Bestrijden met rattengif

bestrijden met rattengifRatten bestrijden met gif is voor particulieren niet toegestaan. Ook voor professionele ongediertebestrijders is het aan banden gelegd. Heeft u last van ratten in huis of in de tuin? Kijk dan naar de beschikbare mogelijkheden 

Voor bedrijven en publieke voorziening

Bedrijventerreinen en rondom gebouwenOp bedrijventerreinen, binnenplaatsen van kantoorgebouwen en in de openbare ruimte word door ons alleen nog rodenticide (gif) toegepast wanneer sprake is van actuele overlast die een gevaar vormt voor de gezondheid van medewerkers, bezoekers, kinderen of cliënten.

 

Met de inzet van rodenticiden houden wij ons strikt aan de nieuwe verplichte werkwijze 2023

 

Als het gebruik van rodenticide onwenselijk of ongeoorloofd is, dan maken wij gebruik van onze moderne vangkasten 

Ratten in huis of de tuin?

ratten in de tuin kunt u niet bestrijden met rattengifSignaleert u één of meerdere ratten in huis of in de tuin? Gebruik dan enkel onvergiftigde betrouwbare materialen. Laat u niet leiden door misleidende informatie van (web)winkels waar u rattengif kunt kopen. Gif gebruiken tegen ratten is illegaal.

 

Bestrijden op mechanische wijze (klapvallen of vangkooien) of preventieve maatregelen zijn de enige oplossing om ratten te bestrijden en te voorkomen in huis of in de tuin.

Rattenvallen kopen

Hoe kunt u ratten het beste bestrijden en vangenOp webwinkels en in fysieke winkels vindt u ook mechanische rattenvallen. Deze zijn legaal. Denk nog steeds goed na voordat u deze plaatst. Zonder voldoende kennis kunt u de situatie verergeren of veroorzaakt u bloedige toestanden. Rattenbestrijding vergt dagelijkse aandacht en een duidelijke strategie totdat het probleem verholpen is. Lees alstublieft ons stappenplan voordat u verder gaat.

Professionele hulp

ratten professioneel laten bestrijdenU kunt ook onze expert laten komen met de juiste materialen. Dit is duurder, maar meestal wel direct effectief. Ook voor de langere termijn. U krijgt ter plekke aanwijzingen, advies en instructie. Het blijft bij één bezoek. De materialen mag u houden.

 

Met onze kennisoverdracht en aanwijzingen zult u zelf de opvolging moeten uitvoeren. Dagelijkse controle is namelijk noodzakelijk. Wij kunnen dit niet voor u uitvoeren. U kunt de spullen die wij inzetten ook zelf bestellen. U bespaart hiermee €75,-. Er zit een duidelijke gebruiksaanwijzing bij.

Waarom is rattengif verboden?

waarom verbod rattengif - slecht voor milieuDoor onjuist gebruik van rodenticiden (rattengif) in de laatste decennia zijn ratten minder gevoelig en zelfs resistent geworden tegen de biociden die ingezet werden ter bestrijding van ratten. Ook is studie gedaan m.b.t. doorvergiftiging naar andere dieren zoals vogels, katten en honden. Dit had schokkende resultaten tot gevolg. Bovendien is het onveilig voor omstanders en slecht voor het milieu.

De mazen van de wet

Andere dieren krijgen rattengif ook binnenSommige consumenten bestrijden ratten nog steeds graag met giftigde rattenkorrels en weten ondanks het verbod toch rattengif te bemachtigen. Dit gedrag versterkt bovenstaande problemen en zorgt nog steeds voor slachtoffers onder verkeerde doelgroepen zoals bijvoorbeeld vogels, marters, bosmuizen en eekhoorns.

Illegaal

Rattengif mag al lange tijd niet meer verkocht worden aan consumenten zonder vakbekwaamheidsdiploma. De hoeveelheid gif die benodigd is om ratten te doden overstijgt de maximum hoeveelheid gif die fabrikanten mogen verpakken voor de Nederlandse consumentenmarkt.

 

Steekproeven hebben uitgewezen dat sommige winkels in Nederland nog steeds gif in grote hoeveelheden (onder het mom van muizengif) verkopen aan consumenten zonder te vragen om de juiste papieren. Deze mentaliteit verergert de problemen die zijn ontstaan juist omdat deze middelen verkocht werden aan consumenten zonder de juiste kennis.

Webwinkels

Dode rat door rattengif. De gifkorrels blijven liggen en zorgen onder sterfte bij andere dieren.Diverse webwinkels die muizengif verkopen promoten ook rattenbestrijding met hetzelfde gif. Met zoektermen als 'rattengif kopen' komt u terecht op advertenties van muizengif wat de indruk doet wekken dat het ook bedoeld is om ratten te bestrijden. Ook promoten sommige webwinkels rattengif zonder Nederlandse toelatingsnummers. Zodoende komt rattengif bestemd voor andere landen met mildere regelgeving toch in Nederland terecht.

De gevolgen van misleiding

Misleiding van verkopers zorgt voor een toename van de problemen in Nederland, vooral bij consumenten die dit gif kopen en in de tuin gebruiken. Muizengif en rattengif zijn weliswaar meestal hetzelfde, maar de problemen ontstaan doordat ratten onvoldoende van het gif eten waardoor resistentie optreedt. Andere dieren krijgen het gif ook binnen waarmee consumenten onbedoeld bijdragen aan sterfte. In België kan men makkelijker aan grotere hoeveelheden komen omdat ze daar minder vooruitstrevend zijn. 

 

Dit is ongetwijfeld ook één van de redenen dat vanaf 2023 ook geen giftige muizenkorrels meer verkocht mogen worden aan consumenten. Het lijkt erop dat de gehele EU eindelijk met een gezamenlijke oplossing komt met betrekking tot bovenstaande problemen.

Wat is rattengif eigenlijk?

Rattengif bezit meestal een anti-stollingsmiddel van het bloed, ook wel 'Anticoagulantia' genoemd. Bekende werkzame stoffen zijn bijvoorbeeld Bromadiolon en Difethialon. Inwendige bloedingen zorgen ervoor dat het dier doodgaat. Het lokaas waar het gif in verwerkt zit moet door de ratten gegeten worden om het binnen te krijgen.

 

Om te voorkomen dat ratten het gevaar herkennen van het aas, is het gif dusdanig opgebouwd dat het dier niet direct doodgaat. Ratten moeten meerdere keren van het aas eten voordat ze doodgaan. Ze worden eerst ziek. Het is een proces van enkele dagen waardoor de dieren langere tijd pijn lijden. Deze bestrijdingswijze is dus tevens verre van diervriendelijk. 

Was rattengif werkelijk zo effectief?

Ja en nee. Ja, omdat rattengif zich bewezen heeft. Het heeft ons in het verleden absoluut geholpen het rattenbestand drastisch te verminderen. Hier moet bij gezegd worden dat dit ook in samenhang is gegaan met een structurele verbetering in de opslag en verwerking van huishuidelijk afval en verbeteringen in ons rioolsysteem.

 

Nee, omdat rattengif tegelijkertijd (vooral door verkeerd gebruik) verminderde gevoeligheid heeft veroorzaakt onder meerdere generaties ratten. Ratten hebben zich ook aangepast. De volksmond roept dat ratten slimmer zijn geworden. Wij omschrijven het liever als de toegenomen aangeboren voorzichtigheid die vele rattenlevens doet redden.

Hoge prijs

De beschikbaarheid van rattengif heeft ons teveel doen achterover leunen. Hoe we vroeger intensief bezig waren met het vangen van een rat, werd er de laatste jaren gewoon een handje gif gestrooid en men hoefde er niet meer naar om te kijken. Te gemakkelijk blijkt. Het leed speelt zich af buiten ons gezichtsveld, geen intensieve controle en relatief goedkoop. Onder de oppervlakte groeiden echter al de problemen waar we nu tegenaan lopen.

 

 

 

 

Lees verder