Vliegende mieren - Hoe werkt het ook alweer?

vliegende mier

Mierennesten zitten meestal buiten onder een zanderige bodem. Daar leggen de koninginnen tijdens het voorjaar honderden of zelfs duizenden eitjes. Bijna het gehele voorjaar komen hier steriele vrouwtjes uit, de 'werksters'. Dit zijn de kruipende mieren die wij meestal buiten aantreffen.

 

Bruidsvlucht mierenRond de maand Juli verlegt de koningin haar aandacht naar de ontwikkeling van nieuwe generaties mieren. Ze legt dan uitsluitend eitjes waar vruchtbare vrouwtjes en mannetjes uitkomen. Deze mieren zijn gevleugeld en nadat ze uit de poppen komen vliegen ze met duizenden individuen massaal in de lucht om met elkaar te paren. Dit wordt ook wel de ‘bruidsvlucht’ genoemd of de 'paringsvlucht'. 

 

De paringsvlucht vindt meestal plaats tussen half Juli en half augustus. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt dit ongeveer een week verspreid over de verschillende regios van ons land.

Vliegende mieren in huis

vliegende mieren in huisEen bruidsvlucht kan helaas ook in huis geschieden. De mierennesten zitten dan kennelijk binnen de constructie van de woning. De uitvliegroute is de weg van de minste weerstand. Vliegende mieren gaan tijdens de bruidsvlucht op het licht af. 

 

Vliegende mieren kunnen bijvoorbeeld ontwaken in de kruipruimte waar licht binnenvalt door de kieren tussen de houten vloer. Ze dringen dan tussen dezelfde naden en kieren van de houten vloer de woning binnen en vliegen vervolgens naar de ramen omdat daar het daglicht binnenkomt. Hetzelfde geldt voor mierennesten boven het plafond (lichtspots) of in de spouwmuur (naden en kieren van vensterbanken, keukens of plinten).

Verschillende momenten

Vliegende mieren door naden en kierenBuitenshuis voelen de koninginnen goed aan wanneer de tijd rijp is voor een optimale bruidsvlucht. Deze is meestal éénmalig en duurt één tot drie dagen. daarna keert de rust weer terug. De mannetjes gaan allemaal dezelfde dag nog dood en de gevleugelde nieuwe koninginnen gaan allemaal in winterslaap.

 

Binnenshuis ziet dit er helaas een stuk anders uit. In huis kan een bruidsvlucht op verschillende momenten in een seizoen plaatsvinden, zelfs tijdens de winter. Dat komt doordat in huis temperaturen en lichtmomenten afwijkend zijn ten opzichte van buiten. Binnenshuis wordt het instinct van de mieren voortdurend verstoord door onze thermostaat, vloerverwarming, airco en zonwering. Zodoende kunnen vliegende mieren het gehele jaar weer opnieuw tevoorschijn komen. Op welke momenten dat gebeurt en in welke hoeveelheid valt niet te voorspellen.

Wat kunt u zelf doen?

vliegende mieren kunt u het beste verwijderen met de stofzuigerHet grootste gedeelte van de vliegende mieren bestaat uit mannetjes welke maar één dag leven. Om deze reden is een professionele bestrijding met chemische middelen niet zinvol. De vliegende mieren die men op de muren en de ramen aantreft kunt u het beste naar buiten laten vliegen. Zet daarom zoveel mogelijk ramen en deuren open zodat ze naar buiten kunnen vliegen. Als dit niet mogelijk is dan kunt u de vliegende mieren het meest effectief verwijderen met de stofzuiger. Verder kunt u veel overlast beperken met het afdichten van naden en kieren.

Professionele bestrijding

Vliegende mieren in huis kunnen alleen worden voorkomen met de bestrijding van kruipende mierenZoals hierboven omschreven heeft het geen enkele zin om professionele hulp te vragen om actuele overlast van vliegende mieren in huis weg te nemen. Wanneer wij langskomen is de doelstelling vooral gericht op het voorkomen van erger. Om overlast in de toekomst te verminderen proberen wij met onze middelen zoveel mogelijk kruipende mieren te bestrijden. Deze houden immers de mierennesten in stand. 

 

Kruipende mieren laten bestrijdenHet is niet het meest dankbare werk voor ons omdat vebetering meestal niet zichtbaar is en jarenlang kan duren terwijl iedere behandeling weer opnieuw kosten met zich meebrengt. Wij hebben woningen waar wij twee tot drie keer per jaar langskomen om de mierenpopulatie te blijven beheersen.

 

Terugkerende kostenKosten zijn gemiddeld €100,- per behandeling. Sommige huishoudens hebben geluk en blijkt één behandeling toch afdoende. De meeste huishoudens hebben echter minder geluk en moeten gebruik maken van periodieke behandelingen zonder dat verbetering duidelijk zichtbaar is. Er wordt enkel erger voorkomen.

Verbouwing

Mierennesten verwijderen tijdens verbouwingSoms bestaat de mogelijkheid om het probleem structureel op te lossen door de mierennesten fysiek te verwijderen. Dit kan een goede optie zijn tijdens een renovatie of verbouwing. Het is soms een uitgelezen moment om direct bij de mierennesten te kunnen komen.

 

Bespreek de mierenproblemen met de aannemerZit u met een structureel probleem rondom mieren? En heeft u verbouwplannen? Bespreek het mierenprobleem dan ook tijdens de plannen met uw aannemer.

 

 

Lees verder