Rattenbestrijding in het buitengebied

Nieuwe regelgeving rondom het buitengebruik van rodenticiden heeft geleid tot nieuwe innovatieve werkwijzen van rattenbestrijding in de openbare omgeving. Wij zijn de laatste jaren bezig geweest met testperioden en onderzoek van nieuwe producten die zowel voldoen aan de nieuwe regelgeving alsook de efficiëntie sterk verbeteren. 

Moderne werkwijze

De resultaten van de testperioden hebben geleid tot een eenduidig nieuw beleid welke toegepast wordt in het buitengebied.

 

In de openbare ruimte zoals bijvoorbeeld in binnensteden, op schoolpleinen, bedrijventerreinen, langs rivieren of in recreatiegebieden werken wij inmiddels alleen nog met het EKO1000 systeem. Dit zijn moderne vangkasten zonder rodenticiden (gif) die doorlopend ratten kunnen vangen zonder dat dagelijkse controle noodzakelijk is. Ook preventief is het een uitstekende methode gebleken. Met deze werkwijze is direct ook de veiligheid voor omstanders en passanten volledig gewaarborgd.

Hoe werkt het?

De vangunits die wij nu inzetten bestaan uit twee compartimenten. De ratten worden met speciale lokstoffen gelokt naar het bovenste compartiment. Daar worden ze afgevangen d.m.v. een draaisysteem die electronisch wordt aangestuurd door een 'actuator'. Deze wordt geactiveerd bij aanraking. De ratten verdwijnen dan direct in het onderste compartiment. Dit is een afgesloten opvangbak met een vloeistof die de ratten bedwelmt. De dode ratten worden automatisch reukloos opgeslagen onder de deklaag van de vloeistof. De techniek is dusdanig vormgegeven dat ratten het gevaar niet herkennen waardoor de ratten één voor één allemaal afgevangen worden. Er kunnen tot ongeveer dertig ratten in één unit afgevangen worden. 

 

De vangunits worden beschermd met een aluminium kast die middels 3 inloopopeningen toegankelijk is voor de ratten. Deze kast is bestendig tegen weersinvloeden en vandalisme. Voordeel van de kasten is dat ze door hun uiterlijk weinig aandacht trekken van omstanders. Het is dus een onaantrekkelijk doelwit voor nieuwsgierigen, hangjongeren, honden of dieven. Ze kunnen tevens verankerd of vastgeboord worden.

Onderhoud

De vangunits blijven altijd onder ons beheer. Hieronder wordt verstaan (electro)technisch onderhoud, controle, rapportages, aanpassingen binnen de omgeving, aanwijzingen, advies en het afvoeren van de kadavers. Afhankelijk van de omstandigheden wordt de draadomleiding en de accu soms vervangen. De frequentie van het onderhoud is in de regel zes keer per jaar.

Lees verder

menu