Wespennest in een vogelhuisje

Wespennest in een vogelhuisjeVeel liefhebbers van vogels kunnen opeens hun nestkastje bewoond zien worden door wespen. Een wespennest in een vogelhuisje kan ondanks de beperkte ruimte flink in omvang toenemen. Het vogelhuisje kan zelfs volledig verdwijnen in het wespennest. Als het vogelhuisje in de tuin hangt vlakbij het huis of op het terras dan kan het verstandig zijn om het wespennest tijdig te bestrijden of verwijderen

 

Video: Wespennest in een vogelhuisje

 

Verkeerde doelgroep

Het nestkastje was waarschijnlijk bedoeld om vogels aan te trekken, maar wespenkoninginnen en vooral ook hommelkoninginnen zien de binnenkant van het vogelhuisje ook als een uitermate prettige plek om een nest te stichten. Een donkere ruimte met een mooie ronde uitvliegopening is zeer aantrekkelijk. Ook omdat het vogelhuisje van hout is.

 

Het wespennest begint met een papieren bolletje wat niet direct opvalt. Echter, zodra de eerste eitjes zijn uitgekomen dan gaat het snel opvallen dat er een wespennest zit. De werksters ziet men dan continu heen en weer vliegen. Het nestkastje zal vermoedelijk geen andere bestemming meer hebben. De wespen zullen het nest goed verdedigen tegen andere indringers.

Vogelhuisje verdwijnt in het wespennest

Het vogelhuisje is meestal te klein om een wespennest verder te laten groeien. De wespen laten zich echter niet tegenhouden door de beperkte inhoud van de ruimte. Zodra de maximale ruimte is benut binnenin het vogelhuisje gaan de wespen verder uitbouwen rondom het nestkastje. Sommige wespennesten worden zo groot dat het vogelhuisje na verloop van tijd zelfs niet meer zichtbaar is. 

Wat kunt u doen?

U kunt ervoor kiezen om niks te doen waarmee het wespennest volledig tot ontwikkeling komt. In het najaar zullen de wespen weer sterven met uitzondering van de bevruchte vrouwtjes die een plek zullen zoeken voor de winterslaap. Dit zijn de toekomstige koninginnen. 

 

De meeste vogelhuisjes hangen in een tuin waar men tijdens de zomer ook graag geniet van een hapje en een drankje. Omdat wespennesten na verloop van tijd duizenden wespen produceren is het in de meeste gevallen vrijwel onmogelijk om op normale wijze van de tuin te genieten. Vooral tijdens hoogzomer kan het zelfs gevaarlijk worden.

Verwijderen of bestrijden?

Een wespennest moet altijd eerst uitgeschakeld worden voordat men het kan verwijderen. Sommigen proberen de ingang van het vogelhuisje af te plakken en het huisje te verplaatsen, maar dit brengt veel gevaar met zich mee. Zodra het vogelhuisje ook maar even in beweging komt, dan vallen de wespen direct aan.

 

Ook wespen die terugkomen van hun buitenwerkzaamheden kunnen zich vervelend gaan gedragen wanneer het nest opeens verdwenen is. Deze overlast kan lang aanhouden. Daarom doen wij altijd eerst een bestrijding. Zodra het wespennest niet meer actief is kunt u het vogelhuisje met het nest erin weggooien of verplaatsen.

Lees verder