ziet men ze in bloemen nectar zuigen of vruchtensap drinken. Vreemd genoeg worden ze ook door de larven gevoed. In ruil voor het vliegenvlees breken de larven namelijk een suikerhoudende vloeistof uit die door de volwassen wespen ijverig wordt opgelikt.

 

Niet alleen worden de werksters hierdoor van brandstof voorzien, deze voeding over en weer heeft ook zeker een sociale functie die voor het bijeenhouden van het volk zorg draagt.

wat eten wespen?De jacht

De larven leven uitsluitend van vlees. De buit bestaat meestal uit vliegen en vlinders die in de lucht door de wespen gevangen worden.

 

Met hun krachtige kaken knippen ze de vleugels en poten van het slachtoffer af, knippen het in stukken en kauwen het tot ronde voedselbolletjes die naar de larven thuis worden gebracht.

Overlast

Voorjaar

wespennest in de spouwmuur voorjaarHet grootste gedeelte van het voorjaar zijn de werksters zeer doelgericht bezig met hun werkzaamheden en merkt men eigenlijk verbazend weinig van ze, zelfs als men een wespennest in huis heeft.

 

De wespen vliegen dan pijlsnel af en aan naar de ingang van het nest zonder veel aandacht voor de omgeving. Ze zullen pas reageren wanneer men het nest te dicht nadert of wanneer er trillingen veroorzaakt worden. Ze voelen zich dan bedreigd en zullen in het uiterste geval hun angel gebruiken om het nest te verdedigen. 

wespenoverlast terrasZomer

Tijdens de zomer raken de wespen meer geinteresseerd in zoetigheden en kan de overlast razendsnel toenemen. In bakkerijen, vruchtenwinkels en op bijvoorbeeld campings en terrassen kunnen ze een ernstige plaag vormen.

 

Omdat ze ook op aas en vuilnisemmers afkomen zijn ze net als vliegen mogelijke ziekteverspreiders. Maatregelen hiertegen vindt u op onze pagina over wespenoverlast

wespen in huis in het najaarNajaar

In het najaar houdt de zorg voor de larven op en de werksters die vanaf dat moment een lui leventje leiden beginnen dan op te vallen vanwege het doelloze gedrag.

 

In September/oktober zien wij dan ook dat de overlast toeneemt van versufte wespen in huis

 

levenswijzeEen wespennest is éénjarig

Het is van belang om te weten dat een wespennest nooit hergebruikt wordt door wespen. Het zit niet in het instinct van een wespenkoningin om de keuze op een reeds volmaakt nest te laten vallen waar ze haar volk tot stand kan brengen.

 

De karakteristieke levenswijze laat zien dat iedere generatie wespen weer een nieuw nest op een nieuwe plek ontwikkelt. Het gebeurt echter wel regelmatig dat wanneer de ruimte het toelaat, er een nieuw nest naast het oude nest gemaakt wordt. Kennelijk is deze ruimte dan uitermate geschikt en groot genoeg voor meerdere nesten.

 

wespennest éénjarig

Na het verwijderen van een wespennest wordt het nest door veel mensen bewaard omdat met name de binnenkant een indrukwekkend geheel is. De duizenden cellen zijn meestal goed zichtbaar en hebben een hardere struktuur waardoor het goed bewaard kan blijven.

Wespennest bestrijden

Een wespennest bestrijden wij door de invliegopening onder hoge druk in te spuiten met een professionele poeder. Het doel van een wespenbestrijding is vooral om de koningin te doden. Zij is verantwoordelijk voor de productie van alle wespen. Zodra zij uitgeschakeld is komt de groei van het wespennest tot stilstand. Ook alle andere wespen gaan dood zodra ze met de poeder in aanraking komen. Meer informatie over de kosten en de werkwijze leest u op onze pagina over wespenbestrijding

Wespennest verwijderen

Nadat het wespennest bestreden is kan het verwijderd worden. Dit dient wel met enige voorzichtigheid gepaard te gaan. Ook moet u zeker weten dat er geen activiteit meer is. Meestal is het verwijderen van een wespennest niet nodig. Vooral wanneer het bijvoorbeeld in de spouwmuur zit of in de grond dan loont het de moeite niet om het wespennest daadwerkelijk te verwijderen. Ga voor meer informatie naar onze pagina over het verwijderen van een wespennest

Spouwmuur en dak

De meeste wespennesten bestrijden wij in de spouwmuur, tussen de dakpannen, op zolder of boven het plafond. Al in het voorjaar kan men wespen zien verdwijnen in ventilatiegaten van de muur.

Tuin en in de grond

In de tuin treffen wij de meeste wespennesten aan in de grond. Gevaarlijke situaties doen zich ook voor wanneer het wespennest in de schuur of in de garage zit. Als dat het geval is dan raden wij u aan om deze niet te betreden en vooral geen trillingen te veroorzaken.

 

Lees verder