Bestrijding wespennest van de Franse Veldwesp

VeldwespIs het nog voorjaar en zijn de beestjes die voor overlast zorgen duidelijk geel/zwart gestreept? Zien ze er bijna hetzelfde uit als de wespen die ons bekend zijn? Goede kans dat het dan de Franse Veldwesp betreft.

 

Franse Veldwesp.jpgFranse Veldwespen zijn iets slanker gestroomlijnd en vliegen trager dan gewone wespen. Verder zijn ze te herkennen aan de relatief lange 'bungelende' achterpoten tijdens het vliegen.

Bekijk onderstaande video

Wespennest van de VeldwespBij het wespennest van de Franse Veldwesp ziet men duidelijk de open raten. Het zijn relatief kleine papieren bolletjes met tientallen nestkamertjes die direct zichtbaar zijn.

 

Treft u een dergelijk wespennest aan? Bekijk dan de video hieronder om vast te stellen of het overeenkomt. Daarna leest u hoe wij hier bestrijdingstechnisch mee omgaan.

Video van de Franse Veldwesp;

 

Dakpannen kozijnen en houten schuurtjes

Het nestje van de Franse Veldwesp zit meestal onder de dakpannen waar de zon het meeste op schijnt of tussen naden en kieren van houten schuurtjes, dakramen of kozijnen. Veel wespennesten van de Franse Veldwesp worden aangetroffen in het frame van veluxramen of bij het optillen van dakpannen, bijvoorbeeld tijdens de werkzaamheden met zonnepanelen.

Bestrijding Veldwespen

Wespennest bestrijden van de Franse VeldwespZiet u een duidelijk zichtbaar wespennest van de Franse Veldwesp tussen bijvoorbeeld het kozijn, een veluxraam of onder een dakpan die goed bereikbaar is? Dan kunnen wij zonder problemen een bestrijding uitvoeren met dezelfde werkwijze en kosten als de bestrijding van de Duitse Wesp

Complicaties

Veldwespen bestrijden rondom de dakpannen is zeer complexAls de Veldwespen met velen tegelijk rondom de dakpannen zweven dan kan bestrijding lastig zijn. Wij geven dan ook geen garantie. Er kunnen namelijk verschillende nestjes op diverse plekken zitten.

 

Het is onmogelijk voor ons om te lokaliseren waar al deze nestjes zitten. Het is dan onverantwoord om lukraak gifpoeder te spuiten op plekken waarvan we niet zeker weten of we raak schieten. Het verwijderen van alle dakpannen voor onderzoek is een onbegonnen zaak en niet aan ons besteed.

Hoe kunnen wij desondanks toch helpen?

Wanneer onduidelijk is waar het wespennest precies zit dan proberen wij met een korte analyse van het vlieggedrag toch een plek te herkennen waar het wespennest vermoedelijk zit. Daar kunnen wij dan één spuitactie uitvoeren waarbij de wespenpoeder zich verspreid over een relatief grote oppervlakte onder de dakpannen. Zodoende is er altijd nog een goede kans dat een bestrijdingsactie toch succesvol is. U mag ook zelf een plek aanwijzen waarvan u het vermoeden heeft dat het doeltreffend is.

 

U kunt daarom het beste zelf nauwkeurig observeren voordat wij langskomen. Wij kunnen dan doelgericht spuiten. Wij benadrukken nogmaals dat wij geen uitgebreide inspecties uitvoeren en geen dakpannen verwijderen.

Géén garantie

In tegenstelling tot de bestrijding van een 'gewoon' wespennest geven wij geen kostenloze nabehandeling wanneer na afloop blijkt dat een spuitactie niet afdoende is geweest. Wij hebben adressen waar wij jaarlijks meerdere keren tijdens een seizoen terugkeren voor aanvullende bestrijdingsacties rondom Veldwespen. Zo'n actie kost iedere keer €95,-. Bij sommige opdrachtgever is één actie afdoende terwijl andere opdrachtgevers na honderden euro's nog steeds met overlast blijven zitten. Dit is op voorhand helaas niet te voorspellen. 

 

U kunt er daarom ook voor kiezen om de Veldwespen te laten zitten. Ze zijn relatief onschadelijk en zijn niet agressief zolang ze met rust gelaten worden. Veldwespen zijn meestal ook maar korte tijd actief. Vanaf Augustus ziet men ze vanzelf weer verdwijnen. Als het nestje dus op een ongevaarlijke plek zit, dan loont het meestal om het te laten zitten.

 

Lees verder