Meldpunt Ongediertebestrijding Rhenen

Wat doen wij?

De Duitse wespKerntaak van onze werkzaamheden in Rhenen is de preventie en bestrijding van plaagdieren en insecten. Tijdens het voorjaar en de zomer kunt u bij ons terecht voor wespenbestrijding en mierenbestrijding.

 

Wij zijn vier dagen per week actief met ongediertebestrijding binnen de omgeving van Rhenen, Elst en Achterberg. Het tijdsblok waarin wij u helpen is afhankelijk van de postcode.

Ratten en muizen

muizenbestrijdingBestrijding en beheersing van ratten en muizen heeft gedurende het hele jaar prioriteit. Particulieren, bedrijven en instellingen zoals scholen of kinderdagverblijven kunnen bij ons terecht voor bestrijdingsmaterialen en bescherming.

 

Onze deskundige plaatst deze materialen en geeft aanwijzingen en advies. Bij bedrijven en instellingen worden periodieke controles uitgevoerd.

Afspraak maken

afspraak makenBij actuele overlast van muizen, ratten of bijvoorbeeld een wespennest kunt u met ons een afspraak maken. Voor de bestrijding van wespen hoeft u meestal niet langer dan een dag te wachten. Tijdens de zomer hebben wij in Rhenen een extra wespenbestrijder in dienst. Lees verder over wespenbestrijding

Melding maken

Meldingen en Actualiteit Rhenen

Bedrijven en instellingen

muizenbestrijding en rattenbestrijding in gebouwenIn Rhenen vestigen wij ook nadrukkelijk de aandacht op gebouwen van kantoren, scholen en bedrijfspanden. De werkwijze rondom de aanpak van overlast verschilt per doelgroep.

 

Bij bedrijven en instellingen doen wij altijd eerst een inspectie en analyse van het probleem alvorens wij bestrijdingsmaterialen plaatsen. Lees verder

Wespenbestrijding

Wespennest verwijderenVanaf juni tot september is het weer volop wespenseizoen. Veel inwoners van Rhenen, Elst en Achterberg treffen wespennesten aan op verschillende plekken. Als u last heeft van een wespennest in de tuin of zelfs in huis, laat het dan eerst bestrijden. Ga voor de kosten en uitgebreide werkwijze naar onze pagina over wespenbestrijding

Zelf verwijderen

wespennest zelf verwijderenAls het wespennest zichtbaar is en het is nog vroeg in het voorjaar, dan is het misschien nog mogelijk om het wespennest zelf weg te halen. Wij willen u echter met klem aanraden dit met goede bescherming te doen en met de juiste middelen. Lees verder over verwijderen

Hoe bestrijden wij?

WespenbestrijdingEen wespennest bestrijden wij in Rhenen met een poeder onder hoge druk. Voor wespenbestrijding hebben wij speciale apparatuur. Deze apparatuur is uitsluitend bedoeld om gifpoeder in holle ruimtes te kunnen verstuiven. Wij doen dit bij de ingang van het nest of de toegang naar de ruimte waar het wespennest zich bevindt.

 

Wespenbestrijding aan huisOnze wespenbestrijder voert de werkzaamheden altijd uit met beschermende kleding. Wij vragen u om op afstand te blijven. Het beste is om tijdens de bestrijding binnen te blijven. U kunt sowieso thuis blijven. Het is echter niet verplicht. De betaling kan tegenwoordig ook op afstand worden volbracht.

Wespen bestrijden op hoogte

Wespenbestrijding op hoogteVoor wespennesten die hoog zitten hebben wij uitschuiflanzen die reiken tot ongeveer 4-6 meter hoogte. Deze zijn vooral bedoeld om wespennesten hoog in de muur of onder de dakrand te bestrijden. Vanuit hier dringen wespen vaak de spouwmuur binnen.

 

Het komt desondanks een enkele keer voor dat de locatie niet bereikbaar is. Onze wespenbestrijder in Rhenen maakt geen gebruik van externe hulpmiddelen. Lees meer over onze werkwijze, voorwaarden en kosten op onze pagina over wespenbestrijding 

Meestal in de spouwmuur

Wespennest in de spouwmuurEen wespennest is in het begin niet groter dan een diameter, maar in enkele maanden tijd kan het uitgroeien tot een doorsnede van een halve meter tot soms wel een meter. Meestal zit het nest echter op een onzichtbare plek in bijvoorbeeld de spouwmuur waar ze deze ruimte niet tot hun beschikking hebben. 

 

Een wespennest in de spouwmuur herkent men aan het frequente vliegverkeer naar een opening in de muur zoals in een ventilatiegat of bij een erker. 

Wespennest in huis

Wespennest in huisDe aanwezigheid van een wespennest in huis kan meestal niet voorkomen worden. Wij zien dat veel woningen ieder jaar opnieuw last krijgen van een wespennest. Het is zelfs voor de wetenschap nog niet helemaal duidelijk wat een wespenkoningin ertoe beweegt om bepaalde huizen uit te kiezen om een nest te stichten.

 

Wat we wél allemaal weten over de ontwikkeling van een wespennest leest u hier

 

Als u in Rhenen woont en last heeft van een wespennest in huis, dan adviseren wij altijd om een bestrijding uit te laten voeren, ook al lijkt het op een onschuldige plek te zitten. In het najaar kan het nest dusdanige vormen aannemen dat de kans op verdwaalde wespen in huis toeneemt.

Wespennest verwijderen

Wespennest moet bijna altijd eerst bestreden worden voordat het verwijderd kan wordenEen wespennest moet eigenlijk altijd eerst bestreden worden voordat het verwijderd wordt. U moet altijd uit de buurt blijven van een actief wespennest. Wanneer de wespen zich bedreigd voelen kunnen ze gaan steken. Ze voelen zich bedreigd bij snelle bewegingen of trillingen rondom het wespennest.

 

Beginnend wespennest verwijderen van de Duitse wespEr zijn echter uitzonderingen. Gaat het om een oud wespennest of is het wespennest nog in een absoluut beginstadium? Dan kunt u het wespennest wellicht zelf verwijderen. Ga dan wel eerst naar onze uitgebreide informatie over het verwijderen van een wespennest

Mierenbestrijding

Mieren bestrijden wij in Rhenen, Elst en Achterberg met druppeltjes gel, een middel wat met een naald wordt ingebracht in naden en kieren waar de mieren langskomen of vandaan komen.

MierenbetsrijdingGarantie niet mogelijk

Let erop dat mierennesten niet altijd volledig uitgeroeid kunnen worden als ze in de constructie zitten van de woning. Spouwmuren en gevelranden kunnen soms ook behandeld worden. Meer informatie over de bestrijding, de werkwijze en de kosten vindt u op onze pagina over mierenbestrijding

Wachttijd

Mierenbestrijding wordt in Rhenen meestal op korte termijn uitgevoerd. De wachttijd is ongeveer 1 - 2 dagen. Soms kan dezelfde dag nog bestreden worden. Dit is uiteraard afhankelijk van de drukte.

Rattenbestrijding

rat in de tuinRatten kunnen zich in Rhenen, Elst en Achterberg laten zien op bedrijventerreinen en langs slootkanten, maar bijvoorbeeld ook bij u in de tuin. Zodra u een rat signaleert is het verstandig om maatregelen te treffen.

 

De meldingen over rattenoverlast nemen met de jaren gestaag toe. Rattengif is aan banden gelegd. Wij plaatsen dus enkel mechanische vangmaterialen. De nadruk ligt verder op structurele preventie en beheersing van rattenpopulaties. 

Werkwijze bij particulieren

rattenbestrijderWoont u in Rhenen en signaleert u een rat in de tuin of zelfs in huis? Dan kunt u ons bellen voor een afspraak. Onze rattenbestrijder kan meestal binnen 24 uur terecht. Rattenbestrijding kan veelal direct in gang gezet worden.

 

Wij bestrijden niet met gif, enkel met mechanische vangsystemen. U krijgt een bestrijdingspakket met instructie. Het betreft een eenmalig bezoek en er zijn kosten aan verbonden.

 

Meer informatie over de werkwijze en de kosten leest u hier

Werkwijze bij bedrijven en instellingen

Ratten overlast in het bedrijfIs uw bedrijf of instelling gevestigd in Rhenen? Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak. Onze deskundige komt dan langs voor een inspectie. Indien gewenst worden er direct materialen geplaatst ter bestrijding of preventie van rattenoverlast. 

Muizenbestrijding

Muizen kunnen in Rhenen, Elst en Achterberg zeer veel overlast veroorzaken. Vooral in huis, maar zeker ook in gebouwen van bedrijven en instellingen. Wij bestrijden regelmatig muizen in magazijnen en kantoren maar de aandacht gaat hoofdzakelijk naar de overlast die wordt ondervonden in scholen en kinderdagverblijven.

Werkwijze bij bewoners

muis in huisEen muizenbestrijding wordt meestal binnenin de woning uitgevoerd. Onze muizenbestrijder heeft de keuze tot toxicologisch of mechanisch bestrijden. De bestrijdingswijze wordt met u overlegd. In Rhenen wordt nog tot en met einde van dit jaar toxicologisch bestreden. Daarna enkel nog mechanisch. Onze muizenbestrijder helpt u met het maken van de juiste keuze.

 

De werkwijze is mede afhankelijk van de omstandigheden en de persoonlijke voorkeur. Lees verder over muizenbestrijding in huis

Werkwijze bij bedrijven en instellingen

muizen in het bedrijf bestrijdenAls uw bedrijf of instelling is gevestigd in Rhenen, dan kunt u met ons contact opnemen voor het maken van een afspraak. Onze bestrijdingsdeskundige komt dan bij u langs voor een inspectie. Hij bespreekt met u de mogelijkheden voor bestrijding en preventie. Ook regelgeving, veiligheid en restricties m.b.t. bestrijding komen aan de orde. 

Toegang

muizen bestrijden in een school of kinderdagverblijfHet is verder belangrijk dat onze muizenbestrijder toegang heeft tot alle ruimtes waar de muizen risico's vormen voor de infrastructuur. Wij moeten veelal terecht op het systeemplafond, mits dat mogelijk is en technische ruimtes. In scholen en kinderdagverblijven vermijden wij zoveel mogelijk de klaslokalen en verblijven. Soms is het echter noodzakelijk.

Ongedierte in huis

Muizen in huis laten zich niet graag zien. Meestal komen ze in de avonduren tevoorschijn. Onze muizenbestrijder treft regelmatig uitwerpselen aan in de keuken, in de meterkast of op zolder. Hier worden dan ook meestal bestrijdingsmiddelen geplaatst.

 

Ratten in huis kunnen ons de stuipen op het lijf jagen. Toch zijn ratten erg schuw. Wanneer ratten in huis of in de tuin tevoorschijn komen dan gaat het meestal om een samenloop van omstandigheden waardoor de ratten moeten zien te overleven. Onze rattenbestrijder plaatst meestal mechanische vangmiddelen in de tuin of in de kruipruimte.

 

Mieren in huis zijn lastig te bestrijden met doe-het-zelf-produkten. De koninginnen zitten meestal erg goed verborgen. De verdelger plaatst een speciale gelpasta die de mieren in huis op strategische wijze moet bestrijden. Zelfs tot in de verborgen nesten.

 

kakkerlakken in huis zorgen regelmatig voor paniek. Niet geheel onterecht gezien de snelle doorontwikkeling waartoe ze in staat zijn. Toch is het meestal een toevalligheid waardoor kakkerlakken in huis terecht kunnen komen. Tijdig ingrijpen is van belang. Anders groeit het snel uit tot een plaag. Onze verdelger zal dan tevens uitgebreid moeten inventariseren.

Meldingen en Actualiteit Rhenen

Melding maken van ongedierteAls u inwoner bent van Rhenen, Elst of Achterberg, dan kunt u bij ons ook melding doen van ongedierte. Hiermee helpen wij buurtbewoners en andere betrokkenen om een beter beeld te krijgen van bepaalde toenamen en afnamen van (plaag)dieren en insecten.

 

Om melding te maken klikt u hieronder op de knop "Doe een melding". Wij vragen hier om een beschrijving en of u akkoord wenst te gaan met het openbaar maken van uw melding op de pagina. Betreft de melding niet bij uzelf noch in de openbare ruimte? Denk dan wel aan zijn/haar privacy bij de locatieomschrijving. Wij publiceren geen specifieke namen en adressen. Als het probleem zich bij u thuis of in uw gebouw afspeelt, dan kunnen wij een afspraak met u maken voor ongediertebestrijding.

 

feedbackDoe een melding

Gemeente Rhenen

Wanneer ongedierte de volksgezondheid in gevaar brengt of u bent van mening dat er acuut gevaar dreigt op een locatie binnen de gemeente Rhenen, neemt u dan alstublieft direct telefonisch contact op met de gemeente.

 

Wij voeren alleen bestrijding uit bij derden of binnen de openbare ruimte wanneer de gemeente ons uitdrukkelijk opdracht verstrekt hiervoor.

 

Indeling

Onder de gemeente Rhenen vallen de plaatsen: Elst Ut

Melding maken

X

Uw melding helpt ons om een beter beeld te krijgen van toenamen of afnamen van bepaalde insecten en (plaag)dieren. Verder kunnen meldingen dienen om in samenspraak met de gemeente of andere betrokkenen tot een oplossing te komen.


Let op! Benoem enkel een herkenningspunt of de straatnaam (géén huisnummers). Als het uw eigen woning of gebouw betreft nemen wij contact met u op voor de exacte adresgegevens. Lees meer

?
Geef de straatnaam (géén huisnummer) of een kruispunt / herkenningspunt zoals bijvoorbeeld een park of een andere publieke voorziening. Wij behandelen alleen diersoorten die als ongedierte worden bestemd, dus diersoorten die dermate hinderlijk of gevaarlijk zijn, dat bestrijding nuttig, noodzakelijk en verantwoord is. Denk hierbij aan ratten, (huis)muizen, kakkerlakken en wespen(nesten).
Ja Nee
Ja Nee
?

Als u voor ‘ja’ kiest, dan kunnen wij uw omschrijving toevoegen onderaan de pagina. Dit helpt nieuwe bezoekers om de geschiedenis en de omvang van de situatie in de buurt beter in kaart te krijgen. U blijft anoniem.

Als u voor ‘nee’ kiest, dan blijft uw melding alleen bij ons in het systeem en delen wij deze alleen met de verantwoordelijke instantie indien zij deze gegevens bij ons opvragen . Denk hierbij vooral aan de gemeente of de provincie.

Actuele meldingen

maandag 6 juni 2022 17:33

“Rat lopend over straat en beschutting zoekend in motor gedeelte van voertuigen in de omgeving Den Over / Koerheuv te Rhenen.”

maandag 16 mei 2022 14:19

“Aziatische wesp ( heel groot) ”

zondag 3 oktober 2021 18:58

“Weer rat gezien in gemeenteperk tussen montessorischool en huizen achterbergsestraatweg (75 en 81)”

vrijdag 1 oktober 2021 08:53

“Zakken worden van de plastic worden open gegeten en heb al verschillende keutels gevonden van ratten.Mensen uit de straat hebben ze ook zien lopen overdag. Berkenlaan 3911 rhenen”

vrijdag 24 september 2021 14:38

“locatie veenendaalsestraatweg Al een paar jaar dachten we dat er uitwerpselen van een egel in de tuin lagen maar we hebben een grote marter zien lopen in de tuin over het dak van de garage Hij/ zij produceert zwarte langwerpige uitwerpselen van wel zo een 5 tot 7 cm lang van een vaste structuur ”

vrijdag 24 september 2021 09:49

“Rat gesignaleerd op Willibrordweg”

dinsdag 14 september 2021 16:20

“Op 20 juli rat in patio achterbergsestraatweg 77. Is een paar dagen later gevangen. Op 12 september rat op muur patio achterbergsestraatweg 79. In juli melding geweest van ratten in de willibrordweg tegenover vermelde panden. Wellicht is hier een taak voor de gemeente weggelegd om bestrijding te coordineren. Ook gezien dat het grenst aan het schoolplein van de motessorischool”

donderdag 26 augustus 2021 09:56

“In het holle plafond zit ongedierte, ik weet niet welk: rat, muis of marter. Ik hoor het knagen, een vrij krachtig geluid.”

maandag 16 augustus 2021 10:55

“Rat, Zandheuvelstraat Rhenen”

dinsdag 6 juli 2021 14:21

“Ratten gezien bij garagepad op de Willibrordweg 2 en Willibrordweg 4. Melder heeft er vanochtend 2 zien lopen over het pad naar de garage. ”

woensdag 23 juni 2021 12:26

“bij een kinderspeeltuin een groot nest met grote insecten. vermoedelijk hornaar.s”

donderdag 17 juni 2021 08:45

“ Er zit eiken processierups in de bomen aan de Cuneraweg tussen de Brinkesteeg en Blauwendraad aan de zijde van Blauwendraad. ( Veeneind )”

maandag 12 april 2021 12:20

“Ratten in achtertuin. Zijn brutaal, lopen overdag door de tuinen. Eten vogelvoer (nu met meerdere buren voer verwijderd) De Hollentoren en De Koerheuvel Rhenen”

donderdag 11 maart 2021 10:24

“rat Ruiterpad 36 en 34”

vrijdag 30 oktober 2020 12:42

“ratten in de achtertuin op de grebbeweg 13 en 11”

donderdag 27 augustus 2020 12:24

“Wespen Rijksstraatweg Elst”

maandag 17 augustus 2020 11:35

“Ik heb een wespennest boven het raam in de muur.”

zondag 16 augustus 2020 09:26

“Wespennest waarschijnlijk in de buitenmuur van de flat aan de korenbloem straat te rhenen het gaat om de flat die tegenover het honden veldje staat”

donderdag 13 augustus 2020 13:11

“Hallo, ik heb al eerder een melding gemaakt, maar hier geen reactie op gehad. We hebben diverse keren een rat gesignaleerd op de stoep voor ons huis, bij de papiercontainer en bij de stadsmuur op de Koningshof in Rhenen.”

donderdag 23 juli 2020 14:24

“We hebben een rat die vanuit het elizabethplantsoen over het molenerf loopt. De rat gaat onze appelboom in en eet daar de appels op. Dus er is zeker risico dat er hierdoor meer ratten komen. Bovendien lopen er geregeld toeristen over het erf (en door het park). Vrijdag 24-7 eind van de dag gaan wij op vakantie,. Graag dat de gemeente hier iemand op afstuurt, temeer daar het plantsoen gemeentegrond is. Het erf is zo toegankelijk, ook als wij niet thuis zijn. De rat komt door de helling vanuit het plantsoen op het erf, en klimt dan via de stam de boom in. Heel graag telefonisch contact, ongeacht of we al weg zijn.”

maandag 20 juli 2020 16:41

“We hebben al enkele keren een rat gesignaleerd op de stoep aan de Koningshof in Rhenen.”

woensdag 15 juli 2020 16:43

“Ratten gesignaleerd bij de vuilcontainer tegenover de Watertoren, bij de Eben Haerzerschool. Overdag steken ze de weg over richting bosjes.”

dinsdag 30 juni 2020 09:28

“Ratten onder de dakpannen in de lage woningen Korenbloemstraat Rhenen. ”

dinsdag 23 juni 2020 08:15

“Mega groot nest van processierups boven fietspad cuneraweg/lijnweg bij bushalte 3 tunneltje aan de Achterbergse kant.”

vrijdag 19 juni 2020 10:59

“Processierups Rijksstraatweg Elst Veenendaalsestraatweg Els”

vrijdag 12 juni 2020 11:55

“Processie rupsen veel nesten langs Geertesteeg op ooghoogte. Heel vervelend voor fietsers en voetgangers. ”

donderdag 4 juni 2020 22:14

“Processierupsen Eikenbomen bij tennisclub aan de Grebbeweg ”

dinsdag 2 juni 2020 07:13

“Zeer grote hoeveelheid Eikenprocessierupsen! Elsterstraatweg precies tegenover huisnummer 25. De 4e boom, gezien vanaf het bushokje aan het fietspad. Gisterenavond vanaf de grond tot aan boven in de top helemaal vol, wandelende rupsen en nesten. Verschillende andere bomen zitten er ook nesten. Op dit moment staat er een hoogwerker wellicht iets om gelijk gebruik van te maken;)”

woensdag 27 mei 2020 18:51

“In het plantsoen rond de Molen Ben ik de afgelopen dagen twee keer een grote bruins rat gezien. Het dier lijkt niet mensenschuw te zijn.. ”

donderdag 30 april 2020 12:33

“Rat gesignaleerd op straat (Platanenlaan , doodlopende stukje platanenlaan). Afgelopen jaren zijn er op dit gedeelte van de Platanenlaan al vaker problemen geweest met ratten Afgelopen jaren al vaker problemen gehad met ratten op dit gedeelte van de Platanenlaan”

vrijdag 10 januari 2020 19:43

“Muizen op zolder sparrenlaan, schijnt in het verleden ook al een plaag geweest te zijn volgens de buren... Wij wonen hier nog niet zo lang, maar vervelend is het wel!”

woensdag 4 december 2019 10:17

“Schoneveld -opnieuw een rat in de tuin -veldmuizen in de garage”

zondag 27 oktober 2019 19:43

“Rat gesignaleerd bij groene kliko, is gefilmd geworden. Locatie: Teldersweg 101-103, tijdstip: zaterdagochtend 26 oktober half 10.”

vrijdag 30 augustus 2019 13:40

“Graag wil ik u melden dat er hier, dat is boven aan de Veerweg, door mij ratten gesignaleerd zijn. Mijn kennis is schiet te kort om te kunnen vaststellen wat voor rat het betreft.”

donderdag 29 augustus 2019 21:29

“Ratten op Veerweg in Rhenen”

donderdag 4 juli 2019 14:20

“Op het fietspad van Rhenen naar Veenendaal (vanaf Prattenburg) staan vele bomen met de processierupsen!!!. Kunnen deze bomen worden behandeld? Het is deel Rhenen/deel Veenendaal.”

zondag 30 juni 2019 14:43

“Signalering eikenprocessierups kolonies in de eiken langs het fietspad Elsterstraatweg tussen HM 30.8 en HM 31.0 meerdere bomen met zakken vol rupsen.”

woensdag 26 juni 2019 18:04

“Heel de Cuneraweg zitten eikenprocessierupsen op de eikenbomen naast het fietspad en de parallelweg.”

woensdag 19 juni 2019 07:09

“Eikenrupsprocessie nest gezien op eikenboom van de gemeente. Ter hoogte van Bergweg 4a Rhenen naast de ventweg. Er zit een nest vrij laag. ”

dinsdag 18 juni 2019 13:00

“Eiken processie rups, zitin de boom waar al een melding over gemaakt is. Een deel is door ons weer verwijderd maar er zit nog een nestje. Boom aan de Eikenlaan, ter hoogte van onze carpoort/garage (verlengde Acacialaan 20).”

maandag 17 juni 2019 18:15

“Eikenprocessierups in de bomen voor mijn huis”

dinsdag 11 juni 2019 13:53

“Eikenprosesie rupsen veenendaalsestraatweg hoek franseweg geheel zwijnsbergen en voetpad langs MOB flinke nesten ”

vrijdag 7 juni 2019 12:05

“Er zijn diverse eikenprocessierupsnesten gesignaleerd in de eikenbomen op de ventweg van/naast de cuneraweg en in de eikenbomen langs de spoorlaan van rhenen(naast de spoorlijn)”

woensdag 5 juni 2019 09:29

“Eikenrupsprocessie nest gezien op eikenboom vlak bij schaapskooi/ vlak bij voetbalveld / fietspad . Op ooghoogte , een groot nest.”

dinsdag 4 juni 2019 14:15

“Eikenprocessierups. Eikenlaan/Verlengde Acacialaan nr20. Ter hoogte van de carport/garage. De rups bevind zich ong 1 meter van de grond, straks naast de stoep.”

dinsdag 28 mei 2019 21:02

“Eiken processierupsen. Locatie Elst, Sportweg (einde weg, en doodlopende toegangspas naar bos.). Zandpad richting Bosweg, langs sportveld bevind zich in de 4e eikenboom op ooghoogte een nest eikenprocessierupsen.”