Hygiëne en gezondheid

Mieren in huis vormen niet direct een gevaar. Ze zijn weliswaar onhygiënisch omdat ze met hun pootjes over van alles heen wandelen, maar het zijn geen insecten welke direct grote risico's vormen voor de gezondheid.

hygiëne mieren in huis

 

De Zwarte Wegmier is geen ziektedrager. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat u kan worden geïnfecteerd met een virus door bijvoorbeeld het eten van een produkt waar ook de mieren aan hebben gezeten.

 

mieren gezondheidMieren in huis kunnen echter wel bacteriën bij zich dragen. Zoals gezegd komen ze tijdens hun lange wandeltochten op onhygiënische plekken terecht waardoor ze produkten wel degelijk kunnen besmetten.

 

Toch blijft de kans op een bacteriële infectie door bijvoorbeeld het niet wassen van de handen vele malen groter dan door de aanwezigheid van mieren. Ook bijvoorbeeld kamervliegen of aasvliegen vormen een veel groter risico dan de relatief onschuldige mieren.

 

Wij vinden het belangrijk om sommige fabels over mieren uit de wereld te krijgen en een beter begrip te creëren op wat de mieren nou drijft om zoveel overlast te veroorzaken. Pas dan kunt u de mieren zelf doeltreffend bestrijden en in de toekomst buiten de deur houden. 

Whatsapp logo.jpg

Mieren in de keuken

Zoals bekend is de keuken meestal de plek in huis waar de meeste last van mieren ondervonden wordt. De reden dat de keuken regelmatig wordt besmet met mieren heeft te maken met meerdere factoren die van invloed zijn. 

Voedsel

Mierenoverlast in de keuken.jpgMieren trekken meestal onze keuken binnen omdat ze op zoek zijn naar lekkernij. Open verpakkingen, zoetwaren, kruiden en andere restanten worden al snel opgemerkt door de verkenners. Restanten worden veelal gevonden achter in de keukenkastjes, tussen de scharnieren van de vaatwasser en rondom de prullenbak. 

 

Hoe zeer wij ook ons best doen om de boel schoon te houden, mieren kunnen vaak onophoudelijk binnenmarcheren. Mieren in de keuken zijn bovendien in staat om tussen de kleinste naden en kieren voedselbronnen aan te treffen die voor ons blote oog niet zichtbaar zijn.

Vloerverwarming

mieren door vloerverwarmingKlachten over mieren in de keuken, vooral tijdens de winter of vroeg in het voorjaar zijn regelmatig te wijden aan de aanwezigheid van vloerverwarming welke veel keukens tegenwoordig hebben.

 

De buisjes die onder de vloer ingefreesd zijn hebben ruimte nodig welke door mieren dankbaar benut kan worden. De weg naar de pomp kan ook als een soort snelweg dienen naar andere delen van de woning. De temperatuurschommelingen zorgen tevens voor overlast van mieren op afwijkende momenten in onze seizoenen.

Kruipruimte 

Mieren in de kruipruimte kunnen soms makkelijk binnenkomen in de keuken langs afvoeren en leidingwerk. Vooral bij inbouwkeukens kan dit een behoorlijk probleem zijn. De afwerking rondom leidingen en afvoeren die de kruipruimte ingaan laat soms te raden over waardoor mieren makkelijk in staat zijn om vanuit de kruipruimte achter de betimmering van de keuken terecht te komen.

Spouwmuur

De keuken is meestal op de begane grond in verbinding met de buitengevel. Mieren welke onder de gevelrand aan de keukenzijde hun nesten stichten kunnen vandaar soms de spouwmuur betreden en via kleine barsten aan de vloeraansluiting vervolgens de keuken binnentreden.

 

Lees verder