Wat te doen tegen mieren?

donderdag 4 april 2019

Mieren\mierensoort 1.jpgHet is weer zover.. De periode is aangebroken dat onze ongediertebestrijders in woningen terecht komen waar de sfeer dagelijks verpest wordt door overlast van mieren. Het gaat dan meestal om onophoudelijke mierenkolonies die de leefomgeving domineren.

 

Gedreven door wanhoop worden impulsieve aankopen gedaan wat resulteert in allerlei rommel op de vloer. Zodra het zonnetje gaat schijnen vliegen de lokdoosjes en het mierengif de winkel uit. De fabrikanten wrijven zich altijd weer in de handen tijdens het mierenseizoen. Er wordt rap verdiend aan emotie en gebrek aan kennis. Mieren bestrijden in huis blijkt een pittige uitdaging.

schoonmaak frustratie.jpgNee, oma weet ook niet altijd raad

De gouden tip van oma? Of toch een broodje aap? Diverse zogenaamde wondermiddelen passeren ieder jaar weer de revue. Op een gemiddeld forum over mierenoverlast verdrinkt men al gauw in de overstroming aan waardeloze tips en trucs.

 

Desondanks biedt het voldoende gespreksstof voor onze mierenbestrijders en de slachtoffers die met alle geuren en kleuren hun vloeren hebben bedekt.

Bestrijden met de knieën in de kruiden

middeltjes tegen mierenVoordat wij ons bij de klant daadwerkelijk bezig houden met het bestrijden van mieren, is onze bestrijder regelmatig meer dan hem lief is bezig met het wegzuigen van al deze middeltjes.

 

Terwijl diverse exotische kruiden, korrels en poeders de stofzuigerzak invliegen probeert hij de meest hardnekkige fabels en illusies met u de wereld uit te werken. Er zijn namelijk maar weinig mierensoorten die zich laten tegenhouden door een vreemde stinkende substantie terwijl ze een specifiek doel voor ogen hebben.

Mieren denken niet veel anders dan wij

Voordat u iets op de vloer gooit om mieren tegen te houden, bedenk dan eerst eens wat u zelf zou doen als u de mier was: Stel, de kinderen hebben honger thuis. Dan moet u eten halen. U weet waarschijnlijk de weg naar een goede winkel. En als u dat niet weet, dan wordt het u wel verteld. Als u op de route naar deze winkel een onaangename geur of een ander obstakel tegenkomt, dan gaat u niet terug naar huis. U gaat er gewoon doorheen of anders probeert u waarschijnlijk een omweg.

 

De kans is best groot dat u tijdens deze omweg een andere goede winkel aantreft. Misschien zelfs een nog betere. Omdat wij mensen nog best sociaal zijn en bovendien ook trots zijn, zullen wij onze soortgenoten graag van deze vondst op de hoogte stellen. Het klinkt misschien gek, maar mieren zijn net als wij zeer goed in staat om te communiceren met elkaar.

Spoorzoekertje

mieren volgen elkaar geurspoorWellicht bent u bekend met het spelletje wat vroeger veel gespeeld werd door kinderen op straat. Spoorzoekertje. Een groepje voorgangers gebruikt krijt om hun achterliggers aan te geven met pijlen welke kant ze op moeten.

 

Verkennende mieren zijn hier eigenlijk de hele dag mee bezig. En dan niet vanwege hun plezier, maar enkel als doel om de kolonie zoveel mogelijk van dienst te zijn teneinde een zo groot mogelijke kolonie op gang te brengen.

 

Er moet zoveel mogelijk eten worden gebracht naar het mierennest om de larven te voeden. Om dit efficiënt te laten verlopen vertellen ze middels geursporen aan elkaar welke kant ze op moeten en zelfs ook hoe waardevol de gevonden voedselbron is.

Dus wat werkt het beste? Sporen uitwissen!

Na bovenstaande gelezen te hebben, begrijpt u nu wellicht dat het niet zoveel effect zal hebben om allerlei geurige barrières op te werpen in de hoop dat de mieren weer terugkeren van weggeweest.

 

De truc, en dus eigenlijk ook de enige gouden tip is het uitschakelen van de geursporen die mieren continu achterlaten. Schakel de communicatielijnen uit. En dat betekent niet even met een doekje langs de keukenkastjes, maar gewoon goed schobben met een stevig schoonmaakmiddel langs plinten, onder vensterbanken, scharnieren van deurtjes, de prullenbak en de vaatwasser.

Mieren laten bestrijden

mieren laten bestrijdenSoms is het niet anders. U bent te laat met maatregelen treffen of de mieren zitten er al meerdere jaren. Ze zitten inmiddels in de spouwmuur of diep langs de gevel in de woning. Ook kunt u een aanbouw hebben die is geplaatst op bestaande mierennesten. Hierdoor kan het zeer lastig worden om mieren zelf te verdelgen.

 

Verdere overlast van mieren voorkomen is van groot belang. Hulp inschakelen in huis kan daarom altijd. U kunt mieren laten bestrijden door onze deskundige. Wij hebben net wat effectievere middelen tot onze beschikking en bovendien de kennis om het op de juiste manier in te zetten.

last van mieren in de tuinLast van mieren in de tuin?

Mieren in de tuin zorgen voor verzakking van de tegels. Vooral voor mensen met een moderne strakke tuin waar een terras met veel moeite waterpas is gelegd kan dit een doorn in het oog zijn.

 

Allereerst willen wij benadrukken dat we gedeeltelijk om moeten leren gaan met het feit dat we op deze wereld samenleven met vele andere soortgenoten. Binnenshuis hebben wij redelijk wat invloed, maar buitenshuis delen wij onze leefomgeving met honderden verschillende beestjes die net als ons allemaal druk bezig zijn met het welzijn van hun familie.

 

mieren bestrijden in de tuinAls u de mieren toch weg wilt krijgen dan is het soms alleen zinvol om de mierennesten weg te graven. Zeker tot op een halve meter diep kunnen mierennesten zitten, dus dit is een pittige klus.

 

Als u toch last blijft houden van mieren in de tuin en u weet niet meer wat te doen tegen de mieren, dan kunt u het beste de ongediertebestrijder langs laten komen om advies te geven over hoe de mieren het beste beheerst kunnen worden en met welk (biologisch) middel.

Mierenoverlast op kantoor

Mieren vallen ook regelmatig personeel lastig in de kantine en in de keuken van het bedrijfsrestaurant. Zelfs binnen de kantoorruimtes kunnen ze de bureaus bevuilen. Wanneer dit het geval is, dan raden wij aan om de mieren direct te laten bestrijden door ons. 

mieren op kinderdagverblijf of op een schoolMieren in een kinderdagverblijf of een school

Kinderdagverblijven en scholen hebben traditiegetrouw veel overlast van mieren. Hele straten mieren kunnen langs de kruipende peuters wandelen op weg naar de pantry of de keuken. Mieren bestrijden met kinderen in de buurt is natuurlijk geen optie voor het personeel. Dit zult u uit handen moeten geven.