Vogelmijt ( Dermanyssus gallinae Deg. )

Als vogelmijten zich vol hebben gezogen met bloed, zijn ze mooi rood gekleurd. Nadat het bloed is verteerd worden ze wat kleiner en krijgen ze een zwarte grijzige kleur. Als ze lange tijd hebben gevast worden ze bijna wit. Vogelmijten leven meestal in kippen – en duivenhokken waar ze overdag in spleetjes en kieren zitten weggekropen. ’s Nachts komen ze tevoorschijn om bloed te zuigen. In de schuilplaatsen worden door de wijfjes tot 10 eitjes per keer afgezet. Ze kunnen dat verschillende malen achtereen doen, maar dan moeten ze tussen elk legsel bloed kunnen zuigen. In de zomer is voor de ontwikkeling van ei tot volwassen mijt 8-10 dagen nodig. Volwassen mijten kunnen overigens vier tot vijf maanden zonder bloed in leven blijven. Als men binnenshuis vogelmijten aantreft zijn die altijd van vogels afkomstig. Meestal blijkt zich dan een vogelnest in huis te bevinden. Zolang dit nest bewoond is merkt men meestal weinig van de aanwezigheid omdat hun belangstelling naar de vogels uitgaat. Echter, wanneer de jonge vogels zijn uitgevlogen, beginnen de hongerige mijten weg te trekken en kunnen ze het huis binnendringen. De beet kan jeuk veroorzaken en omdat ze vaak in grote aantallen optreden kunnen ze erg vervelend worden.

Hoe kom ik van het probleem af?

Men dient in de eerste plaats het geïnfecteerde vogelnest te verwijderen. Vervolgens kan een bestrijding plaatsvinden. Let wel op de broedperiode van vogels. Tijdens deze periode dienen bewoonde nesten met rust gelaten te worden.

Na het verwijderen van het nest kan een bestrijding uitgevoerd worden. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen met ( 0900-2556677 )

Lees verder