Muizenoverlast in de tuin

Muizenholletjes in de tuinAls u muizen in de tuin signaleert dan heeft dat meestal te maken met het aanbod van voedsel. Dit kan bij u zijn, maar ook bij de buren. Muizen nestelen meestal binnen een afstand van 1 tot 20 meter van de voedselbron.

 

Tijdens de winter zitten muizen het liefste binnen. Bescherm daarom goed de toegang naar uw spouwmuur, de kruipruimte en de dakaansluitingen. Muizen kunnen anders zorgen voor geluidsoverlast en onhygiënische omstandigheden op bijvoorbeeld het plafond of tussen de muren. U kunt ook last krijgen van muizen in huis.

Vogelvoer

vogelvoer in de tuin trekt muizen aanMeestal veroorzaakt vogelvoer de aanwezigheid van muizen. Vooral als het vogelvoer op de grond wordt gestrooid, maar ook als u het hoog in de boom hangt of op een groot plateau legt. Muizen kunnen ontzettend goed klimmen en springen. Bovendien morsen de vogels erg veel. Muizen zijn verzot op zaden, pitten en pindakaas. Lees hieronder onze strategie om het probleem op te lossen

Kippen en konijnen 

kippenren met muizen in de tuinKippen en konijnen zijn hartstikke leuke dieren om te houden en te verzorgen, maar het voer is ook ontzettend aantrekkelijk voor muizen. Konijnenkooien en kippenrennen zijn voor muizen meestal makkelijk binnen te dringen.

 

Zonder passende maatregelen kunnen deze hobbies al gauw voor een muizenplaag zorgen, waar ook de buren last van kunnen krijgen. Lees hieronder onze strategie om het probleem op te lossen

Muizen bestrijden met als oorzaak vogelvoer

Stap 1

Muizen in de tuin betekent voedsel weghalenAls het duidelijk is dat vogelvoer de oorzaak is van de muizenoverlast, dan zult u sowieso eerst het vogelvoer moeten weghalen. Het heeft absoluut geen zin om allerlei bestrijdingsmiddelen of muizenvallen te plaatsen terwijl de oorspronkelijke voedselbron aanwezig blijft. De muizen gaan ook niet vanzelf weg. De populatie neemt naar alle waarschijnlijkheid juist toe zolang het vogelvoer aanwezig blijft.

Stap 2

muizen bestrijden in de tuinZodra al het vogelvoer weg is kunt u vangmaterialen plaatsen. Plaats geen gif! Daar is een hoop over te doen geweest de laatste jaren. Goede vangmaterialen zijn kunststof klapvallen met een goede behuizing eromheen. Het is niet altijd makkelijk om deze combinatie te vinden in de winkel. Als u niet teveel wilt (uit)zoeken, dan kunt u ook ons bestrijdingspakket bestellen. 

 

In de vangmaterialen moet u lokmiddelen plaatsen. Het beste lokmiddel is het voedsel wat ze gewend zijn te eten. Vogelvoer dus. Gooi er niet teveel in. Wij raden aan om de vallen niet direct op scherp te zetten, maar eerst te monitoren totdat duidelijk is dat de muizen uw vallen als nieuwe voedselbron zien. Muizen zijn makkelijker te vangen zodra ze vertrouwd zijn met het vangobject. U kunt natuurlijk ook nog andere lokmiddelen toevoegen, maar pas op dat u niet de mechaniek verstoort met allerlei plakkerige substanties. 

Stap 3 

Nu is het eerst geduld hebben en zeker stellen dat de muizen écht geen alternatieve voedselbron meer hebben dan wat u in de vallen heeft gedaan als lokmiddel. Dit kan zeker enkele dagen tot zelfs weken duren. Er liggen misschien nog veel restanten van het vogelvoer verspreid. Ook kunnen de muizen gehamsterd hebben en hebben ze dus een voorraadje.

 

Controleer dagelijks de vallen. Is er lokvoer verdwenen? Zet de val dan direct op scherp. Bij het volgende bezoek is er een goede kans dat u de muis gevangen heeft. Verwijder de muis direct en zet de val ook meteen weer op scherp. Herhaal dit net zo lang totdat u merkt dat de muizen verdwenen zijn. U kunt dan de vallen weghalen en het vogelvoer eventueel terughangen.

Muizen bestrijden met als oorzaak kippen of konijnen

Stap 1

Meteen de moeilijkste stap, maar noodzakelijk als u echt van het probleem af wilt raken. Kippenvoer en konijnenvoer moet onbereikbaar gemaakt worden voor de muizen. Maak de konijnenkooi of de kippenren daarom volledig ontoegankelijk voor muizen.

 

Openingen dienen kleiner te zijn dan 0,5 cm. Dit is een behoorlijke uitdaging. U zult bijvoorbeeld fijnmazig gaas moeten hebben, liefst van ijzerdraad. Vergeet niet de onderkant. Muizen kunnen goed graven. In de bouwmarkt zijn verschillende materialen beschikbaar.

 

Is dit toch onmogelijk? Dan kunt u de konijnen of de kippen misschien enkele weken elders huisvesten. Zodoende is er ook geen voer meer aanwezig.

Stap 2 & 3

Zie hierboven "muizen bestrijden met als oorzaak vogelvoer"

 

Muizen uit huis weren

Verder kunt u zo goed mogelijk gaten in huis afdichten. Muizen wringen zichzelf door openingen van nog minder dan een centimeter. Inspecteer het huis daarom goed op openingen.

 

Buiten zijn het vooral spouwmuuropeningen en dakaansluitingen. Binnenshuis zitten de zwakke punten vooral onder het keukenblok, in de meterkast en op zolders.

 

Let er hierbij op dat u het probleem niet verergert door verkeerde openingen af te dichten! Aan de buitenzijde kunt u materiaal gebruiken zoals spouwmuurbescherming of staalwol.

Lees verder