Levenswijze van kakkerlakken

Algemeen

De Duitse kakkerlak leeft graag op warme plekken. In huis vinden zij een aangenaam klimaat wat hen beschermd tegen de Nederlandse kou. Binnenshuis leeft deze kakkerlak het liefst op de warmste plekjes, zoals achter de koelkast, fornuis, wasmachine/ droger en andere elektrische apparatuur.

 

Vanwege zijn geringe formaat kan hij vrijwel overal in huis komen, vooral achter keuken- en muurplinten en in kastjes. Vanaf deze plekken gaan zij in groepen op zoek naar eten. Onderzoek heeft uitgewezen dat kakkerlakken onderling communiceren over aanwezige voedselbronnen.

Voortplanting

De volwassen kakkerlakken dragen regelmatig een eipakketje mee. Dit lijkt op een geribbeld cocon die uit het achterlijf steekt. Hier komen na enkele weken weer dertig kleine nymfen uit voort. Bij de Duitse kakkerlak draagt het wijfje dit kapsel rond waarbij het uit de geslachtsopening steekt totdat de kleine vleugelloze jongen op het punt staan om uit te komen.

 

Bij kamertemperatuur is voor de ontwikkeling tot volwassen kakkerlak circa een half jaar nodig. Kakkerlakken eten praktisch gesproken altijd. Ze zijn ’s nachts het meest actief. Als het licht is verschuilen ze zich in naden en kieren, vooral in de nabijheid van warmtebronnen zoals ovens, koelkastmotoren en verwarmingsleidingen.

Opruimers

Zoals andere kakkerlakken is de Duitse kakkerlak in de natuur een echte opruimer. Ze hebben een zeer breed dieet, zowel dierlijk als plantaardig. Een kleine kakkerlak heeft niet veel eten nodig om zich succesvol te vestigen in uw huis. Kruimeltjes die zich ophopen in scheuren in de vloer of achter de plinten zijn een geschikte basis voor deze pionier.

Als ongedierte

In ons land komt de Duitse kakkerlak het meest voor in restaurants, maar ze komen ook zo nu en dan voor in kantines, voedselverwerkende bedrijven en in de gewone keuken bij ons thuis. Gewoonlijk is de directe schade die ze aanrichten gering, maar ze zijn wel degelijk een risico voor ons welzijn. Ze voeden zich met allerlei menselijk voedsel, uitwerpselen en vervuilde producten.

 

De ziektekiemen herbergen ze in de inhoud van hun darmen. Dit is de reden dat de aanwezigheid van kakkerlakken een probleem kan vormen want de ziektekiemen die ze dragen tasten het insect niet aan maar worden lukraak verspreid door de uitwerpselen op voedsel en plaatsen waar voedsel bereid wordt. In grotere aantallen kunnen ze ook een onaangename geur verspreiden.

 

Kakkerlakken dragen vele bacteriën, schimmels en virussen met zich mee. Onderzoek heeft uitgewezen dan op een kakkerlak soms wel 40 ziekte verspreidende bacteriën meeliften waaronder Polio, E.coli, salmonella en shigella (dysentrie bacteri). Kakkerlakken eten zowel gewoon eten als uitwerpselen. Hierdoor verspreiden ze ziekten maar ook eitjes van in de darmen levende wormen als spoelworm, mijnworm en zweepworm. Kakkerlakken laten zowel braaksel als feces achter waarin de bacteriën voort kunnen leven. Kakkerlakken zijn dan ook een medium waarmee vele ziekten zich kunnen verspreiden.

Lees verder