Wespennest verwijderen

wespennest tegen de muur die verwijderd kan worden zodra het uitgeschakeld isWordt u geconfronteerd met de aanwezigheid van een wespennest in de tuin of zelfs in huis? Blijf dan uit de buurt en bekijk hieronder de opties. De maatregelen zijn afhankelijk van de omvang en het type wespennest.

Zelf doen of laten doen?

Hoe wordt een wespennest verwijderd? Wilt u zelf een wespennest verwijderen? dan is het belangrijk dat u het wespennest herkent voordat u besluit tot het verwijderen. Hiermee voorkomt u nare ongelukken.

 

De meeste bewoners nemen echter geen risico. U kunt het wespennest eerst laten uitschakelen door onze professionele wespenbestrijder. Verwijderen is dan niet meer nodig. Ga verder naar onze informatie over de kosten en onze werkwijze

Afspraak maken

ContactOndervindt u momenteel hinder van een wespennest en bent u al bekend met de kosten en onze werkwijze? Dan kunt u meteen een afspraak maken

Zit het wespennest verstopt in een holle ruimte?

Wespennesten zitten vaak in de holle ruimte van de spouwmuurDe meeste wespennesten zitten helaas verstopt in bijvoorbeeld de spouwmuur, achter timmerwerk of in de grond. In dat geval wordt het nest eerst uitgeschakeld.

 

Lees verder over bestrijding van het wespennest in een holle ruimte

Het wespennest herkennen

Hieronder laten wij zien welke 'wespachtigen' van belang zijn om te herkennen voordat u besluit tot het verwijderen van een wespennest.

Franse Veldwespen

Wespennest van de Franse VeldwespFranse Veldwespen zijn steeds dominanter aanwezig in Nederland. Dit heeft tot gevolg dat er steeds meer verwarring is rondom de juiste maatregelen die genomen kunnen worden bij overlast van deze wespensoort.

 

Het wespennest van de Franse Veldwesp laat duidelijk zeskantige open cellen zien en blijft relatief klein. Het wespennest van de Veldwesp op de video hieronder is groter dan gemiddeld. Dit type wespennest is makkelijker en veiliger te verwijderen dan een wespennest van de Duitse Wesp. Lees verder over wat te doen met overlast van de Franse Veldwespen

 

Beginnend wespennest verwijderen van de Duitse wesp.jpgDuitse wespen - Beginnend wespennest

Een beginnend wespennest van de Duitse Wesp lijkt op een grote papieren walnoot met één gaatje onderin. Ze zitten vaak op één punt vastgekleefd aan het plafond, meestal in een schuur of een tuinhuis.

 

Koningin in een beginnend wespennest van de Duitse wespZiet u plotseling een papieren bolletjes hangen aan het plafond van uw schuur of tuinhuis? Dan gaat het dus hoogstwaarschijnlijk om deze soort. De kans is groot dat alleen de koningin nog actief is. Zij is rond de 2 cm groot en begint rond de maand Mei al met de eerste bouwwerkzaamheden voor het nest. 

 

In dit stadium kunt u het wespennest nog relatief veilig verwijderen. Doe dit wel wanneer de koningin erin zit, anders begint ze bij terugkomst weer aan een nieuw nest. Hieronder ziet u hoe u het wespennest kunt verwijderen.

Is het wespennest al groter dan een walnoot? Pas op!

Gevorderd wespennest van de Duitse WespZodra de eerste werksters uitgekomen zijn groeit het wespennest van 'Duitse makelij' zeer rap. Het is dan niet meer verantwoord om het te verwijderen zonder dat het wespennest eerst uitgeschakeld wordt.

 

Op de video hieronder ziet u een wespennest van de Duitse wesp waar de werksters al actief zijn. Is het wespennest bij u al minimaal in dit stadium? Zorg dan eerst dat het wespennest bestreden wordt

 

Hoe verwijdert u zelf een beginnend wespennest?

Hoe verwijdert u zelf een beginnend wespennest

Pak een emmer water, een groot glas en een stevig vel papier. Het liefste printpapier, dus geen keuken- of wc-papier. Vouw het papier dubbel voor extra stevigheid. Zo kunt u het papier makkelijker tussen het glas en de oppervlakte duwen. Zet het glas met een zeer rustige beweging over het nestje en sluit het op. schuif daarna met het papier het nest los terwijl het glas geen ruimte laat voor de koningin om te ontnappen. Dompel vervolgens het glas inclusief het papier en het wespennest in de emmer met water zodat de koningin verdrinkt. 

Pas op!

Wij willen nogmaals benadrukken dat bovenstaande werkwijze enkel op veilige wijze toegepast kan worden bij een wespennestje in het eerste stadium (formaat walnoot) wanneer enkel de koningin nog actief is. En dan nóg blijft het een risico. Bent u allergisch? Of is het wespennest al groter? Dan adviseren wij met klem dat het eerst professioneel bestreden wordt.

Hoe voorkomt u wespensteken?

de angel van een wesp is een krachtig verdedigingsawapenDuitse wespen staan bekend om hun onberekenbare karakter. Ze hebben een sterk verdedigingsmechanisme. Ze kunnen direct aanvallen wanneer ze zich bedreigd voelen en de wespensteken zijn zeer pijnlijk of in het uiterste geval zelfs dodelijk als men sterk allergisch blijkt te zijn.

 

Wespensteek voorkomen tijdens het verwijderen van een wespennestWespen reageren vooral agressief op trillingen en snelle bewegingen. Dit moet u dus zoveel mogelijk voorkomen. Voor succesvolle verwijdering van het wespennest dient u dus zeer rustig te blijven.

 

wespensteek voorkomenMaak dus vooral geen snelle bewegingen en zorg vooral niet voor trillingen rondom het nest. Benader het nest zeer langzaam en voer de actie in één keer goed uit.

 

Lukt de eerste poging niet en worden de wespen al onrustig? Nee dan eerst een uur pause voordat u het opnieuw probeert. Dan zijn de wespen weer gekalmeerd.

 

Wespen worden agressief bij trillingen en snelle bewegingenHet verwijderen van een wespennest moet niet te lang duren. Hoe langer u staat te rommelen rondom het nest hoe gevaarlijker het wordt. Als de wespen het niet meer vertrouwen kunnen ze steken.

 

Als u per ongeluk het nest verstoort met trillingen kunnen de wespen zelfs met meerderen tegelijk aanvallen en steken. Dit is niet alleen zeer pijnlijk, maar kan ook ernstige gevolgen hebben wanneer allergische reacties gaan opspelen.

Pas op!

Zonder juiste voorkennis is het verwijderen van een wespennest onbegonnen en levensgevaarlijk werk. Ga dus niet zomaar een wespennest te lijf met de tuinslang of met een brander. De meeste ongelukken ontstaan door misverstanden en verkeerde informatie. 

Gevorderd wespennest? Neem geen risico!

middelgroot wespennest verwijderenIs het wespennest al wat groter dan het formaat van een walnoot? Dan zijn de eerste werksters al actief. Vanaf dat moment is het eigenlijk niet meer verantwoord om het wespennest zelf te bestrijden. U kunt bovenstaande stappenplan natuurlijk uitvoeren, maar met de werksters in de buurt die het nest willen beschermen wordt de situatie erg onveilig. Wij raden u dan sterk aan om ons te bellen voor professionele wespenbestijding

Toch zelf proberen?

Beschermende kleding

Imkerpak om een wespennest te verwijderenWilt u het nog steeds graag zelf proberen? Zorg dan in ieder geval voor een imkerpak. Deze zijn vrij op de markt verkrijgbaar. Gewone kleding zoals spijkerbroeken en dikke truien bieden onvoldoende bescherming. Het hoofd en de hals moeten ook volledig beschermd zijn.

Bestrijdingsmiddel

professionele wespenpoeder enkel voor de licentiehoudersNatuurlijk heeft u ook het juiste bestrijdingmiddel nodig. Tot 2019 konden consumenten nog dezelfde wespenpoeder kopen die nu nog steeds door de professionele wespenbestrijder wordt gebruikt. Deze wespenpoeder is echter niet meer toegestaan voor consumenten in Nederland.

 

spuitbus voor wespenbestrijdingEr is enkel nog wespenspray verkrijgbaar. Er zijn verschillende merken, maar er zit niet zoveel verschil in effectiviteit, zolang u het maar goed uitvoert. Belangrijkste is dat u goed in de ingang van het nest spuit. Dat betekent helaas dat u dichtbij het wespennest moet zien te komen. 

Hoe en wanneer?

Professionele wespenbestrijders willen juist overdag bestrijden omdat het professionele bestrijdingsmiddel daarvoor bedoeld is. Hoe meer activiteit hoe beter. Dat geldt niet voor de wespenspray waar de consument aan gebonden is. Dit kan juist beter 's avonds of 's nachts uitgevoerd worden. Dan zitten de meeste wespen in het nest en zijn ze minder actief.

 

Probeer het tevens zoveel mogelijk donker te houden. Wespen ontwaken wanneer het licht aangaat. Veroorzaak ook geen trillingen en bewegingen. Geef de wespen verder geen tijd om door te krijgen dat u de bedreiging bent. Zodra ze het vizier op u richten bent u eigenlijk al te laat en is het zeer gevaarlijk om het te blijven proberen. Het moet dus als het ware een verrassingsaanval zijn. 

Wespennest laten verwijderen door de expert

 

 

  • IN DE SPOUWMUUR (Bijvoorbeeld in een ventilatieopening, naast een kozijn of achter een erker)

 

  • IN DE TUIN (Bijvoorbeeld in een plantenbak, in een struik, in een biels of in een vogelhuisje)

 

  • IN DE GROND (Bijvoorbeeld onder een struik of in een oud muizenholletje)

 

Wespennest verwijderen uit de vliering of zolder

wespennest verwijderen in huisSommige bewoners worden geconfronteerd met een wespennest op een vliering of bijvoorbeeld achter de knieschotten op zolder. Omdat dit open toegankelijke ruimtes zijn kan men goed zien hoe het wespennest zich ontwikkelt tijdens de zomer.

 

Hoewel het een prachtig verschijnsel is kan men het wespennest in huis beter niet zijn gang laten gaan. Met de groei van het wespennest neemt ook het aantal wespen explosief toe. In de loop van het seizoen kan dit veel problemen geven.

Wespennest eerst laten bestrijden

Wespen kunnen agressief en gevaarlijk zijnVoordat het wespennest verwijderd kan worden moet het eerst uitgeschakeld zijn. Een actief wespennest verwijderen terwijl het nog actief is levert zeer gevaarlijke situaties op. Maak daarom eerst een afspraak met ons. Ga voor de kosten en de werkwijze naar onze pagina over wespenbestrijding

Wespennest verwijderen uit de spouwmuur

wespennest in de spouwmuurDe spouwmuur wordt regelmatig als ruimte gebruikt voor het stichten van een wespennest. Het is een uiterst geschikte plek voor de wespenkoningin om een wespenvolk op gang te brengen. Tijdens de zomer gaat het wespennest opvallen doordat steeds meer wespen uit de ventilatiegaten vliegen. Voordat het wespennest uit de spouwmuur verwijderd kan worden moet het eerst onschadelijk gemaakt worden. Ga voor de kosten en de werkwijze naar onze pagina over wespenbestrijding

Wat gebeurt er in de spouwmuur?

Wij krijgen regelmatig de vraag of het verstandig is om een wespennest in de spouwmuur te laten zitten. Dit hangt sterk af van de situatie. Het wespennest zal steeds verder uitdijen tot ongeveer het hoogtepunt in september. Om het te laten groeien vreten de wespen de isolatie weg en creëren ze nieuwe openingen.  Ga voor uitgebreide informatie naar onze pagina over een wespennest in de spouwmuur

Verwijderen haast onbegonnen zaak

wespennest kan nauwelijks verwijderd worden uit de spouwmuur.jpgEen wespennest uit de spouwmuur verwijderen is sowieso geen optie terwijl het actief is. Ook wanneer het reeds uitgeschakeld is wordt het afgeraden. Het papieren materiaal van het wespennest zit verweven om de isolatie en vastgekleeft aan de binnenmuren. Het heeft dus geen zin om de stofzuiger erop te zetten.

 

Veel spouwmuren worden bewoond door oude wespennesten die niet meer actief zijn. Het papieren materiaal kan verder ook geen kwaad. Sterker nog, het heeft zelfs een isolerende functie. Neem daarom geen rigoreuze maatregelen zoals het openbreken van de muur.

Wespennest verwijderen uit de tuin

Wespennest in de tuin Wespenkoninginnen besluiten ook regelmatig om hun nest te beginnen aan een tak van een struik, boom of zelfs in een vogelhuisje

 

Omdat wespennesten in de tuin meestal vrij hangen zijn ze ook makkelijker te verwijderen dan de wespennesten die in de muur zitten. Desondanks geldt ook voor de wespennesten die vrij hangen in de tuin dat ze eerst uitgeschakeld moeten worden voordat u het wespennest kunt verwijderen. Wederom willen wij benadrukken dat u dit het beste kunt laten via onze wespenbestrijding

Pas op met snoeien!

Wanneer de aanwezigheid van een wespennest in een heg of andere begroeiing nog niet is opgevallen, dan kan het gevaarlijke situaties teweegbrengen omdat we soms nietsvermoedend de betreffende boom of heg willen snoeien. Dit kan zeer nare hebben.

Plantenbakken en bloempotten

Wespennest in een plantenbakWespennesten zitten regelmatig in de aarde van plantenbakken en bloempotten. Dit kan gevaarlijke situaties teweeg brengen wanneer u de plantenbak verschuift of wanneer bijvoorbeeld kinderen nieuwsgierig worden. De wespen kunnen bij iedere trilling direct aanvallen omdat ze zich bedreigd voelen.

 

U kunt de plantenbak of bloempot met het wespennest daarom pas verwijderen wanneer het wespennest is uitgeschakeld.

Bielzen en holle boomstronken

Wespennest in een bielsWespennesten in de tuin vindt men ook regelmatig in een oude biels of in een holle boomstronk. Dit zijn uitermate geschikte plekken voor een wespennest. Ze hebben mooie vliegopeningen en voldoende zacht hout om wespenpapier van te maken. Tegelijkertijd zit de konjingin goed beschermd. Nadat de bestrijding van een dergelijk wespennest is afgerond hoeft het niet meer verwijderd te worden.

Vlonderplanken terras

Een wespennest kan ook onder de vlonderplanken van een terras zitten. Het risico dat u gestoken wordt door deze wespen is vrij groot omdat tijdens het lopen over de vlonderplanken trillingen worden veroorzaakt. Deze trillingen zien de wespen als een bedreiging. Het beste is om het terras niet te betreden voordat het wespennest bestreden is. Daarna kunt u het relatief makkelijk verwijderen.

Wespennest verwijderen uit de grond

wespennest in de grondEen ander bekend voorbeeld is een wespennest in de grond. Wespenkoninginnen laten graag hun keuze vallen op een holle beschermde ruimte. Vaak gaat het om een onbewoond muizenholletje. Hier begint ze met het bouwen van een nest. Om ruimte te maken verwijderen de werksters vervolgens de aarde uit de grond.

Eerst bestrijden, daarna verwijderen

Een wespennest in de grond lijkt op het eerste gezicht onschuldig, maar het is levensgevaarlijk om direct de schep erin te zetten. Er gebeuren veel nare ongelukken met wespennesten in de grond. Het wespennest moet absoluut eerst uitgeschakeld worden. Voordat u het verwijderd moet u zeker weten dat er geen activiteit meer is. Hierboven hebben wij reeds uitgelegd hoe u dit het beste zelf kunt doen.

 

Wederom willen wij benadrukken dat u dit het beste kunt laten doen door onze dienst

Gevaren van wespennesten in schuren en tuinhuizen

wespennest in de schuurDe gevaarlijkste wespennesten zitten altijd in de schuur of bijvoorbeeld in een opslagruimte of tuinhuis. Deze nesten zijn vooral gevaarlijk omdat ze per ongeluk zwaar verstoord kunnen worden. Men heeft niet altijd in de gaten dat er een wespennest tussen de spullen zit. Zodoende kan nietsvermoedend een wespennest volledig uit elkaar worden getrokken met het weghalen van deze spullen. Wespen zullen massaal aanvallen wanneer het nest opengereten wordt.

 

Lees verder over wat wij doen met een wespennest in de schuur

Zelf het wespennest verwijderen

Het wespennest weghalen

Probeer nooit het wespennest te verwijderen voordat u zeker weet dat het niet meer actief is! Een inactief wespennest dat meer dan twee weken geleden op goede wijze is bestreden kan in principe zonder risico verwijderd worden mits het op een toegankelijke plek zit. Het papier waarmee het nest opgebouwd is, is vrij zacht en zit vaak verweven om houtwerk. 

Eerst controleren

Als u twijfelt of het wespennest toch nog bewoond wordt, controleer dit dan eerst voorzichtig voordat u het nest verwijdert. Of bel ons op voor hulp hierbij. 

 

Als u het toch zelf wilt doen, dan raden wij u aan om het eerst zorgvuldig te observeren en goed te luisteren. Als u een tijdlang niets ziet of hoort, zorg dan voor wat kleine trillingen van afstand. 

 

Door trillingen worden wespen ontwaakt. Ziet of hoort u nog steeds niets, dan kunt u het wespennest voorzichtig verwijderen. Echter, wij herhalen nogmaals dat het altijd verstandig is om de controle door onze specialist uit te laten voeren.

Veldwespen

Franse VeldwespVeldwespen lijken erg op de Duitse Wesp, maar er zijn kenmerkende verschillen. Ze zijn slanker, hebben lange bungelende achterpoten en vliegen wat langzamer en minder doelgericht. 

Wespennest van de Veldwesp

Vooral actief tussen April en Juni

Ander belangrijk verschil is de tijd van het jaar waarin ze vooral actief zijn. Als u tussen april en juni een wespennest aantreft, goede kans dat het dan om deze soort gaat. Ze zitten meestal onder de dakpannen of achter houtwerk van schuurtjes of tuinhuizen. Deze soort is  minder agressief dan de Duitse Wesp, maar kan wel degelijk steken.

Wespennest verwijderen van de veldwesp

Wespennest verwijderen van de Franse VeldwespHet wespennest van de Veldwesp is makkelijker te verwijderen dan een nest van de Duitse Wesp. Dat heeft ermee te maken dat het wespennest van de Veldwesp kleiner is en meestal losjes vastgekleefd zit op één punt aan een oppervlak. 

 

Wij raden nog steeds aan om het wespennest eerst door ons te laten bestrijden alvorens u het gaat verwijderen. U kunt het ook eerst zelf bestrijden met een wespenspray uit de winkel. Zorg ervoor dat u veilige kleding draagt en uw gezicht beschermt. Probeer het ook snel te doen. Geef de wespen geen tijd om u als doelwit te zien. Veldwespen kunnen steken.

 

Wilt u de bestrijding liever overslaan en het wespennest direct opruimen? Pak dan een stevige plastic zak en een blik. Doe de zak in één enkele beweging volledig over het nest en schuif het blik eronder. Sluit alles goed af zodat de wespen die op het nest zitten gevangen blijven. Snelheid is wederom essentieel. Knoop de zak dicht en duw het in een emmer met water. Prik onder het water een klein gaatje in de zak en sluit de emmer af.

Moeilijke plek om te verwijderen

inspectie wespennest verwijderen De koninginnen van deze wespensoort vestigen zich helaas graag onder de dakpannen. als u geluk heeft treft u ze direct aan bij het dakraam. Heel veel wespennestjes van deze soort zitten zelfs in het houten kozijn van het dakraam.

 

Meestal verooraken ze geen overlast, maar tijdens bijvoorbeeld werkzaamheden of het openen van een dakraam kunnen er opeens veel Veldwespen tevoorschijn komen. Als het wespennest op een lastige locatie zit zult een goede afweging moeten maken.

Verwijderen noodzakelijk?

De Franse Veldwesp is minder gevaarlijk dan de wespen die wij tijdens de zomer veelal zien. Ze zijn meestal niet agressief en zijn in tegenstelling tot gewone wespen niet schadelijk voor bouwmaterialen. Het verwijderen van een wespennest van deze soort is daarom niet altijd noodzakelijk. Als u veel Veldwespen signaleert rondom uw dak, maar u heeft er verder geen last van, dan raden wij het af om het te verwijderen. De aktiviteit is meestal van korte duur. Meestal rond de maand juli neemt de aktiviteit snel af. Mocht verstoring van het nestje toch onvermijdelijk zijn in verband met werkzaamheden of bij het openen van het dakraam, dan kan overwogen worden om het wespennest te verwijderen.

 

Let er wel op dat wanneer u het nestje van de Franse Veldwesp weghaalt, het probleem ook niet altijd direct is opgelost. Vooral op grotere dakoppervlakken zijn soms meerdere wespennestjes van de Veldwesp aanwezig. Kenmerkend van Veldwespen is dat ze soms met meerdere koninginnen - en dus ook meerdere nestjes- bij elkaar in de buurt leven. In veel gevallen blijkt het ook gewoon om één individueel wespennest te gaan. Dan is met het verwijderen van dit nestje het probleem direct opgelost. 

wespenspuitWanneer onze wespenbestrijder inschakelen?

Zoals we al zeiden kunnen Veldwespen ook steken. Daarom laten veel mensen het wespennest verwijderen door een wespenbestrijder. U kunt hiervoor een afspraak maken met ons.

kosten verwijderen wespennestKosten

Eén spuitaktie kost €90,-. Dit is alles inclusief. Voorwaarden hiervoor zijn wel dat u de juiste plek goed kunt aanwijzen en bereikbaar is. Hieronder leest u hier meer over.

Eén behandeling

Bij een wespennest van onze bekende Duitse wespen in de zomer is één spuitaktie bijna altijd voldoende. Echter, Zoals reeds omschreven heeft de Franse Veldwesp de eigenschap om meerdere nestjes te maken. Ze kunnen verstopt zitten onder een betrekkelijk groot dakoppervlak. Eén spuitaktie betekent hierbij dus niet altijd dat ze meteen niet meer gezien worden.

Beperkingen

Is het wespennest bereikbaar?Wij verplaatsen of verschuiven geen dakpannen en behandelen enkel één vliegopening waar het nest vermoedelijk zit afgaande op uw signalementen.

 

Wij gaan niet op zoek naar andere wespennesten. Enkel de plek wat op dat moment noodzakelijk wordt geacht behandelen wij.

 

Wij werken met telescoopapparatuur, niet met uitschuifladders. Zit het nest hoog? Lees dan onze informatie over de bereikbaarheid

 

 

Lees verder