Ratten vangen

rat in de tuinZiet u één of meerdere ratten in de tuin? Of vermoed u de aanwezigheid van een rat? Dan zijn er materialen waarmee u ratten kunt monitoren en vangen. Een enkele rat in huis of in de tuin kan het beste worden gevangen met een goede betrouwbare rattenval met een geschikte behuizing en een aantrekkelijk lokmiddel

Koop de juiste spullen

Hieronder leggen wij uit waar u allemaal rekening mee moeten houden en welke spullen u nodig heeft voor het vangen van een rat. Als u direct het juiste pakket met instructie in huis wilt hebben, koop dan ons bestrijdingspakket

 

Let op! ratten vangen vergt kennis, geduld en dagelijkse aandacht. Ga er niet vanuit dat u de rat binnen een dag te pakken heeft. Als u geholpen wilt worden door onze expert kunt u ons het beste bereiken via Whatsapp: 06 - 25580718

Wat u vooral niet moet doen

Dode rat door rattengif. De gifkorrels blijven liggen.jpgBehoed uzelf voor impulsaankopen en illegale middelen. Er wordt ontzettend veel rommel aan de man gebracht, vooral via internet. Dit heeft veel dierenleed tot gevolg en levert veel gevaar op voor andere doelgroepen zoals vogels, egels, katten, honden en zelfs kinderen.

 

Onze deskundigen treffen helaas veel rattenvallen aan die van onvoldoende kwaliteit zijn. Onvoldoende instructies en begeleiding kunnen ervoor zorgen dat het probleem zelfs verergert.

Gevolgen van een slechte rattenval

Veel rattenvallen pretenderen de rat direct te doden, maar zorgen tegelijkertijd voor een hoop ellende. De rat kan namelijk gewond achterblijven omdat de val niet krachtig genoeg is of verkeerd dichtklapt. Paniek van zowel de rat als de bewoner is het gevolg. Er ontstaat zodoende veel dierenleed en bloedige toestanden. Ook kan het juist een averechts effect teweegbrengen. 

Wat is een goede rattenval?

klapval

De rattenval moet dus in ieder geval in staat zijn om de rat direct te doden. Zorg dus voor een goede mechaniek en een krachtige veer. Verder moet de rat ook op de goede manier in de val terecht komen. Niet met een staart of een poot. Dan ontstaan dezelfde problemen zoals hierboven staat omschreven.

Kisten en behuizing

Om te voorkomen dat de rat op de verkeerde manier in de val komt en geen andere dieren slachtoffer raken, moet er een geschikte kist of behuizing omheen. Ook kunt u de val beter niet direct op scherp zetten, maar het dier eerst vertrouwd laten raken met het nieuwe object. Hiermee kunt u meteen detecteren of niet de verkeerde doelgroep in het vizier komt.  

strategie ratten vangenStrategie

Ook de strategie eromheen is van belang. Zonder een juiste strategie is geen enkele rattenval zinvol om in te zetten.

 

Het heeft geen zin om bestrijdingsmiddelen in te zetten zonder de leefomgeving van de rat te manipuleren. Denk aan aanpassingen binnen de leefomgeving zoals schuilplaatsen en voedsel.

Welk lokaas gebruiken?

een goede rattenval

Één van de meest gestelde vragen die wij krijgen gaat over de lokmiddelen en welke het beste werken. Wij hebben altijd speciale producten bij ons tijdens een rattenbestrijding, maar als u zelf op zoek bent naar een goed product, denk dan altijd aan wat de rat tot nu toe toe gewend is om te eten.

Bekend voedsel

Heeft de rat bijvoorbeeld een tijdje van uw vogelvoer in de tuin geleefd? Gebruik dit dan ook als lokaas. Zijn het kattenbrokken of hondenbrokken geweest waar ze op af kwamen? Gebruik dit dan ook als lokmiddel. Gebruik dus altijd lokaas waarmee de ratten reeds vertrouwd zijn. Is het onbekend waar ze van leven? Gebruik dan een mix of bijvoorbeeld wat pindakaas met wat knaagdiervoer erin.

Controle van rattenvallen

Ook de controle van de rattenvallen is prioriteit. Een gevangen rat dient direct verwijderd te worden. Anders bestaat het risico dat andere ratten het gevaar herkennen en zodoende niet hetzelfde lot zullen ondergaan. Ook is het van belang om stankoverlast te voorkomen. Een kadaver kan gigantisch gaan stinken.

Ratten vangen met klapvallen

Tot op heden wordt nog steeds gebruik gemaakt van de welbekende klapval. Dit is niet voor niets. De klapval is een uitermate doeltreffend product gebleken in de strijd tegen ratten. Deze manier van ratten vangen wordt al sinds de middeleeuwen toegepast.

 

De klapval bestaat uit een klein plateau bedoeld voor lokmiddel en twee beugels die strak gespannen worden. De eerste beugel wordt met de handen in een haakje gespannen die in verbinding staat met het plateau. Zodra er gewicht op het plateau komt, dan laat het haakje de beugel los waardoor de andere beugel de rat direct dient te doden.

Ratten levend vangen

Om ratten levend te kunnen vangen moet men in het bezit zijn van een degelijke vangkooi. Meestal wordt dan lokaas aan een pinnetje gebracht binnenin de kooi. Zodra de rat van het lokaas eet, zorgt een haakje voor het dichtklappen van de ingang. De rat zit dan levend opgesloten. Of het de diervriendlijkheid ten goede komt is echter de vraag. Wat gebeurt er met de rat nadat het gevangen is?

 

Als men de rat in leven wilt houden moet hij ergens los gelaten worden. Deze goedbedoelde acties hebben helaas in bijna alle gevallen een slechte afloop. De rat zal ergens anders voor overlast zorgen of hij zal gedood worden door één van de natuurlijke vijanden die buiten op de loer liggen.

 

Lees verder