Wespennest in de grond

Wespennest in de grondHet is voor sommigen een gek gezicht. Een gat in de grond - meestal een oud muizenholletje - wat verkozen is als basis voor een wespennest. Zo gek is het echter niet. Een wespennest in de grond komt regelmatig voor in weilanden, parken en helaas ook weleens in onze tuin.

Eerst bestrijden

Wespennest verdelgen in de grondEen wespennest in de grond kan zeer gevaarlijke situaties teweeg brengen. Daarom adviseren wij om uit de buurt te blijven en te wachten tot onze wespenbestrijder het wespennest heeft uitgeschakeld.

 

U kunt hiervoor een afspraak maken met ons. Na de wespenbestrijding kunt u het wespennest uit de grond verwijderen. Meestal kan het echter geen kwaad en loont het de moeite niet om het helemaal uit te graven.

Waarom in de grond?

Wespennest in de grond van een plantenbakDe wespenkoninginnen zijn verantwoordelijk voor de locatiekeuze van het wespennest. Belangrijkste voorwaarde voor de keuze is voldoende bescherming. Daarom is de keuze om in de grond te beginnen helemaal zo gek nog niet. Er zijn veel gangen en holle ruimtes in de grond rondom plantenwortels of in oude muizenholletjes en mollengangen. Deze beschermen goed tegen weersinvloeden.

Efficiënte werkwijze

Wat tevens een voordeel is voor de wespen is dat ze de ruimte relatief eenvoudig kunnen vergroten. Dit is nodig voor de groei van het nest. Werksters kunnen iedere keer wanneer ze wegvliegen stukjes aarde verwijderen. Het is een efficiënte werkwijze omdat de wespen de hele dag op en neer vliegen. Op de terugweg hebben ze bouwmaterialen voor het nest of voedsel bij hun voor de larven.

Plantenbakken en bielzen

Wespennest in een bielsOm bovenstaande reden zien wij ook regelmatig wespennesten in de aarde van een biels of in een plantenbak

 

Helaas voor ons en ook voor het wespennest blijkt het naarmate het seizoen vordert toch uiteindelijk een ongelukkige keuze. Een wespennest in de grond van een bloempot of een plantenbak heeft geen grote overlevingskans. We willen de planten water geven of de bak wordt verschoven. 

 

In weilanden en parken krijgt het wespennest meestal te maken met activiteiten van mensen en dieren. In weilanden lopen koeien, schapen, paarden en andere dieren die nietsvermoedend de plek van het wespennest kunnen vertrappen. 

Waarom zo gevaarlijk?

Voor ons en voor de dieren kan een wespennest in de grond dus ook erg slecht uitpakken. Een kind, een tuinman of gewoon een nietsvermoedende bewoner kan per ongeluk trillingen veroorzaken boven de grond waardoor de wespen zich plots bedreigd voelen en kunnen aanvallen.

 

We hebben helaas voorbeelden van tuinierders en hoveniers die complete wespennesten doormidden hakken met de schep of met de graafmachine. Per ongeluk of niet, de wespen zullen het nest instinctief verdedigen. Dit kan desastreuze gevolgen hebben.

Wat kunt u zelf doen?

Als het wespennest in de grond verder niet tot overlast leidt en u kunt het afzetten met bijvoorbeeld een lint of met een barriére, dan kunt u het in principe gewoon laten zetten. Een wespennest in de grond hoeft niet altijd verwijderd te worden.

 

Desondanks moet u rekening houden met de toename van wespenactiviteit gedurende de zomer en het najaar. Wespen worden in het najaar ook een stuk onberekenbaarder. Let vooral op kinderen en ( andermans ) huisdieren. Let ook op de aanvliegroute. Het zou vervelend zijn als de aanvliegroute van de wespen over het terras van de buren loopt of langs het openbare voetpad.

 

In veel gevallen worden wij in de loop van de zomer uiteindelijk toch gebeld om het wespennest in de grond te verdelgen. De hoeveelheid wespen kunnen zó enorm worden dat zelfs als het op afstand zit, het nog steeds onleefbaar kan worden rondom het nest.

 

Zelf het wespennest bestrijden is dan meestal ook geen optie meer helaas. Het wespennest is dan meestal zó groot dat het levensgevaarlijk is om het zelf te proberen.

Lees verder