Muizen bestrijden met gif

muizen bestrijden met gifOver muizengif is een hoop te doen geweest de laatste jaren. Discussies rondom de diervriendelijkheid ervan, de veiligheid, de aanslag op het milieu, doorvergiftiging en tevens de resistentievorming onder muizen die toeneemt, maken de keuze voor deze methode er niet makkelijker op.

 

Consumenten worden vanwege deze problemen steeds meer gedwongen om de muizen in huis te laten bestrijden door de specialist

1 januari 2023

Geen muizengif meer vanaf 2023Vanaf 1 januari 2023 is muizengif zelfs helemaal verboden voor consumenten. Ook voor ons als professionele plaagdierbestrijders is de toepassing van muizengif aan banden gelegd. Hieronder vertellen wij meer over de nieuwe regelgeving en welke mogelijkheden er nog overblijven voor de particulier met muizen in huis.

Wat was ook alweer het voordeel van muizengif?

Muizengif was oorspronkelijk bedoeld tegen rattenMuizengif, - of eigenlijk 'rodenticide' - is halverwege de 20e eeuw op de markt gebracht om de toenemende rattenpopulaties efficiënter te kunnen bestrijden. De klassieke klapvallen bleken niet opgewassen.

 

Het bleek zó goed te werken dat het al snel op grote schaal in de winkels kwam te liggen, ook tegen muizen. Consumenten hoefden niet meer iedere muis individueel te vangen of dagelijks verschillende klapvallen te controleren. Bovendien raakten de onsmakelijke gevolgen uit het zicht. De perfecte uitvinding leek het.

Wat is er gebeurd?

Andere dieren gaan dood aan muizengifMuizengif is eigenlijk ten onder gegaan aan eigen succes. Door het gemakzuchtige gebruik van de laatste decennia is er veel resistentie ontstaan en zijn er tevens schrikbarende ontdekkingen gedaan rondom de nevenschade voor andere dieren en het milieu. Ook het dierenwelzijn van de muizen en ratten zélf speelt een zeer belangrijke rol.

Resistentie

Muizen zijn resistent geworden tegen muizengifDoor de verkeerde omgang met rodenticiden door vooral consumenten, maar ook door gemeentewerkers, boeren en zelfs gediplomeerde ongediertebestrijders is er inmiddels in het hele land al sprake van verminderde gevoeligheid en zelfs resistentie van muizen en ratten.

 

Eigenlijk is dit sinds de introductie van muizengif al een terugkerend probleem, maar er zijn iedere keer weer nieuwe varianten ontwikkeld om de eerdere resistentie teniet te doen.

 

Resistentie ontstaat wanneer de muis nét te weinig werkzame stof binnenkrijgt om te overlijden. Door onvoldoende kennis over muizengif, het gedrag van muizen en de omvang van het muizenprobleem wordt deze resistentie in de hand gewerkt.

Veiligheid

Muizengif is gevaarlijk voor kinderenNiet alleen resistentie, maar tevens de veiligheid speelt een belangrijke rol. Het gif kan onbedoeld door kinderen of huisdieren opgenomen worden. Daarnaast is aangetoond dat veel roofvogels en andere wilde dieren die muizen eten zijn komen te overlijden. Ook katten dragen de werkzame stof inmiddels mee in hun bloed door de jacht op muizen en ratten. 

Muizengif voor consumenten

Muizengif voor consumenten mag niet meer verkocht wordenEr wordt helaas nog steeds via dubieuze kanalen muizengif verkocht aan consumenten. Helaas zijn deze middelen door de toegenomen resistentievorming niet altijd toereikend voor een effectieve bestrijding. Ook zijn de producten vaak niet aantrekkelijk genoeg voor muizen en ratten.

 

Met name in stedelijk gebied wordt men met deze problemen geconfronteerd. Daarnaast wordt er niet altijd doordacht mee omgegaan. Dit kan tot gevolg hebben dat de problemen juist verergeren. Muizenkorrels worden te pas en te onpas op plekken gestrooid waar controle niet mogelijk is of nieuwe muizen juist op af komen.

Hoe nu verder?

De EU en onze eigen overheid heeft samen met de brancheorganisaties en andere belanghebbenden nu besloten om de toepassing van rodenticiden stevig in te perken. Belangrijkste gevolg is dat muizengif vanaf 1 januari 2023 niet meer verkocht mag worden aan consumenten. Vooral de webwinkels zullen actief aangepakt worden. 

Alleen nog de gecertificeerde expert

Alleen nog de gecertificeerde muizenbestrijderMuizengif kan alleen nog maar worden verkocht aan professionele plaagdierbeheersers die een gepersonaliseerd vakbekwaamheidsbewijs hebben en ingezet worden door een bedrijf die is gecertificeerd volgens het IPM-handboek. IPM, oftewel 'Integrated Pest Management is de nieuwe werkwijze rondom muizen- en rattenbestrijding waar de professionele plaagdierbestrijder zich aan dient te houden.

Meerdere bezoeken en hoge kosten

Een muizenbestrijding met gif door de professionele plaagdierbestrijder vereist een uitgebreid protocol met meerdere bezoeken. De kosten voor een muizenbestrijding in huis met behulp van rodenticiden zullen hierdoor flink oplopen. Wij verwachten gemiddeld tussen de €300,- en €400,- afhankelijk ook van wat voor maatregelen er verder nog getroffen moeten worden. 

Terug naar de klapvallen

muizen bestrijdingspakketAls alternatief blijft enkel nog preventie of mechanische bestrijding over. Bij een actueel muizenprobleem spreekt het voorzich dat preventie ook te laat is. In ieder geval voor het huidige probleem.

 

U staat vrij om met mechanische vangmaterialen zelf aan de slag te gaan met muizenbestrijding in huis. Dit kan een uitdaging zijn. Zonder passende strategie heeft u niet genoeg aan enkele goede vangmaterialen. Lees daarom alstublieft eerst onze pagina over hoe u het beste muizen kunt vangen

 

U kunt natuurlijk ook de hulp inroepen van onze bestrijdingsdeskundige. Als wij enkel onze mechanische vangmaterialen ter beschikking stellen dan kan het bij één bezoek gehouden worden waardoor de kosten beperkt blijven tot maximaal €115,-

Algemene informatie rodenticiden

Muizengif wordt 'rodenticide' genoemd. 'Rodent' is Engels voor 'knaagdier' en 'cide' staat voor vergif. Net zoals een insecticide is het een biocide die als doel heeft om muizen en ratten te doden. Een rondenticide is meestal een vloeibaar concentraat wat vermengd wordt met voedsel wat knaagdieren graag eten. Het eten dient als lokaas en na het eten hiervan komt het gif in het bloed terecht en sterft het dier.

Anticoagulantia

Muizengif is meestal een 'anticoagulantia', oftewel een anti-stollingsmiddel. Dit is een stof wat bloed niet meer doet stollen waardoor het dier aan inwendige bloedingen doodgaat. Parasiterende insecten zoals muggen brengen een soortgelijke stof in tijdens de steek bij hun slachtoffer.

Multidosis

Vroeger werden er rodenticiden gebruikt die de muizen en ratten direct bij één keer eten deed sterven, maar dit is niet effectief gebleken bij grotere populaties omdat bij een te snelle dood het gevaar van het lokaas herkenbaar werd bij andere ratten en muizen. Hierdoor is er een rodenticide ontwikkeld die pas na meerdere keren eten dodelijk werd, zodat de dood door ratten en muizen niet meer gekoppeld kon worden aan het desbetreffende voedsel.

Langzame dood

Zoals vermeld is het nadeel hiervan de langzame dood, wat als zeer dieronvriendelijk wordt gezien. Een ander -bestrijdingstechnisch- groot nadeel is dat de toepassing van een dergerlijk middel zonder voldoende kennis tot verminderde gevoeligheid en zelfs resistentie kan leiden onder ratten en muizen.

Lees verder