Spitsmuizen ( Crocidura russula )

Spitsmuizen zijn vooral te herkennen aan de spitse snuit die ze hebben. Daarnaast hebben ze niet de kraalogen die huis – en bosmuizen hebben. De ogen van de spitsmuis zijn erg klein waardoor het zicht ook veel minder is.

spitsmuis buiten

 

Dit wordt echter gecompenseerd door het uiterst goed ontwikkelde hoor – en reukvermogen. Het belangrijkste verschil met huis – en bosmuizen is dat het geen knaagdieren zijn. Ze behoren tot de orde der insecteneters.

Habitat

Huisspitsmuizen kunnen leven in een gevarieerd habitat. Van begroeide gebieden als bossen en parken tot weilanden en tuinen. Ook vind men huisspitsmuizen in gebouwen als huizen, schuren en kelders. Hierdoor zorgen zij nogal eens voor overlast.

Dieet

De huisspitsmuis is een carnivoor die uitsluitend eet van dierlijk voedsel. Deze kleine jager eet insecten, spinnen, slakken en wormen maar zelfs pakken zij af en toe grotere prooi als hagedis of andere muizen. Elke dag kan een huisspitsmuis zijn eigen lichaamsgewicht aan voedsel verorberen. Omdat de huisspitsmuis een carnivoor is komt hij eigenlijk nooit in huis, hier valt namelijk niet te jagen. Wel kunnen zij in de schuur of kruipruimte een nest of latrine maken. De overlast is dan ook vooral de vieze lucht die deze muis verspreid.

Uitwerpselen

De keutels van de huisspitsmuis worden door hun grote formaat vaak verward met die van ratten. De uitwerpselen zijn tot 15mm lang, wat toch behoorlijk fors is voor een kleine muis. In tegenstelling tot die van een rat zijn deze keutels bovendien erg plakkerig en zijn soms zichtbare resten van insecten te zien. Verder verspreiden huisspitsmuizen een ranzige geur die zeer kenmerkend is.

Gedrag

De huisspitsmuis is een nachtdier die het liefste in de late uurtjes jaagt. Overdag jagen zij ook in korte perioden om de hoge verbranding op peil te houden. Huisspitsmuizen houden geen winterslaap. In tegenstelling tot veel andere muizen leeft deze muis solitair.

Voortplanting

Het vrouwtje werpt 2 tot 5 nestjes per jaar van 2 tot 10 jongen. Deze jongen worden de eerste 2 weken in het nest gezoogd. Na de eerste 2 weken gaan zij met de moeder op pad. Hierbij vormen zij een 'karavaan' waarbij de jongen zich aan elkaar en hun moeder vasthouden. Na 3 maanden zijn de jongen zelf geslachtsrijp, wat relatief lang is vergeleken met andere muizensoorten.

Als plaagdier

Huisspitsmuizen leven ook in gebouwen als huizen, stallen, schuren en kelders. De aanwezigheid van spitsmuizen in huis wordt vaak verraden door de stank die ze veroorzaken. Het is een typische indringende zure geur ( muskusgeur ) die ze afscheiden uit hun klieren om hun territorium af te bakenen. Helaas is deze lucht in huis ook voor de mens een grote bron van ergernis. Ook de ontlasting zorgt voor een onaangename leefomgeving. In plaats van bestrijding is vooral wering dan ook zeer belangrijk. Het ontoegankelijk maken van uw huis door het plaatsen van roosters en afdichten van gaten is zeer effectief.

Hoe kom ik van het probleem af?

Alles draait om wering. Haal begroeiing tegen de buitengevel weg, gebruik bijvoorbeeld een grindstrook. De spouwmuuropeningen kunt u beschermen met bijenbekjes. Openingen langs kozijnen en dorpels kunt u afdichten met kit of speciale muizenpasta zoals 'Sakarat Muisstop'. Voorkom ook schuilplekken in de buurt.

 

Nadeel van deze maatregelen kan zijn dat u de spitsmuizen opsluit. De gevolgen zijn dan onduidelijk. Wat doen ze? Waar gaan ze heen? Gaan ze dood? > Stank? Om deze reden kunnen de muizen soms beter eerst afgevangen worden aan de buitenzijde. Als de muizen zijn gevangen kunt u bovenstaande maatregelen toepassen te rpreventie van nieuwe problemen.

Professioneel advies

Wij kunnen langskomen voor advies. Wij brengen hiervoor ons starttarief in rekening (€75,-)

 

Lees verder