Schaamluis ( Phthiris pubis L. )

Een schaamluis is vrijwel even lang als breed. De haken zijn bijzonder goed ontwikkeld waardoor ze er, mede door de vorm van hun lichaam, als krabben uitzien. Ze leven bij voorkeur tussen de haren op het lichaam, met name in de beharing rond de geslachtsorganen.
De grote haken zijn bijzonder geschikt om zich aan de stevige haren vast te houden en de brede kop past ook uitstekend tussen de meer verspreid groeiende haren op het achterlijf. Schaamluizen kunnen ook onder de oksels voorkomen, in de baard en soms zelfs tussen de wimpers en in de wenkbrauwen. Ieder wijfje legt ongeveer 25 eitjes die stuk voor stuk aan een haar worden vastgekleefd. De ontwikkeling van ei tot volwassen dier neemt ongeveer 3 weken in beslag. Schaamluizen zitten meestal stil. Hebben ze een geschikt plekje gevonden, dan grijpen ze zich met hun haken vast aan de haren van hun gastheer, boren de monddelen door de huid en zuigen eigenlijk voortdurend, slechts door korte pauzes onderbroken, bloed. Door deze geweldige eetlust zijn ze binnen één dag dood als ze van hun gastheer worden verwijderd.
Er bestaat geen twijfel aan dat schaamluizen vooral door seksuele contacten van de ene mens op de andere worden overgebracht. Toch zijn er ook andere manieren van verspreiding mogelijk, bijvoorbeeld afgekrabte haren waaraan zich schaamluizen hebben vastgeklampt.

Hoe kom ik van het probleem af?

Ook hiervoor kunt u bij de apotheek terecht voor de juiste middelen. Ook is het verstandig een arts of gezondheidsdienst te raadplegen.

Lees verder