Wespennest verwijderen

Wespennest verwijderenTijdens de zomer bestrijden wij dagelijks wespennesten die worden aangetroffen in de tuin of zelfs in huis, bijvoorbeeld op het dak of in de spouwmuur. Meestal zit het wespennest verstopt achter een muur of achter houtwerk. Laat de ingang dan met rust en wacht eerst op onze hulp

Toch zelf doen?

Zelf een wespennest verwijderen kan gevaarlijk zijnOm weer veilig te kunnen bewegen rondom het wespennest zal het eerst uitgeschakeld moeten worden voordat het nest verwijderd wordt. Als er meerdere wespen zijn adviseren wij met klem dit te laten doen door onze wespenbestrijder. Ziet u alleen nog de koninginnewesp en heeft u voldoende bescherming? Dan kunt u wellicht nog het wespennest zelf verwijderen

Mei - Juni

Zitten we nog in mei of juni? Observeer de insecten dan nog even. Tijdens het voorjaar is er een goede kans dat u te maken heeft met Bijen, Hommels of Veldwespen

Afspraak maken

Wespennest laten verwijderen en bestrijdenVoor de bestrijding van een wespennest kunt met ons een afspraak maken

 

De werkwijze rondom het bestrijden en verwijderen van een wespennest is vooral afhankelijk van de locatie van het nest. 

Waar zit het wespennest?

IN HUIS (Bijvoorbeeld in een dakkapel, achter de knieschotten of in de kruipruimte)

 

IN DE SPOUWMUUR (Bijvoorbeeld in een ventilatieopening, naast een kozijn of achter een erker)

 

IN DE TUIN (Bijvoorbeeld in een plantenbak, in een struik, in een biels of in een vogelhuisje)

 

IN DE GROND (Bijvoorbeeld onder een struik of in een oud muizenholletje)

 

IN EEN SCHUUR OF TUINHUIS (Bijvoorbeeld in opslaghokken, veranda's of tuinkasten)

Eerst bestrijden, dan verwijderen

wespenbestrijding Wij bestrijden het wespennest eerst voordat het verwijderd kan worden. Een wespennest kan pas verwijderd worden wanneer men zeker weet dat alle wespen binnen het nest dood of vertrokken zijn. 

 

Een actief wespennest moet altijd eerst bestreden worden door een vakman met professioneel materiaal en bescherming. Neem hiervoor contact met ons op.

Tips terwijl u wacht op de bestrijder:

  • wesp- Blijf uit de buurt
  • - Blijf uit de vliegroute
  • - Veroorzaak geen trillingen
  • - blokkeer nooit de in- en uitgang van het nest
  • - Gebruik geen wespenspray

Is verwijderen noodzakelijk?

Wespennest verwijderen noodzakelijk?Ziet u een papieren bol vrij aan een plafond hangen? Dan is verwijderen zeker mogelijk. Wel dient het wespennest eerst uitgeschakeld te worden zodat u niet direct aangevallen wordt. Wespensteken kunnen erg gevaarlijk zijn.

 

Zit het wespennest verstopt in een holle ruimte en ziet u meerdere wespen in een opening in bijvoorbeeld de muur, in de grond of achter timmerwerk verdwijnen? Dan wordt professionele bestrijding meestal aangeraden. Verwijderen is daarna niet direct noodzakelijk.

 

Lees hieronder verder over het zelf verwijderen van een wespennest

Wespennest verwijderen uit huis

Wespen\wespennest in huis.jpgZiet u continu wespen doelgericht aanvliegen naar een specifieke plek of wegkruipen in een opening? Dan is de kans groot dat u een wespennest in huis heeft. De meeste wespennesten treffen wij aan in de spouwmuur maar we vinden ze ook regelmatig onder de dakpannen of in een holle ruimte van een dakkapel.

 

Het verwijderen van een wespennest uit huis kan pas geschieden nadat het wespennest volledig uitgeschakeld is. Een wespennest weghalen terwijl het nog actief is kan levensgevaarlijk zijn. Doe dit dus absoluut niet wanneer de wespen nog actief zijn. Laat ons eerst de bestrijding uitvoeren.

Wat als u niets doet?

Er kan twijfel bestaan over de noodzaak om een wespennest te verwijderen. Soms kan een wespennest geen kwaad. Als de wespen verder geen overlast veroorzaken, dan kunt het soms laten zitten. Helaas zorgt een wespennest naarmate het groeit toch uiteindelijk voor problemen.

 

Lees verder over de mogelijke gevolgen van een wespennest in huis

Wespennesten op zolder of onder het dak?

wespennest verwijderen uit huisHet wespennest kan op verschillende plekken zitten. Wanneer de koninginnen het op uw huis gemund hebben, dan betreft het meestal de spouwmuur, maar in veel gevallen kiezen ze ook de hoger gelegen plekken uit, bijvoorbeeld achter een dakkapel, onder de dakpannen of achter een overstek.

 

Wanneer u veel (versufte) wespen in huis aantreft, dan is er een grote kans dat het wespennest op een vliering zit of achter bijvoorbeeld de knieschotten op zolder. U zult zeer voorzichtig moeten kijken of dit het geval is. Zorg tijdens de zoektocht voor zo min mogelijk trillingen en geen plotselinge lichtinval tenzij u op afstand staat van de lichtbron.  

LET OP!

Voor uw eigen veiligheid is het aboluut verstandig om eerst aan de buitenzijde van de woning te zoeken waar de wespen precies naartoe vliegen en in welke opening ze verdwijnen. Zodra dat duidelijk is kunt u het beste telefonisch contact opnemen. Wij bestrijden dan direct het wespennest mits het bereikbaar is. Daarna is het soms mogelijk om het wespennest uit huis te verwijderen.

Wespennest verwijderen uit de spouwmuur

wespennest in de spouwmuurDe meeste wespennesten treffen wij aan in de spouwmuur. Het is een uiterst geschikte plek voor de wespenkoningin om een wespennest te bouwen. De aanwezigheid van een nest gaat opvallen doordat in de loop van de zomer steeds vaker wespen uit de ventilatiegaten vliegen.

Schade en gevaar

Het is niet verstandig om een wespennest in de spouwmuur te laten zitten totdat het vanzelf verdwijnt. Het wespennest zal steeds verder uitdijen. Omdat de wespen ruimte nodig hebben om het nest verder te laten groeien, zullen ze de isolatie wegvreten en nieuwe openingen zoeken. Uiteindelijk zal het nog veel moeilijker zijn om het wespennest te verwijderen.

 

Lees verder wat er gebeurt met een wespennest in de spouwmuur

Wespennest verwijderen uit de tuin

Wespennest in de tuin Wespenkoninginnen kiezen meestal voor een donkere holle ruimte om hun nest te stichten. Dit doen ze voor de veiligheid en om het nest te beschermen tegen weersinvloeden of indringers. Het komt echter ook weleens voor dat de wespenkoningin besluit om haar nest te maken in een struik of los in een boom of zelfs in een vogelhuisje

Pas op met snoeien!

Wanneer de aanwezigheid van een wespennest in een heg of andere begroeiing nog niet is opgevallen, dan kan het gevaarlijke situaties teweegbrengen omdat we soms nietsvermoedend de betreffende boom of heg willen snoeien. U begrijpt dat dit nare gevolgen kan helpen. Er moet eerst een bestrijding volgen. Daarna kan het wespennest verwijderd of weggesnoeid worden.

Plantenbakken en bloempotten

Wespennest in een plantenbakWespennesten zitten regelmatig in de aarde van plantenbakken en bloempotten. Dit kan gevaarlijke situaties teweeg brengen wanneer u de plantenbak verschuift of wanneer bijvoorbeeld kinderen uit nieuwsgierigheid er een schop tegenaan geven. De wespen zullen dan direct aanvallen omdat de trillingen gezien worden als een ernstige bedreiging. U kunt de plantenbak of bloempot met het wespennest dus niet zomaar optillen en verplaatsen of verwijderen. Maak eerst een afspraak voor bestrijding.

Bielzen en holle boomstronken

Wespennest in een bielsWespennesten in de tuin treffen wij ook vaak aan in een oude biels of in een holle boomstronk. Dit zijn uitermate geschikte plekken voor een wespennest. Ze hebben mooie vliegopeningen en voldoende hout om hen heen om wespenpapier van te maken. Tegelijkertijd zitten ze goed beschermd. Nadat de bestrijding van een dergelijk wespennest is afgerond hoeft het niet meer verwijderd te worden.

Vlonderplanken terras

Een wespennest kan ook onder de vlonderplanken van een terras zitten. Het risico dat u gestoken wordt door deze wespen is vrij groot omdat tijdens het lopen over de vlonderplanken trillingen worden veroorzaakt. Deze trillingen zien de wespen als een bedreiging. Het beste is om het terras niet te betreden voordat het wespennest bestreden is. Daarna kunt u het relatief makkelijk verwijderen.

Wespennest verwijderen uit de grond

wespennest in de grondEen ander bekend voorbeeld is een wespennest in de grond. Wespenkoninginnen laten graag hun keuze vallen op een holle beschermde ruimte. Vaak gaat het om een onbewoond muizenholletje. Hier begint ze met het bouwen van een nest. Om ruimte te maken verwijderen de werksters vervolgens de aarde uit de grond.

Gevaar

Een wespennest uit de grond verwijderen lijkt makkelijker dan bijvoorbeeld verwijderen uit de muur, maar vergis je niet. Het wespennest kan erg diep zitten. Bovendien is het zeer gevaarlijk omdat er relatief veel trillingen ontstaan. Er zijn mensen die het gewoon met een schep proberen, maar het mag duidelijk zijn dat dit enorme risico's met zich meebrengt. Doe dit dus absoluut niet zolang het nest nog actief is. 

 

Lees verder over wat wij doen met een wespennest in de grond

Gevaren van wespennesten in schuren en tuinhuizen

wespennest in de schuurDe gevaarlijkste wespennesten zitten altijd in de schuur of bijvoorbeeld in een opslaghok of tuinhuis. Deze nesten zijn gevaarlijk omdat ze makkelijk per ongeluk verstoord kunnen worden. Dikwijls zijn wij getuigen van vervelende ongelukken omdat nietsvermoedend het nest per ongeluk kapot getrokken wordt.

 

Bij het weghalen van spullen die de hele winter hebben stil gelegen denkt men niet gauw aan een wespennest. Wespen kunnen massaal aanvallen in dergelijke situaties. Probeer nooit het wespennest te verwijderen voordat u zeker weet dat het niet meer actief is!

 

Lees verder over wat wij doen met een wespennest in de schuur

Hoe kunt u het wespennest zelf verwijderen?

Zelf het wespennest verwijderenAls eerste willen wij benadrukken dat een actief wespennest waarin al meerdere wespen actief zijn nooit op een veilige en fatsoenlijke manier verwijderd kan worden. Ook kort nadat het wespennest is uitgeschakeld kunnen de restanten van het wespennest niet direct weggehaald worden.

 

Verwijder geen actief wespennest!Laat uzelf niet leiden door diverse video's waarin actieve wespennesten worden opgeruimd. Pogingen tot het verwijderen van een actief wespennest zorgen ervoor dat niet alleen u, maar ook de omgeving in gevaar komt en men dagenlang niet op de desbetreffende plek kan komen.

Aggressieve wespen

Wanneer de wespen zich bedreigd voelen zullen ze aanvallen. Trillingen of snelle bewegingen activeren het verdedigingsmechanisme van de wespen. Met de lange dunne angel in combinatie met de wilskracht zijn aggressieve wespen in staat om door kleding heen te steken. Er zijn voorbeelden van serieuze ongelukken met soms zelfs de dood tot gevolg. Vooral wanneer allergische reacties opspelen.

Ook na de bestrijding nog even geduld

Nog even wachten met verwijderenNa de bestrijding zijn de meeste wespen binnen enkele uren dood, maar er kunnen nog poppen uitkomen en veel wespen komen nog terug van weggeweest. Het kan dus dagen of zelfs weken duren voordat het nest daadwerkelijk op een veilige manier weggehaald kan worden.

Het wespennest weghalen

Een inactief wespennest dat meer dan twee weken geleden op goede wijze is bestreden kan in principe zonder risico verwijderd worden mits het op een toegankelijke plek zit. Het papier waarmee het nest opgebouwd is, is vrij zacht en zit vaak verweven om houtwerk. 

 

Soms zit het nest op een geschikte plek om het weg te halen, maar een wespennest zit helaas meestal op een ontoegankelijke plek en kan nadat de wespen en de koningin bestreden zijn verder ook geen kwaad. Een wespennest wordt ook nooit hergebruikt door nieuwe wespen. Daarom is het forceren van toeganswegen de moeite meestal niet waard. 

Eerst controleren

Als u twijfelt of het wespennest toch nog bewoond wordt, controleer dit dan eerst voorzichtig voordat u het nest verwijdert. Of bel ons op voor hulp hierbij. Wij hebben beschermende kleding en materiaal om te controleren of er aktiviteit is.

 

Als u het toch zelf wilt doen, dan raden wij u aan om het eerst zorgvuldig te observeren en goed te luisteren. Als u een tijdlang niets ziet of hoort, zorg dan voor wat kleine trillingen van afstand. 

 

Door trillingen worden wespen ontwaakt. Ziet of hoort u nog steeds niets, dan kunt u het wespennest voorzichtig verwijderen. Echter, wij herhalen nogmaals dat het altijd verstandig is om de controle door onze specialist uit te laten voeren.

 

Gevaarlijk of niet?

Een wespennest in huis, bijvoorbeeld onder de dakpannen, in de tuin of in de spouwmuur kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Soms kunnen wij het wespennest verwijderen. Soms kunnen het echter beestjes zijn die veel op wespen lijken, maar toch ongevaarlijk zijn. 

Wat te doen met Bijen, Hommels en Veldwespen?

Veldwespen

Veldwespen op nestIs het nog mei of juni? En ziet u geelzwarte wespachtige soorten die vooral om de dakpannen zweven? Dan is er een goede kans dat het veldwespen zijn. Verschil met de gewone wespen die wij kennen zit vooral in het gedrag en het postuur. Ze vliegen langzamer, hebben lange achterpoten die er tijdens het vliegen wat slap bij hangen, ze zijn een stuk slanker en minder actief.

 

Herkent u deze kenmerken en wilt u het nestje van deze wespen verwijderen? Ga dan verder naar onze informatie over veldwespen om te zien wat u hiertegen kunt doen of hoe wij u kunnen helpen.

Hommels en bijen

HommelZijn de beestjes wat dikker en meer bruin- of oranjezwart? Dan heeft u waarschijnlijk te maken met hommels of bijen. Voorkom in dat geval dat de wespenspecialist voor niks bij u voor de deur staat. Er kunnen voorrijkosten in rekening worden gebracht. Dat willen wij liever niet. Soms hoeft het ook niet.

 

Een bijEen hommelnest of een bijennest hoeft meestal niet verwijderd te worden. Zorgen ze voor ernstige overlast of gevaar? Ga dan verder naar onze pagina over Bijen en Hommels

Veldwespen

Dakpannen

inspectie wespennest verwijderenIs het nog voorjaar en ziet u veel geelzwarte wespen zweven rondom de dakpannen waar vooral de zon op schijnt? Of komen er opeens veel wespen tevoorschijn bij het oplichten of verschuiven van een dakpan? Goede kans dat het dan om de Franse Veldwesp gaat.

Papieren bolletje

wespennest Franse VeldwespBij deze soort kunt u ook opeens een papieren bolletje aantreffen wanneer u bijvoorbeeld uw zolderraam of dakraam opent. Lees hieronder verder over deze wespensoort en de mogelijkheden tot het verwijderen van dit wespennest.

Franse Veldwespen 

Ieder jaar nemen de meldingen toe over Franse Veldwespen. Vooral van april tot mei zijn deze wespen actief. Vanwege de geelzwarte kleuren lijkt deze wespensoort ook vrij veel op de wespen die wij allen kennen.

 

nestje franse veldwespToch zijn er enkele belangrijke verschillen. Als u goed kijkt zijn ze slanker van postuur, hebben ze dunnere lange vleugels en hangen de lange achterpoten er tijdens het vliegen een beetje slap bij. 

Onder de dakpannen

De koninginnen van deze wespensoort vestigen zich graag onder de dakpannen waar de zon het meeste op schijnt. Hier maken ze een klein papieren nest ter grootte van ongeveer een halve sinaasappel. Daar komen dan maximaal tussen de 20 en 50 nieuwe veldwespen uit.

Verwijderen of verdelgen?

Wespennest verwijderen dakpannenDe Franse Veldwesp is veel minder gevaarlijk dan de wespen die wij tijdens de zomer veelal zien. Het verwijderen van een wespennest van deze soort is daarom niet altijd noodzakelijk.

 

Wanneer wij een nest van de Franse Veldwesp weghalen is het probleem ook niet altijd direct opgelost. Vooral op grotere dakoppervlakken zijn er vaak meerdere wespennestjes van de Veldwesp. Net als bij mieren het geval is, kunnen de Franse Veldwespen soms ook met meerdere koninginnen bij elkaar in de buurt leven. Daarom bestaat ook de kans dat er vlakbij weer een nieuw nestje voor in de plaats komt. 

 

In veel gevallen blijkt het gelukkig ook gewoon om één individueel wespennest te gaan. Als u een afspraak heeft gemaakt met ons, dan behandelt onze wespenbestrijder altijd één plek met een professionele insecticide op basis van stuifpoeder.

wespenspuitWanneer bestrijden?

Als u veel Veldwespen signaleert rondom uw dak, maar u heeft er verder geen last van, dan raden wij het af om het te laten bestrijden. De aktiviteit is meestal van korte duur. Meestal rond de maand juli neemt de aktiviteit snel af. Het papieren nest met wespen richt verder geen schade aan.

Uitzonderingen

Soms stuit men echter per ongeluk nietsvermoedend op een nest Veldwespen, bijvoorbeeld tijdens het openduwen van een dakraam of tijdens inspecties van het dak. Tegenwoordig worden veel zonnepanelen geplaatst waardoor deze nestjes steeds vaker aangetroffen worden. Ook tijdens schilderwerk of sloopwerk kan het vestandig zijn om de wespen te laten bestrijden.

Aggressief

De Veldwesp is betrekkelijk rustig en verre van aggressief. Als je ze dus verder met rust laat is er niks aan de hand. Mocht verstoring van het nestje toch onvermijdelijk zijn in verband met werkzaamheden of bij het openen van het dakraam, dan kan bestrijding alsnog een laatste redmiddel zijn.

Wachten tot ze vanzelf weggaan

Voordat u dit besluit neemt, willen wij u erop attenderen dat de nestjes van deze wespensoort in de loop van de zomer steeds minder actief worden. Mochten werkzaamheden uitgesteld kunnen worden, neemt u dit dan a.u.b. in overweging. 

Toch noodzakelijk?

Zit er toch niks anders op? Maak dan een afspraak met ons. Bent u benieuwd hoe het in zijn werk gaat? Ga dan naar onze pagina over wespenbestrijding

kosten verwijderen wespennestKosten

Eén spuitaktie kost €75,-. Dit is alles inclusief. Voorwaarden hiervoor zijn wel dat u de juiste plek goed kunt aanwijzen en bereikbaar is. Hieronder leest u hier meer over.

Eén behandeling

Bij een wespennest van onze bekende Duitse wespen in de zomer is één spuitaktie bijna altijd voldoende. Echter, Zoals reeds omschreven heeft de Franse Veldwesp de eigenschap om meerdere nestjes te maken. Ze kunnen verstopt zitten onder een betrekkelijk groot dakoppervlak. Eén spuitaktie betekent hierbij dus niet altijd dat ze meteen niet meer gezien worden.

Beperkingen

Is het wespennest bereikbaar?Wij verplaatsen of verschuiven geen dakpannen en behandelen enkel één vliegopening waar het nest vermoedelijk zit afgaande op uw signalementen.

 

Wij gaan niet op zoek naar andere wespennesten. Enkel de plek wat op dat moment noodzakelijk wordt geacht behandelen wij.

 

Wij werken met telescoopapparatuur, niet met uitschuifladders. Zit het nest hoog? Lees dan onze informatie over de bereikbaarheid

 

Lees verder