Muizen in huis

muizen in huisSchade, stank en geluiden

Muizen in huis veroorzaken schade aan kabels en meubilair. Tevens zorgen ze voor de nodige gezondheidsrisico's. Vooral als de muizen in de spouwmuur zitten of tussen het plafond, kunnen ze veel stankoverlast en geluidsoverlast veroorzaken. 

Muizen in huis bestrijden

Voordat u zelf aan de slag gaat met muizengif en muizenvallen raden wij aan om u eerst wat verder te verdiepen in de voor- en nadelen van sommige bestrijdingsmiddelen. Impulsieve acties leiden regelmatig tot nare toestanden. Toch meteen aan de slag? Ga dan verder naar onze pagina over muizen bestrijden

Wat doen ze in huis?

Muizen dringen graag onze leefomgeving binnen. Maar waarom doen ze dat eigenlijk? Als men op een goede manier muizen in huis wilt bestrijden moet vooral nagedacht worden over deze vraag. Hier volgen enkele aanwijzingen;

Veiligheidkat en muis gevaar muizen in huis

Net als wij hebben muizen ook behoefte aan een geschikte leefomgeving.

Muizen zijn gewilde prooidieren. Buitenshuis liggen er veel gevaren op de loer, zoals roofvogels en marters. 

 

gevaar muizen roofvogelOok zwerven er altijd katten rond. Katten jagen veelal voor hun plezier en hebben ook nog eens de gewoonte om nog een tijdlang door te spelen met hun opbrengst. Voor muizen is dit een serieuze bedreiging.

 

Huizen en gebouwen bieden meestal voldoende bescherming tegen deze gevaren. In huis kunnen muizen veilig nestelen in de kleine ruimten tussen de muren en de vloeren.

Temperatuur

In Nederland ondervinden wij relatief veel problemen met muizen in huis. Dit is voor een deel te wijten aan ons klimaat. Net als wij houden muizen niet van kou, wind en regen. Daarom neemt de muizenoverlast in huis meestal ook toe in het najaar zodra de temperaturen dalen en meer regenval ontstaat.

temperatuur muizen in huis

 

Zeer lage temperaturen onder het vriespunt kunnen zelfs dodelijk zijn voor muizen. Tijdens de winter kan het dus ook bittere noodzaak zijn voor de muizen om onze woningen binnen te dringen.

Gedwongen verhuizing

werkzaamhedenHet komt ook regelmatig voor dat muizen al een geschikte plek hadden, maar noodgedwongen een andere plek moeten zoeken omdat de leefomgeving ernstig verstoord wordt. Dit is bij sloopwerkzaamheden vaak het geval.

 

Ook wanneer bijvoorbeeld het leven onmogelijk wordt gemaakt bij een kolonie muizen verderop kunnen de problemen zich verplaatsen. Muizen die gewend zijn aan een leefomgeving verhuizen niet graag. Ze doen dit alleen uit pure noodzaak.

Waar zijn ze naar op zoek?

In huizen en gebouwen zijn meestal voedselvoorraden aanwezig. Producten die wij graag eten zijn ook voor muizen zeer aantrekkelijk. Een muis in huis is bijna iedere dag op zoek naar voedsel. In onze woningen en kantoren wordt het ze soms erg makkelijk gemaakt. Voorraad is niet altijd goed afgesloten. Ook zijn ze in staat om met hun scherpe knaagtanden door vele soorten verpakkingen heen te knagen.

 

muizen in huis door voedsel

Als er geen voorraad beschikbaar is leven de muizen in huis meestal van zwerfvoedsel zoals kruimels of andere restanten. Ook in woningen waar goed schoongemaakt en gestofzuigd wordt kan aanhoudende overlast ondervonden worden. Als de muizen niks vinden, maar op dat moment ook geen beter alternatief hebben kunnen ze geduldig afwachten. Muizen zijn in staat om van drie gram voedsel per dag te leven.  

Waar zitten de muizennesten?waar zijn de muizen in huis

Muizen in huis nestelen het liefst op beschutte plekjes waar het warm is en waar ze zonder gevaren ongestoord kunnen leven met elkaar. De plekken bij ons in huis waar de muizennesten het meeste voorkomen, dat zijn onze spouwmuren, onze zolders en onze kruipruimten.

In de spouwmuur

De meeste woningen zijn voorzien van spouwmuur. Een ruimte tussen twee dragende muren waar meestal isolatiemateriaal in zit. Metselaars laten tijdens de bouw openingen vrij tussen de stenen voor de ventilatie. Meestal zijn deze openingen groot genoeg voor muizen om binnen te dringen.

muizen in spouwmuurVooral in het najaar vanwege de weersomstandigheden lopen muizen vaak langs de muren op zoek naar een ingang.

 

Vanwege de noodzakelijke ventilatieopeningen naar de spouwmuur is het veelal mogelijk voor de muizen om binnen te dringen. Ook zijn muizen in staat om aan de buitenzijde tegen bakstenen muren omhoog te klimmen en via de dakaansluiting de spouwmuur binnen te dringen. Vanwege het isolatiemateriaal is de spouwmuur een uiterst geschikte plek om te nestelen. Vooral glaswol is aantrekkelijk voor muizen.

Op zolder

Wanneer het de muizen gelukt is om de spouwmuur binnen te dringen zijn ze meestal ook in staat om naar boven te klimmen. De dakrand leunt meestal op de draagmuren van de eerste of de tweede verdieping.

 

muizen op zolder in huis

De constructie van een schuin dak biedt de muizen meestal de gelegenheid om via het spouwmuur binnen te dringen naar het dakbeschot of tussen de zoldervloeren. In veel woningen bevindt zich ook de centrale verwarming op zolder. De verwarmingsleidingen die door de woning lopen bieden de muizen de gelegenheid om zich via dezelfde route door het huis te bewegen.

In de kruipruimte

Ook de kruipruimte moet geventileerd worden. In tegenstelling tot de spouwmuur worden de ventilatieopeningen voor kruipruimten wel beter beschermd vanuit de bouw. Echter, er hoeft maar ergens een opening groter dan een centimeter te zijn en de muizen zijn binnen.

muizen in de kruipruimte

 

Muizen leven niet graag in een vochtige kruipruimte, maar desondanks bieden kruipruimten met vloerisolatie wel regelmatig goede schuilplekken. Ook biedt de kruipruimte vaak toegang tot de keuken langs de afvoerleidingen. Als de muizen geluk hebben kunnen ze vanuit daar de keukenkastjes binnendringen.  

Gevolgen

Gezondheidsrisico's

muizen in huis gezondheidsrisico'sGrootste punt van zorg dat zijn de gezondheidsrisico's. Meer hierover leest u hier

Financiële schade

Muizen in huis kunnen serieuze financiële schade teweegbrengen. Kabels van verlichting boven het plafond of kabels van keukenapparatuur en geluidsinstallaties zijn een aantrekkelijk doelwit. Reparaties zijn vaak kostbaar en nog moeilijker is het soms om de oorzaak van elektrische storingen op te zoeken. Deze zitten meestal zeer inwendig en op ontoegankelijke punten.

muizen in huis kabels schade

 

Restaurants en bedrijven kunnen ook veel schade ondervinden door het op grote schaal kapot knagen van verpakkingen. Kapot gevreten verpakkingen dienen vanwege de voedselveiligheid direct weggegooid te worden. De kosten van een muizenprobleem kunnen hierdoor behoorlijk oplopen.

Geluidsoverlast

Muizen in huis kunnen behoorlijk wat herrie maken. Via een uitbouw of de spouwmuur hebben ze vaak toegang tot een verlaagd plafond waar men ze luidruchtig heen en weer kan horen rennen. Dit kan zo veel kabaal maken, dat we soms denken met ratten te maken te hebben.

geluiden muizen in huis

 

Muizen zijn zeer aktieve dieren die niet alleen gehorig op het plafond kunnen lopen en rennen, maar ook graag slepen met allerlei los materiaal wat er te vinden is, zoals steentjes en los stucwerk. Geluiden van muizen in huis kunnen ook door bosmuizen veroorzaakt worden. Dit begint meestal tegen het einde van de avond.

 

In de spouwmuur kunnen we ze ook soms horen. Meestal hoor je ze omhoog of omlaag klimmen. Ze knagen tevens aan houtwerk wat goed te horen is. Dit doen ze enerzijds om een opening te creëren, anderzijds om de tandjes bij te houden. Deze groeien altijd door, waardoor ze genoodzaakt zijn om deze te slijpen. Dit kan veel herrie veroorzaken.

 

 

menu