Muizen vangen en bestrijden

muizen levend vangen

Het is prima mogelijk om effectief muizen te vangen en te bestrijden met behulp van kwalitatieve muizenvallen, maar om u goed te kunnen helpen moeten we eerst een paar belangrijke misverstanden de wereld uit helpen. 

muizen vangen met verkeerde productenVerkeerde producten

Onze muizenbestrijders treffen dagelijks woningen aan waar de bewoners opgescheept zitten met verkeerde muizenvallen met bijvoorbeeld kaas, worst of pindakaas.

 

We zien ook regelmatig gifkorrels op de vloer liggen die muizen niet lusten of die niet werken of dure geluidsapparaten die alleen maar uw levensgenot verstoren in plaats van de muizen verjagen.

Winkels hebben te weinig kennis

Opzich is het niet zo gek dat het hiermee niet lukt, want wij kunnen niet van het personeel in een tuincentrum verwachten dat zij dezelfde kennis hebben als wij. Na meer dan 40 jaar ervaring met muizenbestrijding in huis, staan zelfs wij soms nog steeds versteld van het overlevingsmechanisme van de muis.

hoe muizen bestrijden en vangen?

 

Met deze pagina helpen wij u met het maken van een afgewogen keuze tussen diverse producten die voor de consument beschikbaar zijn.

muizen zelf bestrijden en vangenMuizenvallen of muizengif?

Wanneer u ontdekt heeft dat er muizen in huis aanwezig zijn, dan ontstaat onmiddelijk de vraag hoe dit zo snel mogelijk kan worden opgelost. Vangen of vergiftigen? Een nare keuze, maar helaas is het in de meeste gevallen onvermijdelijk.

 

Voorop staat dat het vangen van muizen met muizenvallen altijd beter is dan muizen bestrijden met muizengif. Het is schoner, veiliger en diervriendelijker (mits u de juiste vallen gebruikt)

Muizen verjagen

Het zou zo mooi zijn, iets in huis wat de muizen kan verjagen. Een kat in huis werkt eigenlijk het beste. Toch ligt het sterk aan de omstandigheden of de muizen zich wel laten verjagen door een kat. Verder zijn er allerlei dure apparaten in omloop (ultrasoon), maar hier is veel discussie en onduidelijkheid over. Onderaan vertellen wij meer over de mogelijkheden en beperkingen van het verjagen van muizen.

Muizen bestrijden begint met kennis

Enige kennis over de toedracht van het probleem is noodzakelijk. Waarom zijn ze er? Wat eten ze? Wat voor soort muizen zijn het? Muizen bestrijden met eigen middelen kan alleen succesvol zijn wanneer u zich ook bezig houdt met de vraag waarom de muizen u überhaupt lastig vallen in huis.

slechte muizenvalZet nooit losse vallen neer!

Muizen op de juiste manier te pakken krijgen zonder dierenleed is van essentiëel belang. Als muizen er verkeerd inkomen dan kunnen ze heftig gaan piepen of slepen de vallen mee. Dit kan nare bloedige toestanden en stankoverlast tot gevolg hebben.

Muizengif (rodenticiden)

muizengif voor consumentenAls u zo min mogelijk geconfronteerd wilt worden met dode muizen, dan kan het soms aantrekkelijker zijn om de muizen te bestrijden met muizengif. Toch moet deze werkwijze eigenlijk gezien worden als een laatste redmiddel.

 

Ook wanneer er veel muizen in huis aanwezig zijn, dan is bestrijden met gif soms efficiënter dan vangen. Muizengif is tot 2023 nog steeds in diverse soorten en samenstellingen te koop in de winkel.

Tips voordat u begint

Begin te allen tijde eerst met het afsluiten of wegnemen van de voedselbron;

Voedsel goed opbergen

muizen voorkomen voedsel in voorraadbakken

Berg uw voedsel goed op in afsluitbare bakken. Vooral kwetsbare producten zoals brood, koek, chips en andere graan- en rijstproducten. Denk ook aan kruiden met sterke geuren. Zorg dat de bakken van stevig plastic zijn en goed afsluiten. Muizen zijn in staat om met hun scherpe knaagtanden door zacht plastic heen te knagen. Zelfs hard plastic kan na verloop van tijd slachtoffer worden.

Zwerfvoedsel vermijden

broodkruimels vermijden om muizen te voorkomen

Op effectieve wijze muizen bestrijden lukt nooit met teveel zwerfvoedsel in de buurt zoals kruimels. Muizen kunnen leven van een paar gram voedsel per dag. Muizen kunnen ook hamsteren waardoor ze soms in staat zijn om langer in leven te blijven zonder op pad te hoeven gaan.

Goede prullenbak

goede afsluitbare prullenbak tegen muizen

Zorg voor een goede ontoegankelijke prullenbak. Vooral onderaan de prullenbak moet geen toegang zijn naar de vuilniszak.

 

Muizen komen op de geur af en knagen door de vuilniszak heen. Vuilnisemmers met restafval die in keukenkastjes zijn opgesteld zijn erg kwetsbaar.

diervoeding aantrekkelijk voor muizenDiervoeding

Diervoeding voor bijvoorbeeld honden, katten en vogels moet men zeer goed in de gaten houden. Muizen zijn gek op harde brokken, pitten en zaden. Muizen laten zich niet altijd weerhouden door de aanwezigheid van honden of zelfs katten. Let vooral op de opslag en dat alles door uw huisdier opgegeten wordt.

Hoe nu muizen vangen?

Drie factoren zouden een belangrijke rol moeten spelen bij de keuze van materialen. Namelijk de veiligheid, de diervriendelijkheid en de effectiviteit.

behuizing en beschermingBehuizing en Bescherming

Om aan al deze eisen te kunnen voldoen dient een muizenval tenminste een goede behuizing te hebben. Die tref je in de winkels helaas nauwelijks aan, terwijl het zo essentieel is om onnodig dierenleed en gevaar te voorkomen.

Strategie

Verder ziet onze ongediertebestrijder muizenvallen die weinig tot geen effect hebben zonder de juiste toepassing. Verkopers van muizenvallen spreken graag over de techniek zonder dat verder wordt nagedacht over de strategie eromheen.

De 'Waarom-vraag' 

waarom komen muizen in huisDie strategie brengt ons meteen naar de 'waarom-vraag'. We kunnen allemaal ons huis volzetten met bestrijdingsmiddelen, maar als niet wordt nagedacht over de vraag waarom muizen uw leefomgeving binnendringen, dan is dit een zinloze exercitie en bovendien een onnodig risico voor het milieu en de diervriendelijkheid.

 

Bent u er nog niet achter wat de muizen beweegt om met gevaar voor eigen leven uw huis binnen te dringen? Lees dan eerst onze pagina over muizen in huis

Een goede muizenval

goede muizenval voor muizen vangenEen goede muizenval is een val die de muis direct dood in een daarvoor bedoelde behuizing, een geschikt lokmiddel en de benodigde aanpassingen binnen de omgeving.

 

Dit klinkt natuurlijk vrij simpel, maar in de praktijk zien wij vele muizenvallen die pretenderen de muizen direct te doden, maar dit niet doen. Uitzondering is de vangkooi, maar die krijgt verderop nog de nodige kritiek.

Controle

Zodra een muis gevangen is, dient de muis direct te worden verwijderd! Hoe eerder hoe beter. Anders bestaat het risico dat andere muizen het gevaar herkennen en zodoende niet hetzelfde lot zullen ondergaan. Waar één muis lijkt te zitten, blijken er meestal toch meerderen te zijn.

 

Men dient dus consequent opvolging te geven aan het bestrijdingsproces. Wij zien veel dat mensen na het vangen van een muis al snel denken van het probleem af te zijn en daarom geen vervolg geven aan de bestrijding. Net als met de toepassing van gif kan dit zeer nadelige gevolgen hebben

Muizen vangen met klapvallen

Wanneer men aan muizenvallen denkt, dan denkt men meestal als eerste aan de klassieke klapval. Het bestaat uit een klein plateau bedoeld voor lokmiddel en twee beugels die strak gespannen worden. De eerste beugel wordt met de handen in een haakje gespannen die in verbinding staat met het plateau. Zodra er gewicht op het plateau komt, dan laat het haakje de beugel los waardoor de andere beugel de muis direct dient te doden.

 

Deze manier van muizen vangen wordt al sinds de middeleeuwen toegepast en wordt zelfs tot op heden nog steeds door professionele bestrijdingstechnici gehanteerd. Dit is niet voor niets. De klapval is een uitermate doeltreffend product gebleven in de strijd tegen muizen. Het enige grote nadeel van de klapval is dat de mechaniek nogal kwetsbaar is. Deze dient van goede kwaliteit te zijn.

 

Verder vereist dit systeem een constante controle op de aanwezigheid van dode muizen. Zoals reeds beschreven kan bij het ontbreken van tijdige controle de bestrijding volledig mislukken en zelfs averechts effect hebben.

Elektrocutie

Er zijn ook vallen verkrijgbaar waarmee muizen geëlektrocuteerd worden. Ook hierbij is het de bedoeling dat de muizen gelokt worden en gedood. Ze komen dan in contact met een ondergrond die onder stroom staat. Of dit een diervriendelijkere manier van doden is dat valt te bezien.

 

Ook hierbij speelt net als bij de klapvallen de kwaliteit een cruciale rol. Nadelen van deze vallen zijn meestal de kosten van dergelijke vallen en de onsmakelijke beeldvorming. Er wordt weinig mee gewerkt door de professionele plaagdierbestrijders.

Muizen levend vangen

Een populaire bestrijdingsmethode onder de mensen is de vangkooi waarmee de muizen levend gevangen kunnen worden. Meestal wordt dan lokaas aan een pinnetje gebracht binnenin het kooitje. Zodra de muis van het lokaas eet komt het pinnetje in beweging en wordt het klepje achter de muis geactiveerd en valt het dicht. Hiermee is de muis opgesloten in het kooitje. Deze methode is populair omdat het een diervriendelijke methode lijkt te zijn. Ze worden immers niet direct gedood.

 

Verder is het een aantrekkelijke manier van bestrijden omdat we onszelf niet hoeven te confronteren met een dode muis. Op nobele wijze laten we de muis dan meestal weer ergens vrij. Toch is deze wijze van bestrijden niet zo vriendelijk als het lijkt. De paniek en stress die bij muizen in plotselinge gevangenschap ontstaat is zeer hevig. De traumatische ervaring gecombineerd met de nieuwe onbekende omgeving waar de muis vrijgelaten wordt bieden de muis tevens weinig overlevingskans.

 

Toch moet de muis ergens vrijgelaten worden. Vanzelfsprekend zou het niet netjes zijn om dit in de buurt van een andere woning te doen. De muis is gewend binnen te zitten, dus hij zal zo snel mogelijk bij het dichtstbijzijnde huis binnen proberen te dringen om zijn veiligheid te waarborgen. Lukt dit niet, dan is de overlevingskans in de nieuwe omgeving zeer gering. Parken en bossen zitten vol met natuurlijke vijanden. De huismuis is hier niet op ingesteld. 

Muizen vangen met lijmvallen

Lijmvallen inzetten ter bestrijding van muizen is verboden. Dit is zeer terecht gezien het leed wat ermee veroorzaakt wordt. De gevolgen die het voor muizen heeft zijn dermate afschuwelijk dat wij ons hard inzetten om mensen ervan te overtuigen van deze bestrijdingswijze af te zien. Bovendien werkt het zeer averechts. De angstkreten die muizen uitslaan dringen direct door naar de rest van de muizenfamilie waardoor de muizen andere wegen gaan creëren om hun doel te bereiken. Dit kan veel schade en narigheid veroorzaken

Muizen bestrijden met een kat

Wij krijgen regelmatig de vraag of het zin heeft om een kat in te zetten om muizen te bestrijden. Vanuit preventief oogpunt kan (de geur van) een kat een uitstekend hulpmiddel zijn. Echter, een reeds bestaand muizenprobleem wordt maar zelden opgelost met het inzetten van een kat. De muizen zullen er behoorlijk nerveus van worden en voorzichtiger te werk gaan, maar muizen zullen niet opeens gaan verhuizen bij de plotselinge aanwezigheid van een natuurlijke vijand.

 

Waarom het toch niet lukt...

Helaas worden problemen rondom muizen meestal pas serieus genomen wanneer we ze daadwerkelijk beginnen te zien. Wanneer dit het geval is, hebben de muizen kennelijk hun leefomgeving inmiddels eigen gemaakt en mag worden aangenomen dat de muizen er al een tijd zitten met meerdere individuen.

te laat muizen bestrijdenTe laat

Preventieve maatregelen zoals katten, geluidsapparaten, wering, en voedsel afsluiten bieden dan meestal geen uitweg meer. Als het eenmaal zover is dan kunnen dit soort maatregelen het probleem vaak juist verplaatsen of verergeren.

 

Bestrijding zonder goede kennis en professionele producten kan dan een fikse uitdaging zijn.

Muizen zijn behendig en goed knagers

Houd er rekening mee dat muizen zeer behendige dieren zijn. Het zijn uitstekende klimmers en springers en hebben meestal aan een centimeter al genoeg ruimte om ergens naar binnen te kunnen dringen.

 

Heeft u openingen afgedicht of eten afgesloten in plastic bakken, dan zullen ze er alles aan doen om de boel weer open te knagen met hun scherpe tanden. Hongerige muizen zijn een hoop in staat.

muizen zelf bestrijden in huisSnelle voortplanting

Wanneer ze een geschikte leefomgeving hebben gevonden, dan planten ze zich snel voort en laten ze zich niet zo makkelijk meer verjagen. Er zijn vele produkten op de markt verkrijgbaar, maar deze zijn vaak alleen geschikt om een eventueel probleem te voorkomen.

 

Bouwtechnische maatregelen, evenals een goede hygiene zijn erg belangrijk, maar ook hiervoor geldt hetzelfde; Tijdig muizen bestrijden is van cruciaal belang. Wanneer muizen eenmaal de leefomgeving hebben eigengemaakt, is er in hun beleving geen weg terug meer.

Van kwaad tot erger

Wanneer muizen al eenmaal gewend zijn aan de leefomgeving, dan zijn huis- tuin- en keukenmiddelen meestal niet meer afdoende. Daarnaast kan een verkeerde aanpak het probleem nog erger maken dan het al is en kan het probleem zich ook verspreiden of verplaatsen op plekken waar het nog minder gewenst is.

 

Het zou natuurlijk het beste zijn om te voorkomen dat muizen bepaalde gebouwen binnendringen, maar zelfs het meest solide huis heeft zijn zwakke punten die soms moeilijk zijn op te sporen en te verbeteren. 

 

Ook het stadium waarin het muizenprobleem zich verkeert is van belang. Een enkele verdwaalde muis gedraagt zich heel anders dan een groep muizen welke zich de leefomgeving al eigen heeft gemaakt. Een slimme strategie in combinatie met professionele middelen is dan noodzakelijk.

Buren

De oorzaak van een muizenprobleem kan ook verder weg liggen. Muizenoverlast wat door de buren veroorzaakt lijkt te worden vergt natuurlijk een aanpassing in de strategie, maar hoeft geen probleem te vormen in het behalen van resultaat.

 

Echter, het kan een enkele keer voorkomen dat een individueel probleem niet verholpen kan worden zonder medewerking van derden. Als de deskundige dat ter plekke constateert zullen met u de mogelijkheden besproken worden op basis van de situatie en de omstandigheden.  Lees verder

Muizen verjagen

Muizen verjagen zou een geweldige oplossing zijn, maar helaas bestaan er tot op heden nog geen apparaten die aantoonbaar muizen effectief en structureel uit ons huis verjagen zodra de muizen hun leefomgeving eigen hebben gemaakt. Toch zijn er diverse pogingen ondernomen door met name Duitse en Amerikaanse fabrikanten. Met name apparaten op basis van 'ultrasoon' zijn er ontwikkeld.   

Muizen verjagen met geluid (ultrasoon)

Apparaten op basis van ultrasoon kunnen met behulp van stroom trillingen uitdragen met een dermate hoge frequentie dat wij deze als mens niet waar kunnen nemen. In tuincentra en sommige dierenwinkels zijn deze apparaten verkrijgbaar in vele prijsklassen.

 

Er zijn wetenschappelijke bewijzen dat deze ultrasone geluiden een storend effect kunnen hebben op muizen en andere zoogdieren. Wij trekken deze conclusies niet in twijfel, maar helaas merken wij hier in de praktijk weinig van. Indien u met een muizenprobleem zit, dan raden wij het gebruik hiervan daarom ook af.

 

Preventief kan het wederom een goed hulpmiddel zijn. Echter, zelfs hier hebben wij onze bedenkingen bij. Natuurlijk hebben muizen liever geen storend geluid, maar wanneer andere voorwaarden voor een fijne leefomgeving zoals voedsel, warmte en veiligheid wel aanwezig zijn en er is geen andere aantrekkelijke optie beschikbaar voor de muizen, dan zullen ze zich naar alle waarschijnlijkheid niet tegen laten tegenhouden door een storend geluid.

Muizengif 

muizengifOok treffen wij regelmatig goedkope giftige muizenkorrels aan op de vloer. Muizengif uit de winkel krijgt daarom veel kritiek van de overheid, alsook van ons, de vakspecialisten. Dit is terecht gezien de resistentie en ellende die het inmiddels veroorzaakt heeft.

Lees verder