Spinthoutkever ( Familie Lyctidae )

Leefwijze

Spinthoutkevers zijn tot 5 mm lange, slanke bruine kevers. Ze zijn speciaal aangepast aan loofhoutsoorten met wijde porien, zoals bijvoorbeeld eiken, essen en walnoten, maar ook aan een groot aantal tropische houtsoorten en bamboe. De wijfjes leggen gewoonlijk de eitjes in de porien van het spinthout. De larven leven van de zetmeelhoudende inhoud van de cellen van het spinthout en veranderen daarbij het hout in een poederachtige massa die nog slechts door een dun laagje hout is omhuld. De volwassen larven knagen zich naar buiten tot vlak onder de oppervlakte, waar ze zich in een ovale verpoppingsruimte verpoppen. Zodra ze in volwassen kevers zijn veranderd verlaten ze door de kleine cirkelronde uitvliegopeningen het hout.

Verspreiding

De gehele ontwikkeling vindt gewoonlijk in de loop van één jaar plaats. Als schadelijk insect is de spinthoutkever in de loop der jaren steeds belangrijker geworden. Dit staat vooral in verband met de manier waarop tegenwoordig het hout wordt behandeld. Vroeger werd het jarenlang opgeslagen zodat de nog levende cellen van het hout de voedingsstoffen opgebruikten. De laatste jaren echter wordt het hout direct na het kappen met behulp van warmte gedroogd, waardoor de cellen afsterven, maar de zetmeelhoudende inhoud gespaard blijft. Hout dat op een dergelijke manier is behandeld blijft hierdoor voortdurend een geschikt object voor deze soorten. De spinthoutkever kunnen schade toebrengen aan plankjes van parket of panelen speciaal van eikenhout. Soms worden spinthoutkevers met tropische houtsoorten ingevoerd.

Hoe kom ik van het probleem af ?

Net als voor de meeste andere houtaantastende insecten geldt ook voor de spinthoutkever dat het een specialistische aanpak vergt om het te kunnen bestrijden. Wij voeren deze bestrijdingen niet uit. Ga hiervoor op zoek naar een bedrijf die zich hierin gespecialiseerd heeft.

Lees verder