Wat te doen tegen mieren?

dinsdag 22 maart 2022

Frustratie door aanhoudende overlast van mierenHet is weer zover.. De periode is aangebroken dat onze mierenbestrijders bij klanten terecht komen waar de sfeer dagelijks verpest wordt door overlast van mieren. Het gaat dan meestal om onophoudelijke mierenkolonies die de leefomgeving in huis en op de werkvloer domineren.

 

Frustratie en impulsieve aankopen resulteren vaak in allerlei rommel op de vloer. Lokdoosjes en allerlei soorten mierengif -of het nou werkt of niet- vliegen de winkel uit. Er wordt rap verdiend aan deze koopdrift.

 

Regelmatig constateren wij dat professionele bestrijding achteraf toch beter en goedkoper was geweest.

Nee, oma weet ook niet altijd raad

veel waardeloze tips en trucs tegen mierenDe gouden tip van oma? Of toch een broodje aap? Diverse zogenaamde wondermiddelen passeren ieder jaar weer de revue. Op een gemiddeld forum over mierenoverlast verdwaalt men al gauw tussen alle waardeloze tips en trucs.

 

Het biedt in ieder geval voldoende gespreksstof voor onze mierenbestrijders en de slachtoffers die hun vloeren inmiddels hebben bedekt met de volledige inhoud van de kruidenkast..

Met de knieën in de bakpoeder

middeltjes tegen mierenSoms is onze mierenbestrijder bij de klant langer bezig met stofzuigen dan daadwerkelijk het uitvoeren van een fatsoenlijke mierenbestrijding. Terwijl diverse exotische kruiden, korrels en poeders de stofzuigerzak invliegen probeert hij de meest hardnekkige fabels en illusies de wereld uit te werken.

 

Er zijn namelijk maar weinig mierensoorten die zich laten tegenhouden door een vreemde stinkende substantie terwijl ze een specifiek doel voor ogen hebben. In ieder geval niet de soorten mieren die wij in nederland kennen.

Mieren denken niet veel anders dan wij

Een professionele mierenbestrijder verplaatst zich eerst in de gedachtengang van de mier voordat hij bestrijdingsmiddelen toepast. Dit leren wij al tijdens de eerste lesdag van de opleiding tot bestrijder. Deze kennis is noodzakelijk. Dus voordat u iets op de vloer gooit om mieren tegen te houden, bedenk dan eerst wat u zelf zou doen als u de mier was:

 

Stel, de kinderen hebben honger thuis. Dan moet u eten halen. U weet waarschijnlijk de weg naar de supermarkt. Als u op de bekende route naar deze winkel opeens een onaangename geur of een ander obstakel tegenkomt, dan gaat u waarschijnlijk niet meteen terug naar huis. U gaat er gewoon doorheen of u probeert een omweg.

 

Het kan zomaar zijn dat u tijdens deze omweg een andere goede winkel aantreft. Misschien zelfs een betere. Het zit in het karakter van de mens -en ook in de mier- om onze familieleden van deze vondst op de hoogte stellen. Het klinkt misschien gek, maar mieren zijn net als wij zeer goed in staat om te communiceren met elkaar.

Spoorzoekertje

mieren volgen elkaar geurspoorWellicht bent u bekend met het spelletje wat vroeger veel gespeeld werd door kinderen op straat. Spoorzoekertje. Een groepje voorgangers gebruikt krijt om hun achterliggers aan te geven welke kant ze op moeten.

 

Voor mieren is dit spelletje van levensbelang. Daarom zijn ze hier erg goed in. Verkennende mieren zijn hier de hele dag mee bezig. Niet voor hun plezier maar enkel als doel om de kolonie zoveel mogelijk van dienst te zijn teneinde een zo groot mogelijke kolonie op gang te brengen.

Hoe doen ze dat?

Mieren gebruiken geen krijt om de voedselbron met hun collega's te communiceren. Mieren hebben hiervoor iets veel beters ontwikkeld. Namelijk feromonen en geurreceptoren. Twee moeilijke woorden die er eigenlijk voor zorgen dat mieren middels geuren kunnen communiceren met elkaar. Om de familieleden op de hoogte te brengen van een belangrijke voedselbron worden er dus geursporen gebruikt. 

 

Het is zeer indrukwekkend hoe gedetailleerd deze informatie is. Ook de afstand en de waardebeoordeling van de bron kan worden bepaald aan de hand van een geurspoor. 

Dus wat werkt het beste? Sporen uitwissen!

Na bovenstaande gelezen te hebben, begrijpt u nu wellicht dat het niet zoveel effect zal hebben om allerlei geurige barrières op te werpen in de hoop dat de mieren weer terugkeren van weggeweest. Ze raken hooguit in de war, maar zullen niet opgeven omdat ze weten dat ze op het goede spoor zitten.

 

De truc, en dus eigenlijk ook de enige gouden tip is het uitschakelen van de geursporen die mieren continu achterlaten. Schakel de communicatielijnen uit. En dat betekent niet even met een doekje langs de keukenkastjes, maar gewoon goed schobben met een stevig schoonmaakmiddel langs plinten, onder vensterbanken, scharnieren van deurtjes, de prullenbak en de vaatwasser.

Mieren laten bestrijden

mieren laten bestrijdenSoms is het niet anders. U bent te laat met maatregelen treffen of de mieren zitten er al meerdere jaren. Ze zitten inmiddels in de spouwmuur of diep langs de gevel in de woning. Ook kunt u een aanbouw hebben die is geplaatst op bestaande mierennesten. Hierdoor kan het zeer lastig worden om mieren zelf te verdelgen.

 

Verdere overlast van mieren voorkomen is van groot belang. Hulp inschakelen in huis kan daarom altijd. U kunt mieren laten bestrijden door onze deskundige. Wij hebben net wat effectievere middelen tot onze beschikking en bovendien de kennis om het op de juiste manier in te zetten.

Last van mieren in de tuin?

Mieren in de tuin zorgen voor verzakking van de tegels. Vooral voor mensen met een moderne strakke tuin waar een terras met veel moeite waterpas is gelegd kan dit een doorn in het oog zijn.

 

Allereerst willen wij benadrukken dat we gedeeltelijk om moeten leren gaan met het feit dat we op deze wereld samenleven met vele andere soortgenoten. Binnenshuis hebben wij redelijk wat invloed, maar buitenshuis delen wij onze leefomgeving met honderden verschillende beestjes die net als ons allemaal druk bezig zijn met het welzijn van hun familie.

 

Als u de mieren toch weg wilt krijgen dan is het soms alleen zinvol om de mierennesten weg te graven. Zeker tot op een halve meter diep kunnen mierennesten zitten, dus dit is een pittige klus.

 

Als u toch last blijft houden van mieren in de tuin en u weet niet meer wat te doen tegen de mieren, dan kunt u het beste de ongediertebestrijder langs laten komen om advies te geven over hoe de mieren het beste beheerst kunnen worden en met welk (biologisch) middel.

Mierenoverlast op kantoor

Mieren vallen ook regelmatig personeel lastig in de kantine en in de keuken van het bedrijfsrestaurant. Zelfs binnen de kantoorruimtes kunnen ze de bureaus bevuilen. Wanneer dit het geval is, dan raden wij aan om de mieren direct te laten bestrijden door ons. 

mieren op kinderdagverblijf of op een schoolMieren in een kinderdagverblijf of een school

Kinderdagverblijven en scholen hebben traditiegetrouw veel overlast van mieren. Hele straten mieren kunnen langs de kruipende peuters wandelen op weg naar de pantry of de keuken. Mieren bestrijden met kinderen in de buurt is natuurlijk geen optie voor het personeel. Dit zult u uit handen moeten geven.