Muizen vangen en bestrijden

muizen levend vangen

Het is goed mogelijk om effectief muizen te vangen met behulp van kwalitatieve muizenvallen. Helaas ontbreekt bij de aanpak vaak een goede strategie. Deze is cruciaal bij de bestrijding van muizen. Hieronder helpen wij u met de juiste muizenvallen in combinatie met de juiste strategie.

 

Hierbij vinden wij het belangrijk om eerst enkele hardnekkige misverstanden rondom muizenbestrijding de wereld uit te helpen. Wilt u dit stukje overslaan? Ga dan direct naar de juiste strategie om muizen te vangen en te bestrijden

Verkeerde producten

Muizen worden niet gevangen met verkeerde productenOnze muizenbestrijders treffen dagelijks woningen aan waar de bewoners opgescheept zitten met verkeerde muizenvallen of verkeerde lokmiddelen. We zien ook regelmatig (verboden) gifkorrels op de vloer liggen die muizen niet lusten of waar ze inmiddels resistent tegen zijn.

 

Muizen verjagen is meestal een illusieTot slot zien wij regelmatig dure geluidsapparaten in huis die enkel het levensgenot kunnen verstoren in plaats van de muizen daadwerkelijk verjagen.

Winkelpersoneel heeft onvoldoende kennis

Winkelpersoneel heeft meestal onvoldoende kennis over hoe muizen gevangen moeten wordenAls u naar een tuincentrum gaat voor de aanschaf van spullen om muizen te vangen of te bestrijden, dan kunt u niet van het personeel verwachten dat zij u ook meteen met de juiste strategie kunnen helpen.

 

Welk lokmiddel om muizen te vangenAls u muizenvallen koopt en u vraagt aan het personeel wat u erin moet doen, dan krijgt u waarschijnlijk een dergelijk advies als "doe er maar wat pindakaas in". Hier gaat u het niet mee redden. Als u goed muizen wilt vangen dan is er ook een doordachte strategie nodig.

 

Alleen muizenvallen neerzetten is haast nooit toereikend. Het overlevingsmechanisme van de muis wordt veelal onderschat. Deze is zeer indrukwekkend. Muizen hebben zich door de eeuwen heen ontzettend goed weten aan te passen.

Muizengif is verboden

Muizengif is verboden voor consumentenSinds 1 januari 2023 mag muizengif niet meer verkocht worden aan consumenten. Dat betekent dat het niet meer in de winkel of op webwinkels te koop is. Als dat wél gebeurt dan is de verkoper illegaal bezig. Dit heeft ook een goede reden. Muizen zijn resistent geworden en met te weinig kennis verergeren de problemen zich alleen maar. Lees meer hierover op onze pagina over muizen bestrijden met muizengif

Muizen verjagen is een illusie

Muizen laten zich niet zomaar wegjagenHet zit niet in het instinct van muizen om vanuit angst of irritatie opeens te verhuizen. Als muizen zich een prettige leefomgeving hebben eigen gemaakt, dan gaan geluidsapparaten of geurapparaten de muizen niet definitief uit huis jagen.

 

Er zijn allerlei dure apparaten in omloop (ultrasoon), maar hier is veel discussie en onduidelijkheid over. Lees meer over de beperkingen van het verjagen van muizen

De kat

Een kat werkt meestal alleen preventief tegen muizenBiologisch bestrijden is erg populair. De kat is het perfecte voorbeeld. Sommigen zweren erbij. Leen even een kat en de muizen verdwijnen binnen een mum van tijd. Helaas is dat meestal niet de realiteit. Voor ons valt de kat onder dezelfde categorie als de geluids- of geurapparaten. Het kan de muizen het leven zuur maken, maar de muizen zullen niet opeens met z'n allen vertrekken. 

De juiste strategie

Zelfs de duurste muizenvallen en apparaten gaan u niet helpen met de bestrijding van muizen in huis wanneer de strategie ontbreekt. Daarom hebben wij hieronder een stappenplan voor u uiteengezet. De enige benodigdheden zijn enkele fatsoenlijke muizenvallen, behuizingen voor de vallen, discipline en een beetje geduld.

Stap 1: Zorg dat de muizen honger krijgen

muizen voorkomen voedsel in voorraadbakken

Berg uw voedsel goed op in afsluitbare bakken. Vooral kwetsbare producten zoals brood, koek, chips en andere graan- en rijstproducten. Denk ook aan kruiden met sterke geuren.

 

Zorg dat de bakken van stevig plastic zijn en goed afsluiten. Muizen zijn in staat om met hun scherpe knaagtanden door zacht plastic heen te knagen. Zelfs hard plastic kan na verloop van tijd slachtoffer worden.

 

Controleer vooral de keukenkastjes- en laden onderin. Muizen dringen vaak vanuit de achterwanden binnen. Probeer kwetsbare producten zoveel mogelijk in de bovenkasten op te bergen. Deze zijn meestal minder goed toegankelijk.

Zwerfvoedsel vermijden

broodkruimels vermijden om muizen te voorkomen

Op effectieve wijze muizen bestrijden lukt nooit met teveel zwerfvoedsel in de buurt zoals kruimels. Muizen kunnen leven van een paar gram voedsel per dag. Muizen kunnen ook hamsteren waardoor ze soms in staat zijn om langer in leven te blijven zonder op pad te hoeven gaan.

 

Tijdens het bestrijdingsproces kunt u het beste twee keer per dag stofzuigen, ook in de hoeken en onzichtbare plekken zoals onder de bank.

Goede prullenbak

goede afsluitbare prullenbak tegen muizen

Zorg voor een goede ontoegankelijke prullenbak. Vooral onderaan de prullenbak moet geen toegang zijn naar de vuilniszak. Muizen komen op de geur af en knagen door de vuilniszak heen.

 

Plaats geen vuilnisemmers onder in de keukenkastjes. Vooral het gootsteenkastje is een populaire opstelplek voor de vuilnisbak, maar júist deze plek is meestal doelwit voor de muizen. Via het achterschot van het gootsteenkastje is bijna altijd toegang. Ze kunnen hier vervolgens ongestoord eten.

diervoeding aantrekkelijk voor muizenDiervoeding

Diervoeding voor bijvoorbeeld honden, katten en vogels moet men zeer goed in de gaten houden. Muizen zijn gek op harde brokken, pitten en zaden. Muizen laten zich niet altijd weerhouden door de aanwezigheid van honden of zelfs katten. Let vooral op de opslag en dat alles door uw huisdier opgegeten wordt.

Stap 2: Plaats direct goede vallen

Terwijl u al het voedsel aan het afschermen bent van de muizen, zult u op verschillende plekken in huis goede muizenvallen moeten plaatsen.

 

Belangrijke tip: Zet de muizenvallen niet direct op scherp! Hier komen we straks nog op terug. Drie factoren spelen een belangrijke rol. Veiligheid, diervriendelijkheid en effectiviteit.

Behuizing en Bescherming

muizen bestrijdingspakketOm aan al deze eisen te kunnen voldoen dient een muizenval tenminste een goede behuizing te hebben. Deze tref je in de winkels helaas nauwelijks aan, terwijl het zo essentieel is om onnodig dierenleed en gevaar voor anderen te voorkomen.

 

Ook voelen muizen zich meer vertrouwd in de donkere ruimte van een behuizing. Dit is belangrijk voor de strategie. Treft u niks aan in de winkel?  Met ons bestrijdingspakket die u online kunt bestellen krijgt u ook direct de juiste behuizingen erbij.

Kenmerken van een goede muizenval

Goede kunststof muizenvalEen goede muizenval is een val die de muis in één keer vangt. Dat kan alleen met een goede mechaniek en het juiste moment van activeren. De goedkoopste klapvallen zoals de houten plateaus met koperen klapmechanismen raden wij af.

 

Als u de muis wilt doden, dan kunt u het beste de zwarte kunstof klapvallen kopen. Deze liggen meestal wel in de winkel. Zoniet vindt u deze eveneens in ons bestrijdingspakket

 

Vangkooi niet altijd zo diervriendelijk als men denktAls alternatief kunt u de vangkooi gebruiken. De muis wordt dan levend gevangen. Bedenk wel dat de diervriendlijkheid hiervan eerder een illusie is dan realiteit. De stress die een muis ervaart in gevangenschap en het elders losgelaten worden in een vreemde omgeving is meestal alsnog fataal. 

 

Hoe dan ook, zoals wij hierboven al omschreven, de kwaliteit is meestal niet doorslaggevend zolang de strategie eromheen goed uitgevoerd wordt.

Lokmiddelen

beste lokmiddel om muizen te vangenHet beste lokmiddel is niet altijd kaas of pindakaas. Het blokje kaas is ooit iets geweest wat door Disney is verzonnen en vervolgens een eigen leven is gaan leiden in onze mindset. Pindakaas is dan een beter alternatief.

 

Toch is het beste lokmiddel datgene wat de muis gewend is te eten in uw huis. Is dit bekend? Gebruik dit dan ook als lokmiddel in de vallen. Met diervoeding is dit vaak zeer effectief. Hebben de muizen bijvoorbeeld een poosje geleefd van hondenbrokken, vogelvoer of kattenbrokken? Gebruik dan dit als lokmiddel.

Moment van de val activeren

Zet de vallen of vangkooien dus niet direct op scherp! Laat de muizen eerst vertrouwd raken met het nieuwe object waar ze hun voedsel kunnen halen. Pas wanneer er voedsel uit de vallen verdwijnt, dat is het juiste moment om de vallen te activeren.

 

Op deze wijze wordt ook meer kans op dierenleed voorkomen. Als muizen nog erg voorzichtig het object naderen en de val staat op scherp, dan kan de val wellicht nét iets te vroeg dichtklappen waardoor de muis klem komt te zitten.

Controle

de vallen dienen meerdere keren per dag gecontroleerd te worden. Zodra een muis gevangen is, dient de muis direct te worden verwijderd! Hoe eerder hoe beter. Anders bestaat het risico dat andere muizen het gevaar herkennen en zodoende niet hetzelfde lot zullen ondergaan. Soms denken we last te hebben van één muis, terwijl er toch meestal meerderen blijken te zijn.

 

Men dient dus consequent opvolging te geven aan het bestrijdingsproces. Wij zien vaak dat bewoners na het vangen van een muis al snel denken van het probleem af te zijn en daarom geen vervolg geven aan de bestrijding. Net als met de toepassing van gif kan dit zeer nadelige gevolgen hebben.

Lukt het nog steeds niet..?

Helaas worden problemen rondom muizen meestal pas serieus genomen wanneer we ze daadwerkelijk beginnen te zien. Wanneer dit het geval is, hebben de muizen kennelijk hun leefomgeving inmiddels eigen gemaakt en mag worden aangenomen dat de muizen er al een tijd zitten met meerdere individuen.

Te laat

Preventieve maatregelen zoals katten, geluidsapparaten, wering, en voedsel afsluiten bieden dan meestal geen uitweg meer. Als het eenmaal zover is dan kunnen dit soort maatregelen het probleem vaak juist verplaatsen of verergeren.

 

Bestrijding zonder goede kennis en professionele producten kan dan een fikse uitdaging zijn.

Muizen zijn behendig en goed knagers

Houd er rekening mee dat muizen zeer behendige dieren zijn. Het zijn uitstekende klimmers en springers en hebben meestal aan een centimeter al genoeg ruimte om ergens naar binnen te kunnen dringen.

 

Heeft u openingen afgedicht of eten afgesloten in plastic bakken, dan zullen ze er alles aan doen om de boel weer open te knagen met hun scherpe tanden. Hongerige muizen zijn een hoop in staat.

muizen zelf bestrijden in huisSnelle voortplanting

Wanneer ze een geschikte leefomgeving hebben gevonden, dan planten ze zich snel voort en laten ze zich niet zo makkelijk meer verjagen. Er zijn vele produkten op de markt verkrijgbaar, maar deze zijn vaak alleen geschikt om een eventueel probleem te voorkomen.

 

Bouwtechnische maatregelen, evenals een goede hygiene zijn erg belangrijk, maar ook hiervoor geldt hetzelfde; Tijdig muizen bestrijden is van cruciaal belang. Wanneer muizen eenmaal de leefomgeving hebben eigengemaakt, is er in hun beleving geen weg terug meer.

Van kwaad tot erger

Wanneer muizen al eenmaal gewend zijn aan de leefomgeving, dan zijn huis- tuin- en keukenmiddelen meestal niet meer afdoende. Daarnaast kan een verkeerde aanpak het probleem nog erger maken dan het al is en kan het probleem zich ook verspreiden of verplaatsen op plekken waar het nog minder gewenst is.

 

Het zou natuurlijk het beste zijn om te voorkomen dat muizen bepaalde gebouwen binnendringen, maar zelfs het meest solide huis heeft zijn zwakke punten die soms moeilijk zijn op te sporen en te verbeteren. 

 

Ook het stadium waarin het muizenprobleem zich verkeert is van belang. Een enkele verdwaalde muis gedraagt zich heel anders dan een groep muizen welke zich de leefomgeving al eigen heeft gemaakt. Een slimme strategie in combinatie met professionele middelen is dan noodzakelijk.

Buren

De oorzaak van een muizenprobleem kan ook verder weg liggen. Muizenoverlast wat door de buren veroorzaakt wordt vergt natuurlijk een aanpassing binnen de strategie, maar hoeft geen probleem te vormen in het behalen van resultaat.

 

Echter, het kan een enkele keer voorkomen dat een individueel probleem niet verholpen kan worden zonder medewerking van derden. Als de deskundige dat ter plekke constateert zullen met u de mogelijkheden besproken worden op basis van de situatie en de omstandigheden.  Lees verder

Typen muizenvallen

Muizen vangen met klapvallen

Wanneer men aan muizenvallen denkt, dan denkt men meestal als eerste aan de klassieke klapval. Het bestaat uit een klein plateau bedoeld voor lokmiddel en twee beugels die strak gespannen worden. De eerste beugel wordt met de handen in een haakje gespannen die in verbinding staat met het plateau. Zodra er gewicht op het plateau komt, dan laat het haakje de beugel los waardoor de andere beugel de muis direct dient te doden.

 

Deze manier van muizen vangen wordt al sinds de middeleeuwen toegepast en wordt zelfs tot op heden nog steeds door professionele bestrijdingstechnici gehanteerd. Dit is niet voor niets. De klapval is een uitermate doeltreffend product gebleven in de strijd tegen muizen. Het enige grote nadeel van de klapval is dat de mechaniek nogal kwetsbaar is. Deze dient van goede kwaliteit te zijn.

 

Verder vereist dit systeem een constante controle op de aanwezigheid van dode muizen. Zoals reeds beschreven kan bij het ontbreken van tijdige controle de bestrijding volledig mislukken en zelfs averechts effect hebben.

Elektrocutie

Er zijn ook vallen verkrijgbaar waarmee muizen geëlektrocuteerd worden. Ook hierbij is het de bedoeling dat de muizen gelokt worden en gedood. Ze komen dan in contact met een ondergrond die onder stroom staat. Of dit een diervriendelijkere manier van doden is dat valt te bezien.

 

Ook hierbij speelt net als bij de klapvallen de kwaliteit een cruciale rol. Nadelen van deze vallen zijn meestal de kosten van dergelijke vallen en de onsmakelijke beeldvorming. Er wordt weinig mee gewerkt door de professionele plaagdierbestrijders.

Muizen levend vangen

Een populaire bestrijdingsmethode onder de mensen is de vangkooi waarmee de muizen levend gevangen kunnen worden. Meestal wordt dan lokaas aan een pinnetje gebracht binnenin het kooitje. Zodra de muis van het lokaas eet komt het pinnetje in beweging en wordt het klepje achter de muis geactiveerd en valt het dicht. Hiermee is de muis opgesloten in het kooitje. Deze methode is populair omdat het een diervriendelijke methode lijkt te zijn. Ze worden immers niet direct gedood.

 

Verder is het een aantrekkelijke manier van bestrijden omdat we onszelf niet hoeven te confronteren met een dode muis. Op nobele wijze laten we de muis dan meestal weer ergens vrij. Toch is deze wijze van bestrijden niet zo vriendelijk als het lijkt. De paniek en stress die bij muizen in plotselinge gevangenschap ontstaat is zeer hevig. De traumatische ervaring gecombineerd met de nieuwe onbekende omgeving waar de muis vrijgelaten wordt bieden de muis tevens weinig overlevingskans.

 

Toch moet de muis ergens vrijgelaten worden. Vanzelfsprekend zou het niet netjes zijn om dit in de buurt van een andere woning te doen. De muis is gewend binnen te zitten, dus hij zal zo snel mogelijk bij het dichtstbijzijnde huis binnen proberen te dringen om zijn veiligheid te waarborgen. Lukt dit niet, dan is de overlevingskans in de nieuwe omgeving zeer gering. Parken en bossen zitten vol met natuurlijke vijanden. De huismuis is hier niet op ingesteld. 

Muizen vangen met lijmvallen

Lijmvallen inzetten ter bestrijding van muizen is verboden. Dit is zeer terecht gezien het leed wat ermee veroorzaakt wordt. De gevolgen die het voor muizen heeft zijn dermate afschuwelijk dat wij ons hard inzetten om mensen ervan te overtuigen van deze bestrijdingswijze af te zien. Bovendien werkt het zeer averechts. De angstkreten die muizen uitslaan dringen direct door naar de rest van de muizenfamilie waardoor de muizen andere wegen gaan creëren om hun doel te bereiken. Dit kan veel schade en narigheid veroorzaken

Muizen bestrijden met een kat

Wij krijgen regelmatig de vraag of het zin heeft om een kat in te zetten om muizen te bestrijden. Vanuit preventief oogpunt kan (de geur van) een kat een uitstekend hulpmiddel zijn. Echter, een reeds bestaand muizenprobleem wordt maar zelden opgelost met het inzetten van een kat. De muizen zullen er behoorlijk nerveus van worden en voorzichtiger te werk gaan, maar muizen zullen niet opeens gaan verhuizen bij de plotselinge aanwezigheid van een natuurlijke vijand.

Muizen verjagen

Muizen verjagen zou een geweldige oplossing zijn, maar helaas bestaan er tot op heden nog geen apparaten die aantoonbaar muizen effectief en structureel uit ons huis verjagen zodra de muizen hun leefomgeving eigen hebben gemaakt. Toch zijn er diverse pogingen ondernomen door met name Duitse en Amerikaanse fabrikanten. Met name apparaten op basis van 'ultrasoon' zijn er ontwikkeld.   

Muizen verjagen met geluid (ultrasoon)

Apparaten op basis van ultrasoon kunnen met behulp van stroom trillingen uitdragen met een dermate hoge frequentie dat wij deze als mens niet waar kunnen nemen. In tuincentra en sommige dierenwinkels zijn deze apparaten verkrijgbaar in vele prijsklassen.

 

Er zijn wetenschappelijke bewijzen dat deze ultrasone geluiden een storend effect kunnen hebben op muizen en andere zoogdieren. Wij trekken deze conclusies niet in twijfel, maar helaas merken wij hier in de praktijk weinig van. Indien u met een muizenprobleem zit, dan raden wij het gebruik hiervan daarom ook af.

 

Preventief kan het wederom een goed hulpmiddel zijn. Echter, zelfs hier hebben wij onze bedenkingen bij. Natuurlijk hebben muizen liever geen storend geluid, maar wanneer andere voorwaarden voor een fijne leefomgeving zoals voedsel, warmte en veiligheid wel aanwezig zijn en er is geen andere aantrekkelijke optie beschikbaar voor de muizen, dan zullen ze zich naar alle waarschijnlijkheid niet tegen laten tegenhouden door een storend geluid.

 

Lees verder