Ratten vangen, in huis of in de tuin

rat in de tuinZiet u één of meerdere ratten in huis of de tuin? Dan kunt u materialen aanschaffen waarmee u de ratten kunt vangen. De rat kan het beste worden gevangen met een vangkooi of een goede betrouwbare klapval met een geschikte behuizing. 

Strategie

Rat vangen in de tuinOp deze pagina leggen wij uit welke spullen u verder nog nodig heeft zoals lokmiddelen en handschoenen, maar vooral ook welke strategie u moet hanteren. Zonder de juiste strategie ligt namelijk een hoop frustratie op de loer. Ratten vangen vergt kennis, geduld en dagelijkse aandacht. Een rat is meestal ook niet binnen een dag gevangen.

Voorkom bloedige toestanden!

Er worden helaas te vaak vergissingen gemaakt die de rattenoverlast groter maken of bloedige toestanden veroorzaken. Dit heeft meestal te maken met verkeerde materialen

Gebruik géén rattengif! 

rattengifRattengif is verboden voor consumenten. Hier zijn belangrijke redenen voor. Meer hierover leest u op onze pagina over bestrijden met rattengif

Professionele hulp

professionele rattenbestrijderAls u geholpen wilt worden door onze expert kunt u contact met ons opnemen. U kunt ook enkel ons bestrijdingspakket kopen. Daarmee bespaart u €75,-. De kennis en instructies kunt u opdoen middels onderstaande informatie.

Wat u vooral niet moet doen

Dode rat door rattengif. De gifkorrels blijven liggen.jpgBehoed uzelf voor impulsaankopen en illegale middelen. Er wordt ontzettend veel rommel aan de man gebracht, vooral via internet. Dit heeft veel dierenleed tot gevolg en levert gevaar op voor andere doelgroepen zoals vogels, egels, katten, honden en zelfs kinderen.

 

Onze deskundigen treffen helaas veel rattenvallen aan die van onvoldoende kwaliteit zijn. Verkeerde instructies en een gebrek aan begeleiding kunnen ervoor zorgen dat het rattenprobleem alleen maar toeneemt.

Gewond in plaats van gedood

verkeerde rattenvallenVeel rattenvallen pretenderen de rat direct te doden, maar doen dit uiteindelijk niet. De rat kan namelijk gewond achterblijven omdat de val niet krachtig genoeg is of verkeerd dichtklapt. Dit kan ook te maken hebben met ongeduld of onvoldoende controle van de vallen.

Stankoverlast of geluidsoverlast

Een gewonde rat kan vervelende gevolgen hebben zoals stankoverlast of geluidsoverlastNiemand wil voor de keuze komen te staan om een (half) levende rat van zijn lijden te verlossen omdat de rattenval zijn werk niet goed doet. Verder kan de gewonde rat ook ontsnappen en op een ontoegankelijke plek komen te overlijden. Dit kan een hoop stankoverlast of geluidsoverlast tot gevolg hebben.

 

Dergelijke ellende kan enkel voorkomen worden met de juiste spullen en de juiste strategie. Als u zeker wilt weten dat u goede rattenvallen met bekistingen en lokmiddelen in huis haalt, bestel dan ons bestrijdingspakket en lees aandachtig onze informatie over de juiste strategie

Wat is een goede rattenval?

klapval

We hebben nu in ieder geval de conclusie kunnen trekken dat een rattenval op z'n minst in staat moet zijn om de rat direct te doden tenzij u de rat op humane wijze levend wilt vangen

 

Zorg dus dat u een rattenval in huis heeft met een goede mechaniek en een krachtige veer en begin de klus met de juiste strategie

Kisten en behuizing

kist voor een rattenvalOm te voorkomen dat de rat op de verkeerde manier in de val komt en geen andere dieren slachtoffer raken, moet er dus minimaal een geschikte kist of behuizing omheen. Ook is het beter om de val niet direct op scherp zetten. Laat de rat eerst vertrouwd raken met het nieuwe object. Dit is onderdeel van de strategie die hieronder nader wordt uitgelegd.

Strategie

strategie om ratten te vangenZelfs de duurste rattenvallen en apparaten gaan u niet helpen met de bestrijding van ratten in huis of in de tuin wanneer de strategie ontbreekt. Daarom hebben wij hieronder een stappenplan voor u uiteengezet.

Stap 1: Zorg eerst dat de ratten honger krijgen!

Afsluitbare bakken

muizen voorkomen voedsel in voorraadbakken

Berg uw voedsel of diervoeding zoals vogel- of kippenvoer goed op in afsluitbare bakken. Zorg dat de bakken van stevig plastic zijn. Ratten zijn in staat om met hun scherpe knaagtanden door zacht plastic heen te knagen. Zelfs hard plastic kan na verloop van tijd slachtoffer worden.

Keukenkasten

keukenkasten goed controleren op toegang voor rattenControleer vooral de keukenkastjes- en laden onderin. Ratten dringen vaak vanuit de achterwanden of via ruimtes langs afvoerleidingen binnen. Probeer kwetsbare producten zoveel mogelijk in de bovenkasten op te bergen. Deze zijn meestal minder goed toegankelijk.

 

Plaats geen vuilnisemmers onder in de keukenkastjes. Vooral het gootsteenkastje is een populaire opstelplek voor de vuilnisbak, maar júist deze plek is meestal doelwit voor de ratten. Via het achterschot van het gootsteenkastje is bijna altijd toegang. Ze kunnen hier vervolgens ongestoord eten.

Vermijdt zwerfvoedsel

broodkruimels vermijden om muizen te voorkomen

Ratten vangen gaat nooit samen met teveel zwerfvoedsel in de buurt zoals kruimels of vuilnis. Ratten kunnen lang doorleven op rantsoen en ze hamsteren ook waardoor ze soms in staat zijn om langer in leven te blijven zonder op pad te hoeven gaan.

Goede prullenbak en vuilcontainer

vuilcontainer moet dicht zijn om ratten te voorkomenZorg voor een goede ontoegankelijke prullenbak of vuilcontainer. Vooral onderaan de prullenbak moet geen toegang zijn naar de vuilniszak. Containers met restafval hebben vaak een gat onderin voor de afwatering. Sluit deze af met een dop. Ratten komen op de geur af en knagen door vuilniszakken heen.

diervoeding aantrekkelijk voor muizenDiervoeding

Diervoeding voor bijvoorbeeld honden, katten en vogels moet men zeer goed in de gaten houden. Ratten zijn gek op harde brokken, pitten en zaden. Ratten laten zich niet altijd weerhouden door de aanwezigheid van honden of zelfs katten. Let vooral op de opslag en dat alles door uw huisdier opgegeten wordt.

 

Oorzaak van ratten in de tuin ligt vaak aan vogelvoerVogelvoer is oorzaak nummer 1 als het gaat om rattenoverlast. Het ligt meestal verspreid door de tuin of ratten klimmen gewoon naar de voederplaats. Ratten vangen terwijl de vogels gevoerd blijven worden is een onbegonnen zaak. U zult minimaal 1 tot 3 weken moeten stoppen met voeren tijdens het vangproces.

Stap 2: Vallen plaatsen en monitoren

Waar de rattenval neerzettenTerwijl u al het voedsel aan het afschermen bent voor de ratten, zult u op verschillende plekken in huis of in de tuin goede rattenvallen moeten plaatsen.

 

Belangrijke tip: Zet de rattenvallen niet direct op scherp! Hier komen we straks nog op terug. Drie factoren spelen een belangrijke rol. Veiligheid, diervriendelijkheid en effectiviteit.

Lokmiddelen

beste lokmiddel om ratten te vangen is wat ze gewend zijn om te etenÉén van de meest gestelde vragen die wij krijgen gaat over de lokmiddelen en welke het beste werken. Wij hebben altijd speciale producten bij ons tijdens een rattenbestrijding, maar als u zelf op zoek bent naar een goed product, denk dan altijd aan wat de rat tot nu toe gewend is om te eten.

 

Heeft de rat bijvoorbeeld een tijdje van uw vogelvoer in de tuin geleefd? Gebruik dit dan ook als lokaas. Zijn het kattenbrokken of hondenbrokken geweest waar ze op af kwamen? Gebruik dit dan ook als lokmiddel. Gebruik dus altijd lokaas waarmee de ratten reeds vertrouwd zijn. Is het onbekend waar ze van leven? Gebruik dan een mix of bijvoorbeeld wat pindakaas met wat knaagdiervoer erin.

Monitoren

Eerst monitoren of de ratten etenZet de vallen of vangkooien dus niet direct op scherp! Laat de ratten eerst vertrouwd raken met het nieuwe object waar ze hun voedsel kunnen halen. Pas wanneer er voedsel uit de vallen verdwijnt zult u de vallen moeten activeren. Tot die tijd raden wij aan om enkel te monitoren.

 

Op deze wijze wordt ook meer kans op dierenleed voorkomen. Als ratten nog erg voorzichtig het object naderen en de val staat op scherp, dan kan de val wellicht nét iets te vroeg dichtklappen waardoor de rat klem komt te zitten.

Stap 3: Vallen activeren

rattenval activeren en controlerenZoals gezegd dient u de vallen pas te activeren zodra u ziet dat de rat uw behuizing als nieuwe voedselbron gebruikt. Dit kan zomaar enkele dagen of zelfs weken duren. De snelheid is afhankelijk van hoe goed stap 1 is uitgevoerd. 

Controle

De vallen dienen meerdere keren per dag gecontroleerd te worden. Zodra een rat gevangen is, dient de rat direct te worden verwijderd! Hoe eerder hoe beter. Anders bestaat het risico dat andere ratten het gevaar herkennen en zodoende niet hetzelfde lot zullen ondergaan. Soms denken we last te hebben van één rat, terwijl er toch meerderen blijken te zijn.

 

Men dient dus consequent opvolging te geven aan het bestrijdingsproces. Wij zien vaak dat bewoners na het vangen van een rat al snel denken van het probleem af te zijn en daarom geen vervolg geven aan de bestrijding. Net als met de toepassing van gif kan dit zeer nadelige gevolgen hebben.

Hoe werkt de klapval?

De klapval bestaat uit een klein plateau bedoeld voor lokmiddel en twee beugels die strak gespannen worden. De eerste beugel wordt met de handen in een haakje gespannen die in verbinding staat met het plateau. Zodra er gewicht op het plateau komt, dan laat het haakje de beugel los waardoor de andere beugel de rat direct dient te doden.

Ratten levend vangen

vangkooi om ratten levend te vangenOm ratten levend te kunnen vangen moet men in het bezit zijn van een degelijke vangkooi. Meestal wordt dan lokaas aan een pinnetje gebracht binnenin de kooi. Zodra de rat van het lokaas eet, zorgt een haakje voor het dichtklappen van de ingang. De rat zit dan levend opgesloten. Of het de diervriendlijkheid ten goede komt is echter de vraag. Wat gebeurt er met de rat nadat het gevangen is?

 

Als men de rat in leven wilt houden moet hij ergens los gelaten worden. Deze goedbedoelde acties hebben helaas in bijna alle gevallen een slechte afloop. De rat zal ergens anders voor overlast zorgen of hij zal gedood worden door één van de natuurlijke vijanden die buiten op de loer liggen.

 

Lees verder