Huisstofmijt ( Dermatophagoides pteronyssinus Trouessart )

Op zichzelf zijn huisstofmijten volkomen onschuldig omdat ze van de huidschilfertjes leven die voortdurend van ons af vallen. Omdat deze mijten behoefte hebben aan een tamelijk hoge luchtvochtigheid en temperatuur leven zij bij voorkeur in bedden. Merkwaardig genoeg heeft men de aanwezigheid van deze mijten helemaal nog niet zo lang geleden ontdekt. Deze ontdekking werd in verband met een onderzoek naar de oorzaken van astma gedaan. Men wist reeds lang dat bepaalde patiƫnten hevig op huisstof reageerden zonder dat het duidelijk was welk bestanddeel van dit stof de aanvallen veroorzaakte. Men heeft nu kunnen aantonen dat huisstofmijten en een paar nauw verwante mijtengeslachten overal voorkomen waar mensen leven. Stof met huisstofmijten bleek een zeer sterke uitwerking op overgevoelige patiƫnten te hebben. Niet alleen de mijten zelf, maar ook de door hen afgestoten huidjes en hun uitwerpselen veroorzaken de symptomen. Omdat deze bij het opmaken van de bedden en bij het vegen gemakkelijk in de lucht worden opgewerveld, worden ze zeer gemakkelijk ingeademd. Afgezien van bepaalde spuitmiddelen is bewezen dat vaak en grondig stofzuigen van matrassen de beste manier is om huisstofmijten kwijt te raken. Overigens zijn ze voor verreweg de meeste mensen volkomen onschadelijk.

Hoe kom ik van het probleem af?

Probeer de luchtvochtigheid zo laag mogelijk te houden, lager dan 50%. Dus goed ventileren en andere oorzaken van een hoge luchtvochtigheid zoals lekkages of regendoorslag weg te nemen. Zorg ook voor weinig huisstof. Dus goed en grondig stofzuigen, een goede hygiene betrachten en zorgen voor een zo min mogelijke stoffige meubilering in iedere ruimte binnenshuis.

Bij de apotheek is de Acarex-test verkrijgbaar. Hiermee kan vastgesteld worden waar zich de grootste huisstofmijten-concentratie bevindt en of behalve bovengenoemde maatregelen nog andere maatregelen genomen moeten worden.

Ook kan men een schoonmaakmiddel met benzylbenzonaat als acaride toepassen. Ook dit is verkrijgbaar bij de apotheek. Let wel op dat u of anderen in de betreffende ruimten niet overgevoelig zijn voor deze chemicalieen.

Lees verder