Meelmot ( Ephestia kuhniella Zeller )

Meelmotten zijn zonder twijfel uit India afkomstig. In Europa zijn ze voor de eerste keer aangetroffen in een partij Amerikaanse tarwe in 1877. Vandaag de dag zijn er niet veel fabrieken die meel of grutterswaren verwerken of fabriceren zonder dat ze met bepaalde tussenpozen met meelmotten besmet raken.
De volwassen motten vliegen in de schemering rond en de wijfjes leggen hun eieren tot wel 300 stuks los in het meel. Als de larven uit de eitjes komen beginnen ze te eten. Ze laten een gesponnen kleverige zijdeachtige draad achter waardoor het meel in grote trossen samen gaat hangen. Tegelijkertijd kleurt het zich grijsbruin van de uitwerpselen en krijgt het een onaangenaam luchtje. De volwassen larven zoeken de oppervlakte op of verlaten eenvoudig het meel waarin ze hebben geleefd. Ze kruipen dan in de betrokken ruimte rond op zoek naar een spleet in het houtwerk of een dergelijk plekje waar ze rustig en gemakkelijk kunnen verpoppen. Deze poppen zijn in een tamelijk dikke, zijdeachtige cocon ingesponnen. De volwassen meelmotten komen na verloop van 2 a 3 weken uit hun schuilplaatsen tevoorschijn.
De larven van meelmotten hebben een voorkeur voor tarwemeel. Andere meelsoorten, granen, zaden, en pasta worden echter ook gegeten. Zelfs gedroogde vruchten, cacao, noten en amandelen worden aangetast.

Hoe kom ik van het probleem af?

Aangetaste produkten snel verwerken of weggooien is de beste bestrijding. De plaats of opslagruimte waar deze produkten gestaan hebben goed reinigen. Let ook op droogbloemenstukjes. Vaak zijn hierin noten verwerkt die aantrekkelijk zijn voor motten. Ook kan het zijn dat door het aanslepen van noten door bijvoorbeeld muizen een aantasting door motten ontstaat.

Voor 100% zekerheid kan onze bestrijdingsdeskundige nadat de bron is verwijderd een naden – en kierenbehandeling uitvoeren. Hiervoor kunt u ons bellen op het servicenummer 0900-2556677 of u stuurt een email met uw postcode en telefoonnummer naar info@meldpuntongedierte.nl
De bestrijdingsdeskundige neemt dan contact met u op om het plan van aanpak en de kosten te bespreken.

Lees verder