Wespennest in huis

wespennest in huisDe aanwezigheid van een wespennest in huis wordt meestal herkend aan het gedrag van de wespen. Ze verdwijnen continu in een gat in de muur of bijvoorbeeld achter een erker of dakkapel. Soms is het wespennest direct zichtbaar op de vliering of achter een knieschot op zolder.

Verdwaalde wespen in huis

Wespen in huis in versufte toestandEen ander duidelijk signaal zijn verdwaalde wespen in huis. Men ziet dan veel wespen rondvliegen op de vliering, op zolder of lukraak tegen de ramen. Meestal zijn ze nogal versuft of traag en eindigen ze dood op de vensterbank.

 

Als u enkel veel wespen in huis aantreft zonder dat u duidelijk een wespennest kan vinden, ga dan voor de juiste aanwijzingen naar onze pagina over wespen in huis

Bestrijden en verwijderen

Beginnend wespennest verwijderen van de Duitse wespZiet u daadwerkelijk het papieren bolletje van het wespennest zitten? Dan kan het wellicht nog verwijderd worden. Dit kan alleen wanneer enkel de koningin nog aanwezig is. Zodra de eerste werksters uitgevlogen zijn is het niet meer verantwoord om het wespennest in huis weg te halen terwijl het actief is. Het wespennest moet dan professioneel worden bestreden

Verborgen wespennest bestrijden

wespenbestrijding aan huisZiet u alleen een ingang waar de wespen inkruipen? Dan moet het wespennest eerst worden bestreden. Hiervoor kunt u met ons een afspraak maken. Een wespennest in huis bestrijden wij meestal binnen 24 uur.

 

Enkele weken na de bestrijding kan het wespennest eventueel opgeruimd worden. De wespenbestrijder geeft hiervoor aanwijzingen. Meer informatie over de kosten en werkwijze leest u op onze pagina over wespenbestrijding

Vliegopening moet zichtbaar zijn!

Vliegopening zoeken van het wespennest aan de buitenzijde van de woningVoordat u belt is het belangrijk dat er een duidelijke vliegopening is. Deze moet gevonden worden aan de buitenzijde van de woning. Als er wespen in huis rondvliegen heeft het geen zin om een vliegopening binnenin de woning te zoeken. Wij bestrijden het wespennest enkel buitenshuis waar de wespen de opening gebruiken om bij het wespennest in huis te komen.

 

Hieronder op de video ziet u een duidelijke invliegopening in huis waar de wespen tevens ook wegvliegen. 

 

Kunt u een wespennest in huis laten zitten?

wespennest in huis die volledig tot ontwikkeling is gekomenEen wespennest in laten zitten is een behoorlijke gok. Het wespennest moet eigenlijk altijd worden uitgeschakeld om toenemende risico's tijdens de zomer en het najaar te voorkomen.

 

Een wespennest in huis die de kans krijgt om volledig tot ontwikkeling te komen kan al snel tot serieuze problemen leiden. Grootste gevaar is dat wespen zich een weg naar binnen knagen. Wespen knagen met hun stevige kaken aan allerlei materialen om ruimte te creëren voor de groei van het wespennest. 

 

Lees hier hoe een wespennest zich ontwikkelt vanaf de koningin tot het uiteenvallen van het volk.

wespennest verwijderenOud wespennest uit huis verwijderen

Soms bestaat de mogelijkheid om een wespennest te verwijderen nadat het is uitgeschakeld of uitgedoofd na het einde van het seizoen. Dit is echter in de meeste gevallen geen eenvoudige klus. Wespennesten zitten meestal verborgen in de spouwmuur, een dakkapel of een andere holle ruimte. Als het wespennest vrij hangt kan het een goede optie zijn. Lees meer over het verwijderen van een wespennest

Welke gevolgen kan een wespennest in huis hebben?

Wespennest boven het plafondIn de loop van de zomer, maar vooral ook tijdens het najaar wanneer het nest op zijn maximale grootte begint te raken dan kunnen klachten in huis ontstaan. Dit kunnen bijvoorbeeld vochtige plekken zijn op het plafond of 'knaaggeluiden'. Wij zien dit vooral bij wespennesten die boven het plafond zitten.

 

Ingang naar een wespennest op het plafondWespen hebben meestal toegang vanaf een boeideel aan de buitenmuur. Ze kruipen langs de muur omhoog en komen zo op de balklagen terecht van het plafond. Soms dringen de wespen ook binnen via de spouwmuur

 

Als de holle ruimte waar het wespennest zich bevindt verdere groei van het wespennest niet meer toelaat door de beperkte ruimte, dan kunnen de wespen zich een weg naar binnen vreten. Dit is voor velen het meest angstige scenario. Het is ook een realistisch scenario. Wij krijgen regelmatig, met name in het najaar mensen in paniek aan de telefoon omdat het hele huis vol zit met wespen.

Blokkeer nooit de vliegopening aan de buitenzijde!

Onze wespenbestrijders treffen soms woningen aan waar mensen de invliegopening afgedicht hebben met bijvoorbeeld een prop papier, kit of zelfs cement. Dit is zeer onverstandig. Wespen zijn in staat om door al deze materialen heen te knagen. Ze hebben een enorm uithoudingsvermogen. Ook kunnen ze per ongeluk allemaal in huis terecht komen. Lees wat u kunt doen als u de vliegopening al afgedicht heeft.

Lees verder