Zelf muizen bestrijden

Voorkom bloedige toestanden

hoe muizen bestrijden en vangen?Het bestrijden van muizen kan tot nare toestanden leiden wanneer u verkeerde middelen gebruikt. Let daar dus goed op voordat u producten aanschaft.

 

Met deze pagina willen wij u helpen met het maken van een afgewogen keuze tussen diverse producten die door (web)winkels worden aanbevolen.

muizen zelf bestrijden en vangenVangen of vergiftigen?

Wanneer u ontdekt heeft dat er muizen in huis aanwezig zijn, dan ontstaat onmiddelijk de vraag hoe dit zo snel mogelijk kan worden opgelost. Vangen of vergiftigen? Een nare keuze, maar helaas is het in de meeste gevallen onvermijdelijk.

 

Voorop staat dat het vangen van muizen altijd beter is dan het inzetten van muizengif. Het is schoner, veiliger en diervriendelijker (mits u de juiste vallen gebruikt)

Verjagen is geen optie

Er zijn dure apparaten in omloop (ultrasoon), maar deze kunnen alleen hulp bieden bij eventuele preventie. Onderaan gaan wij hier verder op in.

Voordat u begint met bestrijden

Kennis is macht

Enige kennis over de toedracht van het probleem is noodzakelijk. Waarom zijn ze er? Wat eten ze? Wat voor soort muizen zijn het? Muizen bestrijden met eigen middelen kan alleen succesvol zijn wanneer u zich ook bezig houdt met de vraag waarom de muizen u überhaupt lastig vallen in huis.

muizenvallen los neerzetten

Zet nooit losse vallen neer!

Muizen op de juiste manier te pakken krijgen zonder dierenleed is van essentiëel belang. Als muizen er verkeerd inkomen dan kunnen ze heftig gaan piepen of slepen de vallen mee. Dit kan nare bloedige toestanden en stankoverlast tot gevolg hebben.

 

Hoe u het beste muizen kunt bestrijden met muizenvallen leest u hier

Muizengif (rodenticiden)

muizengif voor consumentenWanneer meerdere muizen in huis aanwezig lijken te zijn, kan het soms effectiever zijn om de muizen te bestrijden met muizengif. Toch moet deze werkwijze gezien worden als een laatste redmiddel.

 

Bij de consument is niet altijd voldoende kennis aanwezig om de juiste vallen te gebruiken. Om deze reden kan er soms toch beter voor muizengif gekozen worden. Hier moet bij gezegd worden dat ook muizengif in diverse soorten en samenstellingen te koop zijn in de winkel.

 

Meer weten over muizen bestrijden met gif? Lees verder

De belangrijkste tips

Ondervindt u overlast van muizen in uw huis? Begin dan met het wegnemen van de voedselbron;

Voedsel goed opbergen

muizen voorkomen voedsel in voorraadbakken

Berg uw voedsel goed op in afsluitbare bakken. Vooral kwetsbare producten zoals brood, koek, chips en andere graan- en rijstproducten. Denk ook aan kruiden met sterke geuren. Zorg dat de bakken van stevig plastic zijn en goed afsluiten. Muizen zijn in staat om met hun scherpe knaagtanden door zacht plastic heen te knagen. Zelfs hard plastic kan na verloop van tijd slachtoffer worden.

Zwerfvoedsel vermijden

broodkruimels vermijden om muizen te voorkomen

Op effectieve wijze muizen bestrijden lukt nooit met teveel zwerfvoedsel in de buurt zoals kruimels. Muizen kunnen leven van een paar gram voedsel per dag. Muizen kunnen ook hamsteren waardoor ze soms in staat zijn om langer in leven te blijven zonder op pad te hoeven gaan.

Goede prullenbak

goede afsluitbare prullenbak tegen muizen

Zorg voor een goede ontoegankelijke prullenbak. Vooral onderaan de prullenbak moet geen toegang zijn naar de vuilniszak.

 

Muizen komen op de geur af en knagen door de vuilniszak heen. Vuilnisemmers met restafval die in keukenkastjes zijn opgesteld zijn erg kwetsbaar.

diervoeding aantrekkelijk voor muizenDiervoeding

Diervoeding voor bijvoorbeeld honden, katten en vogels moet men zeer goed in de gaten houden. Muizen zijn gek op harde brokken, pitten en zaden. Muizen laten zich niet altijd weerhouden door de aanwezigheid van honden of zelfs katten. Let vooral op de opslag en dat alles door uw huisdier opgegeten wordt.

Waarom het toch niet lukt...

Helaas worden problemen rondom muizen meestal pas serieus genomen wanneer we ze daadwerkelijk beginnen te zien. Wanneer dit het geval is, hebben de muizen kennelijk hun leefomgeving inmiddels eigen gemaakt en mag worden aangenomen dat de muizen er al een tijd zitten met meerdere individuen.

 

behendigheid muizen klimmenTe laat dus. Preventieve maatregelen zoals katten, geluidsapparaten, wering, en voedsel afsluiten bieden meestal geen uitweg meer. Als het eenmaal zover is dan kunnen dit soort maatregelen het probleem vaak juist verplaatsen of verergeren.

 

Behendig en bekwaam

Houd er rekening mee dat muizen zeer behendige dieren zijn. Het zijn uitstekende klimmers en springers en hebben meestal aan een centimeter al genoeg ruimte om ergens naar binnen te kunnen dringen.

Blijkt dit niet afdoende, dan gebruiken ze hun scherpe tanden waarmee ze zich door vele materialen heen kunnen knagen.

muizen zelf bestrijden in huisEigen leefomgeving

Wanneer ze een geschikte leefomgeving hebben gevonden, dan planten ze zich snel voort en laten ze zich niet zo makkelijk meer verjagen. Er zijn vele produkten op de markt verkrijgbaar, maar deze zijn vaak alleen geschikt om een eventueel probleem te voorkomen.

 

Bouwtechnische maatregelen, evenals een goede hygiene zijn erg belangrijk, maar ook hiervoor geldt hetzelfde; Tijdig muizen bestrijden is van cruciaal belang. Wanneer muizen eenmaal de leefomgeving hebben eigengemaakt, is er in hun beleving geen weg terug meer.

Van kwaad tot erger

Wanneer muizen al eenmaal gewend zijn aan de leefomgeving, dan zijn huis- tuin- en keukenmiddelen meestal niet meer afdoende. Daarnaast kan een verkeerde aanpak het probleem nog erger maken dan het al is en kan het probleem zich ook verspreiden of verplaatsen op plekken waar het nog minder gewenst is.

 

Het zou natuurlijk het beste zijn om te voorkomen dat muizen bepaalde gebouwen binnendringen, maar zelfs het meest solide huis heeft zijn zwakke punten die soms moeilijk zijn op te sporen en te verbeteren. 

 

Ook het stadium waarin het muizenprobleem zich verkeert is van belang. Een enkele verdwaalde muis gedraagt zich heel anders dan een groep muizen welke zich de leefomgeving al eigen heeft gemaakt. Een slimme strategie in combinatie met professionele middelen is dan noodzakelijk.

Buren

De oorzaak van een muizenprobleem kan ook verder weg liggen. Muizenoverlast wat door de buren veroorzaakt lijkt te worden vergt natuurlijk een aanpassing in de strategie, maar hoeft geen probleem te vormen in het behalen van resultaat.

 

Echter, het kan een enkele keer voorkomen dat een individueel probleem niet verholpen kan worden zonder medewerking van derden. Als de deskundige dat ter plekke constateert zullen met u de mogelijkheden besproken worden op basis van de situatie en de omstandigheden.  Lees verder

Muizen verjagen

Muizen verjagen zou een geweldige oplossing zijn, maar helaas bestaan er tot op heden nog geen apparaten die aantoonbaar muizen effectief en structureel uit ons huis verjagen zodra de muizen hun leefomgeving eigen hebben gemaakt. Toch zijn er diverse pogingen ondernomen door met name Duitse en Amerikaanse fabrikanten. Met name apparaten op basis van 'ultrasoon' zijn er ontwikkeld.   

Muizen verjagen met geluid (ultrasoon)

Apparaten op basis van ultrasoon kunnen met behulp van stroom trillingen uitdragen met een dermate hoge frequentie dat wij deze als mens niet waar kunnen nemen. In tuincentra en sommige dierenwinkels zijn deze apparaten verkrijgbaar in vele prijsklassen.

 

Er zijn wetenschappelijke bewijzen dat deze ultrasone geluiden een storend effect kunnen hebben op muizen en andere zoogdieren. Wij trekken deze conclusies niet in twijfel, maar helaas merken wij hier in de praktijk weinig van. Indien u met een muizenprobleem zit, dan raden wij het gebruik hiervan daarom ook af.

 

Preventief kan het wederom een goed hulpmiddel zijn. Echter, zelfs hier hebben wij onze bedenkingen bij. Natuurlijk hebben muizen liever geen storend geluid, maar wanneer andere voorwaarden voor een fijne leefomgeving zoals voedsel, warmte en veiligheid wel aanwezig zijn en er is geen andere aantrekkelijke optie beschikbaar voor de muizen, dan zullen ze zich naar alle waarschijnlijkheid niet tegen laten tegenhouden door een storend geluid.

 

menu