Bestrijden met rattengif

zelf bestrijdenRatten bestrijden met gif is voor particulieren niet toegestaan. Ook voor professionele bedrijven is het aan banden gelegd. Rattengif wordt door ons alleen nog toegepast wanneer er geen alternatieven zijn en de volksgezondheid in gevaar komt.

Toch bestrijden?

Gebruik enkel onvergiftigde betrouwbare materialen. U kunt er ook voor kiezen om ons bellen. Een bezoek kost €95,- inclusief het materiaal. U kunt de spullen ook zelf bestellen.

Waarom is rattengif verboden?

Door onjuist gebruik van rodenticiden (rattengif) in de laatste decennia zijn ratten minder gevoelig en zelfs resistent geworden tegen de biociden die ingezet werden ter bestrijding van ratten. Ook is studie gedaan m.b.t. doorvergiftiging naar andere dieren zoals vogels, katten en honden. Dit had schokkende resultaten tot gevolg. Bovendien is het onveilig voor omstanders en slecht voor het milieu.

De mazen van de wet

Sommige consumenten bestrijden ratten nog steeds graag met gif en weten ondanks het verbod toch Rodenticiden te bemachtigen. Dit gedrag versterkt bovenstaande problemen en zorgt nog steeds voor slachtoffers onder verkeerde doelgroepen zoals bijvoorbeeld vogels, marters, bosmuizen en eekhoons.

 

Rattengif mag al lange tijd niet meer verkocht worden aan consumenten zonder vakbekwaamheidsdiploma. De hoeveelheid gif die benodigd is om ratten te doden overstijgt de maximum hoeveelheid gif die fabrikanten mogen verpakken voor de Nederlandse consumentenmarkt.

 

Steekproeven hebben uitgewezen dat sommige winkels in Nederland nog steeds gif in grote hoeveelheden (onder het mom van muizengif) verkopen aan consumenten zonder te vragen om de juiste papieren. Deze mentaliteit verergert de problemen die zijn ontstaan juist omdat deze middelen verkocht werden aan consumenten zonder de juiste kennis.

Wat is rattengif eigenlijk?

Rattengif bezit meestal een anti-stollingsmiddel van het bloed, ook wel 'Anticoagulantia' genoemd. Bekende werkzame stoffen zijn bijvoorbeeld Bromadiolon en Difethialon. Inwendige bloedingen zorgen ervoor dat het dier doodgaat. Het lokaas waar het gif in verwerkt zit moet door de ratten gegeten worden om het binnen te krijgen.

 

Om te voorkomen dat ratten het gevaar herkennen van het aas, is het gif dusdanig opgebouwd dat het dier niet direct doodgaat. Ratten moeten meerdere keren van het aas eten voordat ze doodgaan. Ze worden eerst ziek. Het is een proces van enkele dagen waardoor de dieren langere tijd pijn lijden. Deze bestrijdingswijze is dus tevens verre van diervriendelijk. 

Ratten bestrijden in de tuin

Vroeger kon u soms nog de gemeente bellen wanneer u een rat in de tuin had gesignaleerd. Er werd dan bijvoorbeeld een blokje gif opgehangen en daarmee was meestal de kous af. Vanwege bovenstaande reden is deze ouderwetse benadering van rattenbestrijding inmiddels rigoreus de das omgedaan. 

Dus wat nu?

Met de juiste middelen en materialen kan de bestrijding op strategische wijze worden uitgevoerd. Dit dient dus geheel gifvrij te gebeuren. Wij raden het echter af om zomaar naar de winkel te gaan om een rattenval te kopen. 

Bestrijdingspakket compleet

Ratten vangen gaat gepaard met een combinatie van de juiste lokmiddelen, behuizingen, vangmechanismen en effectieve aanpassingen binnen de leefomgeving van de rat.

Als u direct de juiste combinatie van materialen in huis wilt hebben, klik dan hier

 

Of laat onze specialist langskomen met het juiste materiaal. U krijgt dan ter plekke instructie, advies en aanwijzingen. 

Ratten laten bestrijden met rodenticiden

Indien de ratten zich ophouden in ruimten die afgesloten zijn of kunnen worden, dan kunnen wij een bestrijding uitvoeren middels speciaal ontworpen kisten met Rodenticiden. Aan deze werkwijze zijn meerdere bezoeken gekoppeld. Dit wordt ook wel toxicologisch bestrijden genoemd.

 

De middelen die wij toepassen mogen alleen door deskundigen met een vakbekwaamheidsdiploma worden ingezet en dienen nadat de bestrijding afgerond is weer opgeruimd en afgevoerd te worden door ons.

 

Hier moet bij gezegd worden dat wij ook in afgesloten ruimtes steeds meer afzien van deze bestrijdingswijze. Rodenticiden moeten worden gezien als een allerlaatste redmiddel. Problemen zonder een al te grote omvang kunnen met de juiste instructies en aanwijzingen prima opgelost worden met mechanische vangmaterialen.

Ratten vangen of verjagen

Als u meer informatie wilt over diverse alternatieven om rattenoverlast tegen te gaan, bezoek dan onze pagina over ratten vangen

Openbare ruimte

Ratten bestrijden in de open omgeving vergt sinds de strengere regelgeving een nieuwe aanpak. Om een rattenplaag te bestrijden en te voorkomen zijn wij enkele jaren geleden op zoek gegaan naar een nieuwe oplossing om de inzet van Rodenticiden ( gif ) te kunnen vermijden. Begin 2015 is de testfase al van start gegaan en dit jaar zijn wij definitief begonnen met 'het nieuwe bestrijden'. Lees verder >

 

 

Lees verder

menu