Wespennest verwijderen

Wespennest verwijderenTijdens het voorjaar en de zomer kunt u opeens geconfronteerd worden met een wespennest in de tuin of zelfs in huis. Als de wespen overlast veroorzaken of als het wespennest op een gevaarlijke plek zit, dan kan het nest verwijderd worden.

 

Wilt u dit zelf doen? Lees dan onderstaande aanwijzingen. Hiermee worden nare ongelukken voorkomen. Toch liever uitbesteden? Lees dan hoe wij dit doen

Afspraak maken

Als u het wespennest direct door ons wilt laten bestrijden, dan kunt u met ons een afspraak maken

Hoe kunt u zelf het wespennest verwijderen?

Zelf een wespennest verwijderenDurft u toch zelf een poging te wagen? Dan is het op de eerste plaats van groot belang dat u weet om wat voor soort wespennest het gaat en waar het wespennest zit. Is het nog April, Mei of Juni? Dan kunnen het ook Veldwespen zijn.

 

Is het al zomer en wordt er druk heen en weer gevlogen naar een bepaalde opening? Bijvoorbeeld in de grond of in de muur? Dan gaat het hoogst waarschijnlijk om de Duitse Wesp of de Gewone Wesp.

 

Zonder juiste voorkennis is het verwijderen van een wespennest onbegonnen en levensgevaarlijk werk. Ga dus niet zomaar een wespennest te lijf met de tuinslang of met een brander. De meeste ongelukken ontstaan door misverstanden en verkeerde informatie. 

Duitse Wespen

de Duitse WespVeruit de belangrijkste categorie als het gaat om het verwijderen van een wespennest is de "Duitse Wesp". Deze soort is duidelijk geel/zwart gestreept en is ongeveer 1 - 1,5 cm groot. De koningin is rond de 2 cm groot. Zij begint rond de maand Mei al met de eerste bouwwerkzaamheden voor het nest. 

 

Beginnend wespennest verwijderen van de Duitse wespEen beginnend wespennest van de Duitse Wesp lijkt op een grote papieren walnoot met één gaatje onderin. In dit stadium zijn ze nog vrij eenvoudig te verwijderen. Ze zitten vaak op één punt vastgekleefd aan het plafond, meestal in een schuur of een tuinhuis.

Video van een groeiend wespennest;

 

 

Tijdens de zomer groeit het wespennest razendsnel tot het formaat van een voetbal. U kunt het dan niet zomaar meer verwijderen. Laat dan eerst een wespenbestrijding uitvoeren.

Meestal niet zichtbaar

wespennest in de spouwmuurMeestal zijn de wespennesten van de Duitse wesp niet zichtbaar. Ze zitten vaak verborgen in de spouwmuur of in de grond. De aanwezigheid gaat dan pas opvallen vanaf  juni - juli wanneer de werksters druk af- en aanvliegen naar de opening van het nest.

Wespennest verwijderen van de 'Duitse Wesp'

Wespennest verwijderen van de Duitse WespDuitse wespen staan bekend om hun onberekenbare karakter. Ze hebben een sterk verdedigingsmechanisme. Ze kunnen direct aanvallen wanneer ze zich bedreigd voelen en de wespensteken zijn zeer pijnlijk of in het uiterste geval zelfs dodelijk als men sterk allergisch blijkt te zijn. Als u het wepennest dus wilt verwijderen zonder gestoken te worden, dan moet het dus op een manier zijn dat ze zich niet bedreigd voelen. Hieronder geven wij enkele trucs hiervoor. 

Zit het wespennest verscholen?

Wespennest achter houtwerkVaak besluit de wespenkoningin haar nest te stichten in een holle ruimte waar ze goed beschermd is. Zit het wespennest verscholen in bijvoorbeeld de muur of in een andere holle ruimte? Klik dan hier

Werkwijze

beginnend wespennest verwijderenIs het nog een beginnend wespennest en is het nest goed zichtbaar? Dan kunt u het beste het wespennest direct verwijderen. Doe dit wanneer de koningin in het nest aanwezig is, anders begint ze bij terugkomst weer aan een nieuw nest.

 

Pak een emmer water, een groot glas en een stevig vel papier. Zet het glas over het nestje en schuif met het papier het nest los terwijl het glas geen ruimte laat voor de koningin om te ontnappen. Vervolgens dompel je het hele zaakje inclusief papier in de emmer met water zodat de koningin verdrinkt. 

Pas op!

middelgroot wespennest verwijderenIs het wespennest al wat groter dan het formaat van een walnoot? Dan zijn de eerste werksters al actief. Vanaf dat moment is het eigenlijk niet meer verantwoord om het wespennest zelf te bestrijden. U kunt bovenstaande stappenplan gewoon uitvoeren, maar met de werksters in de buurt die het nest willen beschermen wordt de situatie erg onveilig. Wij raden u dan sterk aan om ons te bellen voor professionele wespenbestrijding

Hoe kunt u wespensteken voorkomen?

wespensteek voorkomenWespen reageren vooral agressief op trillingen en snelle bewegingen. Dit moet u dus zoveel mogelijk voorkomen. Op succesvolle wijze een wespennest verwijderen vergt dus een rustige toenadering met de spullen die je gebruikt. Maak dus vooral geen snelle bewegingen en zorg vooral niet voor trillingen rondom het nest. Benader het nest dus langzaam en voer de actie in één keer goed uit.

 

Lukt de eerste poging niet en worden de wespen al onrustig? Nee dan eerst een uur pause voordat u het opnieuw probeert. Dan zijn de wespen weer gekalmeerd.

 

Wespen worden agressief bij trillingen en snelle bewegingenHet verwijderen van een wespennest moet niet te lang duren. Hoe langer u staat te rommelen rondom het nest hoe gevaarlijker het wordt. Als de wespen het niet meer vertrouwen kunnen ze steken. Als u per ongeluk het nest verstoort met trillingen kunnen de wespen zelfs met meerderen tegelijk aanvallen en steken. Dit is niet alleen zeer pijnlijk, maar kan ook ernstige gevolgen hebben wanneer allergische reacties gaan opspelen.

Better safe then sorry

Onze wespenbestrijders schrikken nogal eens wanneer ze weer voor de deur staan bij iemand met een gehavend gezicht omdat ze geprobeerd hebben om zelf een wespennest te verwijderen. Als een wespennest al het formaat heeft van een sinaasappel, dan moet er echt eerst een wespenbestrijding worden uitgevoerd. Daarna kan het pas op veilige wijze verwijderd worden.

Waar zit het wespennest?

De wijze van verwijderen is afhankelijk van de locatie van het wespennest. Klik hieronder op de situatie die bij u van toepassing is;

 

 

  • IN DE SPOUWMUUR (Bijvoorbeeld in een ventilatieopening, naast een kozijn of achter een erker)

 

  • IN DE TUIN (Bijvoorbeeld in een plantenbak, in een struik, in een biels of in een vogelhuisje)

 

  • IN DE GROND (Bijvoorbeeld onder een struik of in een oud muizenholletje)

 

Wespennest verwijderen uit huis

wespennest verwijderen in huisVeel wespennesten worden aangetroffen in holle ruimtes in huis. Meest bekende plekken zijn achter de knieschotten op zolder, op de vliering of in de kruipruimte.

 

Omdat dit open toegankelijke ruimtes zijn kan men goed zien hoe het wespennest zich ontwikkelt tijdens de zomer.

Tijdig ingrijpen

Wespennest in huisHoewel het een prachtig verschijnsel is kan men het wespennest in huis beter niet zijn gang laten gaan, ook al lijkt het op het eerste oog geen kwaad te kunnen. Met de groei van het wespennest neemt ook het aantal wespen explosief toe. In de loop van het seizoen kan dit veel problemen geven. Lees verder over de gevolgen van een wespennest in huis

Eerst uitschakelen

Wespen kunnen agressief en gevaarlijk zijnVoordat het wespennest verwijderd kan worden moet het eerst uitgeschakeld worden. Een dergelijk wespennest verwijderen terwijl het nog actief is levert extreem gevaarlijke situaties op. Als het uit de hand loopt kunt u geen kant op. Schakel het nest dus eerst uit! 

 

Apparatuur van de professionele wespenbestrijderUitschakelen van het nest is een zeer gevaarlijke klus. We willen opnieuw benadrukken dat dit eigenlijk alleen weggelegd is voor professionele wespenbestrijders. Zij hebben de juiste apparatuur, de juiste beschermingsmiddelen en effectieve bestrijdingsmiddelen. U kunt met ons contact opnemen voor professionele wespenbestrijding

Beschermende kleding

Imkerpak om een wespennest te verwijderenWilt u het nog steeds graag zelf proberen? Zorg dan in ieder geval voor een imkerpak. Deze zijn vrij op de markt verkrijgbaar. Gewone kleding zoals spijkerbroeken en dikke truien bieden onvoldoende bescherming. Het hoofd en de hals moeten ook volledig beschermd zijn.

Bestrijdingsmiddel

professionele wespenpoeder enkel voor de licentiehoudersNatuurlijk heeft u ook het juiste bestrijdingmiddel nodig. Tot 2019 konden consumenten nog dezelfde wespenpoeder kopen die nu nog steeds door de professionele wespenbestrijder wordt gebruikt. Deze wespenpoeder is echter niet meer toegestaan voor consumenten in Nederland.

 

spuitbus voor wespenbestrijdingEr is enkel nog wespenspray verkrijgbaar. Er zijn verschillende merken, maar er zit niet zoveel verschil in effectiviteit, zolang u het maar goed uitvoert. Belangrijkste is dat u goed in de ingang van het nest spuit. Dat betekent helaas dat u dichtbij het wespennest moet zien te komen. 

Hoe en wanneer?

Professionele wespenbestrijders willen juist overdag bestrijden omdat het professionele bestrijdingsmiddel daarvoor bedoeld is. Hoe meer activiteit hoe beter. Dat geldt niet voor de wespenspray waar de consument aan gebonden is. Dit kan juist beter 's avonds of 's nachts uitgevoerd worden. Dan zitten de meeste wespen in het nest en zijn ze minder actief.

 

Probeer het tevens zoveel mogelijk donker te houden. Wespen ontwaken wanneer het licht aangaat. Veroorzaak ook geen trillingen en bewegingen. Geef de wespen verder geen tijd om door te krijgen dat u de bedreiging bent. Zodra ze het vizier op u richten bent u eigenlijk al te laat en is het zeer gevaarlijk om het te blijven proberen. Het moet dus als het ware een verrassingsaanval zijn. 

Wespennest verwijderen uit de spouwmuur

wespennest in de spouwmuurDe spouwmuur wordt regelmatig als ruimte gebruikt voor het stichten van een wespennest. Het is een uiterst geschikte plek voor de wespenkoningin om een wespenvolk op gang te brengen. Tijdens de zomer gaat het wespennest opvallen doordat steeds meer wespen uit de ventilatiegaten vliegen.

Schade en gevaar

Het is niet verstandig om een wespennest in de spouwmuur zijn gang te laten gaan. Het wespennest zal steeds verder uitdijen. De wespen hebben ruimte nodig om het nest verder te laten groeien. Daarom vreten ze de isolatie weg en creëren ze nieuwe openingen. 

Verwijderen haast onbegonnen zaak

wespennest kan nauwelijks verwijderd worden uit de spouwmuur.jpgEen wespennest uit de muur verwijderen is alleen mogelijk als er toegang is. Helaas is dat bijna nooit het geval. We zouden u graag goede tips willen geven om een wespennest uit de spouwmuur te verwijderen, maar het is praktisch onmogelijk, tenzij het wellicht gecombineerd kan worden met andere werkzaamheden waardoor er gesloopt moet worden.

 

Er zijn voorbeelden van mensen die het proberen met een krachtige stofzuiger, maar het resultaat is een stofzuigerzak vol met levende wespen terwijl het nest gewoon doorgroeit. Eigenlijk zou de koningin verwijderd moeten worden, maar zij zit diep en veilig in de kern van het nest eitjes te leggen. Daarom is het dweilen met de kraan open.

Spouwmuur afsluiten

Onze wespenbestrijder treft regelmatig situaties aan waar de ventilatieopeningen zijn afgedicht met kit of tape. Wij raden dit sterk af omdat de wespen zich een weg naar buiten knagen op andere plekken

Bestrijding enige optie

Wespenbestrijding spouwmuurU kunt door ons een wespenbestrijding laten uitvoeren of het zelf proberen met de wespenspray voor consumenten. Als u een wespennest in de muur wilt verdelgen met wespenspray kan dit in verband met de veiligheid het beste 's avonds worden uitgevoerd. Dan zitten de meeste wespen in de spouwmuur om te overnachten. 

 

Het nadeel van de wespenspray is dat het alleen maar de wespen doodt die er op dat moment mee in aanraking komen. Bij een groot wespennest is de kans van slagen nihil. In de spouwmuur is het erg lastig om de wespenkoningin te bereiken.

Wespennest verwijderen uit de tuin

Wespennest in de tuin Wespenkoninginnen kiezen meestal voor een donkere holle ruimte om hun nest te stichten. Dit doen ze voor de veiligheid en om het nest te beschermen tegen weersinvloeden of indringers. Het komt echter ook weleens voor dat de wespenkoningin besluit om haar nest te maken in een struik of los in een boom of zelfs in een vogelhuisje

 

Omdat wespennesten in de tuin meestal vrij hangen zijn ze ook makkelijker te verwijderen dan de wespennesten die in de muur zitten. Desondanks geldt ook voor de wespennesten in de tuin dat ze eerst uitgeschakeld moeten worden. Hierboven hebben wij reeds uitgelegd hoe u dit het beste zelf kunt doen.

 

Wederom willen wij benadrukken dat u dit het beste kunt laten doen door onze dienst

Pas op met snoeien!

Wanneer de aanwezigheid van een wespennest in een heg of andere begroeiing nog niet is opgevallen, dan kan het gevaarlijke situaties teweegbrengen omdat we soms nietsvermoedend de betreffende boom of heg willen snoeien. U begrijpt dat dit nare gevolgen kan helpen. Er moet eerst een bestrijding aan vooraf gaan. Daarna kan het wespennest verwijderd worden.

Plantenbakken en bloempotten

Wespennest in een plantenbakWespennesten zitten regelmatig in de aarde van plantenbakken en bloempotten. Dit kan gevaarlijke situaties teweeg brengen wanneer u de plantenbak verschuift of wanneer bijvoorbeeld kinderen uit nieuwsgierigheid er een schop tegenaan geven. De wespen zullen dan direct aanvallen omdat de trillingen gezien worden als een ernstige bedreiging.

 

U kunt de plantenbak of bloempot met het wespennest pas verwijderen wanneer het wespennest is uitgeschakeld. 

Bielzen en holle boomstronken

Wespennest in een bielsWespennesten in de tuin treffen wij ook vaak aan in een oude biels of in een holle boomstronk. Dit zijn uitermate geschikte plekken voor een wespennest. Ze hebben mooie vliegopeningen en voldoende hout om hen heen om wespenpapier van te maken. Tegelijkertijd zitten ze goed beschermd. Nadat de bestrijding van een dergelijk wespennest is afgerond hoeft het niet meer verwijderd te worden.

Vlonderplanken terras

Een wespennest kan ook onder de vlonderplanken van een terras zitten. Het risico dat u gestoken wordt door deze wespen is vrij groot omdat tijdens het lopen over de vlonderplanken trillingen worden veroorzaakt. Deze trillingen zien de wespen als een bedreiging. Het beste is om het terras niet te betreden voordat het wespennest bestreden is. Daarna kunt u het relatief makkelijk verwijderen.

Wespennest verwijderen uit de grond

wespennest in de grondEen ander bekend voorbeeld is een wespennest in de grond. Wespenkoninginnen laten graag hun keuze vallen op een holle beschermde ruimte. Vaak gaat het om een onbewoond muizenholletje. Hier begint ze met het bouwen van een nest. Om ruimte te maken verwijderen de werksters vervolgens de aarde uit de grond.

Eerst bestrijden, daarna verwijderen

Een wespennest in de grond lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar het is levensgevaarlijk om direct de schep erin te zetten. Er gebeuren veel nare ongelukken met wespennesten in de grond. Het wespennest moet absoluut eerst uitgeschakeld worden. Voordat u het verwijderd moet u zeker weten dat er geen activiteit meer is. Hierboven hebben wij reeds uitgelegd hoe u dit het beste zelf kunt doen.

 

Wederom willen wij benadrukken dat u dit het beste kunt laten doen door onze dienst

Gevaren van wespennesten in schuren en tuinhuizen

wespennest in de schuurDe gevaarlijkste wespennesten zitten altijd in de schuur of bijvoorbeeld in een opslagruimte of tuinhuis. Deze nesten zijn vooral gevaarlijk omdat ze per ongeluk zwaar verstoord kunnen worden. Men heeft niet altijd in de gaten dat er een wespennest tussen de spullen zit. Zodoende kan nietsvermoedend een wespennest volledig uit elkaar worden getrokken met het weghalen van deze spullen. Wespen zullen massaal aanvallen wanneer het nest opengereten wordt.

 

Lees verder over wat wij doen met een wespennest in de schuur

Zelf het wespennest verwijderen

Het wespennest weghalen

Probeer nooit het wespennest te verwijderen voordat u zeker weet dat het niet meer actief is! Een inactief wespennest dat meer dan twee weken geleden op goede wijze is bestreden kan in principe zonder risico verwijderd worden mits het op een toegankelijke plek zit. Het papier waarmee het nest opgebouwd is, is vrij zacht en zit vaak verweven om houtwerk. 

Eerst controleren

Als u twijfelt of het wespennest toch nog bewoond wordt, controleer dit dan eerst voorzichtig voordat u het nest verwijdert. Of bel ons op voor hulp hierbij. 

 

Als u het toch zelf wilt doen, dan raden wij u aan om het eerst zorgvuldig te observeren en goed te luisteren. Als u een tijdlang niets ziet of hoort, zorg dan voor wat kleine trillingen van afstand. 

 

Door trillingen worden wespen ontwaakt. Ziet of hoort u nog steeds niets, dan kunt u het wespennest voorzichtig verwijderen. Echter, wij herhalen nogmaals dat het altijd verstandig is om de controle door onze specialist uit te laten voeren.

Veldwespen

Franse VeldwespDe andere 'wespachtige' welke regelmatig voor overlast zorgt zijn de Veldwespen. Ze lijken erg op de Duitse Wesp, maar er zijn kenmerkende verschillen. Ze zijn slanker, hebben lange bungelende achterpoten en vliegen wat langzamer en minder doelgericht. 

Zichtbare open raten

Wespennest van de VeldwespHet wepennest van de Veldwesp ziet er ook anders uit. Alle zeskantige cellen in het nest zijn namelijk zichtbaar bij deze soort. Ook wordt het wespennest van de Veldwesp nooit echt groter dan de omvang van een appel. Daarom zijn ze meestal makkelijker te verwijderen dan die van de Duitse wesp. Lees verder over het herkennen en verwijderen van Veldwespen

Video;

Vooral actief tussen April en Juni

Franse Veldwesp op het wespennestAnder belangrijk verschil is de tijd van het jaar waarin ze vooral actief zijn. Als u rond april - mei een wespennest aantreft dan is de kans groot dat het om deze soort gaat. Ze zitten meestal onder de dakpannen of achter houtwerk van schuurtjes of tuinhuizen. Deze soort is  minder agressief dan de Duitse Wesp, maar kan wel degelijk steken.

Veldwespen herkennen en verwijderen

Wespennest verwijderen van de Franse VeldwespHet wespennest van de Veldwesp is makkelijker te verwijderen dan een nest van de Duitse Wesp. Dat heeft ermee te maken dat het wespennest van de Veldwesp kleiner is en meestal losjes vastgekleefd zit op één punt aan een oppervlak. 

 

Wij raden nog steeds aan om het wespennest eerst door ons te laten bestrijden alvorens u het gaat verwijderen. U kunt het ook eerst zelf bestrijden met een wespenspray uit de winkel. Zorg ervoor dat u veilige kleding draagt en uw gezicht beschermt. Probeer het ook snel te doen. Geef de wespen geen tijd om u als doelwit te zien. Veldwespen kunnen steken.

 

Wilt u de bestrijding liever overslaan en het wespennest direct opruimen? Pak dan een stevige plastic zak en een blik. Doe de zak in één enkele beweging volledig over het nest en schuif het blik eronder. Sluit alles goed af zodat de wespen die op het nest zitten gevangen blijven. Snelheid is wederom essentieel. Knoop de zak dicht en duw het in een emmer met water. Prik onder het water een klein gaatje in de zak en sluit de emmer af.

Moeilijke plek om te verwijderen

inspectie wespennest verwijderen De koninginnen van deze wespensoort vestigen zich helaas graag onder de dakpannen. als u geluk heeft treft u ze direct aan bij het dakraam. Heel veel wespennestjes van deze soort zitten zelfs in het houten kozijn van het dakraam.

 

Meestal verooraken ze geen overlast, maar tijdens bijvoorbeeld werkzaamheden of het openen van een dakraam kunnen er opeens veel Veldwespen tevoorschijn komen. Als het wespennest op een lastige locatie zit zult een goede afweging moeten maken.

Verwijderen noodzakelijk?

De Franse Veldwesp is minder gevaarlijk dan de wespen die wij tijdens de zomer veelal zien. Ze zijn meestal niet agressief en zijn in tegenstelling tot gewone wespen niet schadelijk voor bouwmaterialen. Het verwijderen van een wespennest van deze soort is daarom niet altijd noodzakelijk. Als u veel Veldwespen signaleert rondom uw dak, maar u heeft er verder geen last van, dan raden wij het af om het te verwijderen. De aktiviteit is meestal van korte duur. Meestal rond de maand juli neemt de aktiviteit snel af. Mocht verstoring van het nestje toch onvermijdelijk zijn in verband met werkzaamheden of bij het openen van het dakraam, dan kan overwogen worden om het wespennest te verwijderen.

 

Let er wel op dat wanneer u het nestje van de Franse Veldwesp weghaalt, het probleem ook niet altijd direct is opgelost. Vooral op grotere dakoppervlakken zijn soms meerdere wespennestjes van de Veldwesp aanwezig. Kenmerkend van Veldwespen is dat ze soms met meerdere koninginnen - en dus ook meerdere nestjes- bij elkaar in de buurt leven. In veel gevallen blijkt het ook gewoon om één individueel wespennest te gaan. Dan is met het verwijderen van dit nestje het probleem direct opgelost. 

wespenspuitWanneer onze wespenbestrijder inschakelen?

Zoals we al zeiden kunnen Veldwespen ook steken. Daarom laten veel mensen het wespennest verwijderen door een wespenbestrijder. U kunt hiervoor een afspraak maken met ons.

kosten verwijderen wespennestKosten

Eén spuitaktie kost €75,-. Dit is alles inclusief. Voorwaarden hiervoor zijn wel dat u de juiste plek goed kunt aanwijzen en bereikbaar is. Hieronder leest u hier meer over.

Eén behandeling

Bij een wespennest van onze bekende Duitse wespen in de zomer is één spuitaktie bijna altijd voldoende. Echter, Zoals reeds omschreven heeft de Franse Veldwesp de eigenschap om meerdere nestjes te maken. Ze kunnen verstopt zitten onder een betrekkelijk groot dakoppervlak. Eén spuitaktie betekent hierbij dus niet altijd dat ze meteen niet meer gezien worden.

Beperkingen

Is het wespennest bereikbaar?Wij verplaatsen of verschuiven geen dakpannen en behandelen enkel één vliegopening waar het nest vermoedelijk zit afgaande op uw signalementen.

 

Wij gaan niet op zoek naar andere wespennesten. Enkel de plek wat op dat moment noodzakelijk wordt geacht behandelen wij.

 

Wij werken met telescoopapparatuur, niet met uitschuifladders. Zit het nest hoog? Lees dan onze informatie over de bereikbaarheid

Laten bestrijden door onze specialist

professionele wespenbestrijdingTijdens de zomer bestrijden wij dagelijks wespennesten die worden aangetroffen in de tuin of zelfs in huis, bijvoorbeeld op het dak, in de grond of in de spouwmuur. Meestal zijn wij binnen 24 uur ter plekke en de bestrijding duurt meestal niet langer dan een kwartier. Wilt u het wespennest laten bestrijden door ons? Laat de ingang van het wespennest dan met rust totdat onze wespenbestrijder u geholpen heeft.

Overige tips terwijl u wacht op de bestrijder:

  • Blijf uit de buurt

  • Blijf uit de vliegroute

  • Veroorzaak geen trillingen

  • Blokkeer nooit de in- en uitgang van het nest

  • Gebruik geen wespenspray

Kosten en werkwijze

Ga voor meer informatie over de kosten en de werkwijze naar onze pagina over wespenbestrijding

Eerst bestrijden, dan verwijderen

Een wespennest kan niet op veilige wijze verwijderd worden voordat het volledig is uitgeschakeld. U moet dus zeker weten dat alle wespen binnen het nest dood of vertrokken zijn. Wij geven u nadat de bestrijding is afgerond advies over de mogelijkheden en beperkingen. Een wespennest zal nooit meer hergebruikt worden door een nieuw wespenvolk dus verwijderen is meestal niet zinvol.

 

 

Lees verder