Vliegende mieren in huisvliegende mier

De koninginnen die in de mierennesten verblijven leggen tijdens het voorjaar honderden of zelfs duizenden eitjes. Bijna het gehele voorjaar komen hier steriele vrouwtjes uit, de 'werksters'.

 

Dieper in het seizoen zorgen de koninginnen voor een andere samenstelling om de generaties in stand te houden. Uit de eitjes komen dan vruchtbare vrouwtjes en mannetjes. Deze mieren zijn gevleugeld en nadat ze uit de poppen komen vliegen ze massaal de lucht in om met elkaar te paren. Dit wordt ook wel de ‘bruidsvlucht’ genoemd of de 'paringsvlucht. 

 

vliegende mieren buiten

 

Zoals wij in de levenswijze van mieren al beschreven, vindt deze paringsvlucht meestal in het begin van de zomer plaats. Dit is in principe het laatste stadium van de cyclus in het seizoen.

 

Een huis vol vliegende mieren

In de natuur vliegen de gevleugelde koninginnen omhoog de lucht in, maar wanneer de nesten zich in of onder het huis bevinden komen ze veelal in huis terecht en zitten ze massaal op de ramen. Ze kiezen de ramen uit omdat hier het licht invalt.

vliegende mieren in huis

 

De aanwezigheid van vliegende mieren kan dus een teken zijn van een diepgewortelde mierenplaag in huis. Een grote hoeveelheid vliegende mieren komt namelijk niet zomaar van buiten naar binnen vliegen.

 

De vliegende mieren komen veelal tevoorschijn uit naden en kieren die zich in huis bevinden. Meestal vinden ze op deze manier hun weg vanuit de kruipruimte of het spouwmuur.

Is een bestrijding zinvol?

Het grootste gedeelte van de vliegende mieren bestaat uit mannetjes welke maar één dag leven. Om deze reden is een bestrijding tegen vliegende mieren weinig zinvol. De vliegende mieren die men op de muren en de ramen aantreft kan men eenvoudig verwijderen met een stofzuiger.

 

vliegende mieren stofzuigerOm ergere overlast in de toekomst een halt toe te roepen kunt u ons wel bellen om een afspraak te maken voor de bestrijding van kruipende mieren.

 

Houdt u er echter rekening mee dat de aanwezigheid van vliegende mieren in huis helaas een teken is dat de mierennesten behoorlijk inwendig in het huis zitten. Wij adviseren daarom in het begin van het voorjaar wanneer men de eerste kruipende mieren weer aantreft een bestrijding uit te laten voeren door onze deskundige.

 

Lees verder