Gezondheidsrisico's

Muizen zijn op het oog schattige diertjes die weinig kwaad in de zin hebben. De aanwezigheid van een muis in huis vormt dan ook niet direct een gevaar. Toch moet men zich ervan bewust zijn dat muizen knagen, poepen, urineren, herrie maken en een muffe geur veroorzaken.  

 

Het grootste punt van zorg is echter de gezondheid.

Hantavirus

Muizen kunnen drager zijn van het Hanta-virus. Zij zelf merken er niets van, maar wanneer het overgedragen wordt op ons dan kunnen wij er ziek van worden. De kans dat dit gebeurt is gelukkig klein. Echter, de aanwezigheid van muizen in huis of muizen op de werkplek vergroot dit risico natuurlijk wel. De meeste besmettingen ontstaan door opgedroogde ontlasting in stof die wij onbedoeld in kunnen ademen. Ook een beet van een knaagdier kan het virus overbrengen.

 

Goed om te weten is dat het virus niet van mens op mens overgebracht kan worden. Mensen reageren ook niet altijd direct op besmetting. Indien men toch ziek wordt merkt men het meestal twee tot drie weken na de besmetting in de vorm van misselijkheid, griep, hoofdpijn of spierpijn. Er is geen medicijn tegen. In de meeste gevallen wordt men na enkele weken vanzelf weer beter. Soms gaat een besmetting gepaard met hoge koorts, buikpijn, braken en slecht zien. Dan dient men direct naar de huisarts of het ziekenhuis te gaan.

Salmonella bacterie

Net als vele andere dieren dragen ook muizen de welbekende Salmonella. Met hun ontlasting kunnen ze ons voedsel hiermee besmetten. Een Salmonellabesmetting kan gepaard gaan met buikpijn, koorts en diarree. 

Voor meer inhoudelijke informatie over ziekten verwijzen wij u naar www.rivm.nl

Lees verder