wespenoverlastWespenoverlast 

Wespenoverlast op het terras, op de camping of in een pretpark is in Nederland een bekend fenomeen. Het brengt veel irritatie, angst en ongenoegen met zich mee. Ieder jaar is het weer de vraag hoe groot de overlast zal worden. Voor 2024 hebben wij de verwachtingen al enigzins omschreven

vangkorven wespenvloeistofVangkorven

Als er geen wespennest zichtbaar is, dan kan de overlast van wespen in bijvoorbeeld recreatieparken of op het terras alleen worden tegengegaan met slimme vangkorven of wespenvangers. Deze worden voorzien van een speciale wespenvloeistof. 

Wespennest verwijderen

wespennest in het bosVeel wespennesten waar de wespen van afkomstig zijn bevinden zich ver weg op een verborgen plek. Dit kan in het bos zijn, maar bijvoorbeeld ook bij u in de muur van de woning of in de grond. Wilt u een actief wespennest zelf weghalen? Ga dan eerst naar onze pagina over het verwijderen van een wespennest

Laten bestrijden

Het nest zal te allen tijde eerst uitgeschakeld moeten worden. U kunt dit beter via ons laten doen. Wij hebben de juiste bestrijdingsmiddelen, de juiste apparatuur en de juiste bescherming. Ga hiervoor naar onze pagina over wespenbestrijding

wespen bestrijden

Let op

Wat u vooral niet moet doen is het wespennest verstoren of de in- en uitvliegopening afdichten. Dit kan gevaarlijke situaties teweeg brengen. Ook heeft het geen zin om de wespen te verjagen.

 

De aanwezigheid van een wespennest kunt u goed herkennen aan het zeer doelgerichte vliegverkeer van de wespen naar een bepaalde in- en uitvliegopening. De wespen die voorbij vliegen hebben dan geen aandacht voor hetgeen om hen heen.

klantenservice mieren bestrijden

Afspraak maken:

0900-2556677 (lokaal tarief)

Wat kunt u zelf doen?

Wespenoverlast kan twee oorzaken hebben. Beide oorzaken hebben ook ieder hun eigen oplossing.

Overlast die gepaard gaat met direct aggressief gedrag van wespen, wespen in huis of continu af- en aanvliegende wespen naar een specifieke plek, hangt samen met de aanwezigheid van een wespennest.

wespenoverlast en gedrag

 

Overlast die gepaard gaat met wespen die ons verstoren op het terras, aan het zwembad op de camping of bijvoorbeeld in het pretpark, dat hangt samen met de tijd van het jaar waarin wespen naarstig op zoek gaan naar de voedingsstoffen die wij veelal op dit soort locaties nuttigen.

 

Eerst vertellen wij over de maatregelen die getroffen kunnen worden in geval van een wespennest. Daarna bespreken wij hoe wespenoverlast op terrassen en parken etc. kan worden tegengegaan.  

Wat te doen tegen wespenoverlast?

Er zijn geen technieken om het wespennest op te zoeken. Verder komen de wespen waarschijnlijk van verschillende nesten, dus al zouden we het nest kunnen localiseren, dan nog zou het maar beperkt effect hebben zodra we dit wespennest bestrijden.

 

verstopt wespennest

Bovendien is het ethisch ook onjuist om een heel wespenvolk uit te schakelen omdat maar een gedeelte ervan verder weg tot overlast leidt. 

 

Wespen verjagen is helaas ook geen optie. Ze staan min of meer bovenaan de voedselketen binnen de insecten en kennen daardoor weinig angst. Bovendien hebben ze een indrukwekkend verdedigingswapen die zelfs onder ons veel respect afdwingt.

 

Net als met vele andere diersoorten heeft verjagen alleen maar effect wanneer het betreffende diersoort denkt te maken te hebben met een natuurlijke vijand.

 

Dit heeft dus tot gevolg dat een wesp zonder pardon op ons duurbetaalde glas cola gaat zitten waar velen onder ons alleen maar naar durven te kijken of zelfs weglopen. De paniek slaat veelal toe zodra ze om ons gezicht beginnen te vliegen. 

Wespen vangen

Zoals we al eerder zeiden heeft het verjagen van de wespen weinig zin. De enige manier om effectief de overlast te verminderen is door het plaatsen van concurrerende producten die de wespen graag hebben op plaatsen waar de overlast niet door ons ondervonden wordt.

 

wespenvanger

Zo plaatsen wij regelmatig speciale vangkorven met professionele lokstoffen op strategische plekken rondom een terras of park voor de opdrachtgever. Hiermee kan natuurlijk geen wespvrije omgeving worden gegarandeerd maar het kan de overlast behoorlijk verminderen.

 

Voor kleinere plaatsen waar u geen overlast wilt ondervinden zoals in de tuin, kunt u aan één vangkorf voldoende hebben, mits de juiste lokstof wordt gebruikt.

Wespensteek

wespenangelWe kennen allemaal de beruchte angel. De zogenaamde legboor die zich aan het uiteinde van het achterlijf bevindt. In de eerste plaats gebruiken de wespen hun angel om er hun prooidieren mee te doden, maar zoals bekend kunnen ze er zich ook doelmatig mee verdedigen.

 

De angel staat in verbinding met een paar klieren. Deze klieren produceren de aan slangenverwante gifsoort met als hoofdbestanddelen de stoffen histamine en apitoxine.

Is een wespensteek gevaarlijk?

Een wespensteek kan erg pijnlijk zijn, maar is normaliter ongevaarlijk omdat er slechts bijzonder kleine hoeveelheden van de gifstof uitgestoten worden. In die gevallen dat mensen ziek worden ten gevolge van een wespensteek is dit meestal het gevolg van het feit dat het gif direct in een ader terecht gekomen is, of dat er sprake is van overgevoeligheid voor stoffen die in het gif zitten, zoals de histamine.

 

wespensteekOok steken in de mond of in de nek kunnen voor complicaties zorgen, bijvoorbeeld opgezwollen slijmvliezen of ademhalingsmoeilijkheden. Een normale ongecompliceerde steek kan worden behandeld met een anti histaminezalf alcohol of salmiakspiritus. Wanneer de patiënt echter bleek, onpasselijk of duizelig wordt, dan moet direct de hulp van een arts ingeschakeld worden.

 

Lees verder