Wespennest in de spouwmuur

Wespennest in de spouwmuurWanneer u continu wespen ziet verdwijnen in bepaalde openingen in de muur, dan is er waarschijnlijk sprake van een wespennest in de spouwmuur. Dit kan soms vervelende gevolgen hebben. Wespen kunnen na verloop van tijd ook in huis terecht komen.

Wat gebeurt er allemaal in de muur?

Wat gebeurt er in het wespennest?De koningin van het wespenvolk heeft tijdens het voorjaar de donkere ruimte in de spouwmuur gekozen om eitjes te leggen. Zodra de werksters uitkomen groeit het volk hard. Isolatiemateriaal wordt dan veelal door de werksters verwijderd om ruimte te creëren voor het groeiende wespennest. Als u het wespennest gewoon zijn gang laat gaan, dan komt het nest volledig tot ontwikkeling

Is bestrijding noodzakelijk?

Wespennest na bestrijdingAls de wespen in de muur niet tot overlast leiden dan kun je ervoor kiezen om het te laten zitten. Het blijft echter wel een risico. Helaas kan een wespennest in de spouwmuur leiden tot verschillende problemen. Naarmate het seizoen vordert groeit een wespennest razendsnel. Duizenden werksters moeten ervoor zorgen dat de vele larven in het wespennest gevoed en verzorgd worden.

 

Het nest moet ook groeien. Hier is ruimte voor nodig. Als je goed oplet zie je de werksters de spouwmuur verlaten met materiaal tussen de kaken. Veelal is dit isolatiemateriaal wat de wespen verwijderen. De werksters die terugkomen dragen meestal dode insecten mee voor de larven. 

Uiteindelijk toch overlast

Wespennest groeit hard in de spouwmuurHet wespennest kan dusdanig in omvang groeien dat de wespen meer uitgangen nodig hebben. Zodoende zal in de loop van de zomer het aantal openingen toenemen. Wanneer de grote hoeveelheid wespen dan toch uiteindelijk tot overlast gaat leiden, zal er uiteindelijk toch nog een bestrijding aan te pas moeten komen. Helaas is het wespenvolk dan inmiddels al explosief toegenomen. Achteraf gezien was het dan toch beter geweest om er op tijd bij te zijn en bestrijding van het wespennest uit te laten voeren.

Boeidelen en erkers

Wespen verdwijnen soms achter een boeideel naar de spouwmuurWespen verdwijnen ook regelmatig achter boeidelen van schuren of aanbouwen. Wanneer deze aansluiten aan de buitenmuur, bestaat ook de kans dat het wespennest in de spouwmuur zit. Achter het houtwerk kruipen de wespen soms verder naar de aansluiting op de spouwmuur. Als het enkelmuurs is, dan zal het wespennest naar alle waarschijnlijkheid op het plafond zitten of verder weg in de achterliggende ruimte.

 

Voor erkers die aan de buitenmuur geschakeld zijn geldt hetzelfde, hoewel de wespen hierbij ook soms in het binnenwerk zitten wanneer de holle ruimte groot genoeg is.

 

Blokkeer nooit de uitvliegopening! 

Toegang wespennest naar spouwmuur nooit afdichten!Bij iedereen passeert weleens de gedachte om de ventilatieopeningen van de spouwmuur waar het wespennest zit af te dichten in de hoop dat de wespen hierdoor in de verstikking raken of uithongeren. Deze acties lopen echter meestal verkeerd af.

 

Nooit toegang afdichten!De opgesloten wespen zijn in staat om nieuwe wegen open te vreten en zodoende op plekken terecht te komen waar ze nog minder gewenst zijn. Wij krijgen regelmatig paniekoproepen nadat een in- en uitvliegopening afgedicht is.

 

Verder zullen de wespen die terugkeren van hun buitenwerkzaamheden niet zomaar vertrekken wanneer de ingang naar hun nest geblokkeerd is. Het zit in het instinct om er alles aan te doen om weer binnen te dringen en dit kan nare situaties veroorzaken. 

 

Heeft u het al per ongeluk afgedicht? Lees dan wat u kunt doen als u het afgedicht heeft

Spouwmuur beschermen tegen wespen

Spouwmuurbescherming wespenNadat het wespennest bestreden is kunt u het beste de ventilatieopeningen van de spouwmuur beschermen tegen wespen middels speciale ventilatieroosters. Ze worden ook wel bijenbekjes genoemd. Dicht de openingen niet af nadat het probleem is opgelost! Dit is slecht voor de ventilatie van de spouwmuur. Onze bestrijdingsdeskundige kan eventueel ter plekke adviseren over preventieve maatregelen.

Kan een wespennest voorkomen worden?

Als u de spouw goed beschermt tegen de wespen, dan hebben de koninginnen geen kans meer om binnen te dringen. Er zijn helaas wel meerdere toegangswegen naar de spouwmuur. Ook bij de dakaansluiting of zelfs via de kruipruimte is het mogelijk. Soms zit de opening ook achter een erker of boeideel. Kortom, als de wespenkoningin het op uw huis gemund heeft, dan vind ze meestal wel een mooi plekje. Als u de muur beschermd heeft, kan de kans zelfs groter zijn dat ze op een nóg vervelendere plek gaat zitten zoals onder dakpannen of de dakkapel. Lees meer over de keuzes van een wespenvolk op onze pagina over een wespennest in huis

Waarom zit een wespennest vaak in de spouwmuur?

De koningin is in het voorjaar altijd op zoek naar een goede plek om haar nest te stichten. Voorwaarde is dat de ruimte waar ze dit doet voldoende beschermd is tegen weersomstandigheden die gevaarlijk zijn voor het wespennest, zoals kou, regenval en wind. De spouwmuur biedt deze belangrijke voorwaarde. 

 

Verder is het belangrijk voor de wespen dat het nest dichtbij een uitvliegopening zit zodat de werksters bij thuiskomst niet meer ver hoeven te lopen naar de larven die ze moeten voeden. De vangst bestaat soms uit behoorlijk grote insecten. Tijdens het vliegen hebben ze deze stevig tussen de kaken zitten, maar tijdens het lopen kan het behoorlijk lastig zijn voor wespen om de vangst aan te slepen.

 

 

Lees verder