Kakkerlakken herkennen

Kenmerken

De Duitse kakkerlak heeft vleugels maar gebruikt deze zelden. Kakkerlakken bewegen zich voort met hun krachtige poten. Hiermee kunnen de kakkerlakken zeer goed sprinten en zelfs springen.

 

Kenmerkend aan de Duitse kakkerlak zijn de donkere strepen op het halsschild en lange antennes die veel in beweging zijn.

 

Ze hebben zes scherp gehaakte behaarde poten en er zijn meestal ook nymfen in de buurt. Deze zijn kleiner, ovaal gevormd en zwart. De grootte loopt naarmate de leeftijd vordert snel uiteen.

Uitwerpselen

Kakkerlakken laten overal uitwerpselen achter. Ziet u achter in de keukenlades fijne zwarte puntjes liggen, vergelijkbaar met koffie, dan zou het kunnen dat deze afkomstig zijn dan kakkerlakken.

Kakkerlakken in huis

Kakkerlakken in huis verspreiden bacteriën en kunnen zich enorm snel voortplanten. Een snelle en effectieve bestrijding is dan ook direct gewenst. 

 

Meer informatie over bestrijding van kakkerlakken leest u hier

Hoe kan het gebeuren?

De eerste kakkerlakken komen meestal per ongeluk in huis terecht. Ze komen binnen via besmette goederen, apparatuur of ze zijn meegereisd in de koffer vanuit het buitenland. Ook kunnen kakkerlakken zich verspreiden via geschakelde woningen. Hier komen we later op terug.

Waar verschuilen ze zich?

Kakkerlakken zijn van oorsprong tropische insecten. Warme temperaturen zijn noodzakelijk om te kunnen overleven. Binnenshuis vinden zij een stabiel en behaaglijk klimaat dat ideaal is voor het vestigen van een kakkerlakkenpopulatie.

 

Kakkerlakken zoeken dus de warme plekken op in huis. De keuken is daarom een aantrekkelijk doelwit. Achter de koelkast en onder het fornuis wordt het altijd warm. Ook de boiler, elektrische apparaten zoals de televisie en computer trekken kakkerlakken aan. Ze houden zich op deze plekken schuil totdat zij op zoek gaan naar voedsel. Wanneer de populatie groter wordt gaan ze zich ook schuil houden achter naden en kieren van bijvoorbeeld dorpels, kozijnen en plinten. 

Lees verder