Meldpunt Ongediertebestrijding De Bilt

Wat doen wij?

OngediertebestrijdingVoor ongediertebestrijding in Bilthoven, Maartensdijk, De Bilt en Groenekan kunt u een afspraak met ons maken. Wij bestrijden vooral muizen en ratten

 

Bestrijding gaat altijd samen met advies en aanwijzingen over preventie en structurele bescherming tegen het binnendringen van knaagdieren. Verder bieden wij ondersteuning bij het beheersbaar houden van rattenpopulaties in het buitengebied

Afspraak maken

Afspraak makenVoor muizenbestrijding en rattenbestrijding kunt u een afspraak maken met ons. Meestal kunnen wij binnen 24 uur bij u terecht voor een inspectie of een bestrijding, afhankelijk van de urgentie.

Melding maken

Meldingen en Actualiteit De Bilt

Bedrijven en instellingen

muizenbestrijding en rattenbestrijding in gebouwenIn De Bilt vestigen wij ook nadrukkelijk de aandacht op gebouwen van kantoren, scholen en bedrijfspanden. De werkwijze rondom de aanpak van overlast verschilt per doelgroep. Bij bedrijven en instellingen doen wij altijd eerst een inspectie en analyse van het probleem alvorens wij bestrijdingsmaterialen plaatsen.

Voorjaar en zomer

Wij bestrijden tijdens het voorjaar en de zomer ook mieren en wespen

Rattenbestrijding

rat in de tuinRatten kunnen zich in Bilthoven, Maartensdijk, De Bilt en Groenekan laten zien op bedrijventerreinen en langs slootkanten, maar bijvoorbeeld ook bij u in de tuin. Zodra u een rat signaleert is het verstandig om maatregelen te treffen.

 

De meldingen over rattenoverlast nemen met de jaren gestaag toe. Rattengif is aan banden gelegd. Wij plaatsen dus enkel mechanische vangmaterialen. De nadruk ligt verder op structurele preventie en beheersing van rattenpopulaties. 

Werkwijze bij particulieren

rattenbestrijderWoont u in De Bilt en signaleert u een rat in de tuin of zelfs in huis? Dan kunt u ons bellen voor een afspraak. Onze rattenbestrijder kan meestal binnen 24 uur terecht. Rattenbestrijding kan veelal direct in gang gezet worden.

 

Wij bestrijden niet met gif, enkel met mechanische vangsystemen. U krijgt een bestrijdingspakket met instructie. Het betreft een eenmalig bezoek en er zijn kosten aan verbonden.

 

Meer informatie over de werkwijze en de kosten leest u hier

Werkwijze bij bedrijven en instellingen

Ratten overlast in het bedrijfIs uw bedrijf of instelling gevestigd in De Bilt? Neem dan contact met ons op voor het maken van een afspraak. Onze deskundige komt dan langs voor een inspectie. Indien gewenst worden er direct materialen geplaatst ter bestrijding of preventie van rattenoverlast. 

Muizenbestrijding

Muizen kunnen in Bilthoven, Maartensdijk, De Bilt en Groenekan zeer veel overlast veroorzaken. Vooral in huis, maar zeker ook in gebouwen van bedrijven en instellingen. Wij bestrijden regelmatig muizen in magazijnen en kantoren maar de aandacht gaat hoofdzakelijk naar de overlast die wordt ondervonden in scholen en kinderdagverblijven.

Werkwijze bij bewoners

muis in huisEen muizenbestrijding wordt meestal binnenin de woning uitgevoerd. Onze muizenbestrijder heeft de keuze tot toxicologisch of mechanisch bestrijden. De bestrijdingswijze wordt met u overlegd. In De Bilt wordt nog tot en met einde van dit jaar toxicologisch bestreden. Daarna enkel nog mechanisch. Onze muizenbestrijder helpt u met het maken van de juiste keuze.

 

De werkwijze is mede afhankelijk van de omstandigheden en de persoonlijke voorkeur. Lees verder over muizenbestrijding in huis

Werkwijze bij bedrijven en instellingen

muizen in het bedrijf bestrijdenAls uw bedrijf of instelling is gevestigd in De Bilt, dan kunt u met ons contact opnemen voor het maken van een afspraak. Onze bestrijdingsdeskundige komt dan bij u langs voor een inspectie. Hij bespreekt met u de mogelijkheden voor bestrijding en preventie. Ook regelgeving, veiligheid en restricties m.b.t. bestrijding komen aan de orde. 

Toegang

muizen bestrijden in een school of kinderdagverblijfHet is verder belangrijk dat onze muizenbestrijder toegang heeft tot alle ruimtes waar de muizen risico's vormen voor de infrastructuur. Wij moeten veelal terecht op het systeemplafond, mits dat mogelijk is en technische ruimtes. In scholen en kinderdagverblijven vermijden wij zoveel mogelijk de klaslokalen en verblijven. Soms is het echter noodzakelijk.

Wespennest verwijderen

Wespennest verwijderenVanaf juni tot september is het weer volop wespenseizoen. Veel inwoners van  treffen wespennesten aan op verschillende plekken. Als u last heeft van een wespennest in de tuin of zelfs in huis, laat het dan eerst bestrijden. Pas als er geen activiteit meer is kunt u het wespennest verwijderen.

 

Een oud wespennest wat verwijderd isMaak voor bestrijding eerst een afspraak met ons. De wespenbestrijder kan u meestal binnen één werkdag helpen.

 

Lees verder over het verwijderen van een wespennest

Wespennest verwijderenVooral in Bilthoven en Maartensdijk, maar ook in De Bilt, Groenekan en Hollandsche Rading stuiten wij regelmatig op een wespennest in huis of in de tuin. Deze moet altijd eerst bestreden worden voordat het verwijderd wordt. U moet altijd uit de buurt blijven van een actief wespennest. Wanneer de wespen zich bedreigd voelen kunnen ze gaan steken. Ze voelen zich bedreigd bij snelle bewegingen of trillingen rondom het wespennest.

 

Gaat het om een oud wespennest? Dan kan het geen kwaad. Deze kunt u zonder gevaar verwijderen. Twijfelt u? Neem dan voor de zekerheid contact met ons op. 

Hoe bestrijden wij?

WespenbestrijdingEen wespennest bestrijden wij in met een poeder onder hoge druk. Voor wespenbestrijding hebben wij speciale apparatuur. Deze apparatuur is uitsluitend bedoeld om gifpoeder in holle ruimtes te kunnen verstuiven.

 

De wespenbestrijder voert de werkzaamheden altijd uit met beschermende kleding. U kunt gewoon thuis blijven. Wij vragen wel om tijdens de wespenbestrijding binnen te blijven.

Op hoogte

Wespenbestrijding op hoogteVoor wespennesten die hoog zitten hebben wij uitschuiflanzen die reiken tot ongeveer 4-6 meter hoogte. Deze zijn vooral bedoeld om hoog in de muur of onder de dakrand te komen.

 

Het komt desondanks een enkele keer voor dat de locatie niet bereikbaar is. Onze wespenbestrijder in Bilthoven maakt geen gebruik van externe hulpmiddelen. Lees meer over onze werkwijze, voorwaarden en kosten op onze pagina over wespenbestrijding 

Meestal in de spouwmuur

Wespennest in de spouwmuurEen wespennest is in het begin niet groter dan een diameter, maar in enkele maanden tijd kan het uitgroeien tot een doorsnede van een halve meter tot soms wel een meter. Meestal zit het nest echter op een onzichtbare plek in bijvoorbeeld de spouwmuur waar ze deze ruimte niet tot hun beschikking hebben. 

 

Een wespennest in de spouwmuur herkent men aan het frequente vliegverkeer naar een opening in de muur zoals in een ventilatiegat of bij een erker. 

Wespennest in huis

Wespennest in huisDe aanwezigheid van een wespennest in huis kan meestal niet voorkomen worden. Wij zien dat veel woningen ieder jaar opnieuw last krijgen van een wespennest. Het is zelfs voor de wetenschap nog niet helemaal duidelijk wat een wespenkoningin ertoe beweegt om bepaalde huizen uit te kiezen om een nest te stichten.

 

Wat we wél allemaal weten over de ontwikkeling van een wespennest leest u hier

 

Als u in De Bilt, Bilthoven, Maartensdijk, Hollandsche Rading of Groenekan woont en last heeft van een wespennest in huis, dan adviseren wij altijd om een bestrijding uit te laten voeren, ook al lijkt het op een onschuldige plek te zitten. In het najaar kan het nest dusdanige vormen aannemen dat de kans op verdwaalde wespen in huis toeneemt.

Mierenbestrijding

Mieren bestrijden wij in De Bilt, Bilthoven, Maartensdijk en Groenekan met druppeltjes gel, een middel wat met een naald wordt ingebracht in naden en kieren waar de mieren langskomen of vandaan komen.

MierenbetsrijdingGarantie niet mogelijk

Let erop dat mierennesten niet altijd volledig uitgeroeid kunnen worden als ze in de constructie zitten van de woning. Spouwmuren en gevelranden kunnen soms ook behandeld worden. Meer informatie over de bestrijding, de werkwijze en de kosten vindt u op onze pagina over mierenbestrijding

Wachttijd

Mierenbestrijding wordt in De Bilt meestal op korte termijn uitgevoerd. De wachttijd is ongeveer 1 - 2 dagen. Soms kan dezelfde dag nog bestreden worden. Dit is uiteraard afhankelijk van de drukte.

Ongedierte in huis

Muizen in huis laten zich niet graag zien. Meestal komen ze in de avonduren tevoorschijn. Onze muizenbestrijder treft regelmatig uitwerpselen aan in de keuken, in de meterkast of op zolder. Hier worden dan ook meestal bestrijdingsmiddelen geplaatst.

 

Ratten in huis kunnen ons de stuipen op het lijf jagen. Toch zijn ratten erg schuw. Wanneer ratten in huis of in de tuin tevoorschijn komen dan gaat het meestal om een samenloop van omstandigheden waardoor de ratten moeten zien te overleven. Onze rattenbestrijder plaatst meestal mechanische vangmiddelen in de tuin of in de kruipruimte.

 

Mieren in huis zijn lastig te bestrijden met doe-het-zelf-produkten. De koninginnen zitten meestal erg goed verborgen. De verdelger plaatst een speciale gelpasta die de mieren in huis op strategische wijze moet bestrijden. Zelfs tot in de verborgen nesten.

 

kakkerlakken in huis zorgen regelmatig voor paniek. Niet geheel onterecht gezien de snelle doorontwikkeling waartoe ze in staat zijn. Toch is het meestal een toevalligheid waardoor kakkerlakken in huis terecht kunnen komen. Tijdig ingrijpen is van belang. Anders groeit het snel uit tot een plaag. Onze verdelger zal dan tevens uitgebreid moeten inventariseren.

Meldingen en Actualiteit De Bilt

Melding maken van ongedierteAls u inwoner bent van De Bilt, Bilthoven, Hollandsche Rading, Maartensdijk of Groenekan, dan kunt u bij ons ook melding doen van ongedierte. Hiermee helpen wij buurtbewoners en andere betrokkenen om een beter beeld te krijgen van bepaalde toenamen en afnamen van (plaag)dieren en insecten.

 

Om melding te maken klikt u hieronder op de knop "Doe een melding". Wij vragen hier om een beschrijving en of u akkoord wenst te gaan met het openbaar maken van uw melding op de pagina. Betreft de melding niet bij uzelf noch in de openbare ruimte? Denk dan wel aan zijn/haar privacy bij de locatieomschrijving. Wij publiceren geen specifieke namen en adressen. Als het probleem zich bij u thuis of in uw gebouw afspeelt, dan kunnen wij een afspraak met u maken voor ongediertebestrijding.

 

feedbackDoe een melding

Gemeente De Bilt

Wanneer ongedierte de volksgezondheid in gevaar brengt of u bent van mening dat er acuut gevaar dreigt op een locatie binnen de gemeente De Bilt, neemt u dan alstublieft direct telefonisch contact op met de gemeente.

 

Wij voeren alleen bestrijding uit bij derden of binnen de openbare ruimte wanneer de gemeente ons uitdrukkelijk opdracht verstrekt hiervoor.

 

Indeling

Onder de gemeente De Bilt vallen de plaatsen: Bilthoven, Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk, Westbroek

Melding maken

X

Uw melding helpt ons om een beter beeld te krijgen van toenamen of afnamen van bepaalde insecten en (plaag)dieren. Verder kunnen meldingen dienen om in samenspraak met de gemeente of andere betrokkenen tot een oplossing te komen.


Let op! Benoem enkel een herkenningspunt of de straatnaam (géén huisnummers). Als het uw eigen woning of gebouw betreft nemen wij contact met u op voor de exacte adresgegevens. Lees meer

?
Geef de straatnaam (géén huisnummer) of een kruispunt / herkenningspunt zoals bijvoorbeeld een park of een andere publieke voorziening. Wij behandelen alleen diersoorten die als ongedierte worden bestemd, dus diersoorten die dermate hinderlijk of gevaarlijk zijn, dat bestrijding nuttig, noodzakelijk en verantwoord is. Denk hierbij aan ratten, (huis)muizen, kakkerlakken en wespen(nesten).
Ja Nee
Ja Nee
?

Als u voor ‘ja’ kiest, dan kunnen wij uw omschrijving toevoegen onderaan de pagina. Dit helpt nieuwe bezoekers om de geschiedenis en de omvang van de situatie in de buurt beter in kaart te krijgen. U blijft anoniem.

Als u voor ‘nee’ kiest, dan blijft uw melding alleen bij ons in het systeem en delen wij deze alleen met de verantwoordelijke instantie indien zij deze gegevens bij ons opvragen . Denk hierbij vooral aan de gemeente of de provincie.

Actuele meldingen

zondag 14 november 2021 11:27

“muizenplaag in schuur en zolder ”

vrijdag 5 november 2021 00:13

“Bruine Rat in Bilthoven Zuid”

woensdag 23 juni 2021 15:31

“ratten lopen over van de ene buur naar de andere, Groenekanseweg 162, lopen op nog geen twee meter van mijn terras, zijn allang geen nachtbeesten meer, maar steken rustig overdag over! PS ik heb een hond die er vaak bovenop zit als hij wat hoort. Dus dat helpt ook al niet! ratten steken over van het water naar de huizen Groenekanseweg, kom er s'avonds regelmatig een paar tegen”

dinsdag 29 december 2020 10:23

“kamerlingh onnesweg de bilt. muizen in spouw, zowel voor als achter en op eerste verdieping voor”

maandag 17 augustus 2020 16:49

“Locatie Wijk Overbosch: sinds wk 33 vrij grote stevige bruine uitwerpselen 1-2,5 cm (ratten?) vlakbij achterdeur en onderaan de regenpijpen, op plek waar de meeste lagen zoete weeige geur. Dit jaar hebben we genoemde regenpijpen, ivm met hoosbuien, voorzien van bladscheiders/overloop op 10-15 cm boven maaiveld. Ook regelmatig geritsel en 2x bruin koppie van muis/rat (?) langs zijkant terras/perceelgrens met de buren. Heb fotos gemaakt van de keutels, wil ze graag aan u toesturen ter beoordeling, graag uw advies”

vrijdag 8 mei 2020 16:37

“Op de hoek van de windvang en de Melkweg, (Maartensdijk) stikt het van de mieren, zo erg dat als mijn hond daar stil staat, hun op zijn poten omhoog kruipen”

vrijdag 8 mei 2020 16:36

“Op de hoek van de windvang en de Melkweg, (Maartensdijk) stikt het van de mieren, zo erg dat als mijn hond daar stil staat, hun op zijn poten omhoog kruipen”

vrijdag 13 maart 2020 09:00

“Ratten in mijn tuin lopen op 1 m van terras ook met daglicht gisteren liepen er een paar over t dag van mijn losstaand schuurtje/kantoortje, grote ratten gemeld via website gemeente die ook hebben gebeld niets te doen!”

zondag 16 februari 2020 10:39

“Mieren zowel buiten als in huis. Nu zijn ze nog buiten nog niet te zien maar al wel weer in huis. In vensterbank en keuken. Het lijkt wel of ze achter het aanrechtblad vandaan komen. Het is ieder jaar een terugkomend probleem. Verhuurder doet er niet veel aan maar het is echt een probleem want het zijn niet een paar mieren . Het betreft Toutenburg aan de kievitlaan in Maartensdijk. Hier wonen ook alleen oude mensen en die kunnen dit niet aan.”

zondag 8 december 2019 23:05

“Rat gevonden in de tuin”

zondag 14 juli 2019 15:41

“Wij hebben tussen de goot en dak een wespennest zitten. Wespen vliegen in en uit. Zit bij de voordeur links.”

vrijdag 28 juni 2019 15:55

“Wij hebben een nest grote wespen, ik denk Hoornaars in ons dak. Ik zou hier graag advies over krijgen en evt. laten verwijderen.”

maandag 3 juni 2019 20:05

“Vanmiddag fietste ik op de rotonde Soestdijkse Straatweg/Groenekanseweg. Daar zag ik dat een RAT de weg overstak richting de Akker.”