Wespennest in een biels

Wespennest in een bielsWij treffen met enige regelmaat wespennesten aan in bielzen. Voorwaarde voor het stichten van een wespennest is voldoende ruimte binnenin. De meeste bielzen hebben deze ruimte niet, maar wanneer de biels al erg oud is en van binnen al behoorlijk is weggevreten door bijvoorbeeld mieren of houtwormen, dan is er soms voldoende ruimte voor de koningin om een wespennest te stichten.

Nog steeds geen optimale plek

Ondanks de aanwezigheid van hout binnenin de biels is het voor de wespen nog steeds knap lastig om de holle ruimte in de biels uit te dijen. Ze kunnen het hout weliswaar met hun kaken en speeksel omvormen tot een zachte substantie en verwijderen, maar de tijd die het kost is niet voldoende om het tempo van de groei van het wespennest bij te houden. Daarom blijkt meestal achteraf dat de koningin zich toch vergist heeft in de keuze van haar bestemming.

Naar de grond achter de biels

Omdat de biels meestal toch te krap is voor het wespennest om verder te groeien worden de werksters gedwongen om achter de biels verder te gaan. Hier komen ze meestal in tuinaarde terecht wat makkelijker is om weg te voeren. Zodoende zit uiteindelijk het grootste gedeelte van het wespennest in de grond.

Bestrijden en verwijderen

Een wespennest bestrijden in een biels kan in sommige gevallen mislukken omdat de gangen in het houtwerk erg smal en lang zijn. Bestrijdingsmiddel kan daarom niet altijd goed reiken tot in de kern van het wespennest. Onze wespenbestrijders kijken daarom altijd goed of er meerdere ingangen zichtbaar zijn.

 

Het verwijderen van een wespennest in een biels is geen noodzaak. Nadat het wespennest is uitgeschakeld kan het verder geen kwaad. Niet voor de biels noch voor andere dieren. 

Niet weggooien terwijl het actief is!

Wij raden sterk af om de biels in beweging te brengen wanneer er een actief wespennest in zit. Dat kan zeer nare gevolgen hebben omdat de wespen bij trillingen zeer aggressief kunnen reageren. Laat eerst het wespennest bestrijden. Daarna kunt u er altijd nog voor kiezen om de biels en het wespennest in zijn geheel te verwijderen.

Lees verder