Wespennest in de spouwmuur

Wespennest in de spouwmuurZiet u continu wespen verdwijnen in bepaalde openingen van uw buitengevel? Dan zit er waarschijnlijk een wespennest in de spouwmuur. Meestal dringen de wespen binnen via de ventilatiegaten tussen de gemetselde bakstenen of via de voegen langs de kozijnen van de woning.

 

Wespennest groeit hard in de spouwmuurNaarmate het wespennest verder groeit kunnen steeds meer problemen ontstaan. Daarom kiezen de meeste mensen ervoor om het wespennest te laten bestrijden. Hieronder leest u meer over de kosten en onze werkwijze

Afspraak maken

Afspraak maken voor de bestrijding van een wespennest in de spouwmuurVoor bestrijding van het wespennest kunt u met ons een afspraak maken.

Toch laten zitten?

Soms kunt u het wespennest laten zitten. Als alle omstandigheden in uw voordeel uitpakken dan is bestrijding niet altijd noodzakelijk. Als de vliegopening niet op een gevaarlijke plek zit en de wespen hebben voldoende ruimte om het wespenvolk op gang te houden, dan kunt u het wespennest in principe zijn gang laten gaan.

 

U neemt hiermee wel een risico. Als het tóch problemen geeft later in het seizoen, dan moet er alsnog bestreden worden. En hoe groter het wespennest, hoe meer complicaties kunnen optreden. Ook bestrijdingstechnisch. 

Wees alert

Als u besluit om het wespennest te laten zitten, dan raden wij wél aan om het nauwkeurig in de gaten te houden. Vooral als u opeens wespen in huis aantreft. Dat is een belangrijk signaal om toch tot bestrijding over te gaan. Naarmate het seizoen vordert tellen de meeste wespennesten tussen de 2000 en de 5000 wespen waarvan het grootste gedeelte continu op en neer vliegt naar de muur. Als dit een plek is waar u graag zit of waar de kinderen spelen, dan wordt het op een gegeven moment te gevaarlijk en zult u deze plek moeten vermijden. 

Wat gebeurt er allemaal in de muur?

Wat gebeurt er in het wespennest?De koningin van het wespenvolk heeft tijdens het voorjaar de donkere ruimte in de spouwmuur gekozen om eitjes te leggen. Zodra de werksters uitkomen groeit het volk hard. Isolatiemateriaal wordt dan veelal door de werksters verwijderd om ruimte te creëren voor het groeiende wespennest. Als u het wespennest gewoon zijn gang laat gaan, dan komt het nest volledig tot ontwikkeling

Zijn de wespen schadelijk?

Wespennest na bestrijdingEen wespennest in de spouwmuur moet bijna altijd bestreden worden. Als er enkele wespen in de muur verdwijnen dan is het nog niet zo schadelijk, maar naarmate het seizoen vordert groeit een wespennest razendsnel. Duizenden werksters moeten ervoor zorgen dat de vele larven in het wespennest gevoed en verzorgd worden. Een wespennest in de spouwmuur veroorzaakt uiteindelijk verschillende problemen.

Gevaar van wespen in huis

Het wespennest moet groeien. Om dit te bewerkstelligen legt de koningin duizenden eitjes waar werksters uitkomen. Het nest kan soms zó hard groeien dat deze werksters de weg naar buiten niet meer vinden. Ze kunnen zodoende per ongeluk in huis terecht komen. Meestal gebeurt dit op zolder omdat daar het dak aansluit op de spouwmuur. Hier zitten ook de meeste openingen in de kamer. 

 

Is het al zover? Lees dan wat u kunt doen met wespen in huis 

Isolatie en ventilatie

Wespen in de muur schadelijk voor isolatieDe wespen die wegvliegen uit de muur hebben meestal wat tussen de kaken vastgeklemd. Veelal is dit isolatiemateriaal wat de wespen verwijderen uit de spouwmuur om ruimte te creëren voor de groei van het wespennest.

 

Als deze isolatie bestaat uit losse balletjes of vlokken, dan trekken ze de spouwmuur snel leeg. Als het glaswol of steenwol is, dan wordt dit aangetast door speeksel van de wespen. De wol zelf raakt dan verweven met het wespennest. Dit kan vlekken geven aan gipsplaten of houtwerk. Als er sprake is van een luchtbrug voor de ventilatie dan kan deze geblokkeerd worden door het wespennest. 

Bestrijding noodzakelijk?

wespenbestrijding in de spouwmuurJa, meestal wel dus. Het wespennest kan dusdanig in omvang groeien dat de wespen meer uitgangen nodig hebben. Zodoende zal in de loop van de zomer het aantal openingen toenemen.

 

Wanneer de grote hoeveelheid wespen dan toch uiteindelijk tot overlast gaat leiden, zult u toch nog het wespennest moeten laten verdelgen. Helaas is het wespenvolk dan inmiddels al explosief toegenomen. Achteraf gezien was het dan toch beter geweest om de bestrijding eerder uit te laten voeren.

 

Lees meer over onze wespenbestrijding

Hoe komen de wespen in de muur?

Wespen verdwijnen soms achter een boeideel naar de spouwmuurWespen gebruiken niet alleen ventilatieopeningen om toegang te krijgen tot de spouwmuur. Wespen verdwijnen ook regelmatig achter boeidelen van schuren of aanbouwen. Wanneer deze aansluiten aan de buitenmuur, bestaat ook de kans dat het wespennest in de spouwmuur zit.

 

Achter het houtwerk kruipen de wespen soms verder naar de aansluiting op de spouwmuur. Als het enkelmuurs is, dan zal het wespennest naar alle waarschijnlijkheid op het plafond zitten of verder weg in de achterliggende ruimte.

 

Voor erkers die aan de buitenmuur geschakeld zijn geldt hetzelfde, hoewel de wespen hierbij ook soms in het binnenwerk zitten wanneer de holle ruimte groot genoeg is.

Blokkeer nooit de vliegopening! 

Toegang wespennest naar spouwmuur nooit afdichten!Bij iedereen passeert weleens de gedachte om de ventilatieopeningen van de spouwmuur waar het wespennest zit af te dichten in de hoop dat de wespen hierdoor in de verstikking raken of uithongeren. Het afsluiten van een wespennest loopt echter meestal verkeerd af.

 

Nooit toegang afdichten!De opgesloten wespen zijn in staat om nieuwe wegen open te vreten en zodoende op plekken terecht te komen waar ze nog minder gewenst zijn. Wij krijgen regelmatig paniekoproepen nadat een uitvliegopening afgedicht is.

 

Verder zullen de wespen die terugkeren van hun buitenwerkzaamheden niet zomaar vertrekken wanneer de ingang naar hun nest geblokkeerd is. Het zit in het instinct om er alles aan te doen om weer binnen te dringen en dit kan nare situaties veroorzaken. 

 

Heeft u het al per ongeluk afgedicht? Lees dan wat u kunt doen als u het afgedicht heeft

Een wespennest in de spouwmuur voorkomen

Spouwmuurbescherming wespenNadat het wespennest bestreden is kunt u het beste de ventilatieopeningen van de spouwmuur beschermen tegen wespen middels speciale ventilatieroosters. Ze worden ook wel bijenbekjes genoemd. Dicht de openingen niet af nadat het probleem is opgelost! Dit is slecht voor de ventilatie van de spouwmuur. Onze bestrijdingsdeskundige kan eventueel ter plekke adviseren over preventieve maatregelen.

100% garantie is er niet

Als u de spouwmuur goed beschermt tegen de wespen, dan hebben de koninginnen geen kans meer om binnen te dringen. Er zijn helaas wel meerdere toegangswegen naar de spouwmuur. Ook bij de dakaansluiting of zelfs via de kruipruimte is het mogelijk.

 

Soms zit de opening ook achter een erker of boeideel. Kortom, als de wespenkoningin het op uw huis gemund heeft, dan vind ze meestal wel een mooi plekje. Als u de muur beschermd heeft, kan de kans zelfs groter zijn dat ze op een nóg vervelendere plek gaat zitten zoals onder dakpannen of de dakkapel. Lees meer over de keuzes van een wespenvolk op onze pagina over een wespennest in huis

Waarom kiest de koningin voor de spouwmuur?

De koningin is in het voorjaar altijd op zoek naar een goede plek om haar nest te stichten. Voorwaarde is dat de ruimte waar ze dit doet voldoende beschermd is tegen weersomstandigheden die gevaarlijk zijn voor het wespennest, zoals kou, regenval en wind. De spouwmuur biedt deze belangrijke voorwaarde. 

 

Verder is het belangrijk voor de wespen dat het nest dichtbij een uitvliegopening zit zodat de werksters bij thuiskomst niet meer ver hoeven te lopen naar de larven die ze moeten voeden. De vangst bestaat soms uit behoorlijk grote insecten. Tijdens het vliegen hebben ze deze stevig tussen de kaken zitten, maar tijdens het lopen kan het behoorlijk lastig zijn voor wespen om de vangst aan te slepen.

Kosten en werkwijze

Wespenbestrijding in de spouwmuurWij bestrijden het wespennest in de spouwmuur met een giftige wespenpoeder. Deze poeder wordt onder druk in de holle ruimte verstuifd. Als het wespennest dieper in de spouwmuur verborgen zit, dan is het resultaat afhankelijk van de wespen die de poeder zelf meebrengen naar de kern van het nest. Zodra de koningin is uitgeschakeld staat de productie stil. 

 

Drukpomp voor bestrijding in de spouwmuurMet onze krachtige drukapparatuur verloopt een wespenbestrijding bijna altijd goed. Met een voltreffer ziet men meestal na een halve dag geen wespen meer, met uitzondering van enkele wespen die nog terugkomen van weggeweest. Als het wespennest wat dieper in de spouwmuur zit, dan kan het enkele dagen duren voordat de overlast verdwijnt.

 

Uitgebreide informatie over wespenbestrijding leest u op deze pagina

Kosten

kosten wespenbestrijdingEen wespenbestrijding in de spouwmuur kost €90,- inclusief voorrijden. Dit zijn dus de totale kosten. U kunt bij onze wespenbestrijder pinnen. als u n iet thuis bent tijdens de bestrijding, dan sturen wij een tikkie.

 

 

Lees verder