Muizen vangen en bestrijden

muizen levend vangen

In principe is het in ieder huis goed mogelijk om effectief muizen te vangen met behulp van goede muizenvallen en aantrekkelijk lokaas. Zit u echter al een tijdje met één of meerdere muizen opgescheept die zich niet willen laten vangen? Dan heeft dit naar alle waarschijnlijkheid te maken met het ontbreken van de juiste strategie.

Strategie cruciaal

Juiste strategie om muizen te vangenNaast goede muizenvallen, een stukje geduld en discipline is een slimme strategie cruciaal bij de bestrijding van muizen. Onze experts die op huisbezoek gaan zien precies deze strategie vaak ontbreken. En dat is zonde. De oplossing ligt namelijk wellicht dichterbij dan u denkt.

 

Hulp met de juiste materialen en lokmiddelen om muizen te vangenWij willen u daarom met deze pagina helpen met de juiste keuze van materialen en lokmiddelen in combinatie met de juiste strategie. 

 

Hierbij vinden wij het wel belangrijk om eerst enkele hardnekkige misverstanden rondom muizenbestrijding de wereld uit te helpen. Wilt u deze informatie liever overslaan? Ga dan direct naar ons stappenplan

Waar gaat het vaak mis?

Muizen worden niet gevangen met verkeerde productenBestrijdingsmaterialen zoals gif, muizenvallen of geluidsapparaten worden vaak gekocht vanuit een impuls. Dit is goed voor de verkopers van deze producten, maar minder goed voor de situatie in huis.

Verkeerde producten

Muizen vangen of bestrijden met gif wordt steeds lastiger.Onze muizenbestrijders treffen dagelijks woningen aan waar de bewoners opgescheept zitten met verkeerde muizenvallen, verkeerde lokmiddelen of zinloze dure apparaten. Wij zien ook regelmatig (verboden) gifkorrels op de vloer liggen die muizen niet eten, inmiddels resistent tegen zijn of juist meer muizenactiviteit aantrekt.

Onvoldoende kennis in (web)winkels

Winkelpersoneel heeft meestal onvoldoende kennis over hoe muizen gevangen moeten wordenEr is ook nog een ander probleem. Als u een (web)winkel bezoekt voor de aanschaf van spullen om muizen te vangen of te bestrijden, dan kunt u niet van de medewerkers of klantenservice verwachten dat zij u ook meteen met de juiste strategie kunnen helpen.

 

Welk lokmiddel om muizen te vangenHet advies beperkt zich meestal tot de mechaniek van de muizenval of over lokmiddelen als pindakaas. Deze gebrekkige informatie is voor veel mensen helaas te weinig om thuis een muizenprobleem te verhelpen. Als u goed muizen wilt vangen dan mag een goede strategie eromheen niet ontbreken.

Muizengif verboden

Muizengif is verboden voor consumentenSinds 1 januari 2023 mag muizengif niet meer verkocht worden aan consumenten. Dat betekent dat het niet meer in de winkel of op webwinkels te koop is. Ziet u dit wél gebeuren? Dan is dit illegaal.

 

Het verbod heeft een goede reden. Muizen zijn veelal resistent geworden en met het gebruik van gif zonder de juiste kennis verergeren de problemen zich razendsnel. Tevens speelt dierenleed een grote rol. Lees meer hierover op onze pagina over muizen bestrijden met muizengif

Muizen verjagen is een illusie

Muizen laten zich niet zomaar wegjagenHet zit niet in het instinct van muizen om vanuit angst of irritatie opeens te verhuizen. Als muizen zich een prettige leefomgeving hebben eigen gemaakt, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat geluidsapparaten of geurapparaten de muizen definitief uit huis verjagen.

 

Er zijn allerlei dure apparaten in omloop (ultrasoon), maar hier is veel discussie en onduidelijkheid over. Lees meer over de beperkingen van het verjagen van muizen

De kat

Een kat werkt meestal alleen preventief tegen muizenBiologisch bestrijden is erg populair. De kat is het perfecte voorbeeld. Sommigen zweren erbij. Wij zien op internet veel tips over het lenen van een kat om de muizen uit huis te verjagen. Helaas is dat meestal niet de realiteit. Voor ons valt de kat eigenlijk onder dezelfde categorie als de geluids- of geurapparaten. Het kan de muizen het leven zuur maken, maar de muizen zullen niet opeens met z'n allen vertrekken. 

 

Preventief geloven wij wél in de kat. Wanneer muizen op zoek zijn naar een fijne leefomgeving, dan zal de keuze niet gauw vallen op een huis met één of meerdere katten. Zijn de muizen al bekend in huis? Dan kan de plotselinge aanwezigheid van een kat alleen maar vervelende toestanden teweeg brengen.

De juiste strategie

Met bovenstaande informatie kunt u denk ik concluderen dat zelfs de duurste muizenvallen, apparaten en gevaarlijke dieren u niet gaan helpen met de bestrijding van muizen in huis zonder goede strategie. Daarom hebben wij hieronder een stappenplan voor u uiteengezet om eindelijk tot een positief resultaat te komen. De enige benodigdheden hiervoor zijn enkele fatsoenlijke muizenvallen, behuizingen voor de vallen, discipline en een beetje geduld.

Stap 1: Zorg dat de muizen honger krijgen

muizen voorkomen voedsel in voorraadbakken

Berg uw voedsel goed op in afsluitbare bakken. Vooral kwetsbare producten zoals brood, koek, chips en andere graan- en rijstproducten. Denk ook aan kruiden met sterke geuren en restanten van bijvoorbeeld pindakaas, honing en vetten.

 

Zorg dat de bakken van stevig plastic zijn en goed afsluiten. Muizen zijn in staat om met hun scherpe knaagtanden door zacht plastic en harde kartonnen verpakkingen heen te knagen. Zelfs hard plastic kan na verloop van tijd slachtoffer worden.

 

berg kwetsbaar voedsel op in de bovenkastjesControleer vooral de keukenkastjes- en laden onderin. Muizen dringen vaak vanuit de achterwanden binnen. Probeer kwetsbare producten zoveel mogelijk in de bovenkasten op te bergen. Deze zijn meestal minder goed toegankelijk.

Vermijd zwerfvoedsel

broodkruimels vermijden om muizen te voorkomen

Effectieve muizenbestrijding wordt ernstig bemoeilijkt met teveel zwerfvoedsel in de buurt zoals kruimels op het aanrecht, op de vloer of tussen de bank. Vooral wanneer de muizen al een tijdje gewend zijn om van onze kruimels te leven vergt het veel discipline en geduld om de muizen op andere gedachten te brengen. Muizen kunnen leven van een paar gram voedsel per dag en hamsteren ook. Hierdoor kunnen muizen op rantsoen leven zonder op pad te hoeven gaan.

 

Stofzuigen tegen zwerfvoedsel vanwege de muizenoverlastWilt u serieus de uitdaging aangaan met deze muizen? Dan zult u dus ontzettend aandachtig moeten stofzuigen en geen enkele kruimel meer moeten accepteren op de vloer, op de tafels, in de slaapkamers en op de bank. Het klinkt nogal obsessief, maar onze ervaring heeft geleerd dat het soms het enige is wat werkt om de muizen in de vallen te krijgen. Het kan echt even duren voordat het lukt om de muizen tot wanhoop te drijven zodat ze toch de vallen inlopen. Als u alle muizen gevangen heeft dan kunt u uiteraard weer de touwtjes laten vieren tot een normaal niveau.

diervoeding aantrekkelijk voor muizenScherm diervoeding af

Misschien wel oorzaak nummer 1 van muizenoverlast in huis. Diervoeding. Muizen zijn gek op harde brokken, pitten en zaden. Diervoeding voor bijvoorbeeld honden, katten en vogels moet men zeer goed in de gaten houden. Muizen laten zich niet altijd weerhouden door de aanwezigheid van honden of zelfs katten. Let vooral op de opslag en dat alles door uw huisdier opgegeten wordt. Laat vooral niks staan tijdens uw afwezigheid.

 

vogelvoer in de tuin trekt muizen aanHeeft u vogelvoer in de tuin? Dan is het verstandig om dit tijdelijk weg te nemen, zolang de muizen nog actief zijn. Juist tijdens de koude maanden bivakkeren muizen graag in huis terwijl ze buiten hun voedsel halen. 

Goede prullenbak

goede afsluitbare prullenbak tegen muizen

Zorg voor een goede ontoegankelijke prullenbak. Vooral onderaan de prullenbak moet geen toegang zijn naar de vuilniszak. Muizen komen op de geur af en knagen door de vuilniszak heen.

 

Geen prullenbak in gootsteenkastjePlaats geen vuilnisemmers onder in de keukenkastjes. Vooral het gootsteenkastje is een populaire opstelplek voor de vuilnisbak, maar júist deze plek is meestal doelwit voor de muizen. Via het achterschot van het gootsteenkastje is bijna altijd toegang. Ze kunnen hier vervolgens ongestoord eten.

Buren

Werkt dit nog steeds allemaal niet en weet u zeker dat de muizen al dagenlang geen beschikking hebben gehad tot voedsel? Dan kan de oorzaak wellicht toch verder weg liggen bij de buren. Ga dan verder naar deze pagina

Stap 2: Plaats direct goede vallen

Terwijl u al het voedsel wegneemt en afschermt voor de muizen, zult u op verschillende plekken in huis goede muizenvallen moeten plaatsen.

 

Belangrijke tip: Zet de muizenvallen niet direct op scherp! Hier komen we straks nog op terug. Drie factoren spelen een belangrijke rol. Veiligheid, diervriendelijkheid en effectiviteit.

Behuizing en Bescherming

muizen bestrijdingspakketOm aan al deze eisen te kunnen voldoen dient een muizenval tenminste een goede behuizing te hebben. Deze tref je in de winkels helaas nauwelijks aan, terwijl het zo essentieel is om onnodig dierenleed en gevaar voor anderen te voorkomen.

 

Ook voelen muizen zich meer vertrouwd in de donkere ruimte van een behuizing. Dit is belangrijk voor de strategie. Treft u niks aan in de winkel?  Met ons bestrijdingspakket die u online kunt bestellen krijgt u ook direct de juiste behuizingen erbij.

 

U kunt natuurlijk ook zelf iets in elkaar knutselen zolang het maar stevig, donker en goed toegankelijk is.

Kenmerken van een goede muizenval

Goede kunststof muizenvalEen goede muizenval is een val die de muis in één keer vangt. Dat kan alleen met een goede mechaniek en het juiste moment van activeren. De goedkoopste klapvallen zoals de houten plateaus met koperen klapmechanismen raden wij af.

 

De meest betrouwbare en kwalitatieve val is de zwarte kunststof klapval met de gele klapdemper. In de wat betere speciaalzaken zijn deze te koop. Deze muizenvallen zijn eveneens onderdeel van ons bestrijdingspakket

 

Vangkooi niet altijd zo diervriendelijk als men denktAls alternatief kunt u de vangkooi gebruiken. De muis wordt dan levend gevangen. Bedenk wel dat de diervriendelijkheid hiervan eerder een illusie is dan realiteit. De stress die een muis ervaart in gevangenschap en het elders losgelaten worden in een vreemde omgeving is meestal alsnog fataal. 

Lokmiddelen

beste lokmiddel om muizen te vangenMet stip de meest gestelde vraag aan onze deskundigen. Wat voor lokaas gebruiken om muizen te vangen? Terwijl het voor de deskundige meer een detail is. Als stap 1 namelijk goed wordt uitgevoerd, wordt het type lokmiddel steeds minder relevant. Een muis die écht honger heeft vindt alles aantrekkelijk wat enigzins eetbaar is.

 

Dat wil niet zeggen dat het onbelangrijk is. Hoe aantrekkelijker hoe beter natuurlijk. Het beste lokmiddel wat u kunt gebruiken om muizen te vangen is datgene wat de muis gewend is te eten in uw huis. Is dit bekend? Gebruik dit dan ook als lokmiddel in de vallen. Met diervoeding is dit vaak zeer effectief. Hebben de muizen bijvoorbeeld een poosje geleefd van hondenbrokken, vogelvoer of kattenbrokken? Gebruik dit dan als lokmiddel. Is het onbekend? Gebruik dan pindakaas met een kattenbrokje erin.

Moment van de val activeren

Zet de vallen of vangkooien dus niet direct op scherp! Laat de muizen eerst vertrouwd raken met het nieuwe object waar ze hun voedsel kunnen halen. Pas wanneer er voedsel uit de vallen verdwijnt, dat is het juiste moment om de vallen te activeren.

 

Op deze wijze wordt ook meer kans op dierenleed voorkomen. Als muizen nog erg voorzichtig het object naderen en de val staat op scherp, dan kan de val wellicht nét iets te vroeg dichtklappen waardoor de muis levend klem komt te zitten, met alle nare gevolgen van dien.

Controle

de vallen dienen meerdere keren per dag gecontroleerd te worden. Zodra een muis gevangen is, dient de muis direct te worden verwijderd! Hoe eerder hoe beter. Anders bestaat het risico dat andere muizen het gevaar herkennen en zodoende niet hetzelfde lot zullen ondergaan. Soms denken we last te hebben van één muis, terwijl er toch meestal meerderen blijken te zijn.

 

Men dient dus consequent opvolging te geven aan het bestrijdingsproces. Wij zien vaak dat bewoners na het vangen van een muis al snel denken van het probleem af te zijn en daarom geen vervolg geven aan de bestrijding. Net als met de toepassing van gif kan dit zeer nadelige gevolgen hebben.

Lukt het nog steeds niet..?

De oorzaak van een muizenprobleem kan ook verder weg liggen. U bent bijvoorbeeld zelf niet in staat om bovenstaande stappen goed uit te voeren of de muizen wenden zich tot een voedselbron wat haast onmogelijk is om weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een notenboom in de tuin of bijvoorbeeld een bakkerij aan huis.

Buren

Muizenoverlast wat door de buren veroorzaakt wordt vergt natuurlijk een aanpassing binnen de strategie, maar hoeft geen probleem te vormen in het behalen van resultaat. Echter, het komt ook regelmatig voor dat een individueel probleem niet verholpen kan worden zonder medewerking van derden. 

 

Bekend voorbeeld is de naastliggende woning met kattenbrokken. De muizen eten daar de kattenbrokken, maar bivakkeren bij u in huis omdat ze bij u veilig onderdak hebben dichtbij de voedselbron. Als de voedselbron vermoedelijk bij de buren ligt, kan dit alleen maar worden weggenomen met medewerking. Een goede verstandhouding en welwillendheid is dus van groot belang.

 

Zit u met de pech dat er geen medewerking is? Dan kunt u beter verder naar deze pagina

Typen muizenvallen

Muizen vangen met klapvallen

Wanneer men aan muizenvallen denkt, dan denkt men meestal als eerste aan de klassieke klapval. Het bestaat uit een klein plateau bedoeld voor lokmiddel en twee beugels die strak gespannen worden. De eerste beugel wordt met de handen in een haakje gespannen die in verbinding staat met het plateau. Zodra er gewicht op het plateau komt, dan laat het haakje de beugel los waardoor de andere beugel de muis direct dient te doden.

 

Deze manier van muizen vangen wordt al sinds de middeleeuwen toegepast en wordt zelfs tot op heden nog steeds door professionele bestrijdingstechnici gehanteerd. Dit is niet voor niets. De klapval is een uitermate doeltreffend product gebleven in de strijd tegen muizen. Het enige grote nadeel van de klapval is dat de mechaniek nogal kwetsbaar is. Deze dient van goede kwaliteit te zijn.

 

Verder vereist dit systeem een constante controle op de aanwezigheid van dode muizen. Zoals reeds beschreven kan bij het ontbreken van tijdige controle de bestrijding volledig mislukken en zelfs averechts effect hebben.

Elektrocutie

Er zijn ook vallen verkrijgbaar waarmee muizen geëlektrocuteerd worden. Ook hierbij is het de bedoeling dat de muizen gelokt worden en gedood. Ze komen dan in contact met een ondergrond die onder stroom staat. Of dit een diervriendelijkere manier van doden is dat valt te bezien.

 

Ook hierbij speelt net als bij de klapvallen de kwaliteit een cruciale rol. Nadelen van deze vallen zijn meestal de kosten van dergelijke vallen en de onsmakelijke beeldvorming. Er wordt weinig mee gewerkt door de professionele plaagdierbestrijders.

Muizen levend vangen

Een populaire bestrijdingsmethode onder de mensen is de vangkooi waarmee de muizen levend gevangen kunnen worden. Meestal wordt dan lokaas aan een pinnetje gebracht binnenin het kooitje. Zodra de muis van het lokaas eet komt het pinnetje in beweging en wordt het klepje achter de muis geactiveerd en valt het dicht. Hiermee is de muis opgesloten in het kooitje. Deze methode is populair omdat het een diervriendelijke methode lijkt te zijn. Ze worden immers niet direct gedood.

 

Verder is het een aantrekkelijke manier van bestrijden omdat we onszelf niet hoeven te confronteren met een dode muis. Op nobele wijze laten we de muis dan meestal weer ergens vrij. Toch is deze wijze van bestrijden niet zo vriendelijk als het lijkt. De paniek en stress die bij muizen in plotselinge gevangenschap ontstaat is zeer hevig. De traumatische ervaring gecombineerd met de nieuwe onbekende omgeving waar de muis vrijgelaten wordt bieden de muis tevens weinig overlevingskans.

 

Toch moet de muis ergens vrijgelaten worden. Vanzelfsprekend zou het niet netjes zijn om dit in de buurt van een andere woning te doen. De muis is gewend binnen te zitten, dus hij zal zo snel mogelijk bij het dichtstbijzijnde huis binnen proberen te dringen om zijn veiligheid te waarborgen. Lukt dit niet, dan is de overlevingskans in de nieuwe omgeving zeer gering. Parken en bossen zitten vol met natuurlijke vijanden. De huismuis is hier niet op ingesteld. 

Muizen vangen met lijmvallen

Lijmvallen inzetten ter bestrijding van muizen is verboden. Dit is zeer terecht gezien het leed wat ermee veroorzaakt wordt. De gevolgen die het voor muizen heeft zijn dermate afschuwelijk dat wij ons hard inzetten om mensen ervan te overtuigen van deze bestrijdingswijze af te zien. Bovendien werkt het zeer averechts. De angstkreten die muizen uitslaan dringen direct door naar de rest van de muizenfamilie waardoor de muizen andere wegen gaan creëren om hun doel te bereiken. Dit kan veel schade en narigheid veroorzaken

Muizen bestrijden met een kat

Wij krijgen regelmatig de vraag of het zin heeft om een kat in te zetten om muizen te bestrijden. Vanuit preventief oogpunt kan (de geur van) een kat een uitstekend hulpmiddel zijn. Echter, een reeds bestaand muizenprobleem wordt maar zelden opgelost met het inzetten van een kat. De muizen zullen er behoorlijk nerveus van worden en voorzichtiger te werk gaan, maar muizen zullen niet opeens gaan verhuizen bij de plotselinge aanwezigheid van een natuurlijke vijand.

Muizen verjagen

Muizen verjagen zou een geweldige oplossing zijn, maar helaas bestaan er tot op heden nog geen apparaten die aantoonbaar muizen effectief en structureel uit ons huis verjagen zodra de muizen hun leefomgeving eigen hebben gemaakt. Toch zijn er diverse pogingen ondernomen door met name Duitse en Amerikaanse fabrikanten. Met name apparaten op basis van 'ultrasoon' zijn er ontwikkeld.   

Muizen verjagen met geluid (ultrasoon)

Apparaten op basis van ultrasoon kunnen met behulp van stroom trillingen uitdragen met een dermate hoge frequentie dat wij deze als mens niet waar kunnen nemen. In tuincentra en sommige dierenwinkels zijn deze apparaten verkrijgbaar in vele prijsklassen.

 

Er zijn wetenschappelijke bewijzen dat deze ultrasone geluiden een storend effect kunnen hebben op muizen en andere zoogdieren. Wij trekken deze conclusies niet in twijfel, maar helaas merken wij hier in de praktijk weinig van. Indien u met een muizenprobleem zit, dan raden wij het gebruik hiervan daarom ook af.

 

Preventief kan het wederom een goed hulpmiddel zijn. Echter, zelfs hier hebben wij onze bedenkingen bij. Natuurlijk hebben muizen liever geen storend geluid, maar wanneer andere voorwaarden voor een fijne leefomgeving zoals voedsel, warmte en veiligheid wel aanwezig zijn en er is geen andere aantrekkelijke optie beschikbaar voor de muizen, dan zullen ze zich naar alle waarschijnlijkheid niet tegen laten tegenhouden door een storend geluid.

 

Lees verder