15/5/2016

Wespennest blijkt steeds vaker van de Franse Veldwesp

Onze bestrijdingsdeskundigen treffen steeds vaker wespennesten aan van de Franse Veldwesp. Het verwijderen van een dergelijk wespennest is vrij eenvoudig t.o.v. die van de welbekende Duitse wesp. Nadeel echter is dat de Franse Veldwespen regelmatig verschillende nesten bij elkaar in de buurt bouwen die niet direct opvallen. 

Franse veldwesp rukt op

De laatste jaren viel ons al op dat wij steeds vaker Franse Veldwespen aantreffen bij verzoeken voor de verwijdering van een wespennest. 5 jaar geleden was het nog vrij bijzonder voor onze bestrijdingsdeskundigen om Veldwespen aan te treffen. Drie jaar geleden was het al geen verrassing meer en vorig jaar konden we het zelfs al vermoeden voordat we op locatie waren.

Niet alleen wij, maar ongediertebestrijders uit het hele land zien deze toename. Onze collega's spreken over percentages van 30 tot 50% toename van meldingen.

Klimaatverandering vermoedelijke oorzaak

We kunnen het niet met zekerheid zeggen, maar de gemiddelde temperatuurstijging in ons land is vermoedelijk de oorzaak van de toename. De Franse Veldwespen zijn warmteminnende insecten. Het valt op dat de nesten veelal op de zuidelijke kant van bijvoorbeeld een dak of schuur wordt gebouwd.

 

Toch wil dit niet zeggen dat de toename alleen maar door de klimaatverandering wordt veroorzaakt. Veel toenamen van insecten hebben ook gewoon te maken met toeval. De koniginnen van de Franse Veldwespen kunnen langzaam vanuit Frankrijk deze kant op zijn gekomen en blijken ook in ons klimaat prima te gedijen.

Overlast

De overlast van de Franse Veldwesp is meestal de angst die ze veroorzaken. De welbekende 'Duitse Wesp' is daar verantwoordelijk voor vanwege de onberekenbare angel die ze soms inzetten. De meeste mensen die een wespennest in huis hebben willen dit begrijpelijkerwijs direct verwijderd hebben, of het nu de Franse Veldwesp is, de Limonadewesp of de Duitse Wesp.

Toch is de overlast van de Franse Wesp van een hele andere orde. Het volk beperkt zich vaak tot maar enkele tientallen individuen. Ze gedragen zich rustig, bemoeien zich maar weinig met onze drankjes en hapjes en zijn totaal niet aggressief, zelfs wanneer het nest genaderd wordt.

Ze kunnen echter wel steken. Ook de Franse Veldwesp heeft een angel en zal deze gebruiken bij direct gevaar.

Wespennest verwijderen

In tegenstelling tot het wespennest van de Duitse Wesp is het wespennest van de Franse Veldwesp een stuk makkelijker te verwijderen. Het nestje is vrij klein en zit niet als bij de Duitse Wesp op een verborgen plek verweven om houtwerk. 

Toch voeren wij bij de Franse Veldwesp meestal eerst een bestrijding uit omdat de koningin dan bij afwezigheid geen kans krijgt om elders opnieuw te beginnen.

Meerdere nesten

Bij meldingen rondom Franse Veldwespen valt vaak op dat er meerdere nesten in de buurt zitten. dit heeft er mee te maken dat meerdere individuen in staat zijn om eitjes te leggen.

Dit in tegenstelling tot de levenswijze van de Duitse wesp. Bij de Duitse Wesp is er duidelijk sprake van één dominant vrouwtje, de koningin welke zich concentreert op het produceren van wel duizenden eitjes waar alleen werksters uitkomen. 

Omdat bij de Franse Veldwespen meerdere vruchtbare vrouwtjes bij elkaar geaccepteerd worden zien wij dan ook regelmatig meerdere nesten bij elkaar in de buurt. Voor de ongediertebestrijding zorgt dit regelmatig voor frustratie omdat het soms onmogelijk is de nesten te lokaliseren. 

 
 

 

Lees verder