Hoe kunt u zelf mieren in huis bestrijden?

mieren in huis kunnen veel frustratie teweeg brengenMieren in huis kunnen enorme frustratie teweeg brengen. Vaak heeft dat te maken met verkeerde maatregelen. Op internet passeren helaas veel nutteloze tips de revue. Soms blijkt geen enkel huismiddeltje bestand tegen de mieren. Op deze pagina helpen wij u met de juiste stappen.

Toch liever uitbesteden?

Als u na het lezen van deze pagina nog steeds onvoldoende vertrouwen heeft in een goede afloop, maak dan gebruik van onze professionele mierenbestrijding

Kennis is macht

mieren bestrijden is makkelijker met de juiste kennisWij zijn ervan overtuigd dat de oplossing binnen handbereik ligt zodra er enige kennis vergaard is. Daarom hebben wij deze pagina samen met onze bestrijdingsdeskundigen vormgegeven. Alleen met de juiste kennis kunt u zelf mieren in huis bestrijden.

Op deze pagina:

 

 

 

 

 

 

 

Hoe ontstaat mierenoverlast in huis?

Rondom de woning

Ontstaan mierenplaagRondom de woning ligt meestal bestrating of grind met zand eronder. Bijgebouwen en aanbouwen hebben ook meestal een zanderige ondergrond, net als de kruipruimte.

 

Zand is de ideale ondergrond voor mierennesten. Mieren(koninginnen) ontwaken wanneer de bodem warmer wordt. De koninginnen leggen tijdens het voorjaar duizenden eitjes waar de werksters uitkomen. Een belangrijk stadium van de levenscyclus van mieren

De buitengevel

mierennesten in de tuinIn de meeste gevallen beperkt de mierenoverlast zich tot buiten onder de bestrating of elders in de tuin in een zanderige bodem waar de zon op schijnt.

 

Echter, wanneer de mieren dichtbij de woning ontwaken, dan kunnen ze worden aangetrokken door de warmte van de buitengevel, vooral vroeg in het voorjaar wanneer het buiten nog fris is. De kant van de woning waar de zon op schijnt is het meest kwetsbaar.

Kieren naar binnen

mierenplaag plinten in huisVanaf de buitengevel vinden mieren ingangen in huis via kieren bij dorpels, kozijnen of spouwmuren. Kieren en openingen in huis zitten meestal verscholen achter de plinten van de vloer waar de muur aansluit of tussen de raamkozijnen en vensterbanken. Ook leidingwerk van radiatoren of vloerverwarming bevorderen de bewegingsvrijheid door de woning.

Verkenners gaan op zoek

de verkenners

Een mierenkolonie heeft altijd veel verkenners. Zodra deze verkenners de weg naar binnen hebben gevonden gaan ze op zoek naar voedsel. Dit zijn de eerste signalen van een toenemend probleem.

 

Werksters leggen lange afstanden af waarbij ze meestal wel wat lekkers vinden tijdens de zoektocht. Meestal betreft het zoetigheid, maar ze zijn in het beginstadium nog niet zo kieskeurig.

 

Mieren hebben wat lekkers gevondenRestanten van voedsel en suikerhoudende dranken worden door ons niet altijd gezien. Langs randen van prullenbakken, vaatwassers en keukenplinten zijn meestal nog oude opgedroogde restanten aanwezig waar de mieren gretig gebruik van maken.

Geursporen

geursporen van mierenNadat de mieren zich hebben verlekkerd aan een voedselbron maken ze dit ook kenbaar aan de rest van hun collega's. Dit doen ze met een geurspoor en door aanrakingen met hun antennes.

 

Net als honingbijen hebben mieren bepaalde 'codes' ontwikkeld om richting te geven aan hun soortgenoten. Onze collega heeft hierover nog een interessant blog geschreven.

 

de mieren zorgen voor frustratieZodra er een geurspoor aanwezig is neemt de mierenoverlast sterk toe. Er komt een vicieuze circel op gang die voor menig huishouden lastig is om te doorbreken. Hier begint ook meestal de frustratie. De keukenkasten gaan open en er wordt van alles op de grond gestrooid. Maar heeft dat zin?

De (on)zin van huismiddeltjes

middelen tegen mierenDe frustratie die ontstaat door aanhoudende mierenoverlast leidt soms tot impulsieve maatregelen. De oplossing wordt helaas vaak gezocht bij de verkeerde bron. Ieder voorjaar ontstaat er weer een ware hype op internet over zogenaamde wondermiddelen die de mieren zouden tegenhouden.

 

verschillende tips en trucs om mieren te verdelgenSteeds vaker zien wij ook influencers of hobbyisten die zonder enige kennis van zaken en vanuit commercieel oogpunt van alles de wereld inslingeren. Huishoudens die ten einde raad zijn geloven graag alle tips en trucs tegen mieren.

 

huismiddeltje tegen mierenDe creativiteit neemt tevens ieder jaar toe. Voordat u het weet ligt uw huis vol met bakpoeder, koffie, stuivers, eucalyptus, kruiden en azijn. Vooral de stuivers en bakpoeder zijn traditiegetrouw populair.

Verjagen is een fabel

mieren verjagen is bijna niet mogelijkWij willen hiermee niet direct zeggen dat het volkomen nutteloos is. Het mag alleen duidelijk zijn dat als u kampt met serieuze mierenoverlast in huis, dat het geen zin heeft om één of ander goedje op de grond te strooien. Of u nu bakpoeder, koffiedik, stuivers, kruidnagels of andere producten strooit, de mieren zullen echt niet teleurgesteld terugwandelen naar waar ze vandaan kwamen.

Dwaalspoor

Dwaalspoor tegen mierenSterke geur van bepaalde producten kunnen de mieren wel degelijk op een dwaalspoor brengen. Wanneer mieren een bestaand geurspoor volgen en ze komen op hun route opeens een vies goedje tegen dan raken ze daar natuurlijk even van in de war. Als u geluk heeft zwaaien ze af naar een richting waar u er geen last meer van heeft. Helaas komt het echter zeer weinig voor dat de mieren precies de kant kiezen waar u er opeens geen last meer van heeft.

Preventief kan het goed werken

Huismiddeltjes tegen mierenHuismiddeltjes kunnen wel degelijk goed werken wanneer de mieren nog niet in huis zijn geweest. Preventief dus. Verkenners die op zoek zijn naar wat lekkers laten zich wel tegenhouden door sterke kruiden en bepaalde producten. Ze zullen dan wellicht een andere route kiezen.

 

Maargoed, er zijn maar weinig huishoudens die preventief allerlei rommel op de vloer gooien. Conclusie: Huismiddeltjes hebben maar zeer beperkt effect op een mierenprobleem in huis.

Mierengif, werkt dat?

mierengif, werkt dat?Wanneer de huis- tuin en keukenmiddelen niet werken, dan laat men zich al gauw adviseren door tuincentra, dierenwinkels of zelfs supermarkten. Wij vinden personeel van winkels die dergelijke producten verkopen meestal geen goede bron van informatie.

 

Het is echter het proberen waard. Als het om enkele mieren gaat of de overlast is nog vrij beperkt dan kan het nuttig zijn. Wij vinden het wel belangrijk om de nadelen onder de aandacht te brengen voordat u geld uitgeeft aan consumentengif.

2 opties

Mierengif kan op twee manieren werken. Via contact of via opname. Contactgif is meestal in de vorm van een poeder of een vloeistof. Opnamegif is gif wat door de mieren opgegeten moet worden. Dit type gif zit meestal in de bekende mierenlokdoosjes. 

Lokdoosjes

lokdoosjes tegen mierenLokdoosjes bezitten meestal een middeltje wat de mieren eten waarna ze enkele uren later sterven. Het kan succesvol zijn mits de mieren er daadwerkelijk van eten. Dit is soms een lastige uitdaging omdat de mieren reeds andere aantrekkelijke voedselbronnen hebben.

 

Echter, de voornaamste reden dat mieren-lokdoosjes meestal niet werken is omdat een mierennest nooit volledig uitgeroeid kan worden met de hoeveelheid gif die in de lokdoosjes zit.

 

mierenlokdoosjeBij onvoldoende lokdoosjes komt u dus in de vervelende situatie terecht waarbij juist hele kolonies uw kant op komen terwijl er geen gif meer voorhanden is. Ook mieren die anders nieteens uw huis hadden bezocht vallen u dan opeens lastig met hun zoektocht naar een alternatief.

 

als u serieus mierenoverlast wilt tegengaan dan moet u al snel honderden euro's uitgeven aan lokdoosjes om tot de juiste hoeveelheid te komen. U begrijpt dat een professionele bestrijder dan uiteindelijk een stuk goedkoper is.

 

professionele mierengelOnze mierenbestrijder gebruikt weliswaar ook een lokmiddel, maar dit is een stuk krachtiger en wordt op slimmere plekken direct in naden en kieren toegepast. Bovendien is de hoeveelheid juist.

 

Sinds kort is het voor consumenten ook mogelijk om gel (het mierengif wat in de lokdoosjes zit) in een tube te krijgen. Het is alleen minder krachtig dan het professionele bestrijdingsmiddel wat wij gebruiken, maar u heeft dan zeker al een veel grotere hoeveelheid dan wat er in de lokdoosjes zit. Nadeel is alleen dat er geen bescherming omheen zit zoals bij het lokdoosje wel het geval is.

Mierenpoeder en gifkorrels

mierenpoeder of mierengifEr zijn zowel giftige als niet-giftige varianten van mierenpoeder. Let dus goed op als u een artikel in de hand heeft. Als u op het etiket van een product geen werkzame stof ziet staan, dan is het waarschijnlijk een niet-giftig product.

 

Een gifloos product tegen mieren wordt dan ook vaak aangeduid als 'eco-vriendelijk'. Als dit zo is dan is de kans op succes waarschijnlijk vergelijkbaar met ieder ander huis-tuin- en keukenmiddel. Het is dan vooral bedoeld om de mieren op een dwaalspoor te brengen. Laat u dus niet misleiden.

Oplossen in water

mierengif oplossen in water

Giftige mierenpoeder of korrels worden voor consumenten steeds moeilijker verkrijgbaar. Het is er nog wel, maar niet voor binnenshuis, enkel voor het terras of voor het gazon. Wilt u de mieren buiten bestrijden op het terras of op het gazon? Dan kunt u het beste mierengif gebruiken welke je kan oplossen in water zodat het onder de tegels verdwijnt waar de mierennesten zitten. 

Poeder of mierenkorrels strooien

U kunt giftige mierenpoeder of mierenkorrels ook gewoon strooien buiten. Er wordt vaak gezegd dat de mieren de giftige korrels of de poeder naar het nest meenemen. Wij geloven hier niet in. Ze communiceren enkel de vondst middels geursporen. Een regenbui kan alle effectiviteit weer ongedaan maken.

 

Andere nadelen van giftige poeders en korrels zijn klachten over stank, hoofdpijn en de onveiligheid met betrekking tot kinderen en huisdieren. Ook hiervoor geldt daarom dat het enkel buiten toegepast kan worden. Houdt er rekening mee dat het slecht is voor het milieu.

Wat moet u binnen doen?

Let op! Is het mierenprobleem niet zomaar een seizoensprobleem, maar is het al jarenlang structureel van aard? Zitten de mieren ook op hoger gelegen verdiepingen, badkamers of tussen de vloeren of het dakbeschot? Of heeft u last van vliegende mieren in huis? Dan zijn de maatregelen van een andere orde. Ga dan meteen verder naar onze uitleg over structureel overlast

Sporen uitwissen

Hierboven hebben wij het al gehad over de geursporen die mieren gebruiken in huis. De meest effectieve bestrijding van mieren is het uitwissen van de geursporen.

 

De geursporen die de verkennende mieren achterlaten zien wij niet, maar zorgen wel voor een onophoudelijke toestroom van de kolonie. Ze volgen doelgericht het spoor van hun voorgangers. Hierdoor heeft het dus niet altijd zin om alleen de voedselbron weg te nemen.

 

Om de mieren weg te houden uit huis zult u zoveel mogelijk het gehele spoor uit moeten wissen. 

Hoe doet u dat?

schoonmaakmiddelen tegen mieren

  • Frequent dweilen met een goed schoonmaakproduct en heet water.

 

  • Stevig poetsen langs randen en plinten, tevens met heet water en een goed schoonmaakproduct.

 

  • (Rondom) de prullenbak goed schoonmaken en de prullenbak tevens dagelijks legen.

 

mieren afdichten

  • Vaatwasser regelmatig aanzetten en de scharnieren en putjes reinigen.

 

  • Zwerfvoedsel, vooral zoetigheden scherp in de gaten houden en verwijderen.

 

  • Naden en kieren langs plinten en kozijnen goed afdichten

Structureel overlast

Structureel overlast mieren in huisSoms is mierenoverlast niet zomaar het gevolg van mieren die nieuwsgierig naar binnen komen wandelen. Er kan helaas ook sprake zijn van een onderliggend probleem wat niets met hygiëne te maken heeft.

 

Door hun onophoudelijke werkkracht kunnen mieren in woningen, gebouwen en buiten onder de gevel enorme gangenstelsels graven waar de nestkamers gesticht worden. Onder de juiste omstandigheden breiden de mierennesten zich vanzelf uit naar de spouwmuur, tussen de vloerdelen of zelfs achter het dakbeschot.

Bestrijding complex

Deze mierennesten zijn haast niet te vinden zonder dat bouwmaterialen verwijderd worden. Omdat slopen meestal een buitenproportionele maatregel is, hebben de mieren vanaf dat moment een veilig onderkomen vanuit waar ze jaarlijks of zelfs het gehele jaar overlast kunnen veroorzaken. Zelfs professionele bestrijdingsmiddelen zijn dan niet meer in staat om de mierennesten volledig uit te roeien.

Verborgen activiteit 

verborgen activiteit van mieren in huisDe onderliggende activiteit welke zich afspeelt binnen de constructie van de woning, in de kruipruimte of dicht tegen de gevelrand wordt meestal niet direct opgemerkt. Het kan jaren duren voordat de activiteit gaat opvallen. Hierdoor hebben de mierennesten kans gehad om zich meerdere jaren achtereen verder te ontwikkelen zonder dat u zich van enig kwaad bewust was. Tegen de tijd dat u maatregelen wilt treffen blijkt het een gevecht te worden tegen het topje van de ijsberg.

Aantasting hout

mierennesten in de constructie van het huis Verhalen vanuit bijvoorbeeld de Verenigde Staten over termieten die huizen binnen de kortste keren onbewoonbaar maken zijn hier gelukkig nauwelijks aan de orde. Hier in Nederland zal het zo'n vaart niet lopen. Wij hebben vooral te maken met de 'Lasius niger', in de volksmond ook wel de Zwarte Wegmier genoemd. Of als het iets meer tegenzit de 'Lasius Fuliginosus. Het zijn relatief onschuldige beestjes die vooral voor het oog erg vervelend kunnen zijn. Bovendien bestaan onze huizen vooral uit steen en beton.

Maar toch..

Helaas kunnen ook onze mieren wel degelijk houten delen en bouwmaterialen van woningen en gebouwen aantasten. Het hout moet echter wel reeds aangetast zijn door vocht of schimmel. Wanneer bijvoorbeeld houten raam- of deurkozijnen hun beste tijd hebben gehad kunnen ze dermate gaan rotten dat de mieren hiervan kunnen profiteren. Ook ligt er nog weleens dood hout ergens in een vochtige kruipruimte die problemen met mieren veroorzaakt.

 

Veel problemen met mieren binnen de constructie van de woning worden daarom ook veroorzaakt door (oude) lekkages. Het vocht zorgt er voor dat hout en andere bouwmaterialen aangetast worden. Daarom worden bewoners ook regelmatig geconfronteerd met aanhoudende mierenproblemen rondom dakconstructies of rondom vochtige ruimtes zoals de badkamer of de kelder.

Vocht en schimmel

mieren schimmelsSchimmels kunnen zowel oorzaak als gevolg zijn van mierenoverlast. Vliegende mieren (gevleugelde mannetjes en koninginnen) kunnen tijdens de paringsvlucht terecht komen in een vochtige geisoleerde donkere ruimte. Soms zijn ze in staat om vanuit hier nesten op gang te brengen.

 

Structureel overlast van mieren door schimmelMet behulp van schimmels kunnen mieren een vicieuze circel op gang brengen. Mieren kunnen namelijk in symbiose leven met bepaalde schimmels. Dergelijke omstandigheden maken een bestrijding van mieren tevens zeer complex. Niet alleen omdat ze veelal op ontoegankelijke plekken zitten maar ook omdat ze met de aanwezigheid van schimmel reeds voorzien worden van voedsel.

Isolatie

Mieren kunnen ook isolatie aantastenMieren tasten ook isolatie aan. Hierbij moet dan vooral gedacht worden aan dakisolatie, spouwmuurisolatie of kruipruimteisolatie onder de vloer. Het komt soms voor dat mierennesten worden aangetroffen in de spouwmuur of in de blokken piepschuim onder de vloeren. Het is haast onmogelijk om mierennesten op dergelijke plekken te verwijderen vanwege het gebrek aan toegankelijkheid. 

 

Woningen worden steeds beter geisoleerd wat ons verbruik ten goede komt. Helaas vergroot het wel de kans op structureel mierenoverlast 

Kenmerken van een (opkomend) structureel probleem

 

  • Activiteit in huis tijdens de winter of al heel vroeg in het voorjaar (Februari - begin april)

 

  • Mieren die midden in huis binnendringen vanuit vloeren of etages

 

  • Mierenproblemen in vochtige ruimtes zoals badkamers of kelders

 

 

  • Ieder jaar opnieuw last van mieren in huis

 

Heeft u te maken met één van deze kenmerken? Dan hebben doe-het-zelf-middelen geen effect. Ook giftige consumentenmiddelen zullen maar beperkt effect hebben. U kunt hooguit frequent proberen wat poeder of wat mierengel voor consumenten te gebruiken. Verder kunt u proberen schimmels weg te krijgen (droogstoken) of rotte delen verwijderen en naden en kieren afdichten.

Professionele bestrijding

afspraak maken voor professionele mierenbestrijdingProfessionele bestrijding is soms het laatste redmiddel. En hier moet ook bij gezegd worden dat zelfs professionele bestrijding een langdurig proces kan zijn. Meerdere bezoeken zijn meestal noodzakelijk en iedere bestrijdingsactie heeft soms maar beperkt effect. Pijnlijke conclusie wellicht, maar het is van belang om te weten waar men aan begint.

 

Gelukkig is een professionele bestrijdingsactie ook soms direct afdoende. Of dat bij u het geval is kan niet op voorhand gezegd worden. Meer informatie over de werkwijze en de kosten van een professionele mierenbestrijding leest u hier

 

U kunt ook direct met ons contact opnemen voor het maken van een afspraak.

Mieren in de keuken

Zoals bekend is de keuken meestal de plek in huis waar de meeste last van mieren ondervonden wordt. De reden dat de keuken regelmatig wordt besmet met mieren heeft te maken met meerdere factoren die van invloed zijn. 

Voedsel

Mierenoverlast in de keuken.jpgMieren trekken meestal onze keuken binnen omdat ze op zoek zijn naar lekkernij. Open verpakkingen, zoetwaren, kruiden en andere restanten worden al snel opgemerkt door de verkenners. Restanten worden veelal gevonden achter in de keukenkastjes, tussen de scharnieren van de vaatwasser en rondom de prullenbak. 

 

Hoe zeer wij ook ons best doen om de boel schoon te houden, mieren kunnen vaak onophoudelijk binnenmarcheren. Mieren in de keuken zijn bovendien in staat om tussen de kleinste naden en kieren voedselbronnen aan te treffen die voor ons blote oog niet zichtbaar zijn.

Vloerverwarming

mieren door vloerverwarmingKlachten over mieren in de keuken, vooral tijdens de winter of vroeg in het voorjaar zijn regelmatig te wijden aan de aanwezigheid van vloerverwarming welke veel keukens tegenwoordig hebben.

 

De buisjes die onder de vloer ingefreesd zijn hebben ruimte nodig welke door mieren dankbaar benut kan worden. De weg naar de pomp kan ook als een soort snelweg dienen naar andere delen van de woning. De temperatuurschommelingen zorgen tevens voor overlast van mieren op afwijkende momenten in onze seizoenen.

Kruipruimte 

Mieren in de kruipruimte kunnen soms makkelijk binnenkomen in de keuken langs afvoeren en leidingwerk. Vooral bij inbouwkeukens kan dit een behoorlijk probleem zijn. De afwerking rondom leidingen en afvoeren die de kruipruimte ingaan laat soms te raden over waardoor mieren makkelijk in staat zijn om vanuit de kruipruimte achter de betimmering van de keuken terecht te komen.

Spouwmuur

De keuken is meestal op de begane grond in verbinding met de buitengevel. Mieren welke onder de gevelrand aan de keukenzijde hun nesten stichten kunnen vandaar soms de spouwmuur betreden en via kleine barsten aan de vloeraansluiting vervolgens de keuken binnentreden.

Welke alternatieven zijn er nog?

Als men meerdere jaren achter elkaar mieren de kans heeft gegeven om zich definitief te vestigen in of onder uw woning, dan kan het erg frustrerend zijn om continu bezig te zijn met schoonmaken en geuren uitwissen. Ook kleine kinderen of achterstallig onderhoud spelen een rol. Een huis brandschoon houden behoort soms simpelweg niet tot de mogelijkheden.

mieren bestrijdingsmiddelDrukpomp combinatiepakket (geschikt voor buiten)

Voor de consumentenmarkt zijn helaas weinig effectieve middelen beschikbaar, vooral voor buitengebruik. Dit heeft te maken met de regelgeving rondom toxicologische middelen. Desondanks is er een product verkrijgbaar voor consumenten waar wij relatief goede ervaringen mee hebben zonder dat er giftige middelen aan te pas komen.

 

Het product moet echter toegepast worden in een bepaalde concentratie met tevens een geschrikt hulpmiddel (drukpomp voor vloeistof met norsel met uitgang van min. 1 mm) Het makkelijkste is om het als pakket te bestellen

Mierengel

Als u de mieren professioneel laat bestrijden wordt meestal mierengel toegepast. Dit zijn druppeltjes lokaas wat in naden en kieren wordt toegapast. De concentratie werkzame stof in de mierengel van een professionele mierenbestrijder is vrij hoog.

 

Consumenten kunnen ook (nog) aan mierengel komen. Weliswaar een lagere concentratie maar qua hoeveelheid zeer gunstig t.o.v. de mierenlokdoosjes. U kunt dit product hier bestellen

Kokend water

Veel mensen zweren bij heet water om mieren te bestrijden. Het kan uiteraard de activiteit van mieren gedeeltelijk beheersen. Echter, de diepe gangenstelsels van mieren laten het water meestal niet toe tot de nestkamers. Ook is het water meestal al afgekoeld tegen de tijd dat het op de belangrijkste plekken terecht komt. Met de bovengenoemde drukpomp van het pakket is het waarschijnlijk effectiever. Denk wel goed na over wat u zelf humaan acht. 

Afspraak makenAfspraak maken

Maakt u toch liever een afspraak met onze specialist? klik dan hier

 

Hygiëne en gezondheid

Mieren in huis vormen niet direct een gevaar. Ze zijn weliswaar onhygiënisch omdat ze met hun pootjes over van alles heen wandelen, maar het zijn geen insecten welke direct grote risico's vormen voor de gezondheid.

hygiëne mieren in huis

 

De Zwarte Wegmier is geen ziektedrager. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat u kan worden geïnfecteerd met een virus door bijvoorbeeld het eten van een produkt waar ook de mieren aan hebben gezeten.

 

mieren gezondheidMieren in huis kunnen echter wel bacteriën bij zich dragen. Zoals gezegd komen ze tijdens hun lange wandeltochten op onhygiënische plekken terecht waardoor ze produkten wel degelijk kunnen besmetten.

 

Toch blijft de kans op een bacteriële infectie door bijvoorbeeld het niet wassen van de handen vele malen groter dan door de aanwezigheid van mieren. Ook bijvoorbeeld kamervliegen of aasvliegen vormen een veel groter risico dan de relatief onschuldige mieren.

 

Wij vinden het belangrijk om sommige fabels over mieren uit de wereld te krijgen en een beter begrip te creëren op wat de mieren nou drijft om zoveel overlast te veroorzaken. Pas dan kunt u de mieren zelf doeltreffend bestrijden en in de toekomst buiten de deur houden. 

 

Whatsapp logo.jpgOf stuur een bericht naar onze deskundige via Whatsapp > 06 - 25580718

 

Over de geursporen en het gedrag van mieren hebben wij een interessant blog geschreven.

 

Lees verder